Aktuálně: 2 447 inzerátů • 292 523 diskuzních příspěvků • 21 414 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 04.01.2026, 08:23:18 xxx:xxx.f18:7b13

a teď nepsí. Silvestrovský Marienthal už tu byl, takže jen lesy za humny a včerejší Hamr na Jezeře

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 04.01.2026, 08:21:10 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda minulý týden: je vidět, jak sněhu přibývalo (i když se snažíme jezdit tam, kde ho je přeci jen méně)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 04.01.2026, 08:18:31 xxx:xxx.f18:7b13
impact:

Jojo, kor když ten sníh ještě podkluzuje, tak se nohy víc nadřou. Navíc tam je mezi cca 14 a 15 kilometrem úsek, kde je cesta úplně rozbitá těžbou. A jak to oraniště zmrzlo na kámen, tak to byla fakt makačka se přes to dostat. To mě asi dorazilo úplně. 😄

Na sraba jsem dneska posnídala Nimesil. 🤣

v zimě se chodí mnohem hůř - a nejhorší je prošlapávání hlubšího sněhu. To se nadřou lidi i psi… Kdo není zvyklý a netuší, tak se často diví. To není na vás - vy znáte a tušíte a chodíte, ale třeba jednou kdysi dávno moje neteřka přijela k nám s partou kamarádu (vysokoškoláci Pražáci) a ti naplánovali pěší cesty v horách. Hory zasněžené, s ledovou krustou… a výlety jdou pěšky jen mimo běžkařskou magistrálu (a ta je skoro všude), tj. po cestičkách neupravených bočních… Seškrtala jsem jim to na třetinu a přesto dorazili pozdě a “mrtví”… a děsně se divili

⋮
Xerxova
Xerxova 03.01.2026, 12:09:57 xxx:xxx.f18:7b13

tak jsme byli na procházce kolem Ploučnice u Chrastenského vodopádu. Je tam sněhu podstatně míň než u nás za humny. Psisko si zaskotačilo, my protáhli nohy... pohodová výprava zasněženým lesem. Cestou tam bylo krásně - sluníčko vstávalo mezi kopci... jen jsme vystoupili z auta, tak se schovalo a celé dvě hodiny procházky nám sněžilo. Když jsme byli na dohled auta... začalo nesměle sluníčko (vypadalo jak měsíc) prosvítat skrz mraky a když jsme se autem vraceli, bylo krásně - Luž, Klíč, Ortel, Ralsko, Jezevčák, Hvozd, Sokol... se předváděly v plné zimní kráse. To proto, že foťák spinkal na zadním sedadle

⋮
Xerxova
Xerxova 03.01.2026, 06:28:36 xxx:xxx.f18:7b13

venku je teď u nás překrásně - opět připadlo, na nebi kulatý měsíc střídavě naplno září a nebo se schovává za letícími mraky. Sníh křupe pod nohama, byli jsme prvochodci klidným mrazivým ránem

⋮
Xerxova
Xerxova 02.01.2026, 17:35:33 xxx:xxx.f18:7b13
efe:

Že bysme se přidali…?

Sice bych Vás ráda všechny viděla a poprocházkovala… ale raději nee. Yoda by chtěl s holkama řádit a já bych mu to zakazovala, neboť trysk a prudké obraty mu nedělají dobře a když je k tomu sníh a klouže to - je to ještě horší. Takže bych ho nutila jít nakrátko (neb když by nevydržel a vyrazil na dlouhém špagátě, tak ho neudržím a navíc nám všem zauzluje končetiny…)

Druhá věc je, že ani nevím, jestli vyrazíme ráno na osmou a nebo po obědě… to se ještě uvidí, podle mé maminky… Takže ráda bych - ale nee.

⋮
Xerxova
Xerxova 02.01.2026, 06:47:41 xxx:xxx.f18:7b13

v noci docela dost připadlo, a tak místo první procházky házení sněhu na zahradě. Yoda naštván, raději prý by šel dospávat svátky do pelíšku. Ale máme vyházeno…

⋮
Xerxova
Xerxova 01.01.2026, 16:39:22 xxx:xxx.f18:7b13

tak díky sněhové pokrývce se nám skokem zvýšila spotřeba všeho (směska zrní, slunečnice, lojové koule, půlená jablíčka, vlašáky sekané…). Jen paní krahujcová si nevybrala z jídelního lístku, ale samoobsloužila se nepozorným kosákem…

⋮
Xerxova
Xerxova 01.01.2026, 14:12:06 xxx:xxx.f18:7b13

u nás bylo výrazně klidněji - jindy byl rachot od Vánoc, tentokrát až na drobné výjimky byl klid. A na Silvestra sice rachejtličky byly po celý večer - ale v množství malém - a rachot kolem půlnoci sice byl - ale rychle ustal. Jen tedy nějaká rodinka se jala po půlnoci střílet na chodníku přímo u plotu směr naše zahrada… a na ty jsem houkla z balkónu, ať se laskavě někam posunou… A odkráčeli… a byl klid. Yoda vůbec rachejtle neřeší, ten je v tomto ohledu nad věcí

⋮
Xerxova
Xerxova 01.01.2026, 14:07:52 xxx:xxx.f18:7b13

Konečně to trochu připomíná zimu, včera celý den sypalo, ale dneska už je teplo, tak už je to dost těžký a mokrý. Ale holky nadšený.

pokud je toho u vás takto po kotníčky, možná zvážím někdy o víkendu cestu směr Ralsko a okolí. Neboť u nás je sněhu dost, a bojím se, že těžký vysoký sníh by Yodově zadní pravačce dobře neudělal. 

