Jo a na té jedné okurce, kterou jsem nedala na hnojiště, ale pěkně na zvýšený, pro jistotu, mi visí asi deset okurek (polňačky, ale rozměru hadovek), z toho pět jich je ke sklizni, to se mám! Rajčata nečervenají, přestože už týden svítí sluníčko, to je divné, přemýšlím, zda nemám nějakou zelenou variantu, ale ona ještě skutečně nevypadají vevnitř zralá (semena nevypadají zatím klíčivě)… No ale krom toho mi ta rajčata, co se jeví nejzraleji, začínají žloutnout a měknout svrchu, máti navrhovala, jestli to není úpal, a já si říkám, že nakonec může být… https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/i-rajcata-muze-postihnout-uzeh-vite-jak-ho-poznat-jak-rostliny-ochranit takže musím počkat, jak se to vyvine. Z těch postižených asi zkusím udělat něco na zeleno (koluje recept na jakési “čatní”, od sousedky mi to chutnalo pod špagety, tak to možná zkusím).
Před víkendem jsem dostala od kamarádky k otrhání dvě broskvoně vršky, chlap tam na vrklavém žebříku zabalancoval a oškubal to, takže jsme měli asi deset kilo broskví, něco jsem porozdala, mám zase asi deset sklenic zavařených do kompotu, a ještě asi dvě kila mám v lednici a přemýšlím, co s nimi. (asi taky zavařím, jen ještě nevím, zda zase kompot nebo zavařeninu, jenže mi chybí sklenice, malé jsem dala známé a velké jsem zavařila třešněmi a broskvemi… Nějaké velké ještě mám špinavé, tak je proženu myčkou, pak mám také něco už zase od majolky, no asi se zeptám po příbuzných, to bych nevěřila, že budu potřebovat sklenice, já, která jich vždycky mám aspoň milion poschovávaných).
Na závody jsem pekla, tentokrát jsem to stihla. Objevila jsem ty Míša řezy, tak to bylo tedy u zákazníků oblíbené, prý si to kupovali hromadně 😀 Udělala jsem plech toho Míša řezu, ale čokoládu na ten tvaroh jsem dala jen na půlku a na druhou půlku jsem pokladla plátky těch broskví a poslední rybízové kuličky sklizené u koní ze tří zapomenutých zarostlých rybízů v koutě výběhu, a zapatlala to želé (první želé v mém životě), a to teda taky zblajzli návštěvníci do čista. Jediné, co zbylo, byl koláč Rafaelo řez, ten jsme ztrestali kolektivně po závodech a dnes a zítra mi zbývá akorát tak na snídani 🙂 Také jsem nadělala různé obložené housky, deset kusů, každou jinou, tak to se taky prodalo, jen se zaprášilo, tak jsem spokojená, no a skoro čtyři kila párků a jeden a půl pecnu chleba, to zmizelo statečně taky - mám to spočítané tak, že nám prodej těch občerstvení tak nějak jako pokryje náklady, takže myslím, že všichni byli spokojení 🙂 Možná při takovém zájmu příští rok tu cenu trochu polechtám, že by se mi umořily třeba i nějaké investice do cen…