Aktuálně: 2 028 inzerátů284 597 diskuzních příspěvků20 276 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 26.02.2026, 17:37:30 xxx:xxx.f18:7b13

u nás “dole” se potoky v lese pomalu klidní, už je většina sněhu dole. Zato Černá Nisa řve, z hor to jde dolů - ale zatím překvapivě dost pomalu, noční chlad sníh drží, i když se sluníčko snaží. Je to lepší - sníh má odcházet pomalu, ať voda v horách zůstane… Jinak ještě místy je led a kluziště… ale za dva dny je vidět podstatný rozdíl. A včera na zahradě kvetly jen sněženky, dneska už vosičky objevily rozkvetlé talovíny i první “divoké” drobné krokusy

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 26.02.2026, 16:13:47 xxx:xxx.f18:7b13

domácí piškot. Bez kvasnic i prášku do pečiva - jak ho dělala moje babička… Zvážila vajíčka (celá - i se skořápkou 😉) . A kolik vážila vajíčka, tolik dala cukru a stejně polohrubé mouky.  Tím si dokázala dělat piškot do maličkého kastrůlku jen pro sebe z 1 vajíčka, ale i jako vysokou bublaninu na velký pekáč z 5 vajec…

jen tři suroviny - vajíčka, cukr, mouka (a trocha vody)

postup: Utřu žloutky s cukrem, vmíchám mouku (a přidám pár lžic vody - prostě aby se to hezky spojilo a nemusela jsem se s tím moc matlat). Na závěr opatrně vmíchám sníh z bílků. Naleju na vymazaný a vysypaný pekáček (nebo do dortovky - nižší korpus tak ze 3 vajec). Na povrch lze hodit ovoce - třeba vypeckované višně z mrazáku… A nebo nic - a dá se po upečení (a vychladnutí) rozkrojit a naplnit třeba marmeládou, tvarohem, pudinkem… Prostě piškot…

Xerxova
Xerxova 26.02.2026, 16:05:36 xxx:xxx.f18:7b13

dokrmuji i v létě - mají trvale krmítko se slunečnicí a ve stínu zavěšené dva zásobníky na lojové koule. Za chladných a deštivých dní v létě je tam ptačí provoz větší, než třeba v tyto dny. Za nepříznivého počasí (vítr, déšť, chladno), kdy létá minimum hmyzu, tak se přijdou rádi přikrmit. Pokud je hezky, tak klidně dám  v krmení přestávku. 

Nezapomeňte na přístup k vodě - já to neřeším pítky, neboť na zahradě jsou tři malé vodní plochy, kam chodí lemtat vodu doga i pipiny

Xerxova
Xerxova 26.02.2026, 14:36:49 xxx:xxx.f18:7b13

zkuste tu vánočku (bublaninu) - zatím bez namazání máslem… Nejenom, že to staří dogaři běžně hubeným psům dávají, ale znala jsem i chovatelku chlupatých pasteváků, která jim v juniorském věku pekla pekáče buchet a bublanin - že jí to vyjde levněji než maso a krásně po tom mohutní… A že když k tomu mají dostatek pohybu, tak nejsou tlustí, ale hezcí. A hlavně jim to chutnalo. Vajíčka a ovoce měla svoje… takže do bublaniny přihodila jen mouku a cukr… asi opravdu tím i něco ušetřila…

To bylo za Xerxese - ten mohutnět nemusel (byl dobře stavěný i bez sladkého), Betka taky ne - takže vánočka a buchty u nás přišly na řadu až za radiátorového Nighta… A Yodu musíme škrtit na jídle, aby nebyl jak sud… takže ten dostává syrové zelí jako vycpávku k masu… a sladké jen to, co vyžebrá

Xerxova
Xerxova 26.02.2026, 07:15:36 xxx:xxx.6119:b903

hodně ptáků využívá noční tah. Je to pro ně v řadě ohledů bezpečnější, orientují se výborně i potmě. 

Xerxova
Xerxova 25.02.2026, 09:08:56 xxx:xxx.f18:7b13

jaro bude určitě - dneska dělám z domova a tak jsme ráno zaběhli kouknout k řece, jestli hory tají… a teče to dost. A na zahradě sněženky už mají bílé hlavičky.

