Aktuálně: 2 448 inzerátů • 292 479 diskuzních příspěvků • 21 398 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 20.04.2026, 14:47:48 xxx:xxx.452d:c420

tak obecně problémy s usazováním zubního kamene mívala malá plemena psů. Obři ani na granulích problémy s kamenem většinou neměli

⋮
Xerxova
Xerxova 20.04.2026, 06:34:46 xxx:xxx.ecf4:4096

kdyby mohl Yoda žrát tak, jak by chtěl, byla by to koule. Dostává míň (tloustne snadno, navíc je chemicky kastrován), než třeba jiní samci dogy, co prošli naší domácností, má speciální krmící režim.

Žere totiž třikrát za den (jinak by nás sežral hlady). K obědu má jen kus nakrouhaného syrového zelí (to miluje - hlávku má tak na týden), nebo listy z květáku či kus brokolice. A k tomu hrstičku mletého syrového masa. No a pak má stejnou snídani a večeři - hrst granulí a asi čtvrt kila masa na porci. Musí mu to stačit. A když mám pocit, že potřebuje víc (třeba o dovolené, nebo na delších výletech), přidávám maso. Mlsky má sušené plíce, kousky doma sušených kuřecích prsou a pár piškotů (ty čtvrtím).

Myslím, že pohybu má poměrně dost, a nemá za den ani polovinu “tabulkové” spotřeby granulí ani půlku doporučené dávky masa. Takže jeho 80 kilíček dostává v součtu určitě méně… Kdyby dostával to, co “by měl” - tak má jediný rozměr - a to je průměr koule…

⋮
Xerxova
Xerxova 19.04.2026, 18:57:18 xxx:xxx.ecf4:4096

dopoledne bylo zcela bez deště - vzali jsme Yodu na kratičkou venčící do lesa. Byl nadšen, tváří se zcela zdravě. Po obědě začalo poprchávat, ale pořádně zalito nebylo. A pak přišla bouřka a máme rázem úhrny nad 20 milimetrů. Už to bylo potřeba

⋮
Xerxova
Xerxova 18.04.2026, 21:09:53 xxx:xxx.f18:7b13
Plaka:

Žiš, ta poslední. 😀 😀 Jak se tam dovede nasoukat do sedu, kralevic?

lehce - sedává tam často. Je nesmírně obratný - normálně se tam otočí a elegantně usedne

⋮
Xerxova
Xerxova 18.04.2026, 20:21:36 xxx:xxx.f18:7b13

a ty bezpsí jsou doplněné o dnešní krátké Jizerky s příbuznými - chudák pes byl doma… (ale on to neřeší, je kliďas, když zůstane doma sám)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 18.04.2026, 20:20:00 xxx:xxx.f18:7b13

psí fotky z tohoto týdne jsou většinou z nedělních Jizerek. Pak z kratičké venčící a jedna unuděná při čekání na kávičku… Jinak mu asi k uzdravení stačil pohled na paní doktorku, neboť mu snad ani prášky nestihly zabrat - od včerejšího večera se chová jako zcela zdravý pes - ale ATB má na 10 dní… a pochopitelně je dobere.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 17.04.2026, 16:02:32 xxx:xxx.cda7:c03c
Sarah01:

Tak hlavně, že je to už trošku lepší, ATB určitě zaberou. 🍀

hlavně ať to není jiný průšvih než viróza - rýma umí mít i hodně blbé příčiny…

⋮
Xerxova
Xerxova 17.04.2026, 14:32:20 xxx:xxx.cda7:c03c

tak my stále nevenčíme (procházky jen kratičké bobkovací - ale klidně chlapce zavezeme na 10 minut do lesa). Stále skvěle žere, už dobře spí (dvě noci špatně spal, frkal, olizoval si stále nos), je podstatně živější - ale stále mu občas (hlavně když se rozhýbe) vytéká rýma… což není úplně u psů běžné. Stalo se mu to už před více než dvěma lety - ihned zabrala ATB a byl klid. Teď jsme byli na veterině - poslechově čistý, bez teploty… ale s jasnou rýmou. Nasazena ATB, v pondělí máme volat, jak to vypadá. Tak držte palce, ať to není žádný jiný průšvih - ale jen podivný sklon jeho organismu virózu prosmrkat… On umí mít podivné diagnózy od malička - beználezově občas kulhá a nehorší se to věkem, má “důchodcovské” cysty na prostatě od puberty, trpí na rýmu, jeden rok měl “letní” alergii (v meziprstí), ale zmizela a už se dva roky vůbec ani náznakem neobjevila… prostě je rozbitý víc, než všichni jeho předchůdci

⋮
Xerxova
Xerxova 17.04.2026, 11:41:16 xxx:xxx.cda7:c03c

měla svoji studentku, měla zapletené copánky, odcházela obklopena láskou. U bílých koní je riziko melanomu větší? 

