Aktuálně: 2 474 inzerátů • 292 752 diskuzních příspěvků • 21 462 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 09:09:51 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.03.2026, 07:57:27

Já jsem do restaurace chodila normálně s vytištěným negativním výsledkem testu 🙂 No a taky byla doba, kdy byly restaurace prostě zavřené, no. To byla doba, kdy platilo v podstatě stanné právo kvůli pandemii neznámé nemoci, úplně bych to nešroubovala na současné velmi opatrné snahy seznámit společnost s výhodami očkování.

Já nevím, kolik bylo dáno peněz na informovanost o očkování, ale čekárny jsou vytapetované letáky, očkování na klíšťovku je v každé druhé reklamě, dobrý je tenhle doktor, ale toho asi nikdo ani neplatí:

⋮
Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 06:41:17 xxx.xxx.198.226

Bobčo, to mám radost, že jsi v cajku a záda nebolí! Já si teď užívám za tebe, od ledna mám natrhlou pr*l, teda fyzio povídala, že je dost možné, že jsem si ten sval pod bedry natrhla, to je sranda. Takže mě fyzio porovnala, tentokrát mi s tou pánví dělala strašné věci, to ti povím, jsem málem z toho masážního lehátka neslezla! Ale poctivě jsem držela pět dní klid, a včera už jsem se hecla, že jdu makat s koněm, on prostě potřebuje pravidelnou práci, a docela jsem to vymyslela, abych nic extra nenamáhala (na sobě).

V neděli jsem po ošetření měla absolutní klid, celý den jsem ležela nebo seděla, koně obstaral ON, jen jsem kibicovala (to by mi šlo). Pohybovala jsem se jak komparzisti v písni od Lady Gaga.

V pondělí v práci utrpení, ani jsem neměla ambici vytáhnout na sezení gymnastický míč, kecla jsem na židli a byla ráda, že jsem ráda, v autě jsem přemýšlela, jak se vysoukám ven, to bylo k popukání (ještě veselejší je, když se ráno potřebuji přemístit na záchod, ehm). Jógu jsem vzdala, i na popud fyzio, která prohlásila, že z toho dechového cvičení, protahování a balančních cviků by mi dovolila tak maximálně dýchat 😀 Koně obstarala z větší části holčička, vzala cvičit i naši začátečnici, a já opět kibicovala. Pravá noha a pravá kyčel mi moc nefungují, takže víc zatěžuji levou, a při nějakém větším pohybu kulhám. Levá po hodině pohybu začne bolet taky, jak je přetížená, takže pak už jdu tak nějak v předklonu a snažím se při každém kroku hodně nadehovat, abych nasátím vzduchu pomohla nohám v pohybu vpřed 😂

V úterý jsem začala pociťovat jisté známky zlepšení, ráno jsem kupříkladu zvládla vstát z postele asi za minutu a bez zkroucení v křeči. No nandat ponožky a punčocháče byla pořád tvrdá výzva a dost jsem se u toho zapotila. Na vystupování z auta už jsem měla systém, sice mám kvůli tomu, abych mohla dát obě nohy snožmo ven, posunutou sedačku, takže sotva dosáhnu na volant, což vyvolává u parkovišť a na křižovatkách komické situace, ale vystupovat se dá aniž bych se společensky znemožnila. U koní zamakala druhá holčička a dozorovala jsem ji při jízdě na koni. V práci jsem dostala od kolegyňky velký odkopek sněženek a menší odkopek krásných modřenců (mně ještě nekvetou, a to ani ty, které jsou v zemi od loňska a předloňska…), ty musejí počkat na zasazení, až budu jsoucí.

Včera už mnohem lepší, nejlepší ze všeho, že jsem večer pohlídala, abych nepila, takže mě nevzbudil v noci močák (a nemusela jsem se s hekáním v noci tarabit z postele, což byla poslední měsíc denní rutina, s těmi rozbitými zády a rozhýbanou pánví to bylo fakt utrpení) a ráno jsem to před vstáváním celkem pěkně rozcvičila, takže jsem vstala i celkem elegantně (tak elegantně, jak tak může slon z bahniska vstát). Do práce jsem už dorazila zvesela a pár pochůzek po výrobě jsem absolvovala bez kulhání, až mě to samotnou překvapilo, že při tom jednoduchém pohybu po rovině nic nebolelo. Odpoledne jsem pomáhala mamce a už jsem odvezla kolečko a leccos jsem podělala, ale kýble s vodou zatím netahám a vidlema jsem taky neházela. Levá kyčel už mě skoro nebolela ani po ťapkání i s koníkem, už asi tu pravou tolik neodlehčuji. Pravá se začala ozývat asi po hodině zase. No pořád se snažím pohybovat pomalu, a zjistila jsem, že dobře dělám, protože jsem potřebovala rychle skočit do auta pro papír a to mi teda ta pr*l zakřečovala, že jsem málem upadla. Tak musím opatrně.

