Ještě když jsem žila v Brně, mazala jsem feňuli tlapy v zimě, kdy se všude solilo, nějakým balzámem na tlapky z veteriny. Nelízala to, předpokládám, že hnusně chutnal. Sádlo zaručeně hned olíže a efekt bude nulový.
Ještě když jsem žila v Brně, mazala jsem feňuli tlapy v zimě, kdy se všude solilo, nějakým balzámem na tlapky z veteriny. Nelízala to, předpokládám, že hnusně chutnal. Sádlo zaručeně hned olíže a efekt bude nulový.
Mě to přijde jako jeden velký alibismus. Místo toho, aby kočku někdo osobně odchytil a osobně utratil (= zlý člověk zabil chudinku kočičku), kočku najde a otráví automatizovaný neosobní stroj (= nikdo vlastně kočičce nic neudělal, to ono samo). Je to stejný způsob myšlení, jako když je podle lidí řezník zlý, protože zabíjí chudinky zvířátka, ale maso zabalené v líbivé krabičce v supermarketu si koupí bez výčitek.
On to nemusí být ani problém během ježdění. Stačí pokud někdo uzdil neopatrně a koně při uzdění nebo oduzdění zinknul udidlem o zuby. Obvykle se to stane pokud se uzdí kůň ve chvíli, kdy na to není připravený - tj. nechápe, že si tu věc, kterou mu nabízíte má dobrovolně vzít do huby (takže mu udidlo lidi dovnitř nacpou aniž by dostatečně otevřel hubu a ty zuby mu po cestě obouchají), případně ho nikdo před prvním uzděním neseznámil s přetahováním nátylníku přes uši a praští se o udidlo při nesouhlasné reakci na to.
Koně naučte brát si do huby něco měkkého, např. vodítko. O to se nepraští, nebude ho tlačit a pochopí na tom co má dělat.
Prvně ale nechte veterinářem zkontrolovat hubu, jestli se něco neděje tam - vlčí zuby, ostré hrany jiných zubů, nějaké poranění dásní, jazyka …
Domnívám se, že hucul bude pánovi malý. Při té výšce mu bude strašně rozhazovat těžiště. Taky se všeobecně doporučuje, aby kůň nosil nejlépe do 15%, max. do 20% svojí hmotnosti. To znamená při téhle váze pána + cajků hledat koně 800 kg +. Spíš než prakoníka by to chtělo většího mohutného teplokrevníka - Šlonzák a podobné typy koní. Na velkém koni si zajezdí i drobný jezdec, opačně to bývá problém.
Pokud je tam taková mezera, pravděpodobně bude koni úzké. Nechte sedlo někým zkušeným zkontrolovat na místě, na dálku od klávesnice asi nikdo konkrétně neporadí. Dobrou zkušenost od nás ze stáje máme s Jiřím Otavou - https://www.otavaj.cz/.
Anonymní:Nyní jsem vložila fiktivní inzerát zde na web a do 2 minut SMS od toho hnusu, takže Admini, řádí vám tady škodná! Podlost nejhrubšího zrna.
Už je prakticky jisté, že kontakty si nikde ze staré ifauny nestáhli a kradou je přímo tady 👎. Platí zákon o zákazu telešmejdů na takovéto SMS? Oni nic přímo neprodávají, ale nevyžádaná nabídka to je a souhlas mě kontaktovat s nabídkou čehokoliv jsem jim rozhodně neudělila.
kometa:Já v Brně studovala, ale tenhle výraz si teda nepamatuji.
Fikovnice:Ale zase mít v event. pracovním posudku, že dotyčný dal výpověď z důvodu pře, proč má kočka chlupy, je vysoce originální!!!🤣
Třeba dal výpověď protože už ten spor o ničem nevydržel poslouchat 🤣.
Navrhuji v případě pokračující pře na toto téma na pracoviště přinést obrázek se sphynxem ke zmatení nepřítele 😎.
biaca:Nebyla jste inzerent na ifauně? Měli tam dost šotků - je možné, že jim to někdo naboural.
Občas jsem tam něco inzerovala, tak je to možné. Každopádně odesílatel minimálně tušil, že jsem byla na ifauně a odešla.
Drzí jsou jak parkové veverky - kopírování vzhledu počínaje a tímto konče. Zasílám provozovatelům faunaportálu vřelé pozdravy a “Kalousku, jsi jednička” 👎.
kometa:Zgarbové… Odkud jste? Nebojte, nic vám posílat nebudu.
Mně nic nepřišlo. Kdyby ano, budu informovat.
Jsem téměř čistokrevný Brňák 😂. Chtěla jsem tam původně napsat jiné slovo od z, ale nechtěla jsem být tak sprostá 🙄.
Před chvíli mi přišla nevyžádaná SMS s odkazem na náš “oblíbený” klon ifauny - Faunaportál (viz. screenshot). Přišlo to ještě někomu? Bohužel odesílatele nejde zablokovat - není to telefonní číslo + za stejného rozesílače chodí SMS z portálu občana. Zajímalo by mě odkud zgarbové ukradli moje telefonní číslo 😠.
