Chtěla jsem dát aktuální foto svých slípek, ale pracovní počítač už nechce s mojí kalkulačkou komunikovat a dotykového blbfouna nechci k pracovnímu počítači připojovat. Taky je to nafocené na té kalkulačce a ne na blbfounovi (mu to jméno asi zůstane - Blbfoun nejapný, důvěrně “BF”). Tak to budu muset nějak z té kalkulačky jinak vyprostit 🙂 Možná pak z domova anonymně.
A to sem jako napíše jen tak, když ví, že jsme zvědavá jak vopice a teď mě to bude užírat celé dny😏 😜🤭
U nás sprchlo přes noc, co jsem měla možnost pozorovat ráno na loužích, pršelo celkem dost… Takhle by to mohlo být celoročně, pěkně pršet v noci! Stačí jednou dvakrát do týdne.
Včera přijel typický český farmář k nám na cestu, asi si jel právě pro seno na louku, a proč typický český? Protože mu došla nafta 😂 Takových je u nás po okolí většina, mají nějaký stařičký traktor udržovaný pohromadě jen silou vůle a naftu tankují po padesáti litrech… Neměla bych se smát, těžký život takového malofarmáře, já nemám traktor zrovna z toho důvodu, že bych na jiný neměla a tankovala naftu po třiceti litrech jen aby bylo ponořené čerpadlo…. Já se bála, že neprojede, protože tam překážím s autem, tak jsem se ho došla zeptat, a když děl, že nafta, tak jsem mu nabídla, že ho na benzinku odvezu, jestli má nějaký kanystr u sebe… Kanystr neměl a nakonec se domohl příbuzného, který pro něj dojel a pro naftu ho odvezl. Když jsme u koní končili, měla jsem cestu volnou 🙂
Vzhledem k tomu, jak v tom traktoru leželi, než s ním odjeli, tak možná byla i chyba někde jinde než v naftě. Kdyby řekl, jsem ho mohla domů odtáhnout 😄
Já se marně dokopávám změnit režim a místo ježdění autem k těm koním dojít aspoň od paneláku pěšky (ehm, půl kiláku jestli…). Nezvládám to, protože z práce pálím rovnou ke koním a zpravidla nestíhám. Dneska naštěstí volno, tak můžu být v práci dýl, kdybych chtěla. Zítra vlastně asi taky, ale možná pojedu ke kamarádce odpo. Dneska volno, protože já i kůň máme pohov po sobotní Dornovce. Ve středu nemám žádnou lekci, ale potřebuji nakulit seno, tak to holt klid po Dornovce bude muset jít stranou. Zapřáhnu ale máti, ať se my ošetření s tím tolik nerveme. A balík ze stohu asi vyškubnu autem, protože to je vždycky největší rasovina. No jako jo, traktor… ale nastartovala bych ho jednou týdně, jestli. Lepší by byl bagřík. Ten by měl víc využití 🙂 No jo, to pak za tu Sportku.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 28.01.2025, 08:42:29
Mě jiné války celkem nezajímají, dokud se mě nedotýkají nějak osobně. Vypadá to na nějaký neklid dole u Arabů, tam jsem teda taky zvědavá, protože ropa, ale tak to by mě stálo eventuálně “jenom” peníze. Na druhou stranu pokud se Rus nadechne a vdechne UA, mám celkem osobní obavu, že by si řekl, proč zůstávat jen u toho - no a nevím, jestli by mi nechal pět aut, deset koní a třicet slepic a nabyté polnosti. Tak to už se mě celkem dotýká.
No a historické války, tak to bych mohla zrušit dovolenou v Turecku, protože furt nacházíme jejich třmeny kolem Hodonína, no ne.
Až přijdou US a schramstnou Dánsko, tak pak budu nepříčetná i z US. A zase s tím nebudu moct nic jiného dělat, jen je nemít ráda a zakázat jim Olympiádu.
Rusko není pozvané nikam, protože bylo vyhodnoceno jako agresor a riziko pro bezpečnost Evropy. To přeci s osvobozením východního bloku nemá nic společného. Pojmenovávejme věci pravými jmény.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 27.01.2025, 17:36:54
Já jsem vůbec netušila právě, už před lety jsem cos o čtverečkování četla a hodila to za hlavu, takže teď se mi konečně odhalilo to tajemství! Ještě že lidi nevědí, co dělám ve chvílích nudy já, to by možná neskončilo jen u internetového pošťuchování, to by přišli třeba s vidlema osobně 😀
No nakonec budou ve stáji oba krasavci (maminky dětí si řekly, že je potřeba pro ratolesti zajistit něco většího, až vyrostou z shetlandů). Teda černý krasavec i tenhle ošklivec. Tak uvidíme, třeba budu za ošklivce ještě ráda, jestli na černém nebude dost místa na moji záď.