⋮
Xerxova
Xerxova 31.12.2025, 14:48:23 xxx:xxx.f18:7b13

dnešní výlet do Marienthalu u Ostritz. Vytáhli jsme švagrovou se švagrem na desetikilometrový okruh od kláštera. Jen tedy všechny zpevněné plochy děsně klouzaly (já lehla dvakrát, ale naštěstí mám pozadí dobře polstrované) a kolem hraniční Nisy jsou tažené elektrické ploty proti přechodu divočáků z Polska do Německa… Takže Yoda pořád na vodítku… Jinak ráno nádherné sluníčko a odjížděli jsme v chumelenici. A u nás padá a padá a padá…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 31.12.2025, 06:15:17 xxx:xxx.f18:7b13
Orionka:

Bingo, ta jeskyně je pod nimi, shora to na zmrzlém nešlo, nevím, jestli bych se v létě dolů skalami pustila.

Dutý kámen je zajímavý skalní masív. Je opravdu dutý… k jeskyni v zimě to jde blbě. Varhany všichni znají z čediče (koneckonců je to v tom kraji velmi běžné, ani ty slavné z Pyšné princezny nejsou daleko) - ale z pískovce je to geologická rarita. 

⋮
Xerxova
Xerxova 30.12.2025, 06:38:11 xxx:xxx.bfa8:e174
Bobca:

no,ty vánočky mě zaujaly….takový jakoby chaos….nepochopila jsem to pletení….

normální třípatrové ze čtyř, tří a dvou pramenů. Jen konce těch horních nechám nezapletené a zasunu dolů pod vánočku. Chaos jednak způsobují mandle “na ježka” a druhak moc nedržely tvar a rozjely se. Ale dobré jsou… A ty maličké byly i povedené, ty udržely tvar.

⋮
Xerxova
Xerxova 29.12.2025, 20:55:14 xxx:xxx.f18:7b13
orionka-2:

Taky jsem se včera venčila. Ale tak hezké fotky nemám. I do jeskyně jsme vlezly, ale až na fotce jsem si všimla……

Na Štěpána bylo nejlíp tady…už kvetou.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

to je u Cvikova?? Pískovcové varhany ??

⋮
Xerxova
Xerxova 29.12.2025, 16:28:54 xxx:xxx.f18:7b13

u nás je uhelníčků snad víc, než modřinek. Ale většinou se nehoní - popadnou semínko a odletí ho vyklovat na borovici. Spolu s koňadrami třetí běžná sýkorka. A pravidelně nalítává i párek parukářek. Jinak vrabčáci (polní i domácí často pospolu), červenka, kosáci, hrdličky, brhlíci, dva holubi (létají stále jen dva už od jara - přikrmuji i za velkých dešťů v létě… a chodí stále - tudíž nehnízdili), občas dlask, strakapoud, střízlík (ale toho jsem nikdy neviděla na krmítku - max paběrkuje pod ním), králíček… a hledat opadané ořechy si na sousedovic zahradu chodí straky, sojky i vrány šedivky.

Co nemáme, jsou hejna zrnožravců - zvonků, pěnkav, jíkavců, stehlíků, hýlů… zatím nic. Mlynaříci tak jednou za měsíc proletí zahradu - jsou nepřeslechnutelní…

⋮
Xerxova
Xerxova 29.12.2025, 16:17:03 xxx:xxx.f18:7b13

a teď ty nepsí… Malé vánočky jsou pro sousedky, velké pro nás…  A Barborka mi vykvetla už třiadvacátého. To u nás nebývá běžné…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 29.12.2025, 16:13:16 xxx:xxx.f18:7b13

já vím, že není sobota… ale fotky jsou správně. Jen počítač jsem vyndala až dneska, když je u nás návštěvová pauza. Ale psík si nemůže stěžovat - fotky jsou z lesů za humny a také štědrodenní Betlémky se najdou. Na té fotce na lávce nad hlubokou průrvou u Zdenčiny vyhlídky je vidět, že vůbec neváhá. Beta ani Night na ni nevkročili (a já je nenutila - terén není na pokusy vhodný), vždy čekali přivázáni u stromu…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 28.12.2025, 07:13:12 xxx:xxx.f18:7b13

a my máme momentálně po venčení - večer začalo pršet !! A protože vše bylo promrzlé, máme všude kluziště. Takže už večerní procházku jsem nahradila běháním po zahradě (jde to jen po trávníku, chodníčky leda na bruslích) a ráno jsme si to zopakovali. Ale Yoda touží po jediném - dospat svátky. Dnes večer “osiříme” - takže se dospí. Včera nás doma bylo 12… nespal přes den ani minutu

⋮
Xerxova
Xerxova 26.12.2025, 11:29:23 xxx:xxx.f18:7b13

včera ještě se venčilo ráno normálně v lese (byl velký mráz, i Yoda dostal kabát) - ale pak začal být plný dům a tak je spousta aktivit společenských… Yoda je občas na zabití (nadšením nespí, otravuje, žebrá cukroví, vyžaduje pozornost… a pak konečně odpadne.

Dneska se ven půjde poo, až mláďata budou u druhé babičky. Mezi našimi hosty je i králík - ten je nadšen lískou s jehnědy…

⋮
Xerxova
Xerxova 24.12.2025, 13:45:22 xxx:xxx.9e5d:2f6c
Doron:

Krásné svátky všem lidem i žvířákům !❤️

Užijte si to a odpočiňte si .

Já jdu ještě kachnám napustit bazének čisté vody k Vánocům, a kluci trvaj na vycházce i když nám počasí  nepřeje.  

A děkuju, že tady jste, i když jsem většinu z vás naživo neviděla, jste důležitý. ❤️

Naše cesmína se letos opravdu předvedla, to vám musím vyfotit.

Obrázek Obrázek

krása - máme žlutokuličkovou cesmínu - a letos ji kosáci už stihli kompletně odbobulit…