U nás včera taky pod mrakem a krásná teplota, dohrabali jsme a douklízeli seno, co jsme měli nasušené po výbězích, a zemědělec mi dojel sbalíkovat ten hektar, co jsem obracela mašinou.
Mašinu jsem včera už nezkoušela ani nastartovat, neměla jsem na to čas. Hned jak bylo seno pod střechou, šla jsem zapřáhnout poníky a jeli jsme asi na hodinu a půl projížďku pěkným terénem, až se zapotili.
No a pak jsem různě poklízela a jala jsem se přesazovat konečně kytky, co jsem dostala sponzoringem od zahradnictví, takže jsem nakombinovala barevné kopřivy, ledovky, petunie, surfinie, macešky do různých květníků. Ještě mám pár neobsazených truhlíků a pár se zbytky macešek, tak tam asi nahážu také ledovky, těch mám mnoho. A do vysokých kyblíků mám v plánu umístit begonie a jiřiny, no a víc už toho nemám 🙂
Okurka od chlapa se mi začíná pěkně rozrůstat, ta bude snad plodná. Okurky hadovky ze zahradnictví v druhé sadbě se také začínají vytahovat, tak se těším, že snad.. a cukety druhá sadba zezačátku něco ožralo, ale jak pak bylo to sucho sucho, tak snad slimejši vychcípali konečně a cukety vypadají také životaschopně. Včera jsem na ně byla hodná a zalila jsem 🙂
Povedlo se mi vyprázdnit kus nádrže do prázdných nádob na zalévání, a protože voda byla překvapivě slušná, dolila jsem část i koním, tak doufám, že dnes máti nepovleče vodu. Když to vyjde, zkusím dnes zalít ty brambory (a jahody). Ještě má být sucho sucho, tak jim to jistě bodne.
A tím se snad dostanu k tomu, že vyprázdním aspoň jednu nádrž a budu moci přivézt čerstvou vodu z chatičky 🙂 A bude se moct standardně koním dolívat z nádrže a nebude se muset máti rvát. I když ona se rve s vodou ráda, protože neustále říká, že v nádržích má být voda uskladněná pro chvíle nouze a ona tím pádem musí vodu tahat. Takže kdo ví.
Nám pršelo včera. No, pršelo… Je to ten zobáček mezi 0 a 0,5 (mm). Tak akorát mi zvlhla záda a hovada se zaradovala… Ale celý den bylo krásně chladno, vytáhli jsme teda koně na pořádnou projížďku, poncle jsem zapřáhla a donutila je táhnout vagonetu do nějakých krpálů lesem, až se chudáčci malí spotili (dobře jim tak).
Předevčírem jsem nařádkovala ten náš hektar, u toho se mi k mé velké radosti rozbila mašina, takže poslední čtvrtinu jsem dořádkovala hráběma, no co se dá dělat, hlavně že to bylo. A včera dojel traktor těsně před deštěm nadělat maličké metrové klubíčka sena, úplně modrého, nádhera. Ještě jsem je nepočítala, zůstala na louce, takže kdyby nám někdo něco ukradl, aby mě to nemrzelo 😄 Dneska snad svezeme… I tu rozbitou mašinu, co mi zůstala na poli…
Teď už sklizeno, takže pršení schvaluji. V Německu hoří les, jakože prý hodně, zatím nám to sem nefouklo žádný dým, ale jsme celkem na dostřel. Takže by se nějaká voda hodila…
Mně chodí ke koním kočky od sousedůch, ale že by se populace myší nějak redukovala… spíš naopak. Ještě jsem se nedonutila nastražit pastičky. Zato krtka ty kočky statečně udolaly, mrchy jedny.
Jů, ale to není špatný nápad, takový klubový/oddílový kalendář! 🙂 To bych mohla něco na příští rok spíchnout 🤩 Mohla bych to pak rozdávat sponzorům a nechat u cesty v krabici na prodej, jak se tomu nadává, no takový ten samoobslužný pultík s kasičkou, kde se sází na poctivost nakupujících 🙂 (to by byly kalendáře po všech větvích od výběhu až na náves…)
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 03.07.2025, 13:28:19
A pak si za těžký prachy koupím koňský kalendář od Míčka nebo Kolářové, a z fotek spících koní s odrbanýma kurtovýma ohlávkama na hlavách si můžu jen vybírat… Bývaly ty kalendáře krásné, plné reprezentativních obrázků, dneska se asi za ty fotky do stolních kalendářů platí pětikoruna, že tam namrskají, co jim zrovna přijde pod ruku…
Já jsem ještě objevila na svém pár palic, ale byly všechny visaté. Olámala jsem si je na špagety 🙂 Vrchní listy už taky žloutnou, ale do sklizně ještě daleko.
No tak reputaci současné vlády snad už může více poškodit jedině nějaký násilný čin spáchaný v kolektivním změtení myslí, jinak si to neumím představit.
