Nepotřebuji si to pouštět, fakt mě to nezajímá. Pokud tam vidíte nějaké porušení zákona, tak to prosím nahlaste příslušným institucím. Já s tím nic neudělám.
Nepotřebuji si to pouštět, fakt mě to nezajímá. Pokud tam vidíte nějaké porušení zákona, tak to prosím nahlaste příslušným institucím. Já s tím nic neudělám.
Pochody možná ne, ale aktivita různých organizací, které se právy menšin zabývají, ano. Takto je podpořen třeba politický tlak na země, kde dochází k utiskování, aby tyto země měly utiskování přinejmenším ztížené. Pochod je taková třešnička na dortu, kdy se i mezi veřejnost pravidelně dostávají informace o těchto menšinách. Pochod je to, co vidíte vy, přednášky, workshopy, vzdělávání, reportáže, kulturní program, podpora znevýhodněných, to je to, co se děje při té akci, ale pochod, to je samozřejmě to, co vidí laická veřejnost především. Pokud ten pochod vzbudí pozornost a ukáže na vážná témata, tak ať pochodují. Vidíte, jen díky pochodu se tady o tom bavíme a téma víříme, a to je dobře.
nepovídejte?
Jednak nejste dost stará… Za druhé že ve vaší bublině se to okatě nedělalo, neznamená, že jinde to nebylo. Netýká se jen CZ, tito lidé byli popotahováni kam jen ruka křesťanství sáhla (a kdo ví, jak to má islám a další…). Někde tu padlo, homosexualita byla považována za nemoc… Teď čtu, že leckde v Evropě byla považována ještě nedávno, kdo ví, jestli ještě není (třeba v PL). Kdo ví, kolik lidí ji má za přenosnou…
Co kdo předvádí na průvodu, to fakt netuším, protože se o to nezajímám, tak mi na fotky z průvodu, neřku-li videa, opravdu zrak nepadne. To bych si to musela cíleně vyhledat, a fakt je mi to jedno, co tam kdo předvádí. Pokud je to nelegální, ať zasáhnou příslušné složky, pokud to nelegální není, tak…
To je mi líto. Ale měl krásných pár týdnů na konec, pochodil po trávě, pozdravil holky, měl kamaráda… užil si pěkného počasí…
Bobčo, děkuji, no ta nádrž je zakopaná pod zemí. Tj. nasát vodu do hadice - čím? Pusou?
Ta stávající voda je po koupeli (několikadenní) těch chcíplých myší, prý tam plavou i červíci… Až tam naleju savo, tak doufám, že bude koncentrace taková, že to ty červíky rozleptá, abych to mohla právě vytřít.
No a nebylo by kam tu vodu následně přepouštět - i když ji do hadice nějak natáhnu, tak aby vytékala z té hadice na správném konci, musí být ten konec hadice níž, než ten, který nasává. A ten, který nasává, bude metr pod zemí 🙂 Nemám tady díru, do které bych to mohla vypustit 😀
Posledně jsem generální úklid v jedné z těch podzemních kostek (naštěstí jen listí a splachy ze střechy) dělala velkým ručníkem… Namočit ručník, vytáhnout, vyždímat. A znovu. Podařilo se mi s ním vybrat i spoustu těch pevných zbytků - listí, drtě, i žaludy (!) a štěrk 🙂 Ale nechce se mi to teď brát do ruky a ždímat rukama, když to bude buď odvar z rozmočených myší s červíky a nebo polívka z rozpuštěných červíků s koncentrátem sava. Jako jo, můžu se savem koupit nějaké pořádné gumové rukavice i na předloktí, jen nevím, zda je u nás sámoška bude mít…
No vždyť jsem to napsala správně. Také píšete, že druhá skořápka by se vytvořila až pokud by se vejce pozdrželo ještě déle - tj. organismus slípky tedy neměl čas na vytvoření skořápky.