Posílám Zoranovi tolik síly, jako teče vody z hor… a pro Horsanu kytičku

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 24.02.2026, 17:39:32 xxx:xxx.f18:7b13

ono je to těžké - pokud mamut přestává chodit, moc možností není. Nejde nosit… A pokud by librela byla možností, jak oddálit uspání, tak bych neváhala. Jasně - po zvážení všech pro a proti, po využití slabších a osvědčených preparátů…

Doufám, že se nám tohle rozhodování někdy v daleké budoucnosti vyhne. Ale obří psi mají těch možností míň, než ti malí. Yodovo odlehčování případně slabé pajdání po klidu (co má od malička) se naštěstí nehorší - opět zimu zvládnul, pokud extrémně neřádí a netrýská, tak nekulhá vůbec. A to momentálně neužívá nic - na začátku prosince dojedl kbelík GAGu…

Xerxova
Xerxova 24.02.2026, 16:23:16 xxx:xxx.f18:7b13

v lese tečou potoky naplno, všude to čvachtá pod nohama. Kde leží sníh, je to rozměklá břečkoidní hmota… Ale ptáci řvou, potoky zurčí, liják bušil do kaluží… krásná hodinová procházka. Přišli jsme mokří všichni tři - možná proto, že když jsme vycházeli, svítilo na chvilku sluníčko 😄

Xerxova
Xerxova 24.02.2026, 09:14:06 xxx:xxx.bec9:20b0

to žluté kvítí jsou talovíny - jedny z prvních jarních zahradních kytiček. Taky mi už raší

Xerxova
Xerxova 22.02.2026, 06:35:45 xxx:xxx.3a17:ad

u nás skorojarní ráno. Kosáci řvou, jsou tři stupně nad nulou. Sníh ještě leží, ale je to měkoučké pod tlapátka. Horší je, když si nedám pozor kam šlapu - zbytky ušlapaného ledu nejsou výjimečné… Ledovku nemáme, procházka teď ráno byla pohodová. Zatím neprší

Xerxova
Xerxova 21.02.2026, 18:48:39 xxx:xxx.e587:10e0

a ty bezpsí - velký rozdíl mezi včerejším jasným mrazivým dnem u “naší” kapličky a dnešním sněhomlžným běžkovýletem ke Královce

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 21.02.2026, 18:45:55 xxx:xxx.e587:10e0

Yoda tento týden - od skorobezsněžné neděle po sněhové nadělení uprostřed týdne. Počasí bylo velmi proměnlivé

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 21.02.2026, 17:59:00 xxx:xxx.e587:10e0

u nás zatím všude leží sníh - takže oteplení moc vidět není. Ale je už nad nulou - dva stupínky

Xerxova
Xerxova 21.02.2026, 16:02:34 xxx:xxx.e587:10e0

Yoda byl dopoledne zavřený doma, protože vnučka nás vytáhla na běžky. Sněžilo, mlha děsná… ale byla asi poslední šance si užít sníh. Neb obleva má být veliká… A tak jsme si to užili, bylo to fajn

Xerxova
Xerxova 21.02.2026, 06:44:17 xxx:xxx.e587:10e0

včera ráno mínus 14. Dneska jen mínus jeden a půl - ale pocitově skoro stejné. Včera jasné hvězdičky, dneska ledový vítr a sněhové ledové krupky sekající do tváře. Na zemi pak nový sníh překrývá rozdíl mezi vymrzlým pevným podkladem a ledovými plotnami. Takže první procházka měla i adrenalinové prvky. A navíc si přece do mínus dvou nebudu brát rukavice ani čelenku… a psíček si vybral delší okruh a tak se mi teď ani nechce jít sypat pipinám… ale je jasné, že půjdu…

Xerxova
Xerxova 20.02.2026, 21:40:44 xxx:xxx.fba6:ac89

momentálně mi kvetou všechny tři kaktusáci - červený, tmavě růžový i žlutooranžový. Dokvetly na Vánoce (začaly v listopadu) a teď dávají druhé kolo…

Xerxova
Xerxova 20.02.2026, 21:37:42 xxx:xxx.fba6:ac89

my byli dnes jen na kratičké, protože jsme čekali na instalatéra, který co?… nedorazil…  Ale psisko si poběhalo, umrzla mu tlapátka… a navíc tu má vnučku na prázdninách, a tak měl koho zlobit.

Xerxova
Xerxova 19.02.2026, 06:52:34 xxx:xxx.d664:81a6
Buggyra:

Já si netroufnu, když Horsana vyhlásila stopku…

klidně pošlete - já jí napsala, že si ho seženu a pošlu