Tak on je.u klusáků.jmenuje se to obšek? Taková pomocná otěž. Ale tady to nemá význam nebo efekt.konik bude mít pravděpodobně dlouhé sedlo.jak je tomu u poniků zvykem. Délka posedlí u poníku je 16 -16.5 .prostě pro děti. Pravdepodobne mu to zasahuje do beder a si tak ulevuje(je chytrej).fotka nasedlaneho poníka? a že mu dáte sedlo dopredejc nic neřeší.zkoukmete na equiservisu nejaká videa o sedlání..
Po přečtení tedy toho vedlejšího dotazu se s Vámi, Kometo, také neshodnu v tom, že Equipalazon nepodávat (stále beru v potaz, že nebyla správně určena diagnoza problému kopyta), kvůli maskování problému v kopytě. Naopak si myslím, že to problém “vyplaví na povrch” tím, že kůň bude na nohu více šlapat, jelikož nebude tolik bolet, a tím se proces urychlí, případný absces povolí. Ale veterinář jste Vy, takže Vás pohled je relevantnější, já píši pouze z pohledu chovatelské praxe a zkušeností. Navíc vedle se píše Equipalazone, zde Danilon. V základu je to totéž, ale to slovíčkaření, že jo 😁
tak nějak souhlasím, zachovat pohyblivost, ono se to prokrví… jsou i případy, kdy by šlapání na bolavou nohu nebylo vhodné, třeba zlomenina kopytní kosti…záleží na zkušenostech majitele koně, co, kdy, a jak.
Hele kopyta normálně nějak hřejou, zkuste sáhnout jinému koni na to samé místo a porovnat. Já mám kobylu nekovanou a chodidlo normálně na špici “hřeje”. Jestli se něco v kopytě děje poznáte kleštěma- zkouška na tlak, a equipalazon bych dala, je protizánětlivý, ale pokud budete volat veta, aby to viděl neměly by být příznaky zastřeny lékama nebo rána obarvena…(zeleně , fialově…)
V době chytrých mobilů můžete stav ranky poslat vetovi(po domluvě) nebo i sem. 😉
Moje vetka to samý, když jsem tam přinesla 22letou kočičku se selháváním ledvin, tak mi řekla, že nerada léčí za každou cenu. Já jsem jí řekla, že v tom jsme za jedno, že Máce je 22 let a 3 měsíce a myslím si, že už se loučí. Rovnou jí píchla do srdíčka a Mácinka usnula.
OT
Tento postup by se mi nelíbil, nejdříve bych nechala “uspat” (do svalu) a pak aplikovala smrtící látku(do srdce). …i u mého velkého psa měl vet docela problém najít srdce na první dobrou…ale nebožka spala a nic necítila… Na druhou stranu, nebyla jsem tam, nevím proč se tak doktorka rozhodl…
Má modřinu na chodidle/otlacene chodidlo?…pokud má botu netlačí mu na chodidlo hlína.která se našlapuje do kopyta…asi by to mělo časem odeznít a pak bude mít v místě červeně zbarvenou rohovinu.to že je to měkké je vlivem podkladu. Je mokro. A může to být i slabé/tenké chodidlo.jestli ke chodidlo proražené volejte si veta.
Náš psí praktik je už důchodový (dělá i operace, jednoduché zlomeniny, sono, RTG, složitější ortoped. zákroky odkazuje jinam) nemá bohužel otevřeno o víkendech-pohotovost. Má teď u sebe mladou slečnu/paní, která ho i zastupuje, když není. Myslím, že to tam převezme. Není problém si domluvit ošetření přímo u něj. Můžu si donést léčivo, které mi on aplikuje za cenu inj. materiálu. Ceny jsou průměrné, chápu, že má také výdaje s ordinací a potřebuje z něčeho žít.
Ale pravděpodobnost úrazu, nemoci v pátek večer nebo o víkendu je skoro 100%…zbývají pohotovosti-kliniky , někteří doktoři jsou zpruzelí už tím, že chodíte k jinému a že se mu už asi nevrátíte. Pak následují všechny možné krve, vyšetření …bez dotazu , zda vůbec na to mám s sebou prachy(svírám v kapse patnáct stovek a přemýšlím, jestli jsem si vzala kartu) Pak si bulina vleze v ordinaci pod stůl, kde rozpojí klubko kabelů a půl hodiny nejde počítač…no vylezli jsme za 3 s opiátovou inj. na bolest. Další řešení v Třeboni, vyšetření (krve, rtg, ošahání) za 5tisíc…taky se mě nikdo nezeptal na prachy.
Manžel se ptá, jestli má pes taky kartičku VZP a když jsem zavrtěla že ne, tak : “kolik to stálo” ? 😂 odpovím: “bl” je mu to jasné…prej půl roku vydělávám jen na svoje zvířata a tak to je.