Jako mně tam predátoři prostě chodí. Mají tam trasu. Už to tu bylo několikrát, taky mi to říkali lidi naživo, abych neházela mršiny za plot, že je to láká, no v úplně stejném prostoru se procházejí i ty živé slepice, takže… Vím, že když se budou slepice procházet po rynku před šestou ráno, tak mi je jistotně něco sejme, a to jsem půl roku nehodila za plot ani pírko. Tak naopak jsem ráda, že se o mrchu něco postará a já nemusím řešit, co s kadáverem, resp. ho vozit kdovíkam…
Jo ták, takže to bude jiná porucha, nějaká, která způsobí, že se kolem již hotového vejce začne tvořit ještě jedno, již jsem měla dokonce vajíčko standardní velikosti, ve kterém bylo další malinké kompletní vajíčko, prostě zdvojené vejce. Tady se zřejmě z toho druhého vnějšího vejce vytvořila jen ta blána a na skořápku už slípka neměla čas nebo vápník 🙂 Je to také zajímavost, no může se stát 🙂
Já mám jízdárnu travnatou, takže netřeba kropení (velká výhoda). A vlastně žádných úprav - nevadí mi, že mi zarůstá travou, neprošlapuje se povrch, nevylézá geotextilie, nepráší, nedrží se na ní voda, dokonalost sama.
Vodu napouštím právě také do té krychle, na chatičce, kde je vodovod, a pak to vozím na vozíku ke koním, tedy když jsou vhodné podmínky.
Včera bylo dobrodrůžo, holky nezavřely jednu z těch podezmních nádrží na vodu, asi před deseti dny, já jsem na to přišla, někdy v týdnu to zavřela, ale nekoukla dovnitř. Až včera. A tam tři utopené myši. Metr pod terénem, v nádrži, kam vede jediný otvor 15 cm v průměru. To chceš. Takže operace. Vodu vyčerpat - konečně jsem teda zalila ty brambory…, nesměla přijít do styku s ničím, co by mohli vzít do huby koně… Nechala jsem si dva barely na zalévání, snad nikoho nenapadne si z toho brát vodu na cokoli. Dneska jsem doma naložila dvě lahve sava a chrstnu je do toho, co tam zbylo na dně za vodu, a musím tu nádrž pěkně vymýt, asi tam strčím mop a opatlám tou vodou se savem i ty stěny (musím savo ještě přikoupit, 10 cm zbylé vody na dně znamená 100 litrů, musím dát víc sava, aby to bylo stopro, málo platné je to nádrž na pitnou…) No a pak musím tím mopem (nejspíš) tu vodu se savem vytahat a vyždímat (musím vzít k mopu i kýbl), to bude zase akce, skvělá zábava na odpůldne, vytahovat sto litrů vody v mopu… mě trefí, fakt.
No a páč jsem přivezla plnou kostku pitné vody, tak nebylo kam to dát. Musela jsem tedy vyčerpat i druhou nádrž, kde bylo naštěstí už tak jen třetina vody. Tak třetinu do vaničky vedle, z které pijí koně a příležitostně z ní také zalévám, pak naplnit obě popelnice na máčení sena, zbytek holt zase do brambor (do brambor šla první část, aby se čerpadlo a hadice propláchly po té myšině…).
No a nakonec teda přelít pitnou novou krásnou vodu z kostky do té nemyší nádrže… 😂 Tak jako vodu trochu máme v zásobě, to zase ne že ne, ale…
jsem to včera počítala, 35 konví a to jsem lítala vždycky s jednou, 10-30m - mezitím mi nacmrndala druhá. Zatím mám vodu v té 1000l nádrži
Třicet metrů běhat s konvema, když se prodávají hadice po 50 metrech a čerpadlo za tisíc? Ani by mě nehlo! 😀 Ale tak vy naháníte fyzičku, žejo, já bych si uhnala tak housera…
Nám tady teď lehce krápe, v podvečer má přijít nějaká bouřtička, to jsem zvědavá, a výhled na dva dny je každý den nějaké krápání, tak jsem ráda, už to chtělo.
Včera jsem se byla koupat tady taky v přírodní nádrži, mohla jsem vyfotit, vidíte, je to ale maličké, takový kačák, nicméně bylo to nakonec příjemné, když jsem se do té ledovky dokopala. U hladiny byla voda určitě teplejší, přes 25 stupňů, ale pod tím pásem 20-30 cm byla pěkně studená, tak jsem plavala klidně, abych nevířila, protože proti tomu závanu chladu i moje mocné tukové ochranné vrstvy byly málo…
Tak mám o slépku méně.
