Aktuálně: 2 447 inzerátů • 292 497 diskuzních příspěvků • 21 398 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 23.01.2024, 12:24:28 xxx:xxx.ff0a:2eba

tak asi někde Yoda ulovil psincák. Večer mi připadal “divný” - pomalu večeřel a to je věc u něj nevídaná (jasně, asi už ho bolelo v krku). V noci párkrát zachrchlal… ale to jsem si říkala, že možná má někde v krku nalepený chlup (lízal si večer tlapy po poslední procházce), ale tak nějak se divně chrul a brumlal - a ráno bylo jasno. Upatlaný nos od rýmy, občas zakašle, žere pomalu, ale misku vyčistí…

Koupila jsem jitrocelák a vitamín C… a že nastolíme klidový režim na pár dní…

Ale před chvilkou mi připadal nějaký teplý… a 39.5 mě překvapilo. A tak se raději otočíme na veterině, protože NIght si jednou pořídil docela neznatelný psincák, který se ale rychle zvrhnul do zápalu plic…

Na očkování mám už týden domluvený termín na příští týden, že není spěch… tak se holt bude muset posunout. 

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 21:45:41 xxx:xxx.ff0a:2eba

stav nohou není moc dobrý - správná strava a doplňky na klouby lecos ještě v tomto věku opraví - ale jestli nemáte zkušenosti a chcete štěně pro radost… tak bych si to rozmyslela. 

Pes je “prstochodec”  takže ten kloub “nad zemí” je zápěstí. Loket má skoro u trupu a rameno má vlastně až skoro u hřbetu…

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 20:17:46 xxx:xxx.ff0a:2eba
Irma19:

Tak tohle je naprosto dokonalé!!

Vidíte, jak už mám mozek zatížený těmi rovnicemi, tak zbytečně hledám složitosti. Genialita je v jednoduchosti 👍

jojo - Františka mě loni vyškolila. A to si myslím, že matiku umím - jen holt to člověk chce “řešit” - a ta malá cácora mě porážela rychlostí a jednoduchostí. A měla děsnou radost, když mě pobila… a já měla taky radost. Taky mě naučila řadu příkladů řešit podle předložených výsledků - odhadnout co je blbost a ty reálné dosadit… je to často rychlejší. Dětský pohled je báječný

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 18:56:47 xxx:xxx.ff0a:2eba

a ještě k těm vagónům - často to děti řeší opravdu jen “čárkováním” a je to správný postup.

prostě /// je lokomotiva a /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// ///   jsou vagónky. Načárkované je to hned a pak se to poškrtá po čtveřicích… a je počet vagónů taky hned.

Já totiž loni občas počítala s vnučkou (dělala přijímačky na osmileté gymnázium) a ta často byla mnohem rychlejší, než já se svými soustavami rovnic… a ani soustavy v pětce neumí.  Prostě zapojení logiky

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 18:41:19 xxx:xxx.ff0a:2eba

možná takto?

lokomotivu tvoří tři dílky - a to je jedna sedmnáctina

vagóny tvoří celkem neznámo kolik dílků - a to je šestnáct sedmnáctin.

to je normální trojčlenka    

1/17…. 3

16/17…x

x vyjde 48 dílků - a tedy když víme, že vagón se vždy skládá ze čtyř dílků… pak 48 vydělíme 4 a vyjde počet vagónků - 12

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 12:09:09 xxx:xxx.99ec:58d5

pro porovnání… pedagožka přišla při pondělku později, protože pediatrička poslala potomka pod peřinu. Pedagožka ptala představené, potřebuje-li “paragraf”… páč potomek potřebuje pohlídat… Představená pravila: PROČ?? Pracovat poklidně počítačově potřeba. Přednášky poupravit pro příští pololetí. Písemky přezkušovací pozítří pošle postgraduální posluchačku pohlídat a představená písemky pedagožce přiveze… Pohoda, profesionalita,…  perfektní práce

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 11:01:29 xxx:xxx.99ec:58d5

proč? Posluchači předpokládám pracovištních problémů pošetřeni. Proto při pondělním popoledni přeji příjemné prozkušování poctivě připravených posluchačů

⋮
Xerxova
Xerxova 22.01.2024, 06:22:07 xxx:xxx.99ec:58d5

používám od věku štěněcího granule jako přílohu k masu. Ráno a večer. V poledne (ano - náš mamut má oběd) má syrové bílé zelí (miluje) s zase kus masa (masokostí). Pamlskujeme mix - piškoty (normální, mamutovi až tak sacharidy nevadí), sušené maso (doma sušíme hovězí i kuřecí) a játrové sušenky.

