Aktuálně: 2 028 inzerátů284 597 diskuzních příspěvků20 276 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 24.03.2026, 07:56:42 xxx:xxx.541a:7a21

u toho lovečáka v tomto pojetí bacha - lovecký pud se občas silně projeví i tam, kde by to jeden nečekal… Většina plemen má loveckou minulost - a i psi, kteří oficiálně lovečtí vůbec nebyli, se používali “za tmy” třeba jako psi pytláčtí…

Třeba doga je po staletí šlechtěna jako dekorace… přesto je u některých lovecký pud hodně silný. Znám loveckého pudla, kavalírka, a kupodivu třeba i buldočka… A to nejsou nevychovaná psiska, která zdrhají, když mají možnost - to jsou fakt psi, kde je se startem na kořist problém… a přitom majitel je “normální” a psi jsou standardně vedení.

Jasně - nelze srovnávat s honiči, chrty… ale je to i o kliku na kus…

Xerxova
Xerxova 22.03.2026, 18:42:48 xxx:xxx.f18:7b13
Chingis:

My stále venčíme jen “okolo komína”, ale bohatě nám to zatím stačí. 

Před pár dny jsme se s manželem na procházce zakecali, a najednou nám přes cestu přeběhla srnka, skoro zakopla o Bailey, která se samozřejmě rozběhla za ní 🙈. Tak šla radši zbytek cesty na šňůře. Chvíli po srnce vylezl z mlází Blue, s takovým nejistým připitomělým výrazem jako “bylo to zajímavý, ale nevím jestli jsem neudělal něco blbě?" 

Balúa strašně láká voda, pořád chce jen šmejdit podél břehů, i v tom jednom stupni nad nulou, co bylo ráno, tam chtěl skočit a vůbec mu nevadilo, že má na sobě vestu zimní a né plovací. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

jak jste všichni zvládli přesun z druhé strany světa ??

Xerxova
Xerxova 22.03.2026, 15:08:28 xxx:xxx.f18:7b13

přihodím dnešní procházku na Černou Nisu. Už v osm ráno jsme byli na hrázi - zpátky jsme šli po neznačených cestách přes Milíř a tak jsme si užívali výlet zcela bez lidí. Bylo krásné mrazivé ráno, Yoda hrabal zbytky ledu i sněhu - žádný kus zbytků zimy nevynechal

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 22.03.2026, 06:23:36 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda tento týden - procházky z obou stran Liberce - jak od Ještědu, tak od JIzerek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 19.03.2026, 17:50:03 xxx:xxx.f18:7b13

jsem teď složitě hledala odkud pochází Františky králík - v dávné komunikaci s vnučkou. Našla. Našla jsem i web, kde si králíka vybírala - dodnes existuje a malí králíčci se od této chovatelky prodávají tetovaní… Má i chovatelská ocenění - vypadá jako dost aktivní. Ale jak píšu - opravdu spíš králíka umím upravit na pekáči, než bych rozuměla jejich chovu a péči o ně.

Xerxova
Xerxova 19.03.2026, 15:35:39 xxx:xxx.f18:7b13
acher:

Ano, tak v tom případě musí mít králík v uších tetování a čísla přidělaná ČSCH.

hele - nezkoumala jsem mu ušiska (je to beran) - ale asi tetovaný je. Prostě vím, že tenkrát k tomu přistupovali dost zodpovědně. Ta nová je s ušima nahoru, žíhaná a má srandovní číro - dlouhou ofinku mezi ušisky… prý asi mix všech mixů. Králíky neumím - jak jsem koupila, tak prodávám…

a raději tu končím - jsme v inzerci psů, ať nás Kometa nevymete

Xerxova
Xerxova 19.03.2026, 15:31:44 xxx:xxx.f18:7b13

dogy jsou extrémně krátkověké, takže je asi případná škodlivost tablet nedožene… Když dvě posední dogy měly ve stáří (po sedmém roce) zdravotní potíže, tak krevní jaterní i ledvinové testy měly v pořádku. Takže i Yoda Bravecto dostává. Stačí mi jedna tableta (teda dvě - na jeho kila jedna tableta není - ale prostě jedna dávka). Dávám na začátku března a vydrží po celou sezónu.

