Příroda nenechává zabřeznout nedospělé. To člověk.
V podstatě jste popsala typický případ nedostatečné péče, malého zájmu a zanedbatelných znalostí. Vůbec nepochybuji, že Vaše maminka měla fenečku ráda a že se o ni starala dle svých schopností a svého nejlepšího svědomí; bohužel to ani tak nestačilo.
Tomu se při nejlepší vůli zabránit nedá. Naše slepice uklovaly užovku mně před očima. Přehazovala jsem kompost a vyrušila ji. Ve vteřině si jí slepice všimly, a ač jsem ji bránila lopatou, měla to hodně rychle za sebou.
Pokud mají mít slepice výběh hodný toho jména a ne metrovou vypískovanou voliéru, tak se to prostě stávat bude.
Nejsem úplně zastáncem toho, aby se domácí zvířata toulala bez dozoru a omezení, ale co se děje uvnitř plotu, to je mezi slepičím a užovčím bohem, za to já nemůžu.
Mimo výše zmíněné je i každý jedinec jinak odolný k různým patogenům. Ta odolnost může být jak vrozená, tak i získaná. Takže tady prostě pracujete s pravděpodobností. Pokud bude mít jeden králík ze sta žbluňkavku, asi se s tím dá smířit a říct si, že byl zkrátka extra citlivý nebo měl smůlu, že sežral něco, co neměl. Pokud jich bude mít žbluňkavku dvacet, tak asi je někde chyba, něco děláte špatně a chtělo by se to soustředit na správné krmení.
S koňským hnojem pozor - záleží, co koně žerou, některá semena projdou jejich traktem v podstatě nezměněná a pak moc krásně klíčí v záhonku. Pokud máte hnůj zaplevelený a je to možné (mimo jiné vemte do úvahy čerstvost hnoje, s uleželým to půjde špatně až vůbec), založte s ním horký kompost, potlačíte tak klíčivost.
Samozřejmě pokud jiný není k dispozici, je koňský lepší než žádný.
A se slámou taky opatrně, bývají tam rezidua herbicidů. To pak pro změnu na záhonku nemusí klíčit vůbec nic.
V tom je asi ta krása dob minulých. Bývala pravidla, která platila univerzálně. Teď je skoro na všechno milion výjimek a úhlů pohledu.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.03.2025, 11:47:31
To jsem ráda, že se u Vás mají dobře. Třeba by mi Vaše chutnala, kdo ví. 🙂 Nebo je rozdíl v tom, že jste lepší kuchařka.
Mně ji dal soused už zabitou a vykuchanou, nechovám je. Nebyla malá, nevypadala vyhuble, ale prostě se z ní nic nevypeklo a to maso bylo suché. Já jsem na tučnější masa, toto mě neoslovilo.
Kapra taky můžu. A kapří polévku! Jé, teď jsem na ni dostala chuť.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.03.2025, 10:36:29
Pižmovku jsem jedla a já nevím, buďto ji neumím správně připravit nebo co, nebo je to prostě moc suché maso, asi jak kuřecí prsa. Nevyměnila bych ji za husu nebo kačenu, fakt ne.