Měla jedna nějakou vodnatou masu v podbřišku, úplně jí na tom místě vypadalo peří, zvětšovalo se to a slípka byla špatná, polehávala a tak. Tak jsem ji vzala k veterináři. Veterinář pravil, že peri-*/endo-*-tida (nějaký vnitřní zánět, to vím taky) a že se s tím zpravidla nedá nic dělat. Tak jsem pravila, že tedy dobrá, pod sekeru může slepice vždycky, a že bych nějaký zásah. Tak na mě vet vykulil voko, že jako jak si představuji ten zásah, tak jsem říkala, že bych tu tekutinu odpustila nejraději, ať taky vidíme, o co jde, zda je to hnis nebo co. No tak že dobře, vzal jehlu a napíchnul slípku a nechal téci, vytékala žlutavá nezapáchající průhledná tekutina, barevná voda. Slípku jsem naložila, veterináři zaplatila jako za luxusní novou kuřici neobvyklého zbarvení, a slípku vypustila zase u koní do prostoru, ještě z ní odkapávala ta tekutina, říkala jsem si, dobře, aspoň se uvolní ten tlak.
To se stalo před 10 dny. Od té doby všechny slepice v pohodě, běhaly za mnou na krmení jako vždy, jen tahle chodila večer dřív domů do kurníku si lehnout, ale její stav se zdál stabilizovaný, hřebínku se vrátila barva, na podbřišku jí sice slezlo všechno peří, ale jinak se zdála celkem vitální.
A včera jsem našla slepici pod bidlem chcíplou.
Jenže, k mému překvapení, ta “moje” nemocná byla v podvečer zase na bidle první! Tak ji beru do ruky a čučím, a ona už v podbřišku skoro nemá nic navíc a z holin jí začínají trčet nové trubičky s peřím - ona si drze přepeřuje!
Tak já nevím, co se stalo té, co jsem ji našla pod bidlem, ale jsem ráda, že jsem dala šanci té nemocné 🙂 Třeba z ní nebude vejce, ale zase třeba si ji vyhlédne predátor, až půjde zase na obchůzku.
Tu leklou jsem nepitvala ani jsem ji nebrala domů uvařit pro ostatní, měla jsem návštěvu a nechtělo se mi s tím patlat… Hodila jsem za plot nějakému vděčnému predátorovi, dneska po noci tam už nebude.
Tak mám deset slepic, aspoň se to bude dobře počítat, pochopitelně hnědka je stále v akci, momentálně kvoká, nechce se mi s tím nic dělat… 🙂 Málo platné, soudružkám je už ke třem letům (těm pozůstalkám z minula ještě více), tak prostě ztráty budou. Až klesne stav na pět kusů, doplním čerstvými.
U nás ve fabrice vypadává proud celkem několikrát do roka a výpadek trvá klidně ten půlden, že se musí zrušit směna. A je to neohlášené. Nevím, z jakých příčin, hádám nějaké ty padající stromy, strhané vedení námrazou a podobně. Ale stává se celkem běžně. Pravda je, že elektrikáři na to naskočí hned a druhý den je vyřešeno. Nicméně domácnosti řeší přednostně a fabriky až v druhém sledu, prostě k nám tu elektřinu nepustí, dokud to vedení není v takovém stavu, aby to přenosová soustava ustála, máme holt velký odběr. (není totéž jako poslání přepětí jinam, jen tak kdyby někoho napadla souvislost)
Třeba se v budoucnu díky tomu zase zalidní venkov 🙂
že svoje přepětí poslali do naší soustavy
Prosím, vyjádřil se zdroj té konspirace k tomu, JAK by se to asi udělalo? Jak by se dala elektřina přesměrovat někam? Pokud máte někde zvýšený odběr a potřebujete tam “poslat” větší příkon, tak musíte po cestě vypnout jiné spotřebiče nebo musíte zvýšit výkon zdroje té elektřiny, třeba rozběhnout další blok elektrárny. Fakt by mě to zajímalo, jak jinak se to ještě dá udělat.
To je jednoduché. Hrdost, protože mnoho institucí se je po dlouhou dobu snažilo ponižovat a zahanbovat. Vtloukali jim do hlav, že jsou méněcenní, vykazovali je na okraj společnosti nebo rovnou likvidovali. Tak proto hrdost. Opak toho, k čemu byli dlouho odsuzováni.