Ale dnes už se chystám pomalu začít i fyzicky pracovat. A popracovala jsem včera s koníkem už sama, teda já jsem stála na zemi a on běhal okolo 😀 Dneska možná i nasednu, uvidíme 🙂 Taky je dneska jóga, uvidím, jak mi bude po koních, jestli na ni půjdu, to si domluvím s cvičitelkou, aby s tím počítala, že nemusím přijít.

Píšu si to sem taky abych to pak mohla zkopírovat fyzioterapeutce, chtěla vědět, jak mi po ošetření bude 🙂

Zítra je v Liberci první blešák, tak s NÍM vyrážíme 🙂 Kamarádka chce začít chodit ke koním, tak se jí podívám po holinách 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 05:54:20 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 26.03.2026, 16:34:19

Já pod cibuloviny dávám kompost vždycky, ale sázím do vrstvy, která prohnojená není… Teda, jako záměrně prohnojená - ale je to náplavová půda od potoka, takže vlastně údolí Nilu a Mezopotámie a tak, takže asi živinami bohatá bude až dost. Jen je to takový jemný materiál, tak se mi s tím dobře pracuje, tak do toho dávám všechno 😀 A pod tím je dva roky starý kompost ze sena, močky… Tak bych se toho nebála 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 05:26:19 xxx.xxx.198.226

Baba vykládá nesmysly, pokud jste hospitalizovaní se zlomenou nohou, není důvod vás nenaočkovat, totéž třeba pacienti na LDN, tam se očkovalo ze všeho nejdřív a očkuje se tam standardně, pokud to není kontraindikované, samozřejmě, třeba na chřipku právě, protože ti lidé jsou tam v imunosupresi a pokud by se jim tam rozjela nějaká viróza, tak jich dost skončí. Dále pokud u zamtele máte dostat benefit za očkování, pořád zamteli není nic do toho, jestli jste se očkovali nebo ne. Prostě zamtel vám nabídne očkování, pokud odmítnete, nesmí s vámi být zacházeno jinak, pouze neobdržíte ten benefit, no a co je mu do toho, že jste se třeba očkovali jinde - pokud mu to nesdělíte, vědět to nebude, vyřízeno hotovo, takhle to prostě fungovalo za covidu u nás v práci, já byla naočkovaná u obvodního, u zamtele jsem očkování bez komentáře odmítla, nikdo nic neřešil. Na závěr krasava dodá, že kope za to, aby na nikoho nebyl vyvíjen nátlak a dobrovolná očkování zůstala dobrovolná - no a kde ta národní očkovací strategie říká, že to má být jinak? Tohle propaganda je, protože to podsouvá lidem, že bude na to očkování nějaký nátlak, pokud tu změnu neprosadí.

Na druhou stranu tvrdit, že ti, kdo se zasazují o změnu toho návrhu, jsou antivaxeři, to je na hlavu padlý.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 15:24:30 xxx.xxx.198.226

Ahááá, já mám zafixováno, že Liška zrzavá. Tak Garon je jitrnice, Liška je pěkná 🙂 Pardon 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 15:23:53 xxx.xxx.198.226

No a proto se obce a nadřízené správní orgány k tomu odebírání zvířat moc nemají, právě proto, že nemají prostředky na to, pak to živit. Ze zákona povinnost mají, ale když nerozhodnou o odebrání, tak jim nevzniká, to je jednoduché. Proto se neodebírá. Policie hádám spolupracuje prostě s obcí a musí mít k tomu asi také od někoho rozhodnutí. Asi by musel rozhodnout správní soud, ale to by se muselo nejprve proklepat přes ty obce a další správní nadřízené celky přes všechna odvolání, a to asi nehrozí, to by po tom někdo musel skákat.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 15:20:51 xxx.xxx.198.226

Na Canvu jsem taky v nějakém podcastu slyšela chválu. Ten CapCut tam má nějakou databázi generické hudby, to mi bude stačit bohatě 🙂 Mi jde jen o to, něčím přeplácnout (vyměnit) audio z videa. Díky

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 15:17:00 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 26.03.2026, 14:23:04

No je Liška to zrzavé, ne? Jestli fotka nezkresluje, tak má pěkný hřeben na krku a je kulaťoučká… 

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 15:12:06 xxx.xxx.198.226

Fuj, mně by se to teda číst nechtělo.

