Mé dámy aktuálně. Čtyřletá hnědka v novém kabátku jede jak dráha a snáší téměř denně.
Mé dámy aktuálně. Čtyřletá hnědka v novém kabátku jede jak dráha a snáší téměř denně.
Tady si bohužel nadpis nebo téma článku nepřečtu z odkazu, takže nemám co k tomu říct. 😎
Vlkovi evidentně naprosto perfektně vyhovuje, jak to tady vedeme, nevadí mu ani hustota liniových staveb ani obecní zástavby, nevadí mu rušení v chráněných územích, těžba, ba ani omezený volný průchod krajinou. Ten vlk sem vlezl i přes celou naši civilizaci. Zdá se tedy, že mu ta divočina až tak nechybí. Jak vidíte, nemusíme se vlka snažit nějak extra chránit. Teda krom zákazu odstřelu. Ale zakázaný lov máte u půlky zvířat v naší přírodě, a ta se ne a ne pomnožit, takže ten vlčí úspěch asi nebude zase tak závislý na té střelbě. Vlka nikdo nekrmí, neočkuje, nestaví mu obory, vlk si osidluje nová území tak nějak aniž by se tady kdo snažil. Ochranáři zhusta pouze pozorují, jejich největší zásah je napáskování fotopastí na stromy.
Kdyby takhle chránili tetřeva, už tady žádného nemáme…
Při schopnostech, počtech a možnostech našich pánů myslivců bych neměla nic ani proti tomu odstřelu… A pěkně: na sto kusů prasat jednoho vlka! 😂
Já si totiž myslím, že vlk původně z volné krajiny zmizel hlavně proto, že se do té krajiny nasáčkovali lidi. Teď se lidi z krajiny vysáčkovali zase do města, tak nevidíme s vlkem problém, aby si to tam zase zahospodařil.
No taky mám takový podvědomý pocit, že zastřelit vlka uvnitř ohrady by mělo být svaté právo každého hospodáře. Jenže… lidi, co o vlkovi vědí víc, vykládají, že střílet ty vlky prvoplánovitě je špatně, když trefí člověk vůdčí zvíře, tak to prý bude ještě horší, tak tady nevím, nemám dost informací.
Já teď vstávávám před pátou. Mám v práci hodně práce a odpoledne z práce rovnou pálím ke koním, musím na půl čtvrtou kvůli lekcím, ať stíháme trochu světlo. Takže můžu dělat navíc jen ráno. Takže dneska v pět na značkách 🙂
Holky, po dornovce každý den záda lepší a lepší a dneska úplně první noc, kdy jsem (na starých matracích, dnes večer zkusím tu novou) se probudila úplně bez jakéhokoli napnelismu, bolesti, ztuhlosti, já se ráno rochnila v peří jako rochník, protože to jsem si teda užívala, po dlouhé době se mi taky vůbec nechtělo z postele a opakovala jsem si, že jsem pánem svého močového měchýře! 😀 To je blaho…
Dostala jsem tip na mladého, perspektivního a dynamického v Kořenově. Tak budu jezdit 100 km nechávat opravovat cajky na koně. Co už… Lepší než je opravovat sama, no ne 😀
Čtu jen ten text odkazu, takže nevím podrobnosti, ale jsem všemi hrstmi pro! Zatím nejsem ve svojí neziskovce zaměstnancem, ale kdyby to schválili, jdu tam na plný úvazek!!! A stíhat se zaměstnáním to budu, však někteří starostové stíhají senát (a předsednictví různých správních rad?) levou zadní! No a to bude přece hned další argument, proč bych měla jít do důchodu hned, no ne?
no ale v Sýrii je nový režim už takových nějakých skoro deset let? Migranti už přišli? Proč Němci zavírají hranice teď? Není to náhodou tak, že nikdo nic nezavírá (u nás rozhodně né, byste mohla vědět…) a pouze se zvyšují kontroly? Jako ne že by nemohla být nějaká migrační vlna, o které nevím, když se o to nějak moc nezajímám. Ale rozhlas nic nepsal? 🤔
To “vzhlédnutí” byste opravdu mohli opravit 🙂 Jinak já třeba ani nevím, že u jednotlivých kategorií je takovéto povídání. Rovnou jsem vklouzla do diskuse a vybrala si kategorie tam.
Spíš mi to připomnělo ten obrázkový rébus “najdi Valda”. Nebo se to česky jmenovalo jinak? Ono to existuje i v jiných jazycích… (pamatuji z Teorie velkého třesku)
Je to Valdo, už to má marný 🙂
Skončil nám obuvník-brašnář a opravář. Já střádala už asi rok a půl věci, co k němu dám, až budou peníze, no a není komu to dát. Teda je, ale ti jsou všichni kdovíkde. S tím nejbližším nemám dobré vztahy, teda on s ním kde kdo nemá dobré vztahy 😀 Zkusím juknout, kde je kdo šikovný, mně se to totiž opravovat nechce… Když už jsme u toho šití.
