Aktuálně: 2 027 inzerátů284 596 diskuzních příspěvků20 276 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 14.04.2026, 20:00:25 xxx:xxx.fa9a:2423

efe, budeme na vás myslet. Tohle je blbý, když se neví, co vlastně problém způsobuje, co jí vadí, co jí pomáhá… Snad bude líp, když nasvalí

Xerxova
Xerxova 13.04.2026, 18:25:02 xxx:xxx.e75a:de48
kometa:

Tak uvidím, jestli to zvládneme

Nemůže být přetažený z té dovolené?

z dovolené jsme se vrátili minulou neděli. Celou dobu tam byl v pohodě - výborně jedl, spal, pil, bobkoval… Jasně že to bylo vybočení z režimu - ale nic, co by bylo výjimečné (zažívá to dvakrát do roka a vždy v pohodě). Je pravda, že třikrát tam zcela promoknul (stejně jako my všichni) - ale to je už deset dní… a vždy byl vysušen a dosušen (v domě se topilo, spal v teple).

Po návratu měl dva dny na dospání, to jsme chodili jen na kratičké venčící procházky - na delší v lese byl poprvé až ve středu. Řádil. I další dny byl v pohodě - řádil jak tajfun. V sobotu na delší v lese za humny řádil a lítal, tahal klacky, přepadával nás ze zálohy. Užíval si to. Včera byl v Jizerkách na delší náročnější procházce - a nic nevypadalo divně. 

Včera večer mi připadal unavený - ale na to měl po tom víkendu nárok. Ráno byl ale opravdu divný (bez zájmu, zpomalený) - a je jasné, že mi zablikala kontrolka i na “tropické” psí nemoci - byť i díky bouři Erminio se tam žádní hmyzáci nevyskytovali. Takže mi vlastně spadnul balvan, když byl v poledne unudlený a občas zakašlal. 

Na psincák je očkovaný, ale stejně tento typ nákaz sbírá častěji, než jeho předchůdci. Ale zase třeba u něj neznám zažívací problémy (doufám, že jsem to právě nezakřikla). 

Když to shrnu - mohla mu desetidenní dovolená oslabit imunitu - ale přímou souvislost bych neviděla, neb opravdu nevypadal, že by to pro něj byla extra zátěž. A byť jsem už dlouho neviděla takovou koncentraci psů jako v San Marinu (fakt snad každý druhý v těch davech v centru měl psa), tak si nemyslím, že by si přivezl virózu z Monte Titana. Spíš tady u nás naproti ze sídliště…

Teď odpoledne ožil - žebrá jídlo, míň odpočívá. Teplota mu nevylezla, stav se nehorší… tak jsem mírný optimista. Uvidíme zítra…

Xerxova
Xerxova 13.04.2026, 13:37:58 xxx:xxx.e75a:de48

my (snad jen na pár dní) doprocházkovali. Psisko mi ráno přišlo “divné” - snídani snědlo (ale nevdechlo), procházku zvládnul (ale bez nadšení), vyvenčil se (a otočil to domů), hledal piškoty pod hračkama jako každé ráno (ale neporážel u toho nábytek)… prostě něco bylo divné.

No a teď po příchodu domů místo nadšeného poskakování v předsíni zakašlal na pelechu a u jedné nosní dírky měl nudli … ne poprvé, za ty čtyři a půl roku už potřetí…  Minule skončil na ATB. Teď jsem mluvila po telefonu s naší vetkou - zatím klid, teplo, vitamín C… a pochválila ho, že není páteční odpoledne, ale pondělní poledne… že začal marodit správně. Tak uvidím, jestli to zvládneme a nebo skončíme na práškách…

Xerxova
Xerxova 12.04.2026, 14:52:44 xxx:xxx.616d:9699

my ráno obešli kus Jizerek - šli jsme po cestách značených i neznačených, a užili jsme si to všichni. Dobyto, co dobyto být mělo, lidí minimum, pes vzorný. Zbytečky sněhu a na to, že je jaro, tak málo vody je na horách…

Xerxova
Xerxova 11.04.2026, 21:09:46 xxx:xxx.616d:9699

po návratu z Itálie Yoda dva dny spal… ale pak se pustil s nadšením do lesních procházek za humny. Na té druhé fotce vypadá jak kupírovaný 😄

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 09.04.2026, 18:50:35 xxx:xxx.eb76:995b
bambule:

Máme za sebou pár hodně ošklivých dnů. Ráno jsem si na vycházce i pobrečela, protože jsem myslela, že je to poslední vycházka s Bambulí. No světe div se teď večer slupla sklenku zavařeného masa a teď spokojeně oddechuje. Doufám, že se to zase zvrtne k lepšímu. Odpolední vycházku jsem vlastně jen tak proseděla v sadu a užívala si okamžik….