Jen podotknu, že jsou tohle všechno jen čistě moje názory, co tady šířím, jak vidíte, nepřikládám k tomu žádné zdroje… naštěstí nejsem veřejný činitel, jako jistá náměstkyně ministra zdravotnictví, tak moje hemzy nebudou mít dopady na široké masy.

Jestli to budete chtít probírat dál, založme si k tomu nějaké téma, mám tucha, že už budeme okolí nepříjemní.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 15:05:53 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 26.03.2026, 14:41:44

Jestliže se ten mechanismus dobře trénuje na různých dávkách a během roka jsme vystavování různým situacím (změny počasí, styk s lidmi v práci, …). Tak tím pádem je z principu očkování zbytečné ne?

Touhle logikou by byla zbytečná revakcinace, ale nikoli primovakcinace. Primovakcinace bývá většinou ve chvíli, kdy nepředpokládáme, že se dotyčný s infekcí setkal. Revakcinace je potom už jenom obnovení informace a výrobních linek. Imunita je plastická, informace v knihovně třídí, pokud se dlouho s něčím nesetká, tak se postupně informace z knihovny o té infekci ztrácejí. U některé infekce rychleji, u některé pomaleji. Revakcinace u tetanu je deset patnáct let, tam se imunita vytrácí pomalu, revakcinace u klíšťovky je tuším roční, tam se imunita vytrácí rychle, to nevím, jak funguje. Chřipka je jasná, tam se očkuje co rok (možná co půl roku) pozměněná vakcína kvůli různým mutacím.

Tělo zareaguje imunitně na každou infekci. Existuje imunita nějaká všeobecná, která prostě adresuje všechny neznámé infekce, a pak existuje imunita na základě přesných informací, která adresuje konkrétní infekce, se kterými se dostatečně nedávno setkala. Takže pokud tělo infikuje něco neznámého nebo dlouho nepotkaného, tělo zvládne v první linii nasadit konvenční zbraně a průběžně vyvíjí ty speciálky proti té konkrétní infekci. Pokud ovšem to tělo tu konkrétní infekci už zná a nebo má aktuální návod v knihovně, rovnou jedou po pásu ty speciální zbraně proti dané infekci. Reakce těla je potom rychlejší, přesnější, méně energeticky náročná a méně zatěžující pro metabolismus.

Sledujeme dronovou válku na UA. Pokud zůstaneme sedět v sesli a říkat si “očkování netřeba”, nebudeme vyvíjet protidronovou obranu. Možná na nás nikdo nikdá drony nezaútočí a vývoj protidronové obrany by byl holé vyhazování peněz z vokna. A že to penízky stojí, a taky podstupujeme riziko, že tím negativně ovlivníme ekonomiku, že budeme kvůli čipům závislí na Číně, že nám výroba zbraní zablokuje výrobní kapacity pro něco důležitého. No ale co když přijde dronový útok? No když nebudeme mít vycvičenou protidronovou imunitu, tak budeme po dronech střílet z brokovnic, bude to stát spoustu životů, samozřejmě se začne protidronová artilerie hned nakupovat, ale bude to dražší, nebudeme s tím umět tak dobře zacházet, nebudeme mít odborníky, a brokovnice nám můžou dojít dřív, než zavedeme ty protidronové zbraně.

