Aktuálně: 3 170 inzerátů222 675 diskuzních příspěvků18 382 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 05.01.2025, 16:57:25 xxx:xxx.7c50:a707

u nás jsou krkavci v posledních tak deseti letech běžní obyvatelé lesa v podhůří - jsou k nepřehlédnutí (spíš nepřeslechnutí). Ráda jim někdy odpovídám - bavíme se myslím dobře, neb “spolupracují”. Většinou vidíme dva. Více jen když učí mláďata - to je pak krásná podívaná. Ale i svatební lety párů stojí za vidění.

Xerxova
Xerxova 04.01.2025, 21:46:07 xxx:xxx.292a:3bd2

já měla zcela mrtvo asi před třemi lety. Letos byl největší nával v listopadu, ale provoz je stále značný. Dnes dorazili jíkavci. A taky čtyři straky a odpoledne pro změnu dvě sojky… A strakapoud a vrabčáci a tři druhy sýkor a červenka a hejno kosáků… prostě je stále se na co koukat. 

Xerxova
Xerxova 04.01.2025, 20:12:31 xxx:xxx.292a:3bd2

a teď Yoda - sněhu si užívá, na ledu občas bruslil, i upadnul - ale radost z pohybu mu to nevezme…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 04.01.2025, 20:10:33 xxx:xxx.292a:3bd2

a tak tedy nejprve ty nepsí - od silvestrovského Mácháče až po dnešní vícesněžné (jinak sníh za humny jsme měli stále). Uprostřed jsou dvě ptačí - zraněná kosice (stále je živá, stav se nehorší, ale méně létá než ostatní a je viditelně více načechraná) a pak část kosí bandy u pítka

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 03.01.2025, 06:22:37 xxx:xxx.e84e:bd3a
Sardullah:

Já teda letos poprvé v životě viděla  mlynaříka… dokonce jsem si ho musela vygůglit, protože jsem vůbec netušila, co mi to přilítlo na krmítko za bílýho ptáčka…

Jinak standardně mám sýkoru koňadru, uhelníčka, vrabce… pak ty šedivý čůzy-hrdličky, asi 6 kosáků. Sem tam červenka a letos prvně i zvonek zelený a párek stehlíků a tím končím tvá Máňa… docela pak čumím, jak to má někdo podstatně pestřejší.

Obrázek Obrázek

mlynaříci jsou úžasní - létají (většinou) v rodinných hejnech a jsou děsně ukecaní - neustále švitoří. Mají veliké teritorium, na kterém přelétávají - takže se většinou nezdrží dlouho. Ale když se zrovna zastaví a potkáme se - mám velikou radost. Taky už se letos u nás zastavili - houpali se na lojových koulích, klidně pět na jednom válci. Vypadal jak obalený 

Xerxova
Xerxova 02.01.2025, 20:13:54 xxx:xxx.e84e:bd3a
drvodelkafialova:

Letos jsem u krmítka poprvé viděla kosáka 😏

To mi přijde spíš smutný, protože dřív jich byla spousta. Zas lepší jeden než žádný.

kosáků máme asi patnáct. Říkám jim “lesní bratři” (jsou to hejna, která se nastěhují na zahradu jen na zimu) - jsou děsně oprásklí, nebojí se - věčně se hašteří, hlídají si zdroje (hlavně vodu na pití i ke koupání a taky pochopitelně místa, kam jim sypu -mají rádi zobání na zemi). Jedna kosice má na zádech velký šrám (asi paní krahujcová, sousedův briťák Mireček je hodně macatý a už má svůj věk…) - kouká jí tam prachové spodní peří - ale drží se holka už třetí den a je hodně aktivní. Už i víc lítá, tak to třeba zvládne.

a na stejné místo chodí na zrní i myšice temnopásá. Sice odborná literatura píše, že v zimě spí v pelíšku bohatě vystlaném a vedle má vybavenou spižírnu… ale zdá se, že doplňuje zásoby i v zimě, když tu možnost má.

Xerxova
Xerxova 02.01.2025, 18:04:06 xxx:xxx.e84e:bd3a
Sarah01:

Já na Praděd už taky o svátcích nechodím, pokaždý tam kolabuje doprava, jaký je nával.

na Ještěd je totiž oficiální pochod prvního ledna ráno. Už padesát let tam chodí pěšky “půlka” Liberce. Hezká tradice - ale se psem bych to opravdu nešla, na ledu, v davu…

Xerxova
Xerxova 02.01.2025, 17:57:36 xxx:xxx.e84e:bd3a
orionka-2:

Miluju Břehyni, Poslův mlýn, cestu na Bezděz a zpátky. Je to kraj mého dětství. Ale i dnes se tam dají i v létě najít klidná místa : Malá a Velká Buková, Slatinné vrchy ( určitě znáte, to je pro přespolní 🙂) )

známe - máme velmi dobře prochozené. Po cestách i mimo ně. Je to náš výletní revír nejčastěji v zimě, kdy Jizerky ovládnou běžkaři… a se psem se tam nikde vyrazit nedá. Leda za humna kolem Javoráku, Dračáku  a Brda… tam to ještě jde

a taky doplním - známe i ty rokle kolem Pecopaly. Máme prochozené z časů, kdy v mapách cz nebyly ty zákazové značky vstupu (je to automaticky na všech cestách v přírodních rezervacích). Tam je všude krásně

Xerxova
Xerxova 02.01.2025, 16:43:02 xxx:xxx.ff0a:2eba

u nás dnes nasněžilo, máme bílo i na zahradě. V lese jsme zažili parádní chumelenici, byli jsme prvochodci na zasněžené cestě a bylo to moc hezké.

