Aktuálně: 2 699 inzerátů262 815 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sarah01

Sarah01
Sarah01 14.05.2025, 16:56:41 xxx.xxx.162.253
assil:

Není to o psech, ale jen jako ukázka, že u nás můžete v podstatě bez trestu přizabít dítě, tak co bychom pak měli čekat za tresty u zvířat.

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-s-petitydenni-dcerkou-mrstila-o-zem-vrchni-soud-matce-zmirnil-trest-vezeni-na-triletou-podminku-40521126#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest278_hlavicka_2025_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Bohužel bude hůř. Věznic a místa v nich je málo, takže tresty budou čím dál mírnější. A lidi budou čím dál větší sv.ně.

Sarah01
Sarah01 14.05.2025, 16:54:12 xxx.xxx.162.253

Nevím no, ale na bonitaci, u našeho plemene OVVR, jsem ještě nezažila, že by rozhodčí hodnotil pohyb nebo postoj psa. Vždycky se hodnotila chuť k práci, nos a podobný věci. Proto ty veverky splní každý koště, exteriérově, s prominutím. Jako já si nemyslím, že mám krásný psy a když přijedu na klubovou výstavu, tak mám občas dóst velký pochybnosti. Ale když vidím, že některá fena má úplně hranatou hlavu, pes má malou hlavu jak fenka nebo se majitel před výstavou ani nesnažil psa aspoň učesat, tak si říkám, že mám fakt pěkný psy, i když o jejich nedostatcích moc dobře vím. On totiž úplně dokonalej je málokdo. Ale zase vocaď pocaď. A to jsme zase zpátky u chovatele a jeho ambicí.

Sarah01
Sarah01 13.05.2025, 15:29:44 xxx.xxx.43.24

A taky si myslíš, že by to vyřešily jenom bonitace? Vždyť to by mohly být ještě větší podvody. 

A máš SZ.

Sarah01
Sarah01 13.05.2025, 14:57:41 xxx.xxx.43.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 13.05.2025, 14:50:53

Tak třeba mě před krytím výstavy vůbec nezajímaly. V první řadě zdraví a pak jak pes pracuje.

Sarah01
Sarah01 13.05.2025, 14:52:25 xxx.xxx.43.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 13.05.2025, 13:20:13

No, takže je to hlavně na chovateli. Asi jsem teda byla blbá, že jsem fenu s blbým skusem neuchovnila, ale mně by to prostě přišlo jako podvod.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 14:16:57 xxx.xxx.28.39
assil:

Číňani si zachovali oba typy šarpejů

tak modernější foto

Obrázek

To bych vůbec neřekla, že je to šarpej, kdybych tu fotku někde jen tak letmo zahlídla. Vrásky má jen na hlavě a ne moc. Takže Číňani mají dva typy šarpejů tak, jak Němci dva typy NO? Kdoví u kolika plemen to ještě takto je…

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:48:53 xxx.xxx.28.39
assil:

Asi jsem to špatně napsala, myšleno bylo vyřadit nestandardy (na což je nejlepší bonitace) a zbytek nechat na chovatelích.

Na výstavách se posuzují z půlky šikovnost majitele v úpravě psů a z druhé půlky blbosti v exteriéru psa jako jestli má mít uši o půl centimetru tam nebo tam.

Se šarpejem nemáte pravdu

tohle je původní šarpej, jak vypadá dneska asi víte

to se prostě jen nějakým rozhodčím líbily vrásky a tak je ocenili šampionátama

Obrázek

Tak takhle to neznám, to musí být hodně stará fotka, tady mně připadá dost podobný asi caníkovi. 🙂

Ano, tuzemští rozhodčí posuzují blbosti, to souhlasím. Když vám posuzuje plemeno chovatel ohařů, tak vám řekne, že fena je tlustá. Když chovatel rotvajlerů, tak zase, že fena je hubená. Že máme velký uši, už jsem tak slyšela. Proto na český rozhodčí už nejezdím.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:41:26 xxx.xxx.28.39
Ph:

Některé výstavy jsou opravdu zbytečné,

sampioni vsech zeni se ale generuji  z techto “zbytecnych” vystav a nejvice zasahuji do chovu tam, kde neni jina selekce nez pres vystavy.