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

obdivuji Vás. Obě 

Xerxova
Xerxova 07.04.2026, 19:30:02 xxx:xxx.f18:7b13

ve Španělsku je to ze zákona už dva roky - pes nesmí močit na žádné stavby - a když, musí majitel ihned vše spláchnout vodou. Mají vysoké pokuty a plní tím solidně městské pokladny. Skoro všichni tam psy venčí s lahví vody v ruce. Hodně jsem to zjišťovala, když jsme loni byli ve Španělsku s Yodou. 

Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 18:07:17 xxx:xxx.453e:b565

bydleli jsme ve starém domě na obří zahradě. Zahrada dost zarostlá, plná olivovníků a citrusů. A citrusy právě dozrávaly a padaly. Mandarinky, pomeranče, grepy. Tak dobré jsem nikdy nejedla (děti se ošklíbaly, že mají pecičky…) Yoda měl tudíž velký pozemek dobře oplocený k dispozici - takže pokud nelilo (půlka dní), užíval průzkumničení (a hlavně chrápání na pelechu - neb měl obří spánkový deficit. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 17:01:38 xxx:xxx.453e:b565
Ph:

Jestli jste cestovali po Italii?, tak kde uz jinde by meli mit nadherne CC 😉

jasně - Itálie - v pátek jsme vyzvedli děti hned po vyučování a dojeli do Udine. Druhý den pokračovali na jih - zastávka byla na hradě Gradara (Dante v Božské komedii popisuje příběh dvou milenců odehrávající se na Gradaře). Pak týden v Apulii v malém pobřežním městě Molfetta. V neděli výlet na Castel del Monte (to je ten slavný osmivěžový osmiúhelníkovitý hrad) a město Trani s úžasným třípatrovým kostelem (nahoře gotická katedrála, v přízemí románská bazilika a dole jeskynní kaple z dob počátků křesťanství). V pondělí velevýlet napříč Itálií z Apulie do Kampánie. Dobyli jsme vrchol Vesuvu a pak vykopávky v Herkulaneu. (do Herkulánea na rozdíl od Pompejí smí pes - ani košík nikdo nevyžadoval. Nesmí jen ke kostrám obětí - to je jasné, a nesmí na mozaikové podlahy - to je taky jasné). Od půlnoci na úterý lilo a lilo a lilo. Takže v úterý jen staré centrum města Bari. Klikaté uličky byly plné řítící se vody (neb po staletí položená dlažba fakt nesaje), Yoda stávkoval (potoky brodí nerad). Bazilika sv. Mikuláše i katedrála byly úžasné, teplá pizza snad ještě lepší. V baráku šlo topení, takže sušení bot i svršků se dařilo. Ve středu Pepa s dítky absolvovali dvouhodinový průzkum jeskyní v Grotte di Castellana (a já s Yodou seděla v autě, neb ten nechtěl v lijáku ani nos z auta vystrčit). Musel až do nedalekého slavného Alberobella plného tradičních kamenných domků trulli. Na fotkách nikde nikdo - věc neslýchaná. Jedno z nejnavštěvovanějších míst Itálie jsme měli pro sebe. A dali si velkou zmrzlinu. Ve čtvrtek Molfetta - nábřeží s kostely a odpoledne za končícího deště procházka podél pobřeží. Na pátek zbyla návštěva poloostrova Gargáno se slavným jeskynním kostelem Archanděla Michaela v MOnte Sain Angelo. A protože na Velký pátek nejsou přes den bohoslužby, opět jsme měli slavné poutní místo sami pro sebe. A nepršelo! V sobotu přesun severněji - dítka se vykoupala (fakt tam ti šílenci vlezli na pár temp) a v podvečer jsme obešli San Maríno, kde byly zbytky sněhu napadlého v předchozích dnech. Přespali a včera celý den se posouvali domů. Hezká akcička.