Nic lepšího než Neostomosan se dodnes nevymyslelo. Nejméně dvě aplikace, rozestup Vám poradí veterinář. Nezapomeňte, že současně s koňmi (je potřeba vzít všechny ve stádě i když zrovna na nich všenky nevidíte) musíte ošetřit všechno co s nimi přichází do kontaktu - čištění, podsedlovky, deky … Buď taky vymáchat v Neostomosanu, nebo přeprat na dostatečnou teplotu. My jsme stříkli i povrchy v boxech a přístřešcích, zejména drbací místa a po druhé aplikaci ještě na radu veterináře dávali spot-on pro koně (nevím už přesně jaký, možná něco od Biovety?). Možná to už ani není potřeba, ale chtěli jsme si být jistí, že zásah opravdu nic nepřežije. Už je to několik let a znova se nám neobjevily.
Ono je asi nakonec jedno odkud ti koně přišli. Mě osobně se po Przedswitech, Furících a dalších koních takového toho dnes už nemoderního typu teplokrevníka stýská. To byli koně skvělí i pro “běžného uživatele”. Možná neskákali baráky a neoslnili chody v drezúře, ale byli proti dnešním sporťákům daleko pohodovější a hlavně všestranní - jeden den zaskákat parkur, jiný den zapřáhnout do bryčky, o víkendu naložit bagáž a hurá na puťák … a ani u jednoho nevypadali nijak nepatřičně.
Velké poděkování za web a za naprosto nadstandardní přístup 👏.
Tak to je hustý 🙃. Předpokládám, že lepšími podmínkami myslí to, že při chovu nemusí dodržovat tolik předpisů, zabývat se nějakým welfare a ještě dostávají polské dotace.
(Konec konců, kolik Čechů jezdí pracovat přes hranice do Rakouska, Německa … Tak co by české slípky nemohly vyrazit za výdělkem přes hranice? 🤣)
Mě se ve “4měsíční” laickým okem nelíbí ta přilepená číslovka, i když je to asi mluvnicky správně. Asi bych napsala “čtyřměsíční” a hotovo.
(Jediné slovo se 4 na začátku, na které jsem si zvykla, je “4chan” 🙄😂.)
Taky se na pěstěný trávník dají nainstalovat sprinklery s pohybovým čidlem. Bude to ale něco (jakože asi dost) stát. A nesmíte zapomínat vypnout když na zahradu půjdete vy 🤣.
3 litry je docela málo, doporučuje se minimálně 20 l nádrž na 1 bettu. Pokojová teplota je taky málo, měla by mít 26°C nebo i trochu víc. Taky se přimlouvám za živé rostliny - pomohou udržovat vodu čistou a nebude tak často nutné měnit vodu. V pidi nádržích a ještě bez rostlin se strašně rychle kazí voda a pak se bettě buď začnou rozpadat ploutve, nebo rovnou chcípne.
Přikládám foto svého starého bettária: 35x25x25 cm (necelých 22 l). Vlevo vzadu je filtr, vpravo vzadu vykukuje topítko. Nahoře to má plastový kryt se zářivkou. Taková nádržka se všude vejde, udrží ji kdejaká skříňka a i celkem hezky vypadá. Vnitřní filtr je tak tichý, že o něm člověk ani neví a akvárko může být klidně v místnosti, kde se spí. Zářivku zapíná a vypíná časovač do zásuvky. Tak jednou do měsíce je potřeba lehce odkalit dno a vyměnit u toho část vody. A nepřekrmovat, to je třeba děti pohlídat - taky se od toho kazí voda.
Angel:Dobrý den mám takovou otázku. Když chci koně nasedlat a dát mu ohlávku a otěže začne vyceňovat zuby jako by mě chtěl kousnout a nenechá se ode mě ani skoro pohladit a od jiných jo. Poradíte mi prosím co mám dělat zkoušela jsem všechno ale pořád nic nejde to děkuji.
Vy říkáte: “Pojďme jezdit.” Kůň Vám na to říká: “NE!” Proč, to je potřeba zjistit na místě, my to tu zodpovíme těžko, když tu situaci nevidíme. Nejspíš ho buď něco bolí (zdravotní problém, nepadnoucí sedlo …), nebo něco děláte blbě.
Doron:Držím palce, ať to brzy přebolí… Ať si o Vás nemusí dělat starosti, že jste smutní 🙂.
Překrásná fenečka, má nějaké potomky?
Pokud to bylo na mě, tak ne, potomky nemá. Bohužel měla MDR1, CEA i PRA, takže jsem myšlenku chovu zavrhla. Obrazili jsme zamlada pár výstav s nic moc výsledky. Pro mě ale byla ten nejhezčí, nejhodnější a vůbec nejlepší pes. Je tu bez ní strašně prázdno.
Všem moc děkuji za projevenou účast 🌼.
Procházím staré fotky a narazila jsem na pár výstavních: