dneska se na chvilku přidal k pozorování pipin i manžel…
Příspěvky uživatele
Xerxova
často je to u fen spojeno s hormonální bouří kolem hárání
tak dnešní dopolední sčítání konečně stálo za to. Sice úplně chybí jindy běžná velká hejna zrnožravců (zvonci, hýlové, čížkové, pěnkavy, jíkavci, dlaskové…) a téměř zmizely u nás jiné roky zcela běžné hrdličky (přešla se sečíst jen jedna jediná dneska), ale jinak po ukončení sněžení se přišlo najíst téměř celé místní osazenstvo: kosáci, vrabčáci, koňadry, modřinky, parukářky, uhelníček, ze zrnožravců jeden dlask, jedna pěnkava a párek jíkavců, červenka, brhlíci a párek strakapoudů a ta jedna hrdla
Vahine:Yoda zapadl až po pupík? No pane jo 🫣 a zítra do práce…
v pohodě - konečně chvilku normální zima. Napadlo toho prašanu dost, ale nad pupík to má jen v zahloubených chodníčcích v terénu, které vítr zaplnil… Po dlouhé době si jdu pořádně zaházet. To patří k zimnímu tělocviku… A dokonce už nám protáhli i zadní silničku - jak já říkám komunikace desáté kategorie. Yoda nafasuje kabát (protože na zahradě dost postává) a jdeme na to…
u nás dorazila kalamitka - padá a padá a fučí a fučí. Co jsem ráno vyházela (chodníček k babičce) už zcela zmizelo. Yoda místy měl jen nad packy, jinde mu zmizely celé nožičky a zapadl po pupík…
u nás taky padá a padá… kalamitka dorazila se zpožděním, ale je tu
a ty nepsí jsou z lesa za humny a hlavně z dnešního obchvatu Dubu (obora mezi Mácháčem a Hradčany)
tak nejprve Yoda tento týden:
tak na dnešní sčítání se dostavil alespoň strakapoud - jinak je to bída podobná včerejšku:
kromě strakapouda se sečetli koňadry, modřinky, uhelníček, kosáci, červenka, vrabčáci a jeden jíkavec
efe:Celou noc sněžilo ❤️
my vám šlapali skoro za humny - takže víme, že máte nasněženo (skoro stejně, jako my - slibovaná kalamita nedorazila). Nejprve jsme zdolali Šroubený a pak obešli celou oboru Velký Dub. Jediná zrada bylo klouzavé bahýnko, neb byl jeden nad nulou… takže některé sestupy byly spíš sjezdy a těžko se teď zvedáme všichni tři 😄 neb se zrovna dobře nešlo
u nás je docela provoz, i když bývaly na krmítku i roky mnohem rušnější. Dneska jsem za hodinu sečetla 3 koňadry (je jich mnohem více, ale pravidla sčítání jsou jasná), 4 modřinky, 8 kosů (tam se naštěstí dají odlišit kosáci dospělí žlutozobákoví, mladí tmavozobákoví a kosice. A extra poznatelná je ta “přetržená vejpůl” - stále živá), jednu pěnkaví holku, dva jíkavce, 12 vrabčáků domácích a jednu červenku. Nic moc - ale alespoň něco.
Zklamaly parukářky - lítají pravidelně, ale sečíst se dneska nepřišly. Ani dlask či hýl nebo strakapoud, ani brhlík… Ondá se na zrní hádaly i sojky a straky… dneska ani zcela běžní uhelníčci nedorazili. Jestli stihnu zítra sčítat nevím (chceme jít na delší výlet - Orionka mě inspirovala), ale neděle opakování sčítání jistí
včera kolem půl desáté jsme šli na poslední miniprocházku. Vycházeli jsme a bylo 6 stupňů a poprchávalo. Během deseti minut přišel vichr, liják a teplota spadla o pět stupňů. Přišli jsme jak tři vodníci. Ráno jsem se bála, že bude klouzačka - ale je jen kolem nuly, lehce sněží a nic neklouže. Takže jsme zvládli delší ranní okruh úplně pohodlně
my teď přes hodinu venčili v lese - teplo, sluníčko, mokrý sníh, nikde nikdo. Pocitově předjaří. Jen kousek po lesní silničce bylo úžasné kluziště - uježděná vrstva tajícího ledu. A to jsme tam navíc potkali dvě auta lesáků. Oni nás už znají - míjíme se s úsměvem.
u nás teplý liják a tři stupně nad nulou. Včerejší sníh pochopitelně mizí, už máme jen zbytečky. Myslela jsem, že Yoda první procházku významně pokrátí (liják), ale usoudil, že sprcha je zdravá a obešli jsme celý (krátký) okruh
pravidelně počítám… jen před třemi lety jsem měla pauzu - odešel během hodiny Night… a místo počítání pipin jsem zcela nečekaně hledala dogátko…
u nás je taky hezky nasněženo - maličko, ale přece. Takže psík si to v lese užil, dokonce i sluníčko na chviličku vykouklo, než se zase za mrak schovalo
u nás svítí půlměsíček. A je tři a půl stupně nad nulou
u nás klouže jen tam, kde byla uježděná vrstva - jinak i zámkovka na dvorku odtála - už v noci bylo nad nulou, pršelo a vstávala jsem za plus 4 stupňů. A celý den to taje. Večer i sluníčko občas prosvítalo za mraky. Obleva velká - na zahradě už sníh zmizel. V lese je břečka zcela rozbředlá. Ještě zítra má být “teplo” a navíc má pršet… A pak prý sníh a pak obleva a pak velemráz… je to taková podivná houpačka
u nás je od rána teplo, sníh mizí rychlostí blesku - už jsou na zahradě jen zbytečky. Zato v lese je rozmáčené břečky nad kotníky, potoky tečou naplno… Pes si to užil - a našplhal si u mě. Vyběhla před ním srna - on to odpíchl za ní - ale ještě se tam přimotaly další dvě (měla jsem pocit, že do psa snad narazí)… a on to na zavolání ihned na fleku obrátil a nadšeně se vrátil. Po pochvale vyrazil do protisměru - neb ví, že pročmuchat ho to nechám… ale zase hezky na zavolání přišel a zbytek procházky už prý byla nuda…
u nás už od noci je trvale kolem mínus tří. Začalo jemně sněžit až po obědě a zatím stále padá sníh. Uvidíme, kdy se oteplí a co z toho bude ráno…