Ale ano, pisu obecne -o vsech plemenech. 

Btw. nejtezsi podminky pro uchovneni a nejlevnejsi PP stenata ma plemeno nemecky ovcak 😀

Aha, tak to jsem netušila, že někde je selekce jen přes výstavy, to je samozřejmě špatně.

Nemáte někde ty podmínky k uchovnění NO přehledně, že bych koukla? Že jsou štěňata nejlevnější, to vím, asi menší zájem nebo proč? Jako popravdě, co občas vidím tady ve městě, že má PP a může do chovu…jako nevím, nerozumím tomu, asi ta černá barva nese tu subtilní postavu a já mám NO zažitýho v paměti ze svýho dětství úplně jinak.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:30:44 xxx.xxx.28.39
assil:

Se podívejte na starší fotky, labradoři jsou soudečky, čauové, šarpejové mají hlavy jak obludy atd. atd. a to je důsledek výstav.

Jo kde nejsou povinné výstavy, jsou obvykle bonitace, jenže bonitace je úplně něco jiného, tam je to jen projde x neprojde, do chovu neprojdou nestandardy a zbytek projde a nikdo nehodnotí jak moc a tak by to mělo být.

Zrušit výstavy a zavést bonitace kde se to akorát roztřídí na standard a nestandard.

No ale vy jste nejdřív psala, že do chovu všechno a nechat to na chovatelích: Ale ne, všichni psi předvádění na výstavách splňují standard. A jak moc je už jen čistě subjektivní názor. A ten by měl být nechán na chovatelích, každému se líbí něco jiného a v chovu by byla větší diverzita.

Já s bonitací problém nemám, u nás jsou to OVVR. Jinak ta plemena, co zmiňujete, často je to problém už od samýho začátku, třeba u těch šarpejů. Proto mám doma to, co mám. Ani ten NO už se mně nelíbí, tam se to zmrvilo dokonale. A jo, najde se jich víc, frbuldoček, kavalír atd. Pro mě za mě, tato plemena nemusejí vůbec existovat. Ale třeba to jejich ozdravení nakonec přinese nějaký výsledky.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:21:53 xxx.xxx.28.39
Ph:

btw. kdyby ty vystavy fungovaly, neexistuji  plemena, kde uz je prokazano tyrani PP chovem 😇

k tomu, co pisete dal o vystavach - je tam par nepresnosti 🙂 ale to je asi jedno…Muj nazor je, ze selekci v chovu jde delat lepe nez pres vystavy. Napr. meli by byt povinne bonitace pro vsechna plemena vč. testu povah

Já to nerozporuju, já píšu jen zkušenosti od našeho plemene, co tam mám špatně? Opravdu nevím a netuším, jak to je u jiných plemen. Pro mě za mě, kdyby zůstaly jen klubovky a třeba ta bonitace, jak zmiňujete, ok, v pohodě, souhlasila bych všemi deseti. Některé výstavy jsou opravdu zbytečné, proto na ty mezinárodní a větší u nás nejezdím, já ani nejsem žádný sběratel titulů. 

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:10:53 xxx.xxx.28.39
Tenurri:

My za krajskou dávali 500 a za národní 900…každopádně já tomu moc nerozumím, většinou vybírám dle dojezdové vzdálenosti, protože na druhej konec ČR jen kvůli výstavě nepojedem 😀…zas tak to nehrotíme…ale když je něco poblíž, tak proč ne.

Většinou mi napíše chovatelka, jestli se nechceme přihlásit, že to máme kousek.

Už jsem si několikrát pročítala co vůbec existuje za tituly a stejně si pamatuju prd, kde se co zadává…

No, podražilo to dost, za krajskou jsem tuším loni dávala 1000, mezinárodní nebo klubovka 1200, člen klubu má určitě nějakou stovku slevu. Evropská byla tuším za 2000, ale nejsem si jistá, nehlásila jsem.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 13:08:53 xxx.xxx.28.39
assil:

D je dobrý a takový pes odpovídá standardu a spousta plemen žádnou výstavu k uchovnění nepotřebuje, takže že pes sbírá Déčka ho z chovu vyřadit nemusí.

