Aktuálně: 2 482 inzerátů • 293 230 diskuzních příspěvků • 21 493 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 13:34:42 xxx.xxx.198.226

U těch dřínů mě napadl rakytník. Protože rakytník je zrovna taková vitabomba a my ho nějak máme rádi, hlavně ten, co je hodně trnitý 😀 Bohužel u nás všechen pošel díky naší nepéči, ale nejraději bych z něj měla všechny ohrady (takhle se nám tam rozrůstají jen ostružiny. Jako dobrý, ale…). No a sazenice jsou drahé, tak si nechávám zajít chuť a zachraňuji rybízy a angrešty, které rostou ze semínek, co nám nechává kolem stáje kuna…

Myslím, že ořechy jsou velmi pomalu a rozvážně rostoucí stromy a potřebují pár let. Rychle nám vyrostly jen ty u řeky, kde si snadno dosáhnou pro vodu, tedy mluvím o vlašském ořechu (ořešák královský?).

⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 13:06:24 xxx.xxx.198.226

Horsano, na to místo, kde by rostly ty kaktusy, co zkusit opuncie 🙂 Jsou i mrazuvzdorné a prý plodí, no ty naše na kupce písku na zahradě asi umořila definitivně mateřídouška. Jinak teda mateřídoušku můžu na úhor taky doporučit, zejména jestli je slunný 🙂 nebo třeba levanduli.

No a na ty džunglí zarostlé jsou tady jiní experti, já umím nejlíp pěstovat plevel 😀 co afrikány?

U nás nebyla zase jablka. Vůbec, maximálně pár stromů někde chráněných ze všech čtyř stran budovami, tak tam pár jablek vydrželo, jinak všechno poschlo a popadalo, a že my máme jabloní asi dvacet.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 12:57:40 xxx.xxx.198.226

Já kupuju okurky polňačky, ale loni jsem právě za levno pak vzala i pár keříků nakládaček, nicméně loni jsem měla ze všeho asi deset plodů (vč. těch nakládaček), prostě na okurky špatný rok, známá na jihu pod Prahou taky tak, loni bez okurek… Tak vymýšlím, kam je dát, aby to bylo lepší, ale já myslím, že ono to nebylo umístěním… Nějak to prostě nebylo ono. Jindy třeba sešly na plíseň nebo jsem je nestihla zalévat, ale tentokrát prostě odešly uprostřed léta, jedna okurka (plod) třeba narostla, ztloustla, jen do půlky svojí délky, a zbytek zůstal tenký jako těsně po opylení… divné.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 08:03:20 xxx.xxx.198.226

Já se na to letos vykvajznu, předpěstovávala jsem si rajčata a papriky na ven, ale nejde mi to, letos raději nakoupím rovnou sazenice, když sazenice dojíždějí, jsou za pár kaček a letos mi i ty předpěstované rostliny začaly plodit hrozně pozdě, takže je to s těmi zlevněnými sazenicemi na roveň… A hlavně loni se mi podařilo vypěstovat pár úžasných melounů, tak to chci letos dohnat a mít melounovou velkoprodukci 😀 Rajčata a papriky jsem zakládala po přečtení zkušeností z diskuse v únoru. Tedy když jsem je předpěstovávala.

Na podzim šly loni do země cibule a česneky, ještě mám zbylou cibuli, ale musím se dokopat naplnit další zvýšený záhon, abych ji do něj mohla dát, takže ta bude až na jaře v zemi 😀 Na jaře pak mezi cibule a česneky rozhodím na řídko mrkev, to se mi loni náramně osvědčilo a dostala jsem na to dobrozdání i od zahradnictví, že je to dobré.

