Aktuálně: 2 322 inzerátů289 911 diskuzních příspěvků20 947 uživatelů

Příspěvky uživatele

Verun

Verun
Verun 26.01.2025, 22:33:26 xxx.xxx.220.12

Velke kosti vraj dokazu rozhryzt iba vlci, nuz, ktovie.

A co prasata/prase? To tam nebyla ani stopa v hlíně ( ta vlčí)?🤔

Verun
Verun 22.01.2025, 21:45:05 xxx.xxx.220.12

U nás byli teď koně   zavřené na boxech, výběhy jeden led, fakt o zdraví koně..koním okovaným to jede po ledu  o hodně víc než bosým…ale sundavat podkovy v zimě na tvrdu je nerozum(max. mu dát boty) Dopad na nohy koně to má, spíš ten skluz …

Verun
Verun 22.01.2025, 21:34:27 xxx.xxx.220.12

Alf je pěkné, mě pak  napadá  chesnut,(steinbeckův ryzáček)  “čes, česí, česáč-jako hároš, to poníci jsou” .

Verun
Verun 20.01.2025, 10:01:39 xxx.xxx.220.12
JanaJanaJanaJana:

Vidíte 😀 a minihorse by byl po mým koni jediná varianta…nebo žádnej kůň 😀 pořídila bych si malou bryčku a vozila bych si prrr po okolí. Až mi bude 50 + a budu se třeba bát jezdit.

Ale myslim, že tenhle kůň je můj první vlastní, ale velmi pravděpodobně taky poslední 😀 jako miluju ho, nikdy jsem nelitovala koupě, ale mít koně je pro lidi s energií, mně je teď 33, kobyle 9, může tu být ještě 20 let a co já mezi padesátkou a šedesátkou s dalším koněm 😀 nehledě na to, že kůň stojí ranec, a ten starý ještě větší 😀 a abych si pořizovala mladšího, až tady ten bude starší, na to fakt nebudu mít nikdy peníze 😀 

To je moje jediný životní štěstí, že mám peněz tak akorát, člověk pak navymejšlí spoustu blbostí 😀 

🤭 přemýšlím, že bych nechala svojí  kobyle udělat miminko, abych měla v pozdějším věku 60+ na čem jezdit(ani mě nenapadlo, že už bych teď v 50+ měla přestat), samozřejmě, že to musím svést na vnučku, která koně zdědí…😂

Verun
Verun 20.01.2025, 09:48:03 xxx.xxx.220.12

Pes ty cviky jistě zná, jen je na procházce prostě vypnutej, chápu, že si musí odpočinout , zrelaxovat, jenže on neodpočívá ani na procházce- má moc svojí vlastní práce, není zaměstnaný a neví si s tím rady, chce vše stihnout, asi potřebuje i v odpočinku nějaké vedení.  Nevím, jak bych to popsala. 

Verun
Verun 19.01.2025, 20:52:06 xxx.xxx.220.12
Ivus:

Petro, k tomu broušení zubů - moje borderka je měla (špičáky) obroušené asi do půlky, možná i vic, vážně, nepřeháním. U nás za to mohly tenisáky, ty na tenis. Je v nich něco tvrdého, co způsobuje, že se s tím dobře hraje tenis, ale zuby to ničí.

Ona byla magor a ten tenisák vždycky držela v tlamě a čuměla a vždycky to přežvejkla a furt čuměla… Každopádně jsem jí je úplně přestala dovolovat, přestala házet, dala pryč z domu… No ona je stejně vždycky našla, pokaždé když jsme šli kolem tenisových kurtů tak zaběhla do křoví a přinesla nový tenisák a už ho zase zvejkala. 

Jako ono to normálním psům nevadí, teď třeba už tenisáky zase mám, jako aby to pes přinesl je v pohodě. Ale pokud to fakt zvejka tak doporučuji rozhodně nahradit nějakýma tenisakama pro psy. V nich ta tvrdost není. 