Tak jestli si auta opravujete sám, tak chápu tu vaší averzi k francouzům. Když jsem měla Renault, tak mi to říkal opravář, že je nemá rád, protože kvůli žárovce pomalu musí vyndat motor 😄.
Cenu dílů vám my ženy neřekneme. Jinak hybrid Toyotu má brácha a je to fajn městské auto. Má tedy něco většího. Nicméně ve městě mě v něm těšilo jezdit. Má teda i automatickou převodovku, což když si člověk na to zvykne je ve městě velmi pohodlné.
Náš kamarád automechanik vždycky říká, žabožrouti se ožrali z francouzského vína a vymysleli renaut….měli jsme 3 . a teď citrouše…😂, manžel si dokáže hodně věcí opravit taky sám…a ve finálehlavně že to jezdí (cokoliv) , dá se to opravit i doma (ne jen autorizovaný servis) a nezrujnuje nás to.
PS: specifika výměny žárovky pochopili i policati, že si to asi na parkovišti nevyměním a jedu na výměnu(hlavně že je musím vozit, ale můžu se na ně jen dívat)
Kolegyně v práci má obdobnou situaci.jejich pes se na tvrdo pustil do člověka.utok trval chvilku.nez se pes vzpamatoval…pak prý zase mílius.jenze,pes je “bojové plemeno” a pravděpodobně to může být neurologický problém a vet ho odmítl utratit.kolegyne má obavu z dalšího nečekaného útoku …
Vždycky mě baví jak my .co máme zvířata.řešíme jejich stravu a s okem sokola hlídáme,co pes,koník sežere. To psí zvíře žije 14 let…my cca 80.asi bych to měla spíš řešit u sebe…dneska jsem měla ráno topinky a s výčitkou,že jsem dala i kousek kůrky psovi budu muset přežít.Ale,ze jsem já spocívala 3 velký topči 👀.a jak to ovlivnilo můj metabolismus neřeším…prostě chuť byla.
Takže psovi nabarfuju zrovna co mám. Kolegyně nade mnou i svičkovou se šesti …
Já bych toho Výborného vzala a musel by se na to minimálně měsíc koukat, pak by byl půl roku v blázinci a pak možná by uznal, že tudy, tady u nás v ČR , cesta pro “určité komunity” v Německu a kol. nepovede.
K tomu ručkování dětí okolo nábytku: naše mladší holka si tak vyrobila blbej návyk, jednou nohou chodila rovně a druhou do boku. Samozřejmě se to srovnalo, nechodí jako šáša. Vnučka nikdy pořádně nelezla(spíš couvala) neseděla a hned rovnou chodila(a ta neviděla chodítko ani z vlaku) jen se válela po těch hracích podložkách nebo u nás na dece za asistence psa, zato její maminka(naše starší) si v chodítku užila . Máme takový průřez vším možným a po dvou chodíme všichni.
chodila jsem v 9 měsících s rukama nad hlavou, jak mě to učili a podepsalo se to na mě tak, že jsem docela úspěšně běhala(100,800,1500) škoda, že jsem se tomu nevěnovala…raději škola na zvířátka.
k nohám…Když chci manžela poškádlit, tak na něj vytáhnu pařát a pořádně ho štípnu.
k autu… miluju svou C5 break, čím větší auto , tím větší přednost… kdybych chtěla kotrmelec do města, tak určo céčko.
Naše buli do bot tak maximálně nakadila…pokřtila manželovo hanwagy…měla srágoru a prostě nevydržela a vybouchla.😜Pohled, jak manžel klečí u vany, ruce ve vaně a vyplachuje boty k nezaplacení, ale taky tichá domácnost 😂
jj,orli jsou slyšet i kousek od nás, tam podle mne pravděpodobně i často hnízdí(kde se neříká 🙂) … + velká silueta na nebi a i blízko města, de fakto ve městě.
Jj udělá se jim klenba.proto se mají nechat chodit bosé a po různých površích.
Edit:zkopírováno textu.
Plochá noha je u všech dětí do dvou let zcela normální jev. U novorozenců totiž vyplňuje vnitřní část plosky tukový polštář, který později rozvojem pohybové aktivity po druhém roce života postupně mizí. Ještě kolem třetího roku mají děti často lehce vbočená kolínka a tím i jiné postavení patičky, navíc je nižší svalové napětí a větší volnost v kloubech. Vbočení kolen i postavení paty se postupně upravuje v závislosti na rozvoji svalů a vazů celé končetiny včetně svalů a vazů nohy, takže koncem předškolního věku je již klenba normálně vyvinuta.
Jestliže však jsou svaly a vazy chabé natolik, aby držely klenbu chodidla, vznikne plochá noha.