Snad zkusím doma jedině zase vyjet ačokču, ta se loni tvářila nadějně, ale bohužel sfiňa zrzavá (srnka) ji sežrala.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 07:12:35 xxx.xxx.198.226

Jako pravděpodobnější vidím, že si počkají, až se vymlátíme sami. Případně tomu ještě nenápadně pomůžou.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 07:09:17 xxx.xxx.198.226

A protože vidím, že konverzační koutek v drůbeži nám tu chybí, zakládám téma, které může sloužit celý rok a není třeba na každý měsíc nového 🙂 Pan Honza se právě převalil na druhý bok, aby neměl proleženinky, a my se vrháme na první pranostiky:

Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu. 
V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. 
Mnoho sněhu v lednu, mnoho hřibů v srpnu. 
Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. 
Leden jasný, roček krásný. 
Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. 
Holomrazy – úrody vrazi. 
Suchý leden, mokrý červen. 
Není-li leden mokrý, sudy vinařů se naplní. 
Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. 
Mlhavý leden – mokré jaro. 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/lidove-pranostiky-leden-psi-dny-a-fabianska-zima

Tak ať se všem daří v drůbeženství i v tom ostatním 🙂

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 07:04:31 xxx.xxx.198.226

Baže. Třeba moje vynesenky jsou nádherné, jako holubice 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 06:54:24 xxx.xxx.198.226
lesnizinka:

By mě zajímalo, jak by z toho pak ten asistent vybruslil či vysáňkoval, kdyby to auto díky té stopce fakt šlo do smyku. Jak by asistent asi přečůral gravitaci a setrvačnost. - mě taky😏 ale rozhodla jsem se to nezkoušet😉 Jen vím, že si nějak umí ta elektronika přibrzdit(či nepřibrzdit) to kolo, které má problémy. Prostě jednotlivě, což člověk neudělá. 

Jo, to je fakt, to už umí i moje octavka 🙂 Jenže právě pokud to auto zabrzdí celé kvůli popelnici a nebo tomu mému člověku to i trhne volantem, aby se to vyhnulo, tak to se dostane do bruslí celé, a to pak tím přibržděním kola může tak možná regulovat směr, ale jak určí asistent směr, když je silnice zasněžená a nejsou vidět (a nebo na ní vůbec nejsou) vodící čáry….

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 12:05:34 xxx.xxx.198.226

Děkuji za informaci, jen si neumím představit, že vejce se vyvíjejí měřitelně nutričně rozdílně od neoplozených i pokud je nemáme pod kvočnou. Oplozená vejce, pokud je neinkubujeme, zůstávají na určitém stupni vývoje (nějak mezi narýhované vajíčko a vícebuněčný zárodek), a to klidně 20 dní, než si slepice do hnízda nanese celou snůšku a zasedne. A pokud slepice nezasedne, tak prostě v téhle fázi vývoje vajíčka zůstanou. 

Alespoň já jsem zatím nic na podporu toho tvrzení nenašla.

Třeba https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26073176/ rozdíl je, ale že byste ho poznali na obsahu živin?

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 11:45:35 xxx.xxx.198.226

No právě, to já také nedělám. Mohla jsem se ale sebrat a jet tam. No na vlastní oči jsem neviděla, je to JPP.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 10:47:19 xxx.xxx.198.226

No jo, máte pravdu, vidět to být nemusí, onehdá byla reportáž o zvířatech zavřených v chlívě, to se prostě taky nikdo nedozví… Nakonec někomu to asi nakonec lhostejné nebylo, když se k tomu ten tisk dostal, že.

Nejvtipnější je, že když k takovému tyranovi budete volat orgány, za potížistu budete vy a ne on.

No a abych nebyla za svatou, tady v okolí je chov koní venku, někdy jsou malá hříbata od narození na sněhu… Taky jsem nevolala. Jako nebyla jsem tam v tu dobu, neviděla jsem přímo, ale doneslo se mi. Mohla jsem udat, no.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 08:25:22 xxx.xxx.198.226

Takovýhle kůň, na kterém není poznat zdravotní problém, který spolehlivě nosí klienty, tj. už něco umí (nosit sedlo s člověkem a být tahán za otěže), takový se prodává za sto tisíc plus.