Ano, vyhazuje se za agresivitu, protože spousta psů neustojí to prostředí, taky jsem byla svědkem.

Ale vyloženě nestadardy tam prostě nechodí.

I chovatelé mají různé názory na exteriér například, jenže chovatelů jsou stovky a diverzita by byla zachována, zato důsledkem toho, že plemeno posuzuje pár rozhodčích, jsou pak právě ty přehnané znaky jako krátké čumáky nebo labradoři jako soudečky na nožičkách apod. Jo, to se prostě líbílo nějakému rozhodčímu, který jezdí všude a pak to jelo ve smyslu čím víc tím líp.

O směrování chovu tak rozhoduje pár lidí a to je špatně.

Pokud to mají některé kluby tak nastavené, že žádnou výstavu nebo alespoň bonitaci mít nemusejí, tak je to špatně. Možná u málopočetných plemen to bude dost benevolentní. Kamarádka má japonskýho špice, těch je teda fakt hodně málo, v klubu jsou všichni kamarádi, tak asi projde všechno. Já jsem s tím, jak to probíhá u retrívrů, konkrétně u goldenů, spokojená. U nás do chovu s oceněním D nesmí, špatná povaha je při OVVR vyloučena z chovu, povinné jsou rentgeny kyčlí a jak už jsem uváděla, tak i kontrola skusu, počet zubů a změřená výška. Doporučené jsou rentgeny loktů, vyšetření očí na dědičné choroby, genetické testy. Většina chovatelů to dělá, protože zájemci o štěňata už dost často toto požadují. A do budoucna doufám, že to klub ještě zpřísní. Po cca 8 letech chovu si myslím, že dlouholetý chovatel daného plemena, který má zdravé psy, ví nejlíp, jak má pes vypadat. A nemyslím si to jen já. U zlatých retrívrů jich není jen pár, i kdyby se jednalo jen o Evropu.

Ad labradoři, třeba napíše víc janaa, ale určitě to dnes nejsou soudečky na nožičkách. Kdysi jsem chtěla chovat je, ale právě kvůli tomu jsem to vzdala. Spíš se mně líbí flati, ale tam mám obavy z její přílišného temperamentu, na to už se moc necejtím.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 12:46:21 xxx.xxx.28.39
Tenurri:

Mně přijde vtipné, že na jedné výstavě může dostat pes tu nejlepší známku a na druhé tu nejhorší…co si má pak majitel psa z toho odnést? 🤭

Není můj případ, ale kamarádka dostala na jedné Excellent 1 - CAJC v dorostu a na druhé D ve třídě mladých. Výstavy od sebe byly měsíc.

Jsem zvědavá, co dostaneme my… tento měsíc jdem na krajskou si to po dlouhé době zase zkusit (má být zima a pršet, tak se moc netěším)…a příští zkusíme národku v Klatovech 😀… Jack má ty uši klopený dle nálady, tak uvidíme. Zatím to vypadá, že v kruhu na obou budeme sami, tak se aspoň nebude furt otáčet po psech za sebou. Mám pocit, že to bývá podle abecedy a Jack je B, takže budem asi často chodit první.

No, to je právě o tom, jaká je skladba rozhodčích u nás v ČR. Dost často v tom hrají roli i osobní vazby. Bohužel. Já už si vybírám a za takové výstavy nehodlám vyhazovat peníze. Občas je problém to, že výstavu přihlásíte do uzávěrky a týden před ní, kdy už to nejde stornovat, se změní rozhodčí. V dnešní době, kdy člověk za výstavu zaplatí od 1200 výš bez rozdílu, jestli je to krajská nebo mezinárodní, je to prostě na palici.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 12:08:36 xxx.xxx.28.39
assil:

Nestandard by musel být vyloučen z posuzování, jak často se toto děje? Já myslím, že skoro nikdy.

I rozhodčí odborník na plemeno a případně chovatel má jen svůj osobní subjektivní názor na plemeno a každý klade důraz na něco jiného podle svých osobních preferencí.

