Zdravím, ráda bych s mladým pánem časem přešla z granulí na maso, pokud to u něj projde. Nemám, ale úplně prostory na zásoby na měsíc. Kuřecí krky, hřbety a křídla jsem schopná brát s běžným nákupem v lidský kvalitě, ale třeba králíka, ryby nebo jehně těžko. Je reálný z nějakého barf obchodu brát třeba 2x týdně nebo alespoň jednou? Vím, že něco má v nabídce i Rohlík, ale nejsem si jistá, jestli se na tom dá postavit kompletní krmná dávka.
Kupte si králíla rybu a jehně hlavně pro sebe a psovi dejte ořez, hlavu, ploutve…. pokud to není alergik, myslím, že vaše snahy o pestrost moc neocení, prostě to sežere…
krky, hřbety, maso v akci plně k výživě dospělého psa postačí a nebudete mít zbytečné starosti , co mu dáte k tomu je na chuti každého psa…mě sežere i maso se suchym chlebem a strouhaným jablíčkem, když můžu jíst chleba já jako přílohu , proč ne pes… pes nežije dlouhodobě jako člověk a vliv výživy na zdraví v dlouhodobém horizontu je myslím zanedbatelný. (benefity samozřejmě jsou, ale snad chápete , jak to myslím)
Odpověď na příspěvek uživatele Peji z 24.06.2025, 12:37:08
4 lity je maličký kyblík…to je divné , jak píše horsana, strašně málo sena(víte kolik dáváte těch granulí na ty 4 litry? ) …kecat vám do toho nebudu…
zkuste to s tou sekačkou, dáte jí na nejvyšší možnou výšku sekání (tak si regulujete délku posekání sena) a přejedete seno, zkuste s košem i bez koše, přejet víckrát -sem a tam. nebo jen jednou…v kravínech mají velké “rozrušovače” balíků-pokud míchají , krávy to taky mají rády na určitou velikost, třeba by vám v ZD balík pomleli a vy si ho v bigbagu odvezli . (koupit tam balík a zaplatit si práci)
Existují. Kamarádka je věšela do boxů svým valachům, když byli ještě hřebci. Aby se zabavili. A vlastně i poňovi.
viděla jsem zaklíněnou čelist(jen fotka) v takovém míči, ono když to volně visí, se nejde do toho tolik opřít, jako když to má koník na zemi a může se do toho pořádně opřít, když je dychtivej.
To nevím, jestli má úplně záklopku, aby odjedl jen část. Při jeho apetitu si myslím, že by to vyjedl najednou 🙂. Teď mu dáváme na jednu dávku 4 litry.
A on musí sníst jen 4 litry? já se ptám, nevím co obnáší krmit koně s megaesofagem, jestli má tak nastavenou terapii-aby se mu nevytahovala stěna žaludku, jícnu… (ty 4litry je to v suchém + voda=větší objem nebo už s vodou, tak to bude teda jen malá porce sušiny)
prostě bych mu tam dala víc závěsných žlabů s porcí na celou noc a ať si ujídá, když zbyde uberete, když bude vymeteno přidáte. A hlavně nepočitejte vodu do hmotnosti objemu (sušiny) za celý den. příklad: má sežrat 12 kg sena , tak mu dáte 12 kg granulovaného + voda, chápu, že to někdy koně do sebe nedokážou nasoukat, že na objem toho namočeného bude větší, ale proto to máte krmit postupně. Objem žaludku je cca 8-10 litrů.
No ale u některých psů je ta schopnost na takový úrovni až je to strašidelný…a to samý jejich schopnost rozumět česky…ono když člověk doma musí mluvit v šifrách😴..
Jen jsem pomýšlela,že bych mohla psa učesat a byl najednou v čudu(jezevčik pod gaučem)…nebo ty šifry:hele tamdle je TA,co chytá myši…říct kočka.tak je to jako říct:ke startu pozor připravit TéĎ…
Já si myslím, že si efe bude s kobylou muset nejdříve něco ujasnit, a až pak začít jezdit.
Můžu se zeptat jako lajka proč? Jako že po té přestávce, kdy je Knédl v jiných rukou? Však jinak to maj spolu dobrý jsem tak nějak vnímala.
kopíruju z “horsemansip s lenkou"
jakýkoliv kůň se vás čas od času zeptá, zda by mu neprošla nějaká drobná bejkárnička ,třeba vás při chůzi předběhnout, nebo se loudat, nebo se vytrhávat na trávu, narušit vám osobní prostor atd. atd. atd….. vždy je nutné DŮSLEDNĚ trvat na svém, a dobře provedeném chování.
Pak si získáte RESPEKT svého zvířete a tudíž také následnou důvěru .Protože jedno bez druhého je nefunkční. Respekt bez důvěry = strach
Důvěra bez respektu = rozmazlenost
Nechcete mít přece ustrašeného koně co se s vámi bojí kdejaké prkotinky a zároveň drzého rozmazlánka co s vámi na vodítku vláčí kam se mu zlíbí a má z vás srandu…”
Já si myslím, že si efe bude s kobylou muset nejdříve něco ujasnit, a až pak začít jezdit.
Ona to není ostuda…že nás kobyly někdy odignorujou…kobyla je kobyla…ja si taky myslela.ze máme po 11letech soužití už jasno..a ono to někdy taky ješte zaskřípe. Takže jsme se daly na trénink s Nikol čejdovou a ejhle ono to pomáhá. Spoustu věcí znám.ale s dozorem je to o mnoho mnoho lepší.
Namočené senné granule dostává jako kašičky. Zvládáme to tak 6 x denně. Ale potřebujeme vyplnit hlavně noc, aby mohl něco zobat a neměl prázdný žaludek.
Závěsné žlaby na box….kůň si neme namocench granulí .kolik.bude potřebovat.casem vychytáte možstvi …
Hehe, zrovna řeším, jak ten zahradní traktůrek tu trávu rozfrdlá na ten “mulč” a že se to moc nedá krmit 😀
Snadná pomoc, hoďte seno někde na plochu, vemte zahradní sekačku s košem, kam se posílá ta nasekaná drť, a přejeďte to rozházené seno tou sekačkou. A máte to rovnou i nasbírané do toho koše 😀
No, je to jen nápad 😂
jj, přesně takto jsem si ze sena udělala řezanku- úspora místa, z velkého objemu uděláte pár pytlů. doporučuju zpevněný povrch.
na you tube najdete samo domo šrotovníky na seno(prostě sud se sekáčkem na dně + motor…) … ono se to nejdřív musí našrotovat a pak zgranulovat
Ve velkoobchodu určitě levněji.ale nemám smečku. Bulina je má občas. Nijak jí to na déle nezabavi. rozžvejká to a snaží spolknout. Je pod dozorem.srovnani velikosti….konzervu máme jako doplněk k masu…
Já nevzala zátěžovku, ale premium krocana ve slevě, jsem shánčlivá. Netvor potřebuje paradoxně hodně sacharidů, z masa mi nepřibere (z tučnýho by se posral). A než bych mu vyvářela těstoviny, rejžu, jistě mu to sedne. K tomu skelety, další maso, přes den zeleninu, jablko, další svačinky, už nevypadá jak vyzáblina. Když má grancle pod 4000 kcal, i přes různý přílohy a maso je jak lunt. A už mlčím, neplevelím. 🙂
asi mi je jedno kdo co…je to bez poštovného, naložím u krámu, a hlavně ty malá balení po 4 kg …+ koupím sušené uši, tam mají snad nejlevněji, kelpu na zuby…
kamarádka lovecky upotřebitelného psa flata měla na Hubertu
ND uz tu zaznely, Simpsons zmizel z nabidky -zrejme po brexitu, za Essential je, ale uz chteji nesmysl ( za 10kg 1500,- ve velkoobchode).
Purizon - on vypada papirove dobre, ale 40%bilkovin je dost. Vim, ze se tim krmi dost, ale ja nemela odvahu.
Zkoušela jsem Markus mühle…horko těžko to bulina dožrala,
Simpson dobrý…myslím, že jsme brali lososové ?
Purizon dobrý ….sympatické je, že mají víc chutí a i jednodruhové a i malá balení , takře jich koupíte více…ne jen jeden pytel (dobrý nemyslím za 3, ale pes je žral a nefrfňal)
Teď kupuju v Mountfildu STAR VITA , je tam hrášek, jsou tam brambory, ale pes je má jen jako doplněk někdy i jima musí vzít zavděk k večeři…se nezblázní. mám malé dvě různé 4kilovky, nasypu jí od každého po plecháčku…přednost dává jehněčím před hovězí ryba… ale zobe je i po klasické vydatné masové večeři, prostě sušenka ke kávě…
Vydra a vydřince( šedivé, našedlé … bobky) , počkejte až oschnou a rozdrolí se,budou v nich šupinky a kostičky z ryb… a jinak, dost bordel nadělají labutě a kachny, ale labutě vedou. Jsem normálně musela vzít lopatku a uklidit po nich , pes byl uplně v tranzu, jak se v tom chtěl válet a uzobávat…