Obrázek

To není o tvrdosti, ale tím povrchem toho tenisáku(nachytá se do toho hlína, písek  a když to  pes žvejká, brousí to) ….máme obroušené zuby taky. 

Verun
Verun 19.01.2025, 13:38:30 xxx.xxx.220.12
Anonymní:

Zdravím a prosím o radu. Mám problém, který bych ráda vyřešila. 

Mám již druhého chodského psa s PP (ten první byl standardní - váha 25kg a povahově vyrovnaný), ale s tím současným mám problém. Pořídila jsem si jej jako štěně ke staršímu psovi (byli spolu pět měsíců), samozřejmě odmala socializace, cvičák skupinový s ostatními psy, procházky ... Už odmala byl na našeho staršího psa "drzý", starší mu raději ustupoval než aby zavrčel (servali se jen jednou o kost). Bohužel mi přerostl standard a s tím se pojí i vyšší váha - aktuálně 31kg v dobré kondici (ne tlustý ani hubený, krmený BARFem). Na cvičáku, když cvičí ve skupině, má oči jen pro mě, když je na vodítku, ostatní psy ignoruje. To samé skupinové socializační procházky - běží si vepředu pět metrů před ostatními, ostatní psy ignoruje a je spokojený. 

Ale jakmile je na procházce nebo byť jen za plotem a uvidí psa, který jde proti nám, je jak smyslů zbavený - zrychlí dech, naježí se a kňučí, nic nepomáhá. Když je to fena a majiteli to nevadí, čichne si k ní a spokojeně běží dál, ale jakmile je to pes, je schopný ho napadnout. Asi před rokem mi nečekaně vyrval na procházce vodítko z ruky a napřímo se pustil do psa, který procházel kus od nás. Nosí náhubek a EO (já vážím 46 kg a když nečekaně skočí, mám s ním problém). Poslední dobou je to s ním na procházkách čím dál horší - když je na vodítku, táhne jako kůň, všechno ochcává, na pamlsek zareaguje na vteřinu a zase letí dopředu - chodí denně do lesa, když počasí dovolí + trénink na zahradě, bývá puštěný celý den). Začínám z něho být zoufalá. Mám jej ráda, ale fyzicky na něj přestávám stačit, jeho nevypočitatelnost/agresivita vůči psům mi to na procházkách moc neulehčuje. Uvažuji nad kastrací - myslíte, že by mohla pomoci?

Trénovat i mimo zahradu.snazit se o pozornost psa mimo zahradu,cvičák. Myslim si.že vycházky bere pes jako svou režii a chová se tak.to musíte změnit.i na vycházce se poslouchá a nebude to psí cochcárna.(Dělá si co chce)

Pohrajte si se psem na procházce s jeho nejoblíbenější hračkou.pak hračku za odmenu-sedni.lehni.k noze.   Chválit za pozornost na vás.

Edit:Umíte mu taky vynadat.dát trest.(Neni to jen bití)kdyz udělá na vycházce scénu?nebo to je z vaší strany bez reakce.?

Verun
Verun 18.01.2025, 18:26:06 xxx.xxx.220.12
kometa:

Já nych teda chtěla RTG těch zubů. 

A proč zrovna osmičky? Kůň má přece v každé polovině čelisti zubů devět. Hřebec (valach) i deset. A když počítám i vlčí zuby, tak ještě připočtu jeden.

ony se ty zuby někdy nemusí do čelisti vejít, devítky rostou až od cca těch dvou let, tak asi jak se tam tlačily …erupční cysty, ty výrůstky na kosti…?

Verun
Verun 15.01.2025, 17:57:52 xxx.xxx.220.12
Leny:

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda se může Bonharen píchnout cca týden po očkování? Děkuji  

Je tam omezení , že ne  společně s některými ATB(srážení) , Bohnaren je kyselina hyaluronová , látka tělu vlastní, tělo si jí vyrábí, tak jako inzulín, není to žádné léčivo. Bonharen se nepíchá jen jednou, ale každých týden 5- 6x po sobě. 

