Aktuálně: 2 447 inzerátů • 292 516 diskuzních příspěvků • 21 414 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 17.01.2026, 19:22:34 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda mě dneska nejprve dělal radost - v civilizaci kolem hradu chodil perfektně, pak ustál hezky setkání s kopytníky, v pohodě v lese šel na volno a reagoval na každý pokyn… a pak mě vytočil, jako už dlouho ne - dvakrát po sobě vyrazil za pohybem (auta daleko maličká na obzoru prosvítající mezi stromy). To už neudělal hodně dlouho. Sice to vždy na zařvání otočil - ani zdaleka se k silnici nepřiblížil… auto ho ani nemohlo zaregistrovat… ale stejně bych ho zabila. Hlavně jsem to nečekala a málem mi vyrval ruku z pantu. Takže pak měl “galeje”… střídali jsme chůzi u nohy s povelem stůj… Návrat do věku štěněcího. Jinak procházka z Grabštejna k “80 dubům” byla parádní - sněhu minimum (proto jsme tam jeli - u nás to je v lese ještě na delší chůzi blbý), vítr snesitelný a kromě srnek jsme nepotkali ani živáčka. 

Fotky jsou z celého týdne - jen ty dvě poslední dnešní

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 16.01.2026, 17:22:32 xxx:xxx.4fa:f2ea

u nás už dneska sluníčko - moc hezký den tady byl. Procházka pro Yodu netradiční - šli jsme s páníkem na poštu, takže civilizační chodníkovo sídlištní… 

⋮
Xerxova
Xerxova 16.01.2026, 06:23:17 xxx:xxx.5f51:9280
Ph:

a jak mu ted je a co zere? 😇

akorat jsem dojela z veteriny - brutalni prujem, zvraceni a nechutestvi u srdcare - nakrmila jsem ho misto hladovky a rozjela mu tim zanet zaludku. Sushi ryze se dneska podava u nas 

myslím na vás. Ať to marod zvládne rychle a rozežere se brzy k normálu. U nemocných je každá komplikace blbší…

⋮
Xerxova
Xerxova 15.01.2026, 06:40:30 xxx:xxx.f18:7b13

jojo - první jarní úplněk je 2. dubna (ale někde uvádí i 1. dubna) - prostě k ránu v noci z 1. a 2.   Velikonoční svátky jsou hned poté - děti mají prázdniny už od čtvrtka 2. 4. až do pondělí 6. 4.

⋮
Xerxova
Xerxova 14.01.2026, 15:28:11 xxx:xxx.f18:7b13

my teď přišli z lesa - jen chvilku - hluboký těžký sníh, tma, pršelo. Když jsme jeli po hlavní silnici zpátky dolů do města, šly po silnici tři srny - přeci se nebudou brodit, když můžou pěkně po asfaltce… Neochotně uhly do lesa… snad se nevrátily, hlavní tah do hor je samá zatáčka a není to dobré místo na srnčí turistiku

⋮
Xerxova
Xerxova 14.01.2026, 07:01:27 xxx:xxx.b540:6e0a

v noci bylo nad nulou, ledová krusta ze sněhu mizí. Ale moc to nepomohlo. Sníh ztěžknul, je ho solidní vrstva (Yoda ho má nad hlezna), takže se v tom psisku blbě chodí. A kde bylo ušlapáno, tam je pochopitelně klouzačka… Momentálně nejpohodlnější jsou u nás chodníky - holé, neklouzavé (byly vyhrnuté a posypané směsí soli a kamínků - musím říct, že u nás protahují chodníky docela vzorně). Ale to nás zase nebaví… a tak jsme se ráno střídavě bořili a klouzali 🙃

⋮
Xerxova
Xerxova 13.01.2026, 14:33:47 xxx:xxx.b540:6e0a

u nás je sněhu dost (i když na Janua nemáme) a ledová krusta je taky. Takže venčení jen na vyšlapaných chodnících v lesoparku Opičák u letiště. I Yoda rychle pochopil, že vstupovat mimo cestu se nevyplácí… Teď vykukuje i sluníčko a vylezla teplota na tři stupně. Tak třeba krusta trochu vymizí

⋮
Xerxova
Xerxova 13.01.2026, 06:19:19 xxx:xxx.f18:7b13

večer bylo mínus šest a ještě nic nepadalo. V noci nasněžilo nových pár centimetrů a na to teď prší. Je těsně pod nulou, hezky to namrzá. Ale díky vrstvě čerstvého sněhu to nikde neklouže. 

⋮
Xerxova
Xerxova 12.01.2026, 14:25:59 xxx:xxx.7b92:71e0

doguším vadí mráz (že zvedají občasně tlapky) až kolem mínus patnácti. Ještě desetistupňový mráz jim nevadí. Je fakt, že většinou chodí po nesoleném a když přecházíme přes nasolenou silnici, tak pak stejně projde zahradou a tlapky ve sněhu si cestou ke dveřím očistí. Tudíž neznám žádné  koupání a mazání… prostě potíže s tlapkama v zimě (a nejen v zimě) vůbec neznám.