Odpad minimální. Pokud na kompostu nesežere šlupky ze zeleniny a vařených brambor, slupky z jablek (babička si je loupe) a lógr z kafe... Pak je sice bobek ukázkový, ale rozhodně ne minimální 😉

⋮
Xerxova
Xerxova 21.01.2024, 15:16:20 xxx:xxx.ff0a:2eba
Irma19:

Co myslíte, komu patří stopa? 🤔

Pro srovnání velikosti manželova noha, bota vel.44

Obrázek

nešel tam Yoda ?? V bahně se snadno stopa zvětší… a stopy od něj jsou pak jak od medvěda 😄

⋮
Xerxova
Xerxova 20.01.2024, 19:56:45 xxx:xxx.ff0a:2eba

takže nejprve nepsí z tohoto týdne - potok za humny, jiskřivý mrazivý Ještědský hřbet a dnešní rybníky u Ploužnice

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 20.01.2024, 12:38:15 xxx:xxx.6e4d:d449

my se teď vrátili od ploužnických rybníků - u nás ráno mínus osm, tam třináct… ale cesty uježděné, krásně schůdné, krusta na sněhu slaboučká, hezky bylo. Chvíli po břehu po vyšlapané cestičce, delší část po místních lesních silničkách skvěle schůdných. Potkali jsme za skoro dvě hodiny jen jedny lidi s ridžbečkou, jinak nikde nikdo…

⋮
Xerxova
Xerxova 19.01.2024, 18:54:14 xxx:xxx.ff0a:2eba

Efe - jak se prosím venčí u ploužnických rybníků?? Že bychom zase jednou obešli ty vaše číslované rybníky… Máte hodně sněhu?? S ledovou krustou tlapky řezající?? A nebo jsou procházky možné??

⋮
Xerxova
Xerxova 19.01.2024, 14:49:32 xxx:xxx.ff0a:2eba

jojo - taky jsem využila krásného počasí - a naplánovala poo cestu na Výpřež a kolem Černé hory na Dánské kameny a zpátky. Jen jsem netušila, že celých 6 km budeme prošlapávat… že tentokrát žádné koleje od lesáků, jen jedny stopy od sněžnic a projetá jedna stopa (rolbou, žádný lyžař ji nejel - ani jedna stopa po hůlkách). Myslím, že nás budou bolet nohy všechny tři… šli jsme to skoro dvě hodiny. Ale námraza nám cinkala do kroku, slůňo svítilo, všude stopy zvěře…

⋮
Xerxova
Xerxova 18.01.2024, 16:41:50 xxx:xxx.ff0a:2eba

u nás sníh vydržel (v noci neuplaval), je na něm ledová krusta a na ni se znovu sype. Dnes lehce pod nulou celý den a na krmítku neskutečný provoz. Během chvíle kromě 4 druhů sýkor i pěnkavy, vrabčáci, jíkavci, strakapoud, stehlíci, dlask a dvanáct kosáků. A volala maminka, že má na krmítku hejno špačků… (a vím, že se nespletla)

⋮
Xerxova
Xerxova 17.01.2024, 14:06:44 xxx:xxx.e765:f8a7

polehávej, popocházej, pramálo posedávej, páteř pošetři. Předjaří přijde, ploužnické poníšky přijde potřeba pořádně protáhnout. Pefe potřeba pozdravit, práce počká…

⋮
Xerxova
Xerxova 17.01.2024, 13:36:51 xxx:xxx.e765:f8a7

přeji příjemné pracovní pozice pro pracující.

Právě pracuji pohodlně, počítač pomáhá, pohoda pokoje, pohovka psíkem přeplněná. Procházka poobědní příjemná - pět palců peřinky prachové pahýly polomů přikrývá, pochod pomalý. Pro psíka příležitost poblbnout, poskákat, posmykovat, prohrabat příkopy, projít potok. Proto pospává, příjemně provětrán.

⋮
Xerxova
Xerxova 16.01.2024, 06:48:09 xxx:xxx.ff0a:2eba
Fikovnice:

Tomuto zas nerozumím já.😲

Nora prodělala v onom kousacím věku tetanus - a kdyby Bodlinka nerozeznala příznaky hodně brzy (měla Nora kliku ), a nenasadila se ihned léčba… tak byla bez štěníka… Takže pokus o vtip, vycházející z kruté zkušenosti