Člověk má adaptivní kolektivní imunitu, stejně jako ostatní zvířátka, kolektivní imunita se vyrábí tak, že dost lidí vychcípá, a ti, co přežili, jsou potom “imunitně poučení” a odolnější. My se očkováním tak nějak snažíme vyhnout tomu, aby část populace musela vychcípat… Důvod dávat to na počkání všem je právě to, že dopředu nevíte, kdo by chcíp. Pokud chcete změnit očkovací strategii a místo očkování raději zavést povinný screening protilátek v populaci a očkovat jen ty, kteří to kriticky potřebují, tak hurá do politiky a můžete to zařídit. Třeba je to lobby pojišťoven nebo farma firem, které prosazují očko, když můžeme testovat. Je mi to vlastně jedno, jestli se bude očkovat nebo testovat, ale očkování je rozhodně pro mě osobně dostupnější, když si řeknu o očko, doktor se na mě usměje a tahá ampuli, když si řeknu o test, doktor začne, že jsem nějaká rozumbrada - mně je to jedno, jinému ne. Takže klidně zařiďte, že budou testy na protilátky standardní postup, be my quest. A doporučuji rozhodně testy na protilátky všem úplně na stejné úrovni jako očkování, protože pro mě je to v podstatě totéž. Protilátky jako protilátky 🙂 (jen teda si nejsem jistá, jestli test na protilátky třeba na chřipajznu podchytí právě zda má člověk imunitu vůči tomu kterému kmenu, to už bych nechala na odbornících)

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 12:44:34 xxx.xxx.198.226

And now something completely different: kdo si ještě myslí, že se blíží VEELKÁ krize? Jak vnímáte náladu ve společnosti? Čují lidé okolo vás nějaký společenskohospodářský průšvih a nebo doufají spíš ve status quo (zlepšení nezmiňuji, to snad není na pořadu dne vůbec)?

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 12:42:42 xxx.xxx.198.226

Kontrolní mechanismus se naopak setkáváním s různou mírou infekce dobře trénuje, protože si umí zpětně vyhodnotit, zda byla reakce adekvátní nebo ne. V jedné dávce vakcíny navíc nemáte nikdy přesně definovaný absolutní počet infekčních markerů, dávky jsou jaksi tak nějak “řádově” stejné díky ředění a kontrolovaným reprodukčním křivkám, ale rozhodně to neznamená, že by každé očkování dodalo zcela identickou dávku. Navíc třeba u chřipky a covidu je to pokaždé do určité míry pozměněná informace podle toho, který kmen je zrovna na vzestupu. Prostě když se tělo setká s nízkým infekčním tlakem, vytvoří méně protilátek (ale stále a vždy s převisem, samozřejmě), pokud se setká s vyšším infekčním tlakem, vytvoří více protilátek.

To je jako byste řekl, že když v týdnu v práci a doma vypijete dva litry denně, a o víkendu si jdete poštípat nějaké dříví a posekat zahradu a na výlet, tak tělo by nezvládlo na základě vyšší fyzické námahy vyžadovat více tekutin, protože je z týdnu zvyklé na nízký příjem. Prostě tělo je adaptabilní, všechny reakce se snaží přizpůsobit působícím faktorům - co možná v reálném čase.

Ty mechanismy, které určují, jak moc má tělo výrobu protilátek škálovat, reagují vždy na nějaký podnět “zvenčí”, takže to je vždy indukováno. Není to mechanismus, který se nastaví někdy nějak na stabilní hodnotu, a pak už umí jen vypnout/zapnout. To je podstata očkování, jinak by to očkování jako vážně nefungovalo, už od těch neštovic 🙂 

v případě každoročního očkování se neztratí z nějaké části tímto i schopnost adaptace která je taky potřeba?
A v případě, že se tělo nesetká ani s tou chřipkou ani s očkováním, neztratí se pak ta schopnost adaptace? Není potom i z hlediska tréninku imunity lepší se očkovat a mít tu imunitu ready, než spoléhat na to, že se s chřipkou během sezony někde nějak setká, a tím se potrénuje ta adaptace? 
Ještě jednou: očkování simuluje kontakt s tou infekcí. Z hlediska trénování imunity (adaptace, výrobních linek, adekvátnosti reakce, jánevímčeho) je zcela lhostejno, zda se setká imunita se simulovanou infekcí prostřednictvím očkování a nebo se skutečnou toutéž infekcí prostřednictvím nákazy.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 12:19:47 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.03.2026, 12:00:12

Není tomu tak, s rhinoviry se tělo setkává mnohokrát za sezonu a nějak nevidím, že by kvůli autoimunitě lidi padali jak mouchy. Ten mechanismus kontroly funguje dobře.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:51:36 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.03.2026, 11:19:42

jsem přesvědčená, že obec to platit nechce. Zejména proto, že na to nemá vyčleněné prostředky. Ono platit za umístění a indivindy péči grupy psů není žádná legrace.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:49:36 xxx.xxx.198.226

