Tim je asi myškeno, že pro krytí feny starší 8 let musí být povolení vezerináře a klubu. Jinak tohleto Byli na mě v klubu zlí, je tak ohraná mantra množek, že je to už spíš jen k smíchu.
Tim je asi myškeno, že pro krytí feny starší 8 let musí být povolení vezerináře a klubu. Jinak tohleto Byli na mě v klubu zlí, je tak ohraná mantra množek, že je to už spíš jen k smíchu.
No po 20+ letech, co se motám kolem PP chovu, můj názor je, že většina chovek žádný záměr nemá, splní povinné minimum do chovu, kryjou dokola svým psem doma a nebo nakrejou šampionem, který už nakryl 150 fen, protože jsou po něm hezký štěňata. Prostě sázka na jistotu. Pak menší část dělá dělá alespoň nějaký nadstandard zdravotní testy. A ta úplně nejmenší část má chovatelský záměr, neváhají importovat, jezdit na krytí po celý Evropě a nebo alespoň u nás se snaží hledat nevyužívaný krycí psy byť pak ty odchovy jsou sázka do loterie.
Lapina je víc samočisticí než špic nebo pomík a i na česání je lepší, nemá vatovitou podsadu, ale rovnou, a umí si jí i sama vytahat o keříky. 🙂
Množky si dost často čipujou samy, čipy se dají normálně koupit. A když vet, tak si najdou takového, kterému jde jen o prachy a čím víc štěňat, tím víc peněz samozřejmě.
Já se zas těm úředníkům moc nedivím, protože když pak přijdou ty náklady v milionech, nikdo to nechce mít na hrbu. Kdyby se těm zvířatům dal najít hned nový domov a tím naklady snížit na minimum, ochota k zabavování by byla určitě větší.
To že obecně se u nás přijímání zodpovědnosti moc nenosí, to už je jen třešnička na dortu.
Ale ano, u nás třeba neni možné ta zvířata hned zabavit, takže hnijí v útulcích měsíce i roky na náklady města a státu, což samozřejmě se pak městům ani státu nechce platit, tak ty množky radši nechají být. Je to pak absurdní situace, že zvířata patří množce, ale živí je někdo jiný.
Ono by to chtělo změnit legislativu ohledně množek.
Dneska na veterině jsem viděla filmeček o likvidaci množky v USA, lidi dávali psy do přepravek, dozorovala policie, množka chlap tam pobíhal a něco vykřikoval, tak dostal pouta a šoupli ho do auta, když měli všechny psy naložený, vytáhli chlapa z auta a dali mu dva papíry, o propadnutí psů státu a předvolání k soudu. Prostě žádný sr…í s těma lidma.
Osobně si myslím, že ty výzkumy jak mobily a tablety negativně ovlivňují vývoj mozku, jsou pravda a spousta dětí na tom jede od 2 nebo 3 let, to musí být znát.
A za druhý myslím, že dříve se tihle divnolidi prostě nerozmnožili neb manželství byla povětšinou z rozumu a tihle ostrouhali.
No celkem jsem zvědavá jak to udělají s kočkama neb kočky žádné povinné očkování a tudíž návštěvu veta, nemají.
Mě přijde naprosto ujetý, že když se vet na tu registraci nebo jakýkoliv zápis vybodne, tak pokutu dostanu já, i když s tím absolutně nemůžu nic udělat.
Neví nikdo nic, dneska o tom mluvili v tv a ta informace, že na zápis jsou 3 roky, k nikomu moc nedotekla, takže 1.7. očekávají nával na veterinách.
Tady jsou ty formuláře, chovatel s živnostňákem bude mít jiný
https://mze.gov.cz/public/portal/mze/ochrana-zvirat/centralni-evidence-psu
Třeba kvůli nutnosti vyplňovat debilní formulář, teď jsem na něj koukala, je tam i číslo občanky, trvalé bydliště i skutečné bydliště a fůra dalších věcí.
Tak to je síla, jakože prodám psa nebo mi umře a já jako první poletím někam k vetovi, aby mi to změnil v databázi? Fakt nemám slov. Když už je přihlášení přes ID, tak fakt nechápu proč by si tam tyhle věci nemohl psát majitel sám.
No já jen doufám, že změny nebo úhyn si tam budu moc psát já jako majitel. Čas sice je, ale kdo bude očkovat od července, měl by se tam už zapisovat, což pochybuju že se bude dít.
Může na to narazit na FB, jak člověk něco hledá, hned toho má plnou zed.
Teď se registrují jen pasy a s tím samozřejmě čip. Kdo nemá pas, neregistruje se povinně nic nikam, je jen na uvážení majitele jestli si čip registruje do nějaké soukromé databáze.
No vzhledem tomu, že o nějaké centrální databázi bylo doteď ticho po pěšině, tak mám silné pochybnosti, že od července bude fungovat.
Tak tipuju někdo chce mít něco extra a když sjíždí inzeráty a líbí se mu pes na fotce, tak prostě koupí.
Píše to do sešitu, minulý očkování kontroluje v očkováku nebo pasu, čip psa nikdy nekontroloval, ale pravda se známe 30 let. Když vídám to hromadný očkování u nás na vsi, tak to funguje podobně. Takových vetů jsou po republice určitě hromady.
Ano, když jde lidem jen o prachy a ne o plemeno, tak je lepší když jsou mimo chov.
Klasického malého špice už v podstatě nekoupíte.