Verun
Verun 14.01.2025, 18:17:49 xxx.xxx.220.12

Používám Stomaclean od Topvetu a teď mi dneska přišla enzymatická pasta Wedental.Na čištění používím dětský kartáček na prst.Dobrá byla na zuby propolis. tinktura, 

Psice má zuby špatně narostlé, spodní špičáka dovnitř a od míčku(tenisák)  je má obroušené…ošklivé má také jen horní špičáky. Míček má občas a jen doma, aby nebyl abrazivní- od písku, hlíny…bulina je loupe z té žluté kůžičky a pak ho praskne a kouše tu gumu, i to napolykala, takže má prostě utrum, i když to byla topovka. přešla na kopačák, volejbalák. 

přímo ATB na zuby Stomorgyl

https://www.metropolevet.cz/produkt/tablety-a-leciva/stomorgyl/

A když mu ty zuby vytrhne, nebude mu vypadávat z huby jazyk?

Spravování zubů u psů je taky pěknej ranec. 

Obrázek Obrázek
Verun
Verun 13.01.2025, 11:42:25 xxx.xxx.220.12
JanaJanaJanaJana:

Couďas, dík za vyjádření, ale vlastně jste v něm popsala to, co už dávno vím. Ano, vůdčí kůň je ten, za kterým všichni koně odejdou a kterému se podřídí ostatní. Dostali jsme se do fáze, kdy můj kůň z nějakého důvodu nechce. To, že není spokojený, je naprosto evidentní a poznám to už jenom ve chvíli, kdy si na něj sednu. Že jsem za ním chodila jen tak nebo prostě na procházky do přírody, to jsem uváděla také. Že jsem na něj občas zlá, je taky realita, když se zapomene a nabyde chvilkového dojmu, že by měl někam kráčet vlastním tempem pryč. Šťastný není ani teď, jelikož si tou bitkou asi vymohl nějakou pozici, ale hned na to šel za pásku jen s jedním koněm, aby se mohl ten zraněný v klidu zahojit a oddělený za páskou bez stáda nevydrží. Na stádo vidí, ale nemůže se s ním volně pohybovat.

Vlastně jsem to nepsala celé proto, že chci zpět svého “starého dobrého koně” - to může prostě trvat ještě dlouho a budu se tomu muset přizpůsobit. Hledám především nějaký návrh řešení pro ustajovatele, který by už nejradši zase stádo spojil dohromady a nechal si to prostě koně vyříkat samotné….což je pochopitelné,  ale také celkem na současném terénu a charakteru zimoviště dost po zdravotní stránce riskantní. To je celé. Od svýho koně zázraky nečekám, ten má naložíno dost, od toho žádám jen to, že když ho vytáhnu, tak mi nebude nebezpečný, ať na ruce nebo ze sedla, tj. základní respekt.

memůže mít kobyla fyzickou bolest? zuby, záda, kopyta? 

ve stádě koně následují i jiné koně, a to zejména ty starší (viz Arbora)

vzájemná antipatie

něco z etologie na čtení

https://www.ctpz.cz/media/upload/1623672825_10-kone-09.pdf

Verun
Verun 13.01.2025, 11:14:13 xxx.xxx.220.12

Tak jsem to začala číst…no ale když nemáte potřebu si zjišťovat fakta, tak se nedivím, že máte alergii a skepsi k výzkumům… (to je volná  citace autorky) 

PS: i mustangové se dožívají více než 10 let, na foto cca  30 letý(hřebec Picasso v povodí Sand Wash v Coloradu)

Obrázek
Verun
Verun 12.01.2025, 10:31:36 xxx:xxx.6cd3:f8f2

Kdyby si každý striktně oddělil virtuální svět a osobni život nebylo by tolik nedorozumění.