Koupi navrhněte co nejdříve, než se začnou zase trousit klienti a kůň začne vydělávat. Teď se majiteli peníze můžou hodit, v létě by o ně prodejem spíš přišel. Případně si došetřete a koně poptejte zase až příští rok po sezoně, kdy bude majitele čekat půl roku nevýdělečného výkrmu.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 08:12:38 xxx.xxx.198.226

No a ani přesto se mi v hlavě ještě nerozsvítilo! 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 07:51:28 xxx.xxx.198.226

A to s těma zvířatama od assil ani otvírat nebudu. Já to někde vidět, tak tam jsou příslušníci v tu vteřinu, a televize jakbysmet. Neskutečný, jak jsou lidi lhostejní.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 07:47:48 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 14.01.2025, 19:49:16

Ježiši kriste, se mi udělalo špatně. To já bych se asi neudržela a těm lidem něco řekla, co by si za rámeček nedali. To je příšerný.

⋮
Buggyra
Buggyra 16.01.2025, 07:35:29 xxx.xxx.198.226

Jojo, příbuzný jezdí s náklaďákem a před 3 lety pořídili nový se všemi těmihle asistenty a stačí, že lidi před svozem odpadu vyvezou na chodníky popelnice a to auto se chová jako kamzík, hopsá od popelnice k popelnici. Větší mulda sněhu a stopka. A tak dále. Mě by doopravdy šlehlo, kdyby mi tohle na ujetém ledu nebo na té sr***e, co je teď při oblevě venku, udělala dvanáctituna. To musí být blaho. Příbuzný zaměstnavateli oznámil, že na sněhu s tím nejezdí a tečka. To bych asi taky udělala. By mě zajímalo, jak by z toho pak ten asistent vybruslil či vysáňkoval, kdyby to auto díky té stopce fakt šlo do smyku. Jak by asistent asi přečůral gravitaci a setrvačnost. Tohle je prostě hrubě nedomyšlené. A ty asistenty se nedají normálně lidsky vypnout, musíte po nastartování prolézt tisíc odboček v dotykovém meníčku a třicetkrát odsouhlasit, že to myslíte vážně, no já bych z toho snad vyškubala dráty. Já za těch deset let fakt asi nebudu mít na výběr a budu muset začít jezdit vozíkem s koníkem... Nebo budu kupovat auta v nějakém -stánu, kde ještě jezdí něco, co může ovládat člověk. Nebo budu jezdit na sekačce, ta snad asistenty mít nebude...

Mně pojišťovna proplatila příspěvek na pohybové aktivity, takže mi to zaplatilo jedny loňské závody (dva starty :-D ), tak to se poměju :-D

Ještě by mi měl přijít proplacený příspěvek za rehabilitace, na základě dárcovství krve, ten může být až trojka, tak to už je opravdu o co stát, mně se do konce roku podařilo sehnat pouze doklady za dvojku, ale i tak krásná práce, na zemi nenajdeš. To mi zaplatí letošní členství ve sportovním svazu a licenci pro mě a pro koně a možná i nějaký ten start, tak to je už jiná píseň :-) Hodlám si schovávat pěkně doklady od všech návštěv u fyzioterapeutek, abych letos vydundala pěkně z pojišťovny maximum. Včera jsem byla dávat krev, takže nárok mít budu, juch. Tentokrát byla náramně šikovná sestřička, ani jsem tu koňskou jehlu necítila.

Horory já také ráda, na Nosferatu se chystám až bude na internetu v HD kvalitě, ale Substanci jsem nezaregistrovala, tak jestli je to takhle hooodně děsivé, tak to musím vidět, ale do kina na to nejdu, pěkně doma, v bezpečí :-D

My jsme ve vchodu do přístřešku pro koně mívali hodně let natlučenou fošnu s přidělanými dekami, které se vprostřed překrývaly, takové ty vlněné nemocniční (teda ony byly nemocniční v min. století, kdy jsme je taky získali právě z nějakých rušených skladů). A koním docela trvalo, než si na to zvykli. Teď už nedáváme nic, protože v přístřešku nefouká (je čtyřstěnný, vchod uprostřed jedné dlouhé stěny) a kdysi býval i zateplený polystyrenem, teď je dírama mezi prkny vidět ven :-D a koně v něm stejně nebývají. Seno mají venku na povětrnostních podmínkách, chudáci, tak musejí na krmení ven. Ale nevadí jim to a nestrádají, ani plnokrevník nemá v zimě větší pohybové problémy než v létě, takže z toho usuzuji, že cajk.