⋮
Xerxova
Xerxova 14.04.2026, 20:00:25 xxx:xxx.fa9a:2423

efe, budeme na vás myslet. Tohle je blbý, když se neví, co vlastně problém způsobuje, co jí vadí, co jí pomáhá… Snad bude líp, když nasvalí

⋮
Xerxova
Xerxova 13.04.2026, 18:25:02 xxx:xxx.e75a:de48
kometa:

Tak uvidím, jestli to zvládneme

Nemůže být přetažený z té dovolené?

z dovolené jsme se vrátili minulou neděli. Celou dobu tam byl v pohodě - výborně jedl, spal, pil, bobkoval… Jasně že to bylo vybočení z režimu - ale nic, co by bylo výjimečné (zažívá to dvakrát do roka a vždy v pohodě). Je pravda, že třikrát tam zcela promoknul (stejně jako my všichni) - ale to je už deset dní… a vždy byl vysušen a dosušen (v domě se topilo, spal v teple).

Po návratu měl dva dny na dospání, to jsme chodili jen na kratičké venčící procházky - na delší v lese byl poprvé až ve středu. Řádil. I další dny byl v pohodě - řádil jak tajfun. V sobotu na delší v lese za humny řádil a lítal, tahal klacky, přepadával nás ze zálohy. Užíval si to. Včera byl v Jizerkách na delší náročnější procházce - a nic nevypadalo divně. 

Včera večer mi připadal unavený - ale na to měl po tom víkendu nárok. Ráno byl ale opravdu divný (bez zájmu, zpomalený) - a je jasné, že mi zablikala kontrolka i na “tropické” psí nemoci - byť i díky bouři Erminio se tam žádní hmyzáci nevyskytovali. Takže mi vlastně spadnul balvan, když byl v poledne unudlený a občas zakašlal. 

Na psincák je očkovaný, ale stejně tento typ nákaz sbírá častěji, než jeho předchůdci. Ale zase třeba u něj neznám zažívací problémy (doufám, že jsem to právě nezakřikla). 

Když to shrnu - mohla mu desetidenní dovolená oslabit imunitu - ale přímou souvislost bych neviděla, neb opravdu nevypadal, že by to pro něj byla extra zátěž. A byť jsem už dlouho neviděla takovou koncentraci psů jako v San Marinu (fakt snad každý druhý v těch davech v centru měl psa), tak si nemyslím, že by si přivezl virózu z Monte Titana. Spíš tady u nás naproti ze sídliště…

Teď odpoledne ožil - žebrá jídlo, míň odpočívá. Teplota mu nevylezla, stav se nehorší… tak jsem mírný optimista. Uvidíme zítra…

⋮
Xerxova
Xerxova 13.04.2026, 13:37:58 xxx:xxx.e75a:de48

my (snad jen na pár dní) doprocházkovali. Psisko mi ráno přišlo “divné” - snídani snědlo (ale nevdechlo), procházku zvládnul (ale bez nadšení), vyvenčil se (a otočil to domů), hledal piškoty pod hračkama jako každé ráno (ale neporážel u toho nábytek)… prostě něco bylo divné.

No a teď po příchodu domů místo nadšeného poskakování v předsíni zakašlal na pelechu a u jedné nosní dírky měl nudli … ne poprvé, za ty čtyři a půl roku už potřetí…  Minule skončil na ATB. Teď jsem mluvila po telefonu s naší vetkou - zatím klid, teplo, vitamín C… a pochválila ho, že není páteční odpoledne, ale pondělní poledne… že začal marodit správně. Tak uvidím, jestli to zvládneme a nebo skončíme na práškách…

⋮
Xerxova
Xerxova 12.04.2026, 14:52:44 xxx:xxx.616d:9699

my ráno obešli kus Jizerek - šli jsme po cestách značených i neznačených, a užili jsme si to všichni. Dobyto, co dobyto být mělo, lidí minimum, pes vzorný. Zbytečky sněhu a na to, že je jaro, tak málo vody je na horách…

⋮
Xerxova
Xerxova 11.04.2026, 21:09:46 xxx:xxx.616d:9699

po návratu z Itálie Yoda dva dny spal… ale pak se pustil s nadšením do lesních procházek za humny. Na té druhé fotce vypadá jak kupírovaný 😄

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 09.04.2026, 18:50:35 xxx:xxx.eb76:995b
bambule:

Máme za sebou pár hodně ošklivých dnů. Ráno jsem si na vycházce i pobrečela, protože jsem myslela, že je to poslední vycházka s Bambulí. No světe div se teď večer slupla sklenku zavařeného masa a teď spokojeně oddechuje. Doufám, že se to zase zvrtne k lepšímu. Odpolední vycházku jsem vlastně jen tak proseděla v sadu a užívala si okamžik….

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

obdivuji Vás. Obě 

⋮
Xerxova
Xerxova 07.04.2026, 19:30:02 xxx:xxx.f18:7b13

ve Španělsku je to ze zákona už dva roky - pes nesmí močit na žádné stavby - a když, musí majitel ihned vše spláchnout vodou. Mají vysoké pokuty a plní tím solidně městské pokladny. Skoro všichni tam psy venčí s lahví vody v ruce. Hodně jsem to zjišťovala, když jsme loni byli ve Španělsku s Yodou.