jakékoli jiné zbarvení než černá a bíločerná je diskvalifikující vada
Ona ale není diskvalifikující z plemene, ale “pouze” z plemenitby. Geny takového psa se prostě nesmějí dále rozšířit.
Takže oni tomu hnědému potomkovi NF ten PP vytisknou. Jen toho hnědého neuznají do další plemenitby a jeho dětem už PP nevytisknou. Protože on je nestandard.
Co se spolků týče, to pak musí ten zájemce o psa podle svého uvážení seznat, zda bude chtít štěně s PP v tom kterém spolku, to už je holt věc dotyčného pořizovatele štěněte. Spolek jen a pouze zaručí, že dotyčné zvíře, jemuž byly vydány PP, splňuje podmínku původu podle toho kterého spolku. Si můžu založit spolek a vydávat PP psům, u nichž jsou známa jména jejich rodičů, a to může být klidně moje podmínka pro udělení PP, a bude se to jmenovat “český podvraťák” a bude to. A pořizovatel takového psa musí počítat s tím, že můj PP mu zaručuje pouze, že mi byla nahlášena jména rodičů psa. Nic jiného. PP plemen pod uznanými sdruženími FCI musejí splňovat nějaké všeobecné podmínky dané FCI, a pak samozřejmě podmínky jednotlivých těch sdružení - klubů plemen, a to lze dohledat a to je právě to, co ty jednotlivé “spolky” odlišuje od sebe, a to je to, co má možnost si pořizovatel ověřit, dohledat, a tj. má jakýsi přístup k ověřeným informacím o dotyčném psovi. Jak moc jsou ověřené, to může zjistit ve směrnicích toho kterého spolku, atd. To jsou jediné záruky, které vám dá jakékoli PP.
Ano, plemeno je to jen s papírem. Že i s papíry se mohou dělat podfuky, to je smutná skutečnost, ale procento těch podvodů je nízké, navíc ten pořizovatel psa si může najít právě chovnou stanici s výsledky a renomovaným šlechtitelským programem atd., což bez PP najde hodně těžko, tj. s PP je to na jistotu, když se dotyčný zajímá, a bez PP je to čirá náhoda. A pokud se v PP světě chcete stát renomovanou chovnou stanicí, tak pro to sakra musíte něco udělat a musíte vykazovat výsledky a dát psům maximum, a to prostě s přístupem “mám tátu s PP a mámu s PP a tedy děti jsou to plemeno" jaksi neuděláte 🙂
Když si psy potetujete a uchováte DNA v bance pro sebe doma, tak vám budu věřit, že máte psy popsané a identifikované, a že je to určitě to plemeno, co si chováte pro sebe doma. Ale když nechováte způsobem uznaným nějakým spolkem, tak prostě nechováte plemeno pod tím spolkem, takže místo “pudl u FCI” tomu budete muset říkat “pudl u Megíových” a tam samozřejmě můžete prorazit, o tom se nepřu. Ale pudl s PP od FCI (nebo s PP od spolku “máme rádi zvířata”, od kterého zrovna chci mít PP svého budoucího psa) to prostě nebude, takže to nebude to plemeno, které JÁ jako pořizovatel CHCI.
Proč by někdo choval identické plemeno bez vad vylučujících plemenitbu pod hlavním spolkem - doma na dvorku mimo ten hlavní spolek? To je ta otázka. - zpravidla se totiž děje to, že na dvorku (pod jiným spolkem) si začne chovat plemeno ten, kdo nechce splňovat kritéria toho hlavního spolku. No a logicky jeho plemeno se pak od toho uznaného plemene odlišuje. S upevněnými znaky za x generací to prostě bude jiné plemeno. Právě proto, že dotyčný se chce odlišovat. Pokud chce chovatel chovat psy určitého plemene přesně podle standardů nějakého spolku a nechce je chovat pod tím spolkem, tak to nedává smysl.