Ale zase macecha mi vyřešila problém s rozpadlými rozkroky u mnohých tepláků, které jsem porůznu spravovala a našívala tam záplaty a tak. Darovala mi několikery legínové kraťasy a tříčtvrťáky, že z nich vyrostla, a já že to nenosím, tak ona, že to vyhodí, co už. Tak jsem si to vzala, že v nejhorším na hadry a tak. No a napadl mě nápad! Já z těch legín, co mám vidět půlky z půlky, prostě ustřihnu nohavice, kterýmžto nic není, a našiju je na tyhle kraťasy! A navíc, některé ty legíny díky jejich pružnosti a mé tloušťce mi byly taky tříčtvrteční (se mi kolem mých selských stehen roztáhly do šířky, až jim to ubralo na délce...), takže teď z nich bude i normální délka, která se mi třeba nebude vysoukávat z holinek! Tak to mě nadchlo a někdy až budu mít volno (kdyže bude ten důchod?) to spáchám 😄
AAA, vy jste ale jiná generace 🙂 My bychom se šli nejprv zeptat k nástěnce v krámě a pak do hospody 😄 U nás teda město socky celkem používá, ale že by se tam informace dostávaly rychleji než na obecní nástěnku, to zase né. U nás visí hledané kočky a psi každou chvíli. Navíc třeba u nás tyhle hypersuper obchody vůbec nejsou, u nás jsou jen vietnamci a sámošky, takže kulturní život se točí tam. A je fakt, že když tam zahlédnu, že někdo hledá kočku nebo ptáka, tak se pak podvědomě pár dní rozhlížím, jestli něco neuvidím. No samo město na socky dává, když někde něco najdou (jedno, co). A samozřejmě ztratit se mi kočka pes, tak v prvé řadě volám tři nejbližší útulky, aby věděli, že takové a takové zvíře mi chybí, a nečekalo tam pak na mě týden.
Nám modřence moc nejdou, protože nemají moc šanci se rozlézt. Právě známá se jich taky zbavuje, tak jich mám od ní krabice a kýbly, tak vysazuji, kde se dá, ať je barevno 🙂 Ale tím, že to kolem opásají koně, případně dosekneme my, no a samozřejmě kdyby náhodou nějaká zelená zůstala, tak srnka to sežere, kdyby měla chcípnout (a nechcípne… ^°˛$×[Đ#ł@&đ€ !!!). Dílo zkázy pak dokonává nějaký ten hryzec nebo jiná havěť.
Tak. A máte to.
Já ho fotila včera kalkulačkou. Jak jsem slíbila. Ale bylo už šero. Zkusím to z kalkulačky vydundat.
Tak benzimidazol na pětidenní kůru dneska odpo vyzvedávám u našich skvělých vetů.
V neděli dovalím i toho druhého koně, ten vypadá podstatně zachovaleji a je to starší kus, takže tam nepředpokládám žádné nedostatky. Jakmile se vzpamatuju a budu na to mít čas, organizační prostor a počtu si něco, odčervím všechno pak sakum prdum najednou, jak budou opouštět zimní výběh, aby to tam všechno zůstalo.
No uvidíme, co bude padat z hříběte 🙂
Doufám, že Jarda nás poctí zase návštěvou a fotkami v Teplákofce 🙂
ježiš no jo, my jsme OT… Nezaložíme si na ty krmné hmyzy nějaké extra téma?
Jo, zapomněla jsem, chovám též jednoho oranžového slimáka 🙂 Na druhém fotu. Na třetím madagaskarská dáma, na čtvrtém madagaskarský pán. Na pátém stínka, o které jsem si myslela, že je to nějaká naše (stejně jako slíma by přibyla s přírodninami zvenčí), ale zdá se, že je to taky nějaká exotika, naše Oniscy mají širší sukýnky a jsou takové popelavě šedivé, tahle je hladká a lesklá, nachytala jsem tuhle v teráru dvě, takže možná jich časem bude víc 🙂
Včera slepice říkaly, že stínky jsou taky bezva fajn papání. Stínky mají naštěstí obrat populace o něco uspokojivější, než švábi, takže stínkami můžu přikrmovat podstatně dříve 😀
Na švába argentinského je u mě doma moc sucho a zima. I kdyby utekl, bídně pojde někde v koutě na dehydrataci (především) a na neschopnost sehnat si potravu, páč je mu zima (za druhé). Švábice nemají křidýlka, tak ty jsou vůbec z obliga, švábáci křídla mají, ale nepoužívají, a i kdyby, když mi po bytě bude lítat švábák, sice se dostane třeba k potravě a vodě, ale už se nerozmnoží, když nemá tu švábici taky najedenou a napitou a po ruce.
Další dezinsekční jednotka je Kocour. Dospělého švába (5 cm) by jistě drapnul. Navíc uprchlíka bych si snadno všimla i já, kdyby se mi někde producíroval.
Hnojní žížaly jsou větší než kalifornské, množí se asi stejně. Chtěla jsem si do substrátu v teráru nasadit ty kalifornské, měla jsem pocit, že budou nějaké veliké, ale omyl, pak jsem si to přečetla. Takže si u koní na jaře narýpu nějaké kvalitní jedince jako násadu 🙂
Krmím zbytky z kuchyně. Tvrdé pečivo (švábům ho pak v teráru postřikuji vodou, aby změklo, stínkám by to bylo jedno), zbytky zeleniny, ovoce, oškubané listy pokojovek, posledně kousek zkaženého vařeného vajíčka - nemůžu dát vše, co bych chtěla, protože mám málo zvířat a terárko bylo původně vystláno mechem a opatřeno tlejícími zbytky rostlinného materiálu pro stínky, takže mi to ta zvířata nestíhají sežrat. Ale chlap má obří teráro pro šneky a stínky (šváby tam měl taky) a dává tam klidně kosti ohlodat a nebo mu stínky celkem efektivně vydlabaly tykev 😀 Teď si ode mě bral košťál a vnější listy zelné hlávky.