Sarah01: Lidi, nevyznáte se někdo? Už jsem tady někde uváděla, že ČSOB pojišťovna mně nechtěla uzavřít životní pojistku na nemoc. Požádala jsem o vrácení zprávy od praktického lékaře. Řešili to měsíc a dnes mně napsali, že nemám nárok, protože GDPR. To je jako normální? Oni mají informace o mém zdravotním stavu, přestože mně nepojistili, a odmítají mně je vydat, přitom při uzavírání smlouvy se nezkoumá, kdo sedí na opačné straně telefonu a běžně se smlouvy uzavírají na dálku. Mně to připadá teda nehorázné.
To je divné. Naopak by v takovém případě mělo GDPR pracovat proti pojišťovně - viz. “právo být zapomenut”.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů, oddíl 3, článek 17:
Subjekt údajů má právo na to, aby správce bez zbytečného odkladu vymazal osobní údaje, které se daného subjektu údajů týkají, a správce má povinnost osobní údaje bez zbytečného odkladu vymazat, pokud je dán jeden z těchto důvodů:
a) osobní údaje již nejsou potřebné pro účely, pro které byly shromážděny nebo jinak zpracovány;
b) subjekt údajů odvolá souhlas, na jehož základě byly údaje podle čl. 6 odst. 1 písm. a) nebo čl. 9 odst. 2 písm. a) zpracovány, a neexistuje žádný další právní důvod pro zpracování;
c) subjekt údajů vznese námitky proti zpracování podle čl. 21 odst. 1 a neexistují žádné převažující oprávněné důvody pro zpracování nebo subjekt údajů vznese námitky proti zpracování podle čl. 21 odst. 2;
d) osobní údaje byly zpracovány protiprávně;
e) osobní údaje musí být vymazány ke splnění právní povinnosti stanovené v právu Unie nebo členského státu, které se na správce vztahuje;
f) osobní údaje byly shromážděny v souvislosti s nabídkou služeb informační společnosti podle čl. 8 odst. 1.
Nejsem právník, ale vzhledem k výše uvedenému se domnívám, že by na požádání měli zdravotní zprávu buď navalit, nebo skartovat.