Aktuálně: 2 027 inzerátů284 596 diskuzních příspěvků20 276 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 29.05.2026, 05:53:18 xxx:xxx.f18:7b13
Doron:

Co to znamená?

Já nakupuju u řezníka, tož to neznám..

gurgle jsou hrtany - často se prodávají sušené jako “žužlátko” pro psy, ale dají se koupit jako krmné levné “maso” i syrové. A z nich nikdo štítné žlázy nevyndává…

Xerxova
Xerxova 25.05.2026, 08:35:43 xxx.xxx.81.94

nevím - ale je pravda, že minulou zimu (2024-25) jsme měli na zahradě kosáka, kterému jsme říkali sup a já myslela, že je to nějaká poúrazová deformace. V pohodě se s tím zobanem u nás živil celou zimu.

Takže jste mně to teď připomněl, a docela zírám, že je to běžnější 

Xerxova
Xerxova 24.05.2026, 13:46:58 xxx:xxx.f18:7b13

teď jsem koukla na seznam jedovatých rostlin na zahradě… a je jich víc, než jsem si myslela. Třeba rododendrony a azalky mě překvapily… ty jsou v Liberci všude. A taky čemeřice, hlaváček jsou poměrně silně toxické… O cibulovinách to vím. Navíc máme i náprstníky… málem mám těch zahradních kytek víc jedovatých než jedlých… 😲

Xerxova
Xerxova 24.05.2026, 12:59:14 xxx:xxx.f18:7b13
acher:

A není náhodou jedovatá?

asi je - píšou že je slabě až středně jedovatý. Ale nějak to na zahradě moc neřeším - máme i veliký tis (milují ho ptáci na hnízdění i na podzimní hody bobulí) - a ten je podstatně jedovatější. To bych nesměla mít ani konvalinky (právě kvetou)… všechna štěňata i vnoučata to zvládla…

Xerxova
Xerxova 24.05.2026, 12:04:42 xxx:xxx.f18:7b13

dnešní ranní procházka za kytičkama. Rádlo je od nás jen kousek a jeho květné louky (ta kopretinová i podmáčená orchidejová) jsou prostě krásné. Ještě kvetly vachty, na mokré louce je doplňovalo rdesno, vstavače, suchopýr… No a na té slunné kromě kopretin, rozrazilů, pryskyřníků, jestřábníků, kohoutků, se taky se daly nalézt vstavače. Obec uprostřed nejkrásnějších luk vyseká chodníčky - takže není louka sešlapaná. Je to opravdu funkční řešení - fotografové si přijdou na své a kvítí to neškodí

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 24.05.2026, 11:07:42 xxx:xxx.f18:7b13

mám ráda jako bariérový plot rúj vlasatou. Mám světlou i červenou - rychle rostou a i když jsou to keře, dají se odspodu vystříhat, aby jim psí opečovávání až tak nevadilo. 

Xerxova
Xerxova 23.05.2026, 21:34:18 xxx:xxx.f18:7b13

a teď ty nepsí - ty první jsou důkaz, proč se Liberci říká město azalek a rododendronů. Tyhle jsou ze zahrádky

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 23.05.2026, 10:48:27 xxx:xxx.f18:7b13
keriton:

Pyl a prach na kaluži? U nás se dnes v kaluži řádilo 😄

ta kaluž je tedy trošku větší - ale ano, správná odpověď - kvetou lesy kolem Černé Nisy

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 23.05.2026, 10:29:44 xxx:xxx.f18:7b13

my dneska ráno konečně po čase obešli delší okruh v horském terénu (10 km dal Yoda po čase klidnějších procházek zcela v pohodě a řádil jak urvaný z řetězu). Odpoledne jdu do školy - máme “diamantové promoce” (setkání s absolventy, kteří promovali v roce 1966), v taláru bude vedro…

a jedna dnešní hádanka - co by to tak mohlo být ??😉 

Obrázek
Xerxova
Xerxova 22.05.2026, 06:10:31 xxx:xxx.6670:aebc
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 21.05.2026, 23:38:10

bych chtěla vidět tu partu v trysku - ty chrtí protáhlé siluety…

Xerxova
Xerxova 20.05.2026, 20:02:23 xxx:xxx.16d0:61ab

dík - já tak nějak chtěla věřit tomu, že když je zvýšené jen to crp a vše ostatní je v pořádku, že je to “jen” následek té virózy. Navíc čoklík se opravdu tvářil jak rybička - jediné, co ho venku v řádění zpomaluje je stoupající teplota - ale to je normální. 