Je to prostě celý špatně.

A kdy jste byla naposled na výstavě? Já jen za letošek zatím na čtyřech. A ano, vylučuje se. A nebo pes dostane známku D a to už není do chovu. Dám vám příklad…moje starší fena nemá úplně korektní skus. Že je něco špatně, jsem tehdy věděla, ale nevěděla jsem úplně, co ještě je v pořádku a co už ne. Na výstavě mně to bylo rozhodčí vysvětleno a fena dostala D, takže oprávněně nemůže do chovu. Byla jsem i několikrát svědkem toho, že pes byl vyloučen z kruhu, protože napadl psa za sebou. Jednou se tak stalo až při předávání diplomů, nic nedostal. Kdyby nebylo výstav, půjde do chovu všechno, co má nohy. Samozřejmě, že posuzovatel to vždy hodnotí ze svého subjektivního pohledu. Ale chovatel daného plemene ví, jaké má být úhlení končetin, jaké je přípustné zbarvení a jaké už ne, zda pes má správně posazený ocas atd. Od posuzovatele, který daný plemeno vůbec nechová a nezná, vám váš pes může vyjít jako úplný mrzák (taky se mně stalo) a nebo naopak naprosto nestandardní jedinec může být ohodnocen jako top v plemeni. U nás na klubovkách se i zdarma od určeného odborníka tím pověřeného zapisuje do PP počet zubů a výška psa, je to pro chov povinné. Kdyby toto nebylo a výstavy se zrušily, budeme mít plemeno na úrovni bezpapíráků.

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 11:25:11 xxx.xxx.43.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 12.05.2025, 11:18:20

To bylo až tak špatné? To je mně líto, vůbec jsem netušila, že je tak moc nemocná. Přeju moc, abyste si spolu užily ještě spoustu krásných chvilek. 🍀

Sarah01
Sarah01 12.05.2025, 11:17:44 xxx.xxx.43.24

Já si nemyslím, že všichni psi na výstavách splňují standard, to určitě ne. Každej majitel psa si myslí, že jen ten jeho je nejhezčí, takže na nich bych to rozhodně nenechávala. Ale pravda je, podle mě, že je chyba, když dané plemeno posuzuje člověk, který ho nikdy nechoval, nic o něm neví a posuzuje jen na základě nastudovaného standardu asi na internetu. A to se u nás na výstavách dost často děje. U nás retrívrů bývají nejlepší výstavy klubovky, kam se zásadně zvou rozhodčí ze zahraničí a odborníci na plemeno. 

Co bych zrušila, tak ty výstavní střihy pudlů, portugalských vodních psů a podobně, je to nepřirozený a pes pak vypadá spíš jako klaun.

Sarah01
Sarah01 11.05.2025, 21:59:26 xxx.xxx.162.253

Včera jsme se s Cherry zúčastnily klubové výstavy retrívrů v Humpolci. Cherrynka získala ve třídě otevřené ocenění V2, res. CAC, z celkově 27 fen. Mám obrovskou radost, zvlášť proto, že fenky GR posuzoval Bruno Facq, dlouholetý chovatel goldenů z Francie. 

Obrázek
Sarah01
Sarah01 11.05.2025, 21:26:33 xxx.xxx.162.253
Anonymní:

Leithian napsala do vlákna ifauně že chovzvirat má fotky které potřebují k oživení vláken. Ifauna se vyjadřovala že ji mrzí že jsou fotky ztracené a že se je pokusí získat focením z časopisů a po e-mailech. Třeba se to povede. 

No, já doufám, že Chovzvířat žádné fotky poskytovat nebude, a taky bych se velice divila, kdyby je někdo poslal e-mailem. Tak blbej snad nikdo není. Všechno si zničili, tak ať zase začínají od píky.

Sarah01
Sarah01 08.05.2025, 17:56:46 xxx.xxx.162.253
Sardullah:

Entero mě taky napadnul…ale vůbec jsem si nebyla jistá, jestli se to může dávat i štěňatům.

Může, už od narození. A na stránkách uvádějí, že se může podávat v podstatě všem zvířatům, i ptákům a plazům.