Tělo má vnitřní mechanismy, jakými kontroluje, zda ty protilátky stačí. Někdy jich vyrobí dokonce tolik, že se samo “otráví”, viz některé přehnané reakce těla a následně problémové léčení, kdy tělo nakonec začalo napadat samo sebe (cytokinové bouře) - tam ty kontrolní mechanismy selhaly. To se může samozřejmě dít s očkováním i bez. Tělo je továrna na bílkoviny, jakmile má jednou návod, zvládne jejich výrobu podle požadavků imunitního systému škálovat.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:28:27 xxx.xxx.198.226

No jako tělo se zbavuje čehokoli, čeho má moc, třeba vitaminů nebo bílkovin nebo odpadních látek. To to tělo nezatěžuje, to je běžný proces. Co se týče imunitních informací, ty mají potenciál pro ohromnou databázi, toho bych se nebála. S čím více podněty se imunita setká, tím je připravenější k adekvátní odpovědi. Co se týče množství látek, které imunita vyrobí po očkování, je to pochopitelně zlomeček toho, co musí vyrobit při skutečném kontaktu s aktivní infekcí, takže já osobně raději tělo lehce znudím potenciálně nepotřebným očkováním než potom potenciálně totálně vyčerpám bojem s neznámou infekcí. Bavíme se o pravděpodobnostech. Existuje minimální pravděpodobnost nežádoucích účinků po očkování, existuje nezanedbatelná pravděpodobnost nežádoucích účinků při/po nemoci. To je to, co pro mě hraje roli. Jediná výhoda nemoci je, že ji chytím aniž bych se snažila, zatímco na to očkování musím zvednout prdku a jít si to zařídit 😀

Pokud budeme pravidelně dodávat protilátky tělu, neztratí tělo vlastnost (aspoň části) si vytvářet pak následně svoje vlastní protilátky když se ten imunitní systém zaktivuje když už bude reálně nemocné?

Je vidět, že jste systém očkování pochopil nesprávně. My tělu při očkování neDODÁVÁME protilátky. My tělo vystavíme při očkování látce, která simuluje infekci, a přimějeme tělo vyrábět proti této infekci vlastní protilátky. Tedy my tělo neoslabujeme dodáním hotových protilátek, naopak posilujeme jeho schopnost ty protilátky vyrábět, protože za prvé mu na ně dáme návod, za druhé se “projedou” ty dráhy potřebné pro tu výrobu, tj. pokud se pak tělo s infekcí setká, je pro něj výroba protilátek naopak daleko snazší, umí jich vyrobit více za kratší dobu atd.

No u Covidu to na začátku bylo jednoduše tak, že testy nebyly potřeba, protože nikdo z lidí se s tím Covidem stoprocentně nesetkal. Dále že máte protilátky na loňskou chřipku, ještě neznamená, že máte protilátky i na tu letošní, to je známý fakt. Ale jinak technicky vzato máte pravdu, a změřit protilátky si klidně můžete nechat 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:17:41 xxx.xxx.198.226

To těžko říct, ono je to taky období od období jiné, kolik té látky ty semenáče nebo nažky v sobě mají, a jaké množství je potřeba. Jako určitě bych tuhle možnost nevylučovala jen proto, že “kde by k tomu ten kůň přišel”. Jiná příčina (kromě jiné otravy) mě v tuhle chvíli nenapadá, tak jsem to nadnesla.

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:14:58 xxx.xxx.198.226

Ale tak to je dobrý zákon, to mě překvapuje 🙂 Tak to je fajn. Pak na něj páky nějaké jsou, ale kdo si vezme psy a kdo bude platit to ustájení…

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:11:18 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 26.03.2026, 11:09:24

Co jste měla za očkování? I s chřipkou?

⋮
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 10:54:38 xxx.xxx.198.226

Ono to poškozuje svaly, takže ten kůň je pak jetej klidně dlouho.

Píšou “Velmi důležitým příznakem je tmavá barva moči.”

“V tomto kritickém období je opravdu u všech koní z pastvin s výskytem javorů a podezřením na koliku doporučitelné počkat na laboratorní vyloučení myopatie (mnohanásobné zvýšení hladiny svalových enzymů, zvláště kreatinkinázy – CK)”

https://www.equichannel.cz/atypicka-myopatie-koni-hrozba-skryta-v-barvach-podzimu/