No a abych nemusela hned řešit, co se mi v autě kde vysype, tak mám auta dvě. No, tři, ale jedno je komplet vysypané :-D Údržba těch tří stojí totéž co udržovat jedno nové, porovnávala jsem náklady s autem, co si pořídil otec od novoty na stará kolena. Tak to bylo vtipné. Moje tři auta dohromady stála polovinu toho jeho na pořizovačce a druhá půlka kupní ceny mi vystačila u mých tří na dva roky oprav :-D A to on mezitím musel na různé garanční prohlídky a výměny kde čeho, přičemž vždycky měl minimálně finanční spoluúčast. Takže zatím mi to finančně vychází mnohem zajímavějc. Navíc u toho nového auta každá prkotina stojí násobně víc než na mém, já objedu vrakáče a posbírám díly, které fungují, on musí čekat na díly z Rumunska a ty si pak nerozumí s elektronikou auta, hm. Když jsem dodělávala tažné, stálo to desítku i s typovým listem a novou technickou, když on dodělával tažné, musel kupovat taky nový nárazník a upgrade softwaru a nechal si namontovat pevné, protože to vysouvací by stálo čtvrtku kupní ceny auta....magořina. Na servisní prohlídku musí dvakrát do roka, já musím na přípravu na technickou jednou za dva roky, to je taky většinou jediný servis, co to auto za ty dva roky vidí :-D No ale dobře, octavce před Vánocemi upadl výfuk, rozpadla se ta spojovací spona, oprava za 600,-, a momentálně z ní teče něco, servisák myslí že hydraulika spojkového válečku, tak si počkám, co bude stát oprava tohoto.

Jinak mě auto taky tříská do hlavy, ještě jsem se nedokopala k tomu to nechat vyměnit, představte si, po bezmála třiceti letech odešly plynové vzpěry zadních dveří! Nic to nevydrží dneska....

"Ani by mě nenapadlo plánovat dovolenou v ČR,když zahraničí vyjde prostě levněji…dokud jsem mladá,ať cestuji.. " My tu Bosnu v létě měli na jednoho asi za šestku, deset dní... včetně ubytování, benzinu, královského žraní, já zůstala vejrat, když se to rozpočítalo :-O A to jsme měli předsevzetí, že jak uvidíme zmrzlinárnu, dáme si v ní zmrzku! (takže třeba čtyři denně :-D ) Takže souhlas, když je to tak levný, proč nejet do venku :-D Já teda vím, protože já jsem osobně líná jet vůbec na nějakou dovolenou... No ale když už se vykopu, tak na Moravu nebo na Šumavu můžu jet na vejlet, žejo. A ty Evropské ZOO ještě z daleka nemám ani načaté!

⋮
Buggyra
Buggyra 14.01.2025, 13:44:13 xxx.xxx.198.226

Já bych to taky nehrotila a klidně počkala, zda se to do zítra neupraví. Nacpala bych do něj uhlí.

⋮
Buggyra
Buggyra 14.01.2025, 13:11:52 xxx.xxx.198.226

Já měla celou vete lékárničku! Měla jsem jehly z dřevěných tyček z něčeho (dost možná to byly nějaké starobylé knoflíky válečkové zkosené) a inj. stříkačky z takových těch mininádobek na řezané květiny, do toho jsem si ty “jehly” nasazovala, úplný profík. Samozřejmě vyrabovala domácí lékárničku obvazů a obinadel, přikládala dlahy, babička musela trpělivě držet při obvazování a pak dostávala piškůtek 😀 a předstírala, že jí vůbec nemrtví ruka pod tím utaženým obinadlem… Malé lahvičky od kdečeho jsem měla popsané magickými názvy a v nich kuličky rybízu nebo antiperle…

⋮
Buggyra
Buggyra 14.01.2025, 12:52:41 xxx.xxx.198.226

Však kdo nechce, nemusel by to využívat a mohl by využívat svojí schopnosti přeskakovat něčí příspěvky. Blokace bych to nenazvala, já také ve výpisu témat nenechávám témata, která mě nezajímají, trvale mám vyřazené třeba včely od té doby, co tam přibývalo jedno hádací téma za druhým.