Xerxova
Xerxova 02.01.2025, 16:39:59 xxx:xxx.ff0a:2eba
Orionka:

Já jsem se dnes venčila na Ještědu. To je taková liberecká Novoroční kratochvíle. Tradice. Milion lidí a milion všelijak vyklepaných psů. Bohužel, celý týden krásná inverze a přesně dnes se to otočilo, na hory se navalila mlha, přidal se mráz a vichr. Chvíli jsem vyhlížela Yodu, ale Xerxovi asi mají víc rozumu a nectí tradice 😀. Časem možná nějakou fotku vydoluju z foťáku.

tak novoroční výstup na Ještěd jsem šla naposledy jako puberťák - nemusím milion lidí a milion psů na jednom kopci… Takže opravdu v tomto tradice  nectíme. Ale kolem Černé hory z Výpřeže jsme šli mezi svátky - a bylo tam krásně a nikde ani noha

Xerxova
Xerxova 02.01.2025, 16:36:24 xxx:xxx.ff0a:2eba
Vahine:

Také máme u Mácháče několik vzdálenějších příbuzných a už jsme domluveni, že přijedeme všichni 3 na návštěvu, budeme si promítat znovuobjevený rodinný film z pozůstalosti pratety a hádat, kdo že to na něm je. Těším se! 

A taky půjdeme s běloušem tou pěknou procházkou okolo vody, to místo je doslova magické, má pozitivní energii.  Moc se mi tam líbí a Vám?

Mácháč je hezký - ale třeba Břehyni nebo Hradčanské rybníky mám raději. U Mácháče nás štve ten neskutečný binec kolem chatiček a kolem kempů - vůbec si to tam neumím představit v plné sezóně. Jinak je to pohodlná 16 km dlouhá procházka - díky rovinatému terénu opravdu nenáročná.

Xerxova
Xerxova 01.01.2025, 07:14:57 xxx:xxx.926b:6c47

Yoda včera s příbuznými obešel Mácháč - takže byl docela rád, že může klidně pochrupávat. Na poslední procházce jsme byli kolem půl deváté - to už to práskalo docela dost a pes si toho vůbec nevšímal. I půlnoční šílenství přežil v naprostém klidu.

Překvapivě to práskalo i teď při procházce před sedmou ráno - asi někomu zbyly dělbuchy - ale opět pes vypadal, že je hluchý a věnoval se čtení psích zpráv. Tak snad nám to vydrží i pro další rok (všem dogám se reakce na rachejtle postupně zhoršovala)

Xerxova
Xerxova 29.12.2024, 19:12:53 xxx:xxx.73ae:b31b
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 29.12.2024, 17:40:57

jste dobří. My byli před týdnem v údolí Pekla, nikde nikdo, krásná procházka… a včera ho celé uzavřeli. Že prý silné riziko pádu starých stromů. A prý se neví, jestli ho stihnou vyčistit do bledulí - podle mě musí, neboť jim tam ty tisíce lidí stejně polezou.

Náledí nezávidím, nervy na pochodu si umím představit. U nás stále drží jasně modré nebe se sluníčkem - a nebo tedy momentálně tma plná hvězdiček

Xerxova
Xerxova 29.12.2024, 11:33:20 xxx:xxx.ff0a:2eba

u nás je další krásný slunečný den. Dnešek je tak trošku odpočinkový - byli jsme jen na krátké lesní procházce… a psík dospává návštěvní šrumec předchozích dní. Zítra mu ten klid zase skončí…

Xerxova
Xerxova 28.12.2024, 18:01:59 xxx:xxx.ff0a:2eba

nepsích je víc - ale ono to počasí posledních dní je prostě fotogenické - vše za humny - něco podhůří Jizerek, něco Ještědský hřeben. Na té druhé je mokrá procházka na Štědrý den

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 28.12.2024, 17:59:10 xxx:xxx.ff0a:2eba

tak nejprve ty psí - Od pětadvacátého je krásné počasí - jen tedy sluníčko sníh ujídá…

Xerxova
Xerxova 26.12.2024, 06:20:59 xxx:xxx.7794:2b26

od Ježíška jsme vlastně dostali něco pro zvěř - oba jsme si pořídili nové botky na výlety…  takže z toho mát psík příslib dlouhých procházek

Xerxova
Xerxova 25.12.2024, 10:22:23 xxx:xxx.ff0a:2eba

na zahradě sníh nemáme - ale jen 5 minut autem (a 100 výškových metrů) a je všude kolem sněhové království. A rudé vstávající sluníčko a jásavě modré nebe - moc hezky bylo v lese u  Kateřinek

Xerxova
Xerxova 24.12.2024, 11:44:35 xxx:xxx.ff0a:2eba
balu:

Blahopřeji!!!

mně ne - ale je mi jasné, že je to pro basenžíky a je to jen úklep