Xerxova, děkuji mnohokrát, náš Pepa si taky udělá rád výlet 🙂 Jsem si říkala, že využiji příležitosti a když už máme ten spolek a můžu pustit nějakou grešli, co bych ji nedala snaživé holce. Jenže tolik grešlí nemůžu, z něčeho musím holkám platit výjezdy, tréninky, opravy… Loni jsme si fotily samy a taky nebylo zle 🤗
No dyk říkám, že děvče mělo asi úplně jinou představu o tom průběhu, než já. Já nahlásila deset koní a deset lidí, ona si asi představila, že by tam byla půl dne a nafotila stovky fotek i jednotlivců nebo kombinací, zatímco já si to představila jako hodinovou akci (posledně půlhodinovou), ve které se koně po skupinkách se skupinami lidí různě seřadí na jedno místo, staticky. Výstup měl být 30 fotek pro každého člověka, no to mě omráčilo, já nespotřebuji 30 fotek ani na celý oddíl, potřebuji fakt jen něco vyvěsit na stránky a ne dělat holkám fotky do památníčků - no ale to nemohla dotyčná vědět a mně se po té informaci o částce nějak nechtělo se s ní dohadovat a kňourat, že jestli by nebyla slevička, když to bude takhle a takhle… ať má kapacitu někde trhnout rito, ze kterého jí padne ta částka, kterou si představuje 🙂 Já to sem prskla jen jako zajímavost, docela mě to překvapilo.
No třeba kdybych se chtěla živit dopravou, tak jsem v tom za půl milionu ještě než zvednu první telefon. Vás v kavárně také nezajímá, za kolik koupili poslední mašinu a jestli ji mají splacenou. Když tam káva bude mimo vaše možnosti, půjdete jinam. O tom jsem vůbec nechtěla polemizovat.
Vy to podáváte, jako kdyby to bylo normální nebo správné. Není. Nevím, co teď myslíte tím “normální a správné” - je rozhodně vhodné, aby majitel koně měl takové kontakty, ale nepovažuji to za podmínku vlastnictví, navíc v dnešní době, kdy je skutečně všechno k dohledání na internetu nebo k doptání po známých - v řádu minut.
Bodlinka má pravdu v tom, že majitel zvířete má být schopen je dopravit na kliniku nebo aspoň zajistit bezbolestný odchod. Takže se shodneme - zajistit v případě nezbytnosti bezbolestný odchod je i podle mě základ.
Minulý týden jsem slepici nesla k veterináři 😀 Ale na kliniku s ní nepojedu, to ať se na mě nikdo nezlobí.
Uf, ještě že s pavouky nemám žádný problém. Jsem po pár měsících odkrývala plachtu na vojtěšce a popadalo na mě pár pavouků a pár kokonů s vajíčky a jiné ještě na té plachtě visely, jak jsem ji hrnula, tak mi jeden taky vyskočil na ruku (a udělal “jééé, fůůůj, do čeho jsem to šláp!”) a zaplaťbůh mi tohle vůbec nevadí.
No to mi povídejte. Tady mají VŠICHNI na pozemku potok, z kterého napájejí. My máme saharu. Teda, všechno zlé je pro něco dobré, zase nemáme bahno, nemáme hmyz, jízdárna sjízdná v podstatě celoročně… Kdybych ale nepotřebovala jezdit, tak bych teda rozhodně měla radši taky o starost o vodu méně.
Ha, to dám k lepšímu, má tady holka inzerát, že se nějak jako vrací k focení a že nabízí focení zvířat, lidí, a tak dále - za velmi příznivé ceny, když už teda měla tu pauzu. Potřebovala bych nové oddílové repre fotky, kde budou noví koně (a nebude ten, co už není), a tak jsem jen tak laškovně zadala poptávku. Pět až šest tisíc čistě za focení, k tomu plus doprava, případně další výdaje. Tak jsem se pěkně uklonila, poděkovala, a vyfotí mi to kamarád zadarmo 🤣 A to jsem byla upozorněna, že to je právě ta přátelská cena. Teda je možné, že děvče si představovalo úplně něco jiného než jak to ve skutečnosti u nás probíhá, ale já stará držgrešle, která jsem si říkala, že to bude stát do dvou tisíc vč. dopravy a tak, jsem se dost vyvrátila. Předpokládám, že zavedený profesionál by si řekl desítku tím pádem. Takhle se vydělává!
No právě, s koňmi to má každý jinak. Stejně jako se psem. Tady když řeknete vesničanovi, že mu psa odoperují někde 50 km daleko, tak ho tam nepoveze ani svým autem.
Ano, k posunu klimatu v CZ směrem ke kontinentálnímu patří, že původně rovnoměrně rozložené srážky během roku se začnou smrskávat na více či méně nárazové s meziobdobími sucha.
Teď jsme tady někde řešili pumpu na vodu… já mám elektrocentrálu a čerpadlo mám normoš na elektriku. Ale dají se sehnat čerpadla i na 12 V - na autobaterii. Jinak ta elektrocentrála je dobrá věc, mohu doporučit, na to se pak dá připojit, co bude potřeba.
Já bych toho dopravce asi tak nehrotila, považuji za nadstandard, že někdo vůbec bude ochotný koně vézt na kliniku (za otevření rampy na dvoře skládám zálohu desítku…). Někdo prostě akutní život ohrožující stavy řeší utracením, když to nejde vyřešit v terénu. Tady je kozí farma a vsadím se, že paní nemá jediný telefon na dopravce.