Jo, ad sluníčko, u nás v neděli pálilo rovnou do oken, my oba lidi, teda i s Kocourem, celé dopoledne chrapošili po té dornovce, a venku bylo nádherně, no samozřejmě jak jsme se vytarabili ven, tak hned pod mrakem, a když jsme došli ke koním, tak už i fičák, který s padajícím sluncem akorát zesiloval. A v noci táhla panelákem zase meluzína 😀 Takže já potvrzuji, že u nás slunko bylo, asi jsme ho Bobče poslali.
Smlouvu by měl vidět hlavně advokát, aby měla majitelka relevantní názor, zda do sporu jít a jakou má oporu. Dobré vědět, zda je tedy množitelka podnikatelka nebo ne.
Pavo nevím právě, jestli mají. Ale neváhala bych do něj investovat, pokud budou mít… vím, že je top. Tak nemají, ani jeden prodejce v Lbc.
Odčervené hříbě je (tvrdili), musím kouknout, čím, kvůli situaci ve stádu ještě s odčervením všeho chvíli čekáme, ale je v plánu všechno zchemizovat ještě před koncem zimy.
Selen čtu, to by chtělo krve, ale když dáme mineralizované krmení, měl by na to být čas. Naši koně jsou selenem suplementovaní jednou za čas ve formě kůry, mohla bych to nahodit teď na jaře, když se objeví nějaký nedostatek.
To mi samozřejmě už všechno proběhlo hlavou dvakrát, než jsem psala příspěvek.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 27.01.2025, 09:32:12
Na druhou stranu, je úplně jedno, jestli jsou křivé nohy štěněte způsobeny odčervením nebo vrozeně, prostě je to vada toho zvířete, které bylo vadné již při prodeji (pokud se vada projevila 5 dní po převzetí, je to bez diskuse), a pokud ve smlouvě stálo, že zvíře je bezvadné, potom nárok na řešení reklamace ze zákona vzniká. Jakým způsobem bude reklamace vyřešena, to je pak už otázkou dohody, ale než být vláčena po soudech, kde by se mohlo vyvalit kde co (a třeba by se mohli přidat i další držitelé nedobrých štěňat), raději bych nějakou tu desítku z ceny vrátila. Takže pokud se nepůjde s chovatelkou lidsky domluvit, klidně nějakou předžalobní výzvu, pokud to kupující myslí vážně - kontaktovat advokáta a domluvit se na dalším postupu.
K nám o víkendu zavítala dornovkářka, takže jsme měli leháro. V sobotu odpoledne narovnala mě, drahou půli, drahého Kocoura a toho koně, co na něm rajtuju a ještě našeho stájového stařešinu, kterému jsem se rozhodla dopřát, protože teď začal zase chodit častěji pod sedlo.
V sobotu jsem moc nevařila, po dornovce jsme spáchali nějaké bramboráky a chleba ve vejci.
V neděli jsme zašli na oběd, zřejmě se změní osazenstvo naší oblíbené restaurace, takže jsme pro případ katastrofy testovali jinou občerstvovnu, jejíž vedení známe po několik desetiletí, a nezklamali. Teda až na tatarku z pytlíku… No ale budiž jim odpuštěno, dvě důchodkyně se tam motají po kuchyni, tak mlčím, zase té tatarky bylo hodně, a to já ráda. Pak zdravotní lehká procházka, která byla ku prospěchu. A do výběhu žmoulat hříbě, které k nám přibylo v sobotu odpoledne během ošetřování dornovkářkou. Starému koňovi zjevně fyzioterapie bodla, protože lítal s hříbětem po výběhu jak šus, to jsem ho dlouho neviděla, takhle řádit. No samozřejmě po ošetření dornovkou by měl mít tři dny klid, což bohužel nebylo dodrženo, tak snad se mu něco nepoblbalo… Těžko ho pohlídat, aby se nehýbal, když mají otevřený prostor stále k dispozici. Naštěstí rajtovací kůň byl zavřený na večeři na malém výběhu, tak neřádil s ostatními, tak ten si snad s ničím nehnul.
