Aktuálně: 2 013 inzerátů284 597 diskuzních příspěvků20 276 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 15:40:14 xxx:xxx.f18:7b13
megi-the-pes:

Vim, že svíčková se vaří dlouho, ale 2,5 roku (slovy DVAAPŮL)?!

Ale se vyplatilo.
Žeru to studené z hrnce, protože prý oběd až po venčení a furt vypadni vodtamtaď,
ale já žeru dál, kuřecí kosti tam nejsou a dyť kdo je tady odborník na tu výživu, aha?!

Obrázek

no - jestli ji vaří jen prvního… a je jedenáctého… tak bych se trošku bála 😄

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 13:47:16 xxx:xxx.f18:7b13
efe:

Tak jsme aspoň na chvíli vyrazily, ale ten vítr se teda fakt nedá. Tentokrát to fučí i v lese 🫤

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

fouká a mráz je tím mrazivější. Ale je krásně. U vás i u nás - modré nebe, sluníčko, všude čisté bílé peřinky…

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 13:12:47 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda taky někdy vyjíždí - nechce se porvat, je to strach… a děsně blbě to vypadá (zvukově je přesvědčivý) - asi to opravdu vzniklo tím nešťastným (ale nutným ze zdravotních důvodů) vykastrováním v pubertě.   Nikdy nevíme, kdy mine psa (vždy na vodítku) bez povšimnutí a kdy začne “vyvádět”. Uklidní se hned, co psa mineme, nemá tendenci se vracet. Jde hned vypustit a jde si dál po svém. Pokud je na volno a vynoří se pes - Yoda zastaví a nechá se připnout. Když se jednou se psem srazil nečekaně v zatáčce lesní cesty - oba se oběhli velkým obloukem a tvářili se, že tam jiný pes vůbec nebyl. Ale riskovat to nechci…

Někdy očekávám průšvih - beru ho na krátko, “varuju ho”… a on projde zcela v klídku, byť já mám adrenalin nade všechny meze (přeci jen má 80 kilíček),  jindy nečekám potíž, jsem v klidu a stejně vyjede… 

Vždy zůstane u zvukové hrozby, nikdy jsme naštěstí žádnou nepříjemnost neřešili. Ale i to je protivné. Zajímavé je, že ve velkých davech - města, památky… nevyjíždí, max tiše “vrkne”. Na výletní lodi na alpském jezeře byl v relativně úzkém prostoru s dalšími třemi velkými psy - a všichni se tvářili, že se kochají krásou přírody…

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 12:42:14 xxx:xxx.f18:7b13

ne - abych ukryla nepovolené (ostnáč) nebo nepopulární (elektrika) prostředky… Prý se to dělá - mě by to taky nenapadlo. 

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 09:28:19 xxx:xxx.a01f:a0b1
kometa:

Bez ní ho očima často hledám

A já myslela, že ho má kvůli myslivcům. Aby si ho některý nespletl s divočákem.

to je stejný důvod - prostě je líp vidět

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 06:01:32 xxx:xxx.a01f:a0b1
Anet10:

Sarah moc gratuluju k umístění.

Ale nedá mi to, už jsem se chtěla zeptat dávno, Xerxová, proč nosí Yoda na krku ten zelený šálek?

je opravdu výrazně víc vidět. Takže když jsme v místech, kde běhá na volno, tak nosí nákrčník. Opravdu ta reflexní barva plní svoji funkci - je nepřehlédnutelný. Bez ní ho očima často hledám, i když je velmi blízko. Holt nevenčíme na loukách, ale v lese na vyšlapaných steznících. V civilizaci chodí na vodítku a bez nákrčníku.

Už jsem dostala i dotaz, zda pod ním nemá ukrytý ostnáč nebo elektriku 🙃 . Nemá pod tím nic jiného, než běžný polostahovák.

Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 20:04:51 xxx:xxx.a01f:a0b1

nejprve Yoda tento týden - dvakrát se výjimečně venčil jen s páníkem - přesto pár fotek je. Nejvíc z pondělka v Jítravě a dneška z Příšovic

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 15:23:10 xxx:xxx.a01f:a0b1
honzapm:

Slavkovský les
sýkora koňadra 25
sýkora modřinka 14
sýkora babka 3 (vloni i předloni 5)
sýkora uhelníček 2 (vloni 4)
kos 0
hrdlička 0
vrabec polní 65
drozd kvíčala 35
stehlík 12
hýl 15
zvonek 3
červenka 1
pěnkava obecná 3
pěnkava jikavec 3
krahujec 1
sojka 1 (dříve i 3)
straka 3 (dříve i 25)
mlynařík dlouhoocasý středoevropský 4
mlynařík dlouhoocasý severoevropský 6
strakapoud velký 6 (systém nás nejdřív nechtěl pustit, že je to nepravděpodobný počet)
úplně první pozorování - strakapoud prostřední 1
brhlík 1 (vloni nula - brhlíci odsud téměř zmizeli, ještě předloni běžní, 7-10 ks)

jak jste schopný napočítat pětatřicet kvíčal ? Je to odhad a nebo nějaký systém rychlopočítání?  A že systém nechce věřit šest strakapoudů najednou viděných je taky jasné - to se každému nepoštěstí.

Já dnes začala sčítat, když přelétala žluna - aby holka byla sečtená. Velmi podobné složení návštěvníků zahrady jako včera - jen přiletěl navíc párek hrdliček a jedna sojka - a zase překvapivě nedorazily parukářky.

Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 13:21:00 xxx:xxx.a01f:a0b1

my dneska dopoledne dojeli do Příšovic, a obešli jsme menší ze dvou příšovických pískoven (co jim Pepa říká příšerovické - on tam chodí nerad  😀 ) Sněhu dost, místo vodních ptáků jen bruslaři odhrnující sníh z ledu. I Jizera už je skoro celá zamrzlá… takže jsme viděli víc kusů srnčího než ptáků. A to před pár lety tam byly v době sčítání pipin desítky kormoránů, snad stovka bílých a popelavých volavek, kachny a labutě a husice… ale to nebylo zamrzlo…

Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 06:16:32 xxx:xxx.bc7a:b9b4
Doron:

Nevím, jsem mizerný ornitolog.😅

Ale dneska jsme viděli ledňáčka, toho poznám !

Brzy se uzdravte, hlavně, že je Vám už trochu ĺíp 🙂!

já už jsem zcela o.k. - už se těším, až dneska někam vypadneme na víc kroků, než jen kolem plotu… 

Cesmínu máte krásnou, fascinují mě ty kuličky. My máme obdobně velikou cesmínu, také temně zelenou, jen kuličky má žluté. A jak přejdou prvním mrazíkem, naletí hejno kosů a je po ozdobě, nezbyde ani kulička… Ozobou všechny. Ale já jim ty nacpané pupky přeju… Jdu házet sníh, od večera napadlo dalších 10 cm…

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 22:07:06 xxx:xxx.266b:d2a9

u nás za celý den nasněžil jen poprašek - ale večer se přihnalo sněžení a padá a padá. Yoda se teď tvářil dost naštvaně, že mu hustě sněží do kožuchu. Ale na desetiminutový okruh mu kabát dávat nebudu. Zase taková zima není.

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 14:52:16 xxx:xxx.266b:d2a9
Lupus4:

Tak u nás konečně taky napadlo - cca 5 -7 cm, courali jsme kolem řeky přes 2 hod., na nezamrzlých kouscích kromě obvyklých kachen a hoholů i 3 volavky pop. a i jedna bílá, asi párek potápek malých, zoufale hladově poletujících 6 kormoránů, asi parťáci toho mladého mrtvého…ozývaly se sýkorky 😉

ano - sýkorky tento týden (mráz, sníh) začaly i u nás zpívat.

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 14:50:06 xxx:xxx.266b:d2a9
Vahine (nepřihlášená:

A jak Vám je? Přeju Vám, ať je brzo zase dobře.🙋‍♀️ Vy fakt jinak vůbec nemarodíte, prostě větrem ošlehaná horalka 😉

dobře mi je - jak jinak 😉 Už plánuju na zítra nějakou tu pořádnou procházku

V úterý odpoledne mi bylo blbě - prospala jsem odpoledne i noc. A dokonce si vzala jeden paralen! Ve středu mi bylo líp - prospala jsem ještě taky něco během dne. Včera bylo skoro dobře a dneska jsem doma jen proto, že jsem si nechala napsat tři dny neschopenky (asi po 10 letech). Jinak bych to řešila dovolenou - ale v lednu se jí zbavovat mi přišlo předčasné… 

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 14:34:57 xxx:xxx.266b:d2a9

ze vzduchovky s vnoučaty střílíme na zahradě, chystáme pro ně “bojovky”, noční pochody za hvězdičkama, cesty potokem… ale je fakt, že samostatné aktivity bez dozoru u nás taky moc nemají. Taky se trochu bojím… Na straně druhé jsou hodně samostatní, koneckonců autobusem k nám sami jezdili brzy a třeba i ty lety bez doprovodu letušek za námi na dovolenou (aby se nekodrcali dva dny tam a zase zpátky v nacpaném autě) taky zvládli ve věku, kdy jiní rodiče a prarodiče dítka samotná málem nenechají ani přejít silnici. Jasně - patří k tomu "školení bezpečnosti" i to, že mají natrénováno od malinkata. Ale volnost našeho dětství nezažili a nezažijí. U nás už asi pomalu nastává čas, kdy s námi přestanou jezdit… vždyť ten starší končí taneční…

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 11:26:09 xxx:xxx.f18:7b13

u nás zatím sněží maličko, ale my máme stále solidní vrstvu… moc připadávat nemusí

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 11:12:20 xxx:xxx.f18:7b13

jinak mi stále na krmítku chybí jiné zimy běžná hejna zrnožravců -  jíkavci, zvonci, stehlíci, hýlové (ale sestra bydlící o pár kilometrů vedle má nepočítaně stehlíků i zvonků a jíkavci si asi dávají na čas - přilétali hned na začátku ledna, výjimečně již v prosinci). 

Málokdy přiletí brhlík (a před pár lety to byl u nás běžný druh na krmítku) a i strakapoudů vidím tuto zimu míň. 

Počítala jsem, že se dostaví sojka, hrdličky, holubi, straky, šedivky… které se na zahradě poměrně často ukazují, ale prý až někdy příště.

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 11:04:31 xxx:xxx.f18:7b13

tak jsem právě dosčítala - a musím říct, že ptactvo k tomu přistoupilo zodpovědně - nebyla to taková bída, jak bych očekávala. 

Začala jsem sčítat, když přelétala nad zahradou krásně pruhovaná paní krahujcová. Tím se dostala do seznamu. Nebyl problém nasčítat 8 kosů (je jich víc, ale furt přelétávají), 12 vrabců - 10 domácích a 2 polní (zase je jich jistě víc, ale děsně se ty “myši hemží”), dvě koňadry, tři modřinky, jednoho uhelníčka, dvě parukářky… to je běžný stav, co se dal očekávat. Mile překvapil dlask, střízlík, dvě pěnkavy a červenka - že se také ve správný čas uráčili dostavit na sčítací místo.

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 06:22:34 xxx:xxx.f18:7b13

Doron, nedivím se, že jste po takové procházce smutná. Chtěla jste relax a ten nepřišel… Na té poslední fotce jsou kormoráni??