Tenhle víkend mám volno.
Bohužel máme letní pauzu i s jógou, takže už se vidím, jak se nutím cvičit…chjo.
Ale tím pádem mám VELKÉ pracovní plány! Musíme z pozemku u potoka dostat do výběhu zbytek jasanu, asi třímetrový kus, který váží asi 200 kilo… No nejraději bych ho samozřejmě nechala vcelku a používala ho jako překážku, ale bohužel, terén je náročný a není ho jak z pozemku dostat. Takže mi ho chlap nařeže na libovolně dlouhé kusy (budeme prostě půlit, dokud ty půlky nebudeme schopní odnést), které buď pak budou sloužit jako podstavce pro překážky a květináče a lavičky a podobně - a nebo je položím na zem za sebe do vláčku a stejně z nich bude ta překážka 😀
Chci dorozsadit ty kytky do květináčů a kyblíků, ať do konce měsíce aspoň zakoření, i když se nestihnou rozkošatit…
Taky potřebuji vymýt konečně tu 600l nádrž na vodu a dostat ji na vozíček. Takže tu velkou nádrž naplním, dovezu vodu do jedné vyprázdněné nádrže ve výběhu, což bude fajn, protože tam budu mít čerstvou (letošní…) vodu. Třeba se mi povede vyprázdnit i tu druhou a rovnou vyměnit vodu i tam 🙂 No a pak tu tisícovku asi nechám u koní pod okapem ze seníku, tam se sbírá docela dost vody, v létě může být na zalévání a v zimě bude muset být většinu doby prázdná, aby nezmrzla… No a na dovážení vody koním budu používat tu šestistovku, dám přes ni nějaký přehoz, aby sluníčko nepěstovalo řasy, a snad se povede, že bych jednou týdně vozila koním vodu autem a nemuselo se to přeskládávat po desítkách litrů v barelech…
To černej, když k nám přišel, tak vůbec sáhnout na něj, když byl navolno, to se nedalo… Nasadit ohlávku, to ho člověk musel zahnat do rohu nebo ho lapnout, když se běžel schovat do boxu…
Teď pro něj chodím s uzdečkou do výběhu, sice je ještě opatrný, ale žádné hysterie se nekonají 🙂 Také se nechá podrbat a už pochopil, že drbání mezi zadníma nohama je nejlepší úžasnost a vypadá při tom, že upadne 😄 Taky se nechá umýt houbičkou, vapku jsme zatím nezkoušeli…
Zrzavé hříbě naproti tomu bylo přidrzlé už když přišlo, všechno potřebuje vidět, u všeho být, ve všem asistovat… Leze za člověkem do nemožných míst, už jsem ho viděla vlézt do vany na vodu, také ji přeskočit, několikrát už měl nohu v pletivu, tak jsme museli před veškeré pletivo natahat elektriku, cpe se i tam, kam ho nikdo nezve, a jak začneme drbat nějakého jiného koně, nasune se prostě před něj, konkurenta odstrčí, na nás šlápne, a drbej, nebo se neznám… Na vodítku je to pěkné smrádě, holky s ním pracují tak, že nejprve olonžují, aby se vybil, a pak teprve jdou dělat něco intelektuálního, protože jinak je víc ve vzduchu než na zemi, vymýšlí, do čeho (koho) by při tom kousnul, na kterou nohu šlápnul, jak by člověka předběhnul a pak ho nakopnul a nebo po něm aspoň hrábnul kopýtkem. Do vody leze jako by se nechumelilo (to černej na to vždycky vejrá jako vejr a když ho tam člověk donutí, tak tam skáče jako pošuk)… A jak mu to běhá! Doufám, že mu ta nebojácnost vydrží, to by byl kůň do všestrannosti… nebo do maratonu 🙂
Musím vzít konýšky někdy do řeky a černého vzít na ruku z koně (je tam hluboko a studeno)…
No tak to už je jedno, jestli vezmou tu kasičku s pětikorunama a nebo ty kalendáře. Hodnota vyjde nastejno 🙂
Ten pekáč vpravo se mi zdá celkem zachovalý 😀