⋮
Xerxova
Xerxova 12.01.2026, 12:13:32 xxx:xxx.7b92:71e0

podle mě je zdvihání tlapky (střídají se různé tlapky…) ve velkých mrazech opravdu jen známkou zimy. Za velkých mrazů to znám od všech dog - většinou stačilo promnout tlapátko… a bylo zase na chvilku dobře. A neprodlužovat pobyt venku. Dneska Yoda taky jednou (z asi 15 minutové procházky) mi nabízel jednu přední, ať mu ji “opravím”.

⋮
Xerxova
Xerxova 12.01.2026, 06:31:23 xxx:xxx.7b92:71e0

brrrr - v mínus patnácti už byla teď zima i mě - a i Yoda občas zatřepal nějakým tím tlapátkem, že ho zebe. Ale zkrátit ranní okruh nechtěl, pod kabátem měl teplíčko.

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 19:23:55 xxx:xxx.7b92:71e0
megi-the-pes:

dvacátýhopátýho 😀

nojo - rychločtení je blbě… místo Boží hod si pamatuju Nový rok… 

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 15:40:14 xxx:xxx.f18:7b13
megi-the-pes:

Vim, že svíčková se vaří dlouho, ale 2,5 roku (slovy DVAAPŮL)?!

Ale se vyplatilo.
Žeru to studené z hrnce, protože prý oběd až po venčení a furt vypadni vodtamtaď,
ale já žeru dál, kuřecí kosti tam nejsou a dyť kdo je tady odborník na tu výživu, aha?!

Obrázek

no - jestli ji vaří jen prvního… a je jedenáctého… tak bych se trošku bála 😄

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 13:47:16 xxx:xxx.f18:7b13
efe:

Tak jsme aspoň na chvíli vyrazily, ale ten vítr se teda fakt nedá. Tentokrát to fučí i v lese 🫤

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

fouká a mráz je tím mrazivější. Ale je krásně. U vás i u nás - modré nebe, sluníčko, všude čisté bílé peřinky…

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 13:12:47 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda taky někdy vyjíždí - nechce se porvat, je to strach… a děsně blbě to vypadá (zvukově je přesvědčivý) - asi to opravdu vzniklo tím nešťastným (ale nutným ze zdravotních důvodů) vykastrováním v pubertě.   Nikdy nevíme, kdy mine psa (vždy na vodítku) bez povšimnutí a kdy začne “vyvádět”. Uklidní se hned, co psa mineme, nemá tendenci se vracet. Jde hned vypustit a jde si dál po svém. Pokud je na volno a vynoří se pes - Yoda zastaví a nechá se připnout. Když se jednou se psem srazil nečekaně v zatáčce lesní cesty - oba se oběhli velkým obloukem a tvářili se, že tam jiný pes vůbec nebyl. Ale riskovat to nechci…

Někdy očekávám průšvih - beru ho na krátko, “varuju ho”… a on projde zcela v klídku, byť já mám adrenalin nade všechny meze (přeci jen má 80 kilíček),  jindy nečekám potíž, jsem v klidu a stejně vyjede… 

Vždy zůstane u zvukové hrozby, nikdy jsme naštěstí žádnou nepříjemnost neřešili. Ale i to je protivné. Zajímavé je, že ve velkých davech - města, památky… nevyjíždí, max tiše “vrkne”. Na výletní lodi na alpském jezeře byl v relativně úzkém prostoru s dalšími třemi velkými psy - a všichni se tvářili, že se kochají krásou přírody…

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 12:42:14 xxx:xxx.f18:7b13

ne - abych ukryla nepovolené (ostnáč) nebo nepopulární (elektrika) prostředky… Prý se to dělá - mě by to taky nenapadlo. 

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 09:28:19 xxx:xxx.a01f:a0b1
kometa:

Bez ní ho očima často hledám

A já myslela, že ho má kvůli myslivcům. Aby si ho některý nespletl s divočákem.

to je stejný důvod - prostě je líp vidět

⋮
Xerxova
Xerxova 11.01.2026, 06:01:32 xxx:xxx.a01f:a0b1
Anet10:

Sarah moc gratuluju k umístění.

Ale nedá mi to, už jsem se chtěla zeptat dávno, Xerxová, proč nosí Yoda na krku ten zelený šálek?

je opravdu výrazně víc vidět. Takže když jsme v místech, kde běhá na volno, tak nosí nákrčník. Opravdu ta reflexní barva plní svoji funkci - je nepřehlédnutelný. Bez ní ho očima často hledám, i když je velmi blízko. Holt nevenčíme na loukách, ale v lese na vyšlapaných steznících. V civilizaci chodí na vodítku a bez nákrčníku.

Už jsem dostala i dotaz, zda pod ním nemá ukrytý ostnáč nebo elektriku 🙃 . Nemá pod tím nic jiného, než běžný polostahovák.