Aktuálně: 2 255 inzerátů289 020 diskuzních příspěvků20 833 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 12.01.2026, 12:13:32 xxx:xxx.7b92:71e0

podle mě je zdvihání tlapky (střídají se různé tlapky…) ve velkých mrazech opravdu jen známkou zimy. Za velkých mrazů to znám od všech dog - většinou stačilo promnout tlapátko… a bylo zase na chvilku dobře. A neprodlužovat pobyt venku. Dneska Yoda taky jednou (z asi 15 minutové procházky) mi nabízel jednu přední, ať mu ji “opravím”.

Xerxova
Xerxova 12.01.2026, 06:31:23 xxx:xxx.7b92:71e0

brrrr - v mínus patnácti už byla teď zima i mě - a i Yoda občas zatřepal nějakým tím tlapátkem, že ho zebe. Ale zkrátit ranní okruh nechtěl, pod kabátem měl teplíčko.

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 19:23:55 xxx:xxx.7b92:71e0
megi-the-pes:

dvacátýhopátýho 😀

nojo - rychločtení je blbě… místo Boží hod si pamatuju Nový rok… 

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 15:40:14 xxx:xxx.f18:7b13
megi-the-pes:

Vim, že svíčková se vaří dlouho, ale 2,5 roku (slovy DVAAPŮL)?!

Ale se vyplatilo.
Žeru to studené z hrnce, protože prý oběd až po venčení a furt vypadni vodtamtaď,
ale já žeru dál, kuřecí kosti tam nejsou a dyť kdo je tady odborník na tu výživu, aha?!

Obrázek

no - jestli ji vaří jen prvního… a je jedenáctého… tak bych se trošku bála 😄

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 13:47:16 xxx:xxx.f18:7b13
efe:

Tak jsme aspoň na chvíli vyrazily, ale ten vítr se teda fakt nedá. Tentokrát to fučí i v lese 🫤

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

fouká a mráz je tím mrazivější. Ale je krásně. U vás i u nás - modré nebe, sluníčko, všude čisté bílé peřinky…

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 13:12:47 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda taky někdy vyjíždí - nechce se porvat, je to strach… a děsně blbě to vypadá (zvukově je přesvědčivý) - asi to opravdu vzniklo tím nešťastným (ale nutným ze zdravotních důvodů) vykastrováním v pubertě.   Nikdy nevíme, kdy mine psa (vždy na vodítku) bez povšimnutí a kdy začne “vyvádět”. Uklidní se hned, co psa mineme, nemá tendenci se vracet. Jde hned vypustit a jde si dál po svém. Pokud je na volno a vynoří se pes - Yoda zastaví a nechá se připnout. Když se jednou se psem srazil nečekaně v zatáčce lesní cesty - oba se oběhli velkým obloukem a tvářili se, že tam jiný pes vůbec nebyl. Ale riskovat to nechci…

Někdy očekávám průšvih - beru ho na krátko, “varuju ho”… a on projde zcela v klídku, byť já mám adrenalin nade všechny meze (přeci jen má 80 kilíček),  jindy nečekám potíž, jsem v klidu a stejně vyjede… 

Vždy zůstane u zvukové hrozby, nikdy jsme naštěstí žádnou nepříjemnost neřešili. Ale i to je protivné. Zajímavé je, že ve velkých davech - města, památky… nevyjíždí, max tiše “vrkne”. Na výletní lodi na alpském jezeře byl v relativně úzkém prostoru s dalšími třemi velkými psy - a všichni se tvářili, že se kochají krásou přírody…

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 12:42:14 xxx:xxx.f18:7b13

ne - abych ukryla nepovolené (ostnáč) nebo nepopulární (elektrika) prostředky… Prý se to dělá - mě by to taky nenapadlo. 

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 09:28:19 xxx:xxx.a01f:a0b1
kometa:

Bez ní ho očima často hledám

A já myslela, že ho má kvůli myslivcům. Aby si ho některý nespletl s divočákem.

to je stejný důvod - prostě je líp vidět

Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 06:01:32 xxx:xxx.a01f:a0b1
Anet10:

Sarah moc gratuluju k umístění.

Ale nedá mi to, už jsem se chtěla zeptat dávno, Xerxová, proč nosí Yoda na krku ten zelený šálek?

je opravdu výrazně víc vidět. Takže když jsme v místech, kde běhá na volno, tak nosí nákrčník. Opravdu ta reflexní barva plní svoji funkci - je nepřehlédnutelný. Bez ní ho očima často hledám, i když je velmi blízko. Holt nevenčíme na loukách, ale v lese na vyšlapaných steznících. V civilizaci chodí na vodítku a bez nákrčníku.

Už jsem dostala i dotaz, zda pod ním nemá ukrytý ostnáč nebo elektriku 🙃 . Nemá pod tím nic jiného, než běžný polostahovák.

Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 20:04:51 xxx:xxx.a01f:a0b1

nejprve Yoda tento týden - dvakrát se výjimečně venčil jen s páníkem - přesto pár fotek je. Nejvíc z pondělka v Jítravě a dneška z Příšovic

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 15:23:10 xxx:xxx.a01f:a0b1
honzapm:

Slavkovský les
sýkora koňadra 25
sýkora modřinka 14
sýkora babka 3 (vloni i předloni 5)
sýkora uhelníček 2 (vloni 4)
kos 0
hrdlička 0
vrabec polní 65
drozd kvíčala 35
stehlík 12
hýl 15
zvonek 3
červenka 1
pěnkava obecná 3
pěnkava jikavec 3
krahujec 1
sojka 1 (dříve i 3)
straka 3 (dříve i 25)
mlynařík dlouhoocasý středoevropský 4
mlynařík dlouhoocasý severoevropský 6
strakapoud velký 6 (systém nás nejdřív nechtěl pustit, že je to nepravděpodobný počet)
úplně první pozorování - strakapoud prostřední 1
brhlík 1 (vloni nula - brhlíci odsud téměř zmizeli, ještě předloni běžní, 7-10 ks)

jak jste schopný napočítat pětatřicet kvíčal ? Je to odhad a nebo nějaký systém rychlopočítání?  A že systém nechce věřit šest strakapoudů najednou viděných je taky jasné - to se každému nepoštěstí.

Já dnes začala sčítat, když přelétala žluna - aby holka byla sečtená. Velmi podobné složení návštěvníků zahrady jako včera - jen přiletěl navíc párek hrdliček a jedna sojka - a zase překvapivě nedorazily parukářky.

Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 13:21:00 xxx:xxx.a01f:a0b1

my dneska dopoledne dojeli do Příšovic, a obešli jsme menší ze dvou příšovických pískoven (co jim Pepa říká příšerovické - on tam chodí nerad  😀 ) Sněhu dost, místo vodních ptáků jen bruslaři odhrnující sníh z ledu. I Jizera už je skoro celá zamrzlá… takže jsme viděli víc kusů srnčího než ptáků. A to před pár lety tam byly v době sčítání pipin desítky kormoránů, snad stovka bílých a popelavých volavek, kachny a labutě a husice… ale to nebylo zamrzlo…

Xerxova
Xerxova 10.01.2026, 06:16:32 xxx:xxx.bc7a:b9b4
Doron:

Nevím, jsem mizerný ornitolog.😅

Ale dneska jsme viděli ledňáčka, toho poznám !

Brzy se uzdravte, hlavně, že je Vám už trochu ĺíp 🙂!

já už jsem zcela o.k. - už se těším, až dneska někam vypadneme na víc kroků, než jen kolem plotu… 

Cesmínu máte krásnou, fascinují mě ty kuličky. My máme obdobně velikou cesmínu, také temně zelenou, jen kuličky má žluté. A jak přejdou prvním mrazíkem, naletí hejno kosů a je po ozdobě, nezbyde ani kulička… Ozobou všechny. Ale já jim ty nacpané pupky přeju… Jdu házet sníh, od večera napadlo dalších 10 cm…

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 22:07:06 xxx:xxx.266b:d2a9

u nás za celý den nasněžil jen poprašek - ale večer se přihnalo sněžení a padá a padá. Yoda se teď tvářil dost naštvaně, že mu hustě sněží do kožuchu. Ale na desetiminutový okruh mu kabát dávat nebudu. Zase taková zima není.

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 14:52:16 xxx:xxx.266b:d2a9
Lupus4:

Tak u nás konečně taky napadlo - cca 5 -7 cm, courali jsme kolem řeky přes 2 hod., na nezamrzlých kouscích kromě obvyklých kachen a hoholů i 3 volavky pop. a i jedna bílá, asi párek potápek malých, zoufale hladově poletujících 6 kormoránů, asi parťáci toho mladého mrtvého…ozývaly se sýkorky 😉

ano - sýkorky tento týden (mráz, sníh) začaly i u nás zpívat.

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 14:50:06 xxx:xxx.266b:d2a9
Vahine (nepřihlášená:

A jak Vám je? Přeju Vám, ať je brzo zase dobře.🙋‍♀️ Vy fakt jinak vůbec nemarodíte, prostě větrem ošlehaná horalka 😉

dobře mi je - jak jinak 😉 Už plánuju na zítra nějakou tu pořádnou procházku

V úterý odpoledne mi bylo blbě - prospala jsem odpoledne i noc. A dokonce si vzala jeden paralen! Ve středu mi bylo líp - prospala jsem ještě taky něco během dne. Včera bylo skoro dobře a dneska jsem doma jen proto, že jsem si nechala napsat tři dny neschopenky (asi po 10 letech). Jinak bych to řešila dovolenou - ale v lednu se jí zbavovat mi přišlo předčasné… 

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 14:34:57 xxx:xxx.266b:d2a9

ze vzduchovky s vnoučaty střílíme na zahradě, chystáme pro ně “bojovky”, noční pochody za hvězdičkama, cesty potokem… ale je fakt, že samostatné aktivity bez dozoru u nás taky moc nemají. Taky se trochu bojím… Na straně druhé jsou hodně samostatní, koneckonců autobusem k nám sami jezdili brzy a třeba i ty lety bez doprovodu letušek za námi na dovolenou (aby se nekodrcali dva dny tam a zase zpátky v nacpaném autě) taky zvládli ve věku, kdy jiní rodiče a prarodiče dítka samotná málem nenechají ani přejít silnici. Jasně - patří k tomu "školení bezpečnosti" i to, že mají natrénováno od malinkata. Ale volnost našeho dětství nezažili a nezažijí. U nás už asi pomalu nastává čas, kdy s námi přestanou jezdit… vždyť ten starší končí taneční…

Xerxova
Xerxova 09.01.2026, 11:26:09 xxx:xxx.f18:7b13

u nás zatím sněží maličko, ale my máme stále solidní vrstvu… moc připadávat nemusí