Yoda opět na cestách v pohodě. Perfektně se choval, skvěle žral, pil, bobky ukázkové. Udělali mi radost pes i puberťáci

Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 13:44:10 xxx:xxx.453e:b565
kometa:

ze zbytku by měla být jasná alespoň část Evropy,

Portugalsko?

to ne. Nejznámější by měla být 4 a 5 fotka v první sadě fotek a pak ty poslední (že jsme tam sami za to může kamarád Ermínio 😄) a ze druhé sady poslední fotky tří hradů v jednom malém státě cestou domů

Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 12:11:54 xxx:xxx.defd:8

pro Ph: vrhnul se nám na Yodu jakýsi starší pán a zabořil mu obličej mezi uši… Nic neobvyklého - místní si prostě myslí, že je buď pes plyšák na hraní a nebo obluda, co je sežere i s botama. Takže se buď na psa bez dotazu vrhají a nebo zdrhají mimo dosah délky vodítka. Ale pán se vynořil z chlupů silně slzící - a následně nám ukazoval jednu fotku Cane Corso za druhou. Přišel před pár dny o něj… Ale tak nasvaleného, lesklého obřího caníka jsem snad nikdy neviděla. Jediné, co mě tahalo za oči byla kupírace uší - ale jinak byl ten pes prostě překrásný.

Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 10:41:02 xxx:xxx.defd:8

a zbytek týdne - je krásně vidět, jak se změnilo počasí - bohužel až během pátku - mořské modré jsou ze soboty. Mimochodem ti mladí šílenci si byli zaplavat… Přitom na posledních fotkách je vidět, že Yoda hrabe ve zbytcích čerstvě napadlého sněhu - měl zmrzlinku. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 10:38:40 xxx:xxx.defd:8

v pexesu nemám nárok, ale v piškvorkách jsem překvapivě uhájila výhru. Speciálně u vnučky mám ze sebe radost - ona je opravdu matematicky (a logicky) dost výjimečná.

první várka fotek - něco je nepoznatelné (prví dvě jsou z cesty), ze zbytku by měla být jasná alespoň část Evropy, kde jsme byli. Blbý bylo, že polovinu dovolené s námi cestoval i Erminio (to byla ta tlaková níže)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 06.04.2026, 09:35:06 xxx:xxx.defd:8

my se vrátili včera pozdě večer. Fotky budou večer - asi dám hádat, co všechno Yoda  za posledních 10 dnů viděl…

Dočítám pomalu - vzorně jsem nechávala počítač spinkat a raději s vnoučaty puberťáky hrála turnaj v piškvorkách či mini pexesu… 

Xerxova
Xerxova 26.03.2026, 18:47:21 xxx:xxx.10d5:e961

Yoda Bobču zdraví širokým úsměvem a posílá trochu toho jara

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 24.03.2026, 18:44:11 xxx:xxx.541a:7a21

taky volám (a taky telefon nevypínám) - mamce bude 89…sice bydlí u sestry, ale stejně pravidelně každý den spolu pokecáme. Těch kamarádek jí už moc nezbylo… a tak každý hovor či návštěva je příjemné vytržení. A to je pohyblivá a aktivní…

A pokud je sestra na dovolené - volám během dne často a každý den tam osobně proběhnu.

Telefon beru i proto, že na fakultě mám zcela volnou pracovní dobu. A považuji za nutné, že pokud nejsem na pracovišti, jsem na telefonu. 

Xerxova
Xerxova 24.03.2026, 15:47:13 xxx:xxx.541a:7a21
BaLu:

Chcete říct, že vlkodav není dost elegantní? 🙂

chicht - v této otázce nejsem nestranná. Jednak doga je jak známo moje srdeční záležitost a hlavně jsem měla na vlkodavy smůlu - když už jsem nějakého mohla mazlit - tak to byl bahňák smrdutý (fakt byli hodně cítit). Kde doga kaluž obejde, oni jí prošli…  Je to střapaté, špinavé a nevonící - tudíž neelegantní.

Ale jinak ano - v běhu je to krásný tvor. Ale to doga taky. Někdy…

Xerxova
Xerxova 24.03.2026, 15:03:30 xxx:xxx.541a:7a21

vlkodav je podobně krátkověký jako doga. To už elegantního dogouna  - vedle koně vypadá vždycky dobře 😄