Ustál dobře i těch 14 dní dalších antibiotik. Měl je po 12 hodinách a v mezičase jsem mu dávala Protexin. Já vím, že doporučují probiotika až po dobrání… ale raději jsem je dávala a zažívání fungovalo bezvadně. Ještě chvilku mu to dávat budu… a zbytek uklidím na “horší časy”

Xerxova
Xerxova 20.05.2026, 19:20:22 xxx:xxx.16d0:61ab

dnes kontrolní odběr krve (opět vzorný psisko). Naštěstí se crp vrátilo do normálu, takže další antibiotika nebudou… a psík je prohlášen za zdravého. Tak chci věřit, že mu to chvíli vydrží a nevymyslí si zase nějakou záhadu

Xerxova
Xerxova 17.05.2026, 15:44:14 xxx:xxx.f18:7b13

snažíme se držet Yodu na kratších procházkách (stále bere antibiotika), takže max hodinovky. A dneska jsme na ni vyjeli o kus dál - až na Bílou stráň ve Středohoří. Protože tam kvetou kytičky, které máme rádi… Moc hezká procházka - a navíc jsme domů jeli uzoučkýma místníma silničkama mimo hlavní tahy - kus Středohořím, kus Lužkama…

nejprve fotky nepsí z tohoto týdne

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 17.05.2026, 11:59:43 xxx:xxx.f18:7b13

oni mají víc psů i proto, že často se prodávají už vycvičení psi. A tak si nechávají štěňata pro sebe (potřebují trvale funkční smečku psů kde se mládežníci učí od starých) i na prodej mladého cvičeného psa zvyklého pracovat se stádem - neb to nese víc peněz, než prodej štěněte. Ale ano - nebývá tam v horách s ovčákem jediný pes. Ale zase jsme i potkávali samotné psy daleko od civilizace třeba běžet po místní silničce… z toho jsem dobrý pocit neměla, i když jsem svého psa měla v bezpečí v autě…

Xerxova
Xerxova 16.05.2026, 16:50:11 xxx:xxx.f18:7b13
kometa:

Samci se vám budou nejspíš rvát. A možná i samice.

Králík je teritoriální tvor a společnost svého druhu úplně neocení.

ještě se zeptám na toto tvrzení - je fakt králík teritoriální ve smyslu samotářský?? Já totiž viděla několik kolonií divokých králíků - třeba ve Nizozemí u kempu jsme je chodili pozorovat každý den - a byly to veliké kolonie, kde se současně pohybovalo velké množství jedinců. Sdíleli nory i prostor venkovní bez jakékoli agrese.

Tak nějak mám zafixované, že zajíc je samotář a králík zvíře společenské.

Xerxova
Xerxova 16.05.2026, 06:22:18 xxx:xxx.f18:7b13
acher:

Pokud má králík geneticky daný správný skus, tak se zuby obrušují o sebe při příjmu hrubé vlákniny. Je zajímavé, že chovatelé čistokrevných zakrslíků se zuby nemají problémy ,ale tam se králíci s vadným skusem vyřazují z chovu. Narozdíl od různých množitelů.  

proto asi nemá rozcapenec problémy se zuby - je z registrovaného chovu. U té nové (byť ne mladičké) se uvidí časem…  

Takže to není jako u minipsů se skrácenou čelistí… Jde o skus…

Xerxova
Xerxova 15.05.2026, 19:18:31 xxx:xxx.f18:7b13
kometa:

A i ta strava je jiná

No právě. Já to myslela tak, že není důvod, aby byla jiná. Čivava je taky stejný pes jako doga - oba můžou žrát totéž. Logicky v jiném množství 😉

ani zuby nepřerůstají

No nevím, u těch zakrslíků bývají problémy se zuby stejně jako u pidipsů.

no nevím - kůň je taky stejný a co vím, tak teplokrevník má většinou trochu jiný jídelníček, než poník. 

Xerxova
Xerxova 15.05.2026, 17:36:03 xxx:xxx.f18:7b13
kometa:

pet chov a chov králíkárnách je nesrovnatelný.

V čem? Pořád je to králík. Stejné krmení, stejné chování.

jasně - ale podstatně jiné množství pohybu (a asi i podnětů a vzruchů). A i ta strava je jiná - prostě ti rozcapenci domácí dostanou i to, co by mít neměli (třeba ty tři borůvky za “cvičení”). Prostě i když jsou většinou na senu (či v létě na trávě), tak dostanou i věci “jedovaté” - kolečko mrkve, plátek jablíčka…  Na straně druhé jejich zažívání to zvládá, ani zuby nepřerůstají (neb větve na okus i seno jako základ pochopitelně žerou)