A tak nějak nevěřím, že to nemá žádné repelentní účinky. Tedy relepelentní možná ne, ale ty chcíplý klíšťata nějak píšou na toho psa - “nezakusovat se, nebezpečná zóna” protože zakouslých a mrtvých je málo - podstatně víc jich leze po psovi. Naštěstí hladkosrsté psisko se snadno obere. Ale bez chemie to nejde - kde jsou ty časy, kdy hory byly klíšťatopusté…

Xerxova
Xerxova 19.03.2026, 11:49:18 xxx:xxx.f18:7b13
acher:

A ten králík má rodokmen ČSCH nebo jen jakýsi výpis předků, co tyhle “chovky” vydávají za rodokmen a laik jim na to naletí.

píše se  na stránkách, že je člen Klubu chovatelů ZTd a ZBTd pod ČSCH…

Xerxova
Xerxova 19.03.2026, 10:01:12 xxx:xxx.8d84:e813

vnučka si teď vzala z útulku králičici (ke stávajícímu králíkovi). Je z množírny velkého počtu králíků živořícím a množícím se v malém prostoru… žádné hygienické návyky, bázlivka, špatný pohyb (není zvyklá). Dělá obří pokroky - už se nechá pohladit. Zatím se s králíkem vídají jen na dálku - i když je přes útulek (kastrovaná a očkovaná a trošku vykrmená) mají dodržet karanténu.

Takže jeden v chovky,  s průkazem původu, od malička rozcapovaný (už pětiletý) a teď samička (odhad pět let) z úplně jiné startovací pozice… Takže množírny jsou - a co jsem slyšela, není jich málo

Xerxova
Xerxova 19.03.2026, 09:54:27 xxx:xxx.8d84:e813

já Bravecto dala Yodovi hned na začátku března - klíště letošní první lezlo překvapivě po mně…

Xerxova
Xerxova 17.03.2026, 18:40:09 xxx:xxx.f18:7b13

my teď v podvečer obešli Černou horu na Ještědském hřebeni. Krásné výhledy - na Ralsko, Bezděz… sice chladno (3 stupně), ale viditelnost slušná.

Xerxova
Xerxova 17.03.2026, 06:20:36 xxx:xxx.f18:7b13
Horsana:

Ako moze mat ta mala 7 rokov???

Kedy sa to stalo???

taky mi to nešlo do hlavy - a pak jsem si vzpomněla, že tyhle fotky vznikly už před více než čtyřmi lety… a to už to byla holka velká…. Hrozně ten čas letí

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 15.03.2026, 14:59:34 xxx:xxx.4ad:d40e

blbý dotaz - nemohla mu vyletět teplota z pokusů vstát?? To musí být velká námaha a únava…

Xerxova
Xerxova 14.03.2026, 20:48:58 xxx:xxx.f18:7b13

Yoda tento týden - hodně jsme chodili do lesa, včera byl plný dům lidí (rozloučení s babičkou) a dneska jsme šli smutek rozchodit se švagrovou a švárou do Polska kousek za hranice. Terén poměrně náročný - přechody mezi přehradami byly občas adrenalinové (nahoru - dolu - šutry sypající se, cestičky těsně nad hlubokou tekoucí vodou, každou chvíli brod přes nějaký ten přítok). Vedro - 19 stupňů - napájeli jsme Yodu z misky pokud zrovna nebyl přírodní zdroj…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 12.03.2026, 16:25:00 xxx:xxx.f18:7b13

tak štěníkům hlavně hodně zdraví, psí mamině hodně mlíka a trpělivosti a vám, aby se našli sami správní páníci pro to krásné teriéří nadělení

Xerxova
Xerxova 11.03.2026, 19:02:54 xxx:xxx.4ca:abc5

dík všem. Bolí to - ale na straně druhé jí moc děkuji za to, jak odešla. V pátek se rozloučíme… budu mít zase plný dům. Tak jak to měla ráda… Ehm - teď jen řeším, jak udržet hosty nezaflusané, navíc ten prevít začal mohutně pelichat a bílé je na něm dost velká plocha… aby zvládnul přebarvit smuteční šat většiny z nás…

Xerxova
Xerxova 11.03.2026, 09:35:12 xxx.xxx.82.28

u nás je krásně - zahrádka kvete… ale je na ní smutno. V neděli se neprobudila naše babča (Pepova maminka) - skoro 93 roků - do posledního dne samostatná, sebevědomá, čiperná. Moc jí ten rychlý konec přeju - ale sousedovic kocour Mirek se domáhá mističky (chodil k ní na svačinu), Yoda stojí u jejích dveří a diví se, že nic dobrého není a ani babička nepohladí nešťastného psíčka… Chybí…

Do devadesáti řídila auto, v srpnu byla s námi v Alpách, na léto chtěla na Balt…

Xerxova
Xerxova 08.03.2026, 13:58:14 xxx:xxx.ff26:72c5
Orionka:

Nedá mi to nezeptat se : nezmiňujete květenu ve Středohoří. Že by ještě spala ?

květena spala. Pár poupat jaterníků - jinak je ještě brzy.