Včera večer jsem upekla kuřecí prsa a udělala k tomu sladké zelí a z mrazáku vytáhla brknedle od Vánoc, to byla zase jednou bašta 🙂 Vedle toho jsem si na obědy do práce udělala kuřecí nudličky na paprice, tak mám zajištěnou stravu 🙂 Zbytek včerejšího kuřete se zelím budu mít dneska s bramborem, tak není zlé. Ještě že mi nevadí jíst totéž několik dní po sobě 🙂
No a pak si ještě můžete pořídit nějaké mini beránky, cenově by také nemuseli být likvidační, zahrada je uživí lépe než velké ovce a fyzicky je zvládnete lépe. A i do toho mrazáku se lépe soukají 🙂
Já jsem se konečně dokopala vzít s sebou blbý dotykáč na vyjížďky a přes GPS se pokusit měřit přes Equilab. No a Equilab mi sice hezky nastopuje trasu, ale není schopný poznat, kdy jdeme kterým chodem. Eviduje pouze krokové pasáže a zbytek označí jako neidentifikovatelné a ještě mi drze napíše, že neuměl rozpoznat přechody. Tak jsem z toho zmetěná, jenže teď těžko říct, jestli pomůže jiná apka, když hádám tyhle informace o pohybu musí nějak evidovat telefon? Mohlo by na to mít vliv, že mám telefon pod kalhotama a bundou na těle? Že tělem klamu, tj. telefon nezaregistruje tak dobře pohyb a amplitudu koně? Možná se zkusím podívat na gůgl, co k tomu říká, třeba se tam musí něco nastavit…
Hned jsem jukla a píšou “My friend who also uses it said it only picks up things correctly in a leg pocket, not in her coat??” - tak zkusím toho chudáka founa hodit třeba na sedlo, snad nezmrzne (volacího founa se SIM kartou mám vždycky u sebe, to je jasná)
Tady taky laborují nad umístěním founu “I have found it is much more accurate when my phone is wedged in my long boot, compared to when I used to have it in my hi Viz pocket.” Tak možná můžu zkusit ještě botu, ta zimní by ho mohla pojmout. Že by mu nebyla tolik zima. A mají pravdu, že se tím eliminuje efekt vysedávání třeba.
No a pak prý záleží taky na značce a vyvinutosti founu, mám šaomi, tak ten už je snad na dobré úrovni, na androidech jim to prý funguje lépe než na těch druhých (apple/ajfoun operační systém), tak HW a SW vybavená snad jsem dobře…
Obsahuje “Valerijána” - třeba padlo “Valda”. Máti zase poznamenala, že má pěknou bílou bradku, její vedoucí někde v nějakém skautském/vodáckém/podobném oddíle byl Braťka, tak mu chce říkat “Braťka”. To se ale blbě vyslovuje, navíc už máme Bertíka, tak bych raději něco, co bude zvukem nezaměnitelné pro ty koně. Kdyby měl někdo nějaký nápad… Něco se včera fotilo, tak až bude, dodám podobenku.
Jinak když jsme tam byli před Vánocemi očumovat, tak hříbě bylo hubené, matná strst, krček nijaký, říkali nám, že je 3 týdny po odstavu, tak jsem říkala, no jo, může být, matka vypadala dost podobně. Teď je hříbě 2 měsíce po odstavu a krom toho, že prodloužilo nohy o 15 čísel, vypadá úplně stejně. Což mě trochu znervozňuje. Prý od odstavu nedostával žádný příkrm, tak kouknu, co tady náš místní liberecký obchod nabízí pro hříbata, nějaké NE Lac nebo něco, aby měl do tlamky. Zatím dostává Bertíkův PURitan a mrkev s řepou, ale jen tak na chuť. To něco pro hříbata bude taky spíš dostávat jen pro náš dobrý pocit - nebo možná spíš nějakou minerálku než kompletní krmivo? Zase aby nebyl překrmený… Seno máme letos vzácně kvalitní (no, jen od pohledu) a chutné, ale…
Jo a enormně pije. Může vážit nějakých 200-250 kilo, ale vypil za dva dny čtyři 15litrové kýbly vody… Jako jo, hodně toho vycintá, u chovatele měli napáječky, tak z kýble mu to asi tolik nejde, ale stejnak… no lepší když pije než kdyby nepil… snad tomu úměrně i čůrá, ale ono se to špatně odhaduje…