assil: D je dobrý a takový pes odpovídá standardu a spousta plemen žádnou výstavu k uchovnění nepotřebuje, takže že pes sbírá Déčka ho z chovu vyřadit nemusí.
Ano, vyhazuje se za agresivitu, protože spousta psů neustojí to prostředí, taky jsem byla svědkem.
Ale vyloženě nestadardy tam prostě nechodí.
I chovatelé mají různé názory na exteriér například, jenže chovatelů jsou stovky a diverzita by byla zachována, zato důsledkem toho, že plemeno posuzuje pár rozhodčích, jsou pak právě ty přehnané znaky jako krátké čumáky nebo labradoři jako soudečky na nožičkách apod. Jo, to se prostě líbílo nějakému rozhodčímu, který jezdí všude a pak to jelo ve smyslu čím víc tím líp.
O směrování chovu tak rozhoduje pár lidí a to je špatně.
Pokud to mají některé kluby tak nastavené, že žádnou výstavu nebo alespoň bonitaci mít nemusejí, tak je to špatně. Možná u málopočetných plemen to bude dost benevolentní. Kamarádka má japonskýho špice, těch je teda fakt hodně málo, v klubu jsou všichni kamarádi, tak asi projde všechno. Já jsem s tím, jak to probíhá u retrívrů, konkrétně u goldenů, spokojená. U nás do chovu s oceněním D nesmí, špatná povaha je při OVVR vyloučena z chovu, povinné jsou rentgeny kyčlí a jak už jsem uváděla, tak i kontrola skusu, počet zubů a změřená výška. Doporučené jsou rentgeny loktů, vyšetření očí na dědičné choroby, genetické testy. Většina chovatelů to dělá, protože zájemci o štěňata už dost často toto požadují. A do budoucna doufám, že to klub ještě zpřísní. Po cca 8 letech chovu si myslím, že dlouholetý chovatel daného plemena, který má zdravé psy, ví nejlíp, jak má pes vypadat. A nemyslím si to jen já. U zlatých retrívrů jich není jen pár, i kdyby se jednalo jen o Evropu.
Ad labradoři, třeba napíše víc janaa, ale určitě to dnes nejsou soudečky na nožičkách. Kdysi jsem chtěla chovat je, ale právě kvůli tomu jsem to vzdala. Spíš se mně líbí flati, ale tam mám obavy z její přílišného temperamentu, na to už se moc necejtím.