A nebo spíš jí říct, že to zveřejní a všechny sousedky a kámošky ji uvidí v televizi.
A nebo spíš jí říct, že to zveřejní a všechny sousedky a kámošky ji uvidí v televizi.
No ale tam to nebezpečí koliky ze suchého krmení je přeci jen nižší než když z plné pastvy umístím na plnou dávku sena a kůň se mi u toho zapomene napít.
Aha, tak to je nová informace. U koní náhlý přechod z trávy na seno problém způsobit může… To se mi bude hodit, až budu mít králíci 🙂
Já jsem na vejšce vymýšlela, jak budu mít slepice doma a budou mít navlečený nějaký sběrný váček (dnes bych řekla “roušku”) pod zadkem, kam by se ten trus sbíral, aby nenadělaly 🙂 Holky se mi tenkrát hrozně smály, ale dneska se tyhle věci dělají pro psy i pro koně, to bych se na to podívala, aby nějací praštění Japonci nebo někdo podobně máklej nevymyslel i podprdelník na slepice! (jediná nevýhoda, že by do toho podprdelníku následně spadlo i vejce do toho humusu…)
Jasně, to já jen že těch pár zobáčků asi neodvede úplně tu “práci" na nějakém “pozemku”, jakou byste si asi představovala, když vidíte pak ty chuděry na tom hliněném plácku. Samozřejmě že lepší bude je mít na “svém”, protože jednak je budete moci pustit rovnou z jejich domu, za druhé je budete mít pro potěchu oka 🙂
Držte.
Já bych i nějakou tu odbornou klidně schroupla, ale kdy… kdy?!
Jde to. V zimě jsme je zhubli tak, že jsme se v lednu báli na závodech, že nás nenechají nastoupit. O žebra jsem hrála jak na harfu. Fakt by mě klidně u toho hubenějšího mohl někdo udat za týrání. Teď už jsou zase dokrmení, u hubenějšího žebra snadno hmatná, u tlustšího se neodvažuji testovat 😀 Hubenějšího tímto přestanu pouštět k velkým na odpoledne na dvě hodinky, aby vyžíral zbytky, a zase ho tam budeme pouštět, až žebra polezou. Teď vypadají oba pěkně 🙂 Trávu už v životě pochopitelně neuvidí.
Venku na procházkách jsou tak lační, že jim dávám na procházky náhubky, aby se během chůze nedrali pro trávu (vodím na nich děti), protože t obych měla ruku jak orangutan. K ničemu jinému naštěstí náhubky nepoužívám, chlapci jsou na hlíně o senu a slámě. Ta sláma je boží věc, musím uznat.
Já myslím, že vám bohatě bude stačit ta síť na obecní a po zahradě je moc pouštět nebudete a můžete jim sekat do výběhu. Protože ani to obecní nemají šanci čtyři holky spást. Teda netuším, jak je to obecní velké, ale jestli třeba 10/10, tak to je prostor jako kráva, natož jestli je na tom budete posouvat a nebudou trvale na celé té ploše.
Jinak existují samozřejmě i sítě určené na drůbež nebo na jiná zvířátka (klasicky kozy, ovce, my tomu proto říkáme “kozí plůtek”) - a to je síťka s tyčkami na zapichování už integrovanými. Mně se líp pracuje a manipuluje s tím pletivem a samostatnými tyčkymi, ale ta síťka má výhodu lepší skladovatelnosti a tyčky jaksi nepoztrácíte…
https://www.fencee.cz/cs/p-560-nevodiva-zelena-ohradnikova-sit-pro-drubez-delka-24-m-vyska-112-cm?gad_source=1&gad_campaignid=16047676026&gclid=Cj0KCQjwj47OBhCmARIsAF5wUEHkslidvk88T0MPmmQCXCGxoDsxMsYpjIoe-uKNc2RY-tHiQl7p41AaApGiEALw_wcB
https://www.ketris.cz/sit-pro-drubez-poultrynet-nevodiva-vyska-106-cm-delka-25-m-dvojity-hrot-zelena_z2470/
https://www.dogtrace.com/cs/p-707-univerzalni-ohradnikova-sit-nevodiva-delka-25-m-vyska-90-cm?gad_source=1&gad_campaignid=16052846056&gclid=Cj0KCQjwj47OBhCmARIsAF5wUEGnofkD0txmfx3cbxzXhD7mKQEhwID6V1ELRLTC7vtHY71dOWNo_vUaAnH1EALw_wcB
apod.
Co je konkrétně toto, co mám na záhonech, za sítě, to nevím, dostala jsem. Síť na drůbež to přímo asi nebude, moc velká oka, drůbež by prošla. Vlastně mě nenapadá, na co by to mohlo být.
Dřív jsem pořizovala na záhony sítě na stromy proti ptactvu 🙂 Dají se pořídit velmi levně ve velkém množství. Já jsem si je pak pokrátila a poúžila podle potřeb.
Návod na česnek pravil, že se dá sázet až do března (přeložila jsem si, že jako do konce března) a že se pak sklizeň jen posune. Raný se prý dá sklízet v červnu/červenci, když se stihne zasadit brzy. No a já mám nějaký střední, ten asi prý budu sklízet v srpnu. Vzhledem k mým podnebným podmínkám spíš v září. To ještě stačí. A ano, už jsem sázela česnek i na jaře a něco z něj bylo. No chce to tu jarní odrůdu, co je na to vymyšlená. Jinak já preferuji podzimní sadbu, jenže loni jsem to nějak prokaučovala.
Co se týče ohrazení pipin, nejvíc se mi osobně osvědčilo králičí pletivo - 50m role v pohodě udělá velmi pěkný výběh pro děvčata. Mám k tomu takové ohradníkové tyčky na zapichování, kterými připíchnu spodní hranu pletiva k zemi, aby pipky nepodlézaly, a vrch navleču na vrchní háček tyčky. Ty tyčky jsou ze silného drátu a říkáme jim “prasečí ocásek”. https://www.equiduo.cz/kovovy-ohradnikovy-sloupek-s-kroucenym-izolatorem--delka-120-cm/
Zde na foto ohrádka, tyčky i ta ptačí síť 🙂
Vlastně jsem na tom teď trochu jako Zrzavci s těma slepicema před lety. Vlastně toho o tom moc nevím a jen tak si o tom povídám, no a až si to pořídím, tak se teprva dozvím, protože každý psisko je unikát a prostě univerzální pes podle šablonky neexistuje 🙂
To nevadí 🙂 Však to taky jen příspěvky do diskuse jsou! V současnosti. Pes bude v horizontu let a to ještě MOŽNÁ, takže co bych si nepodiskutovala 🙂
Navíc ona šla krást na oplocenou předzahrádku. Šla, vyšla tři schody, otevřela branku,
Tak to hlava nebere…
u mě to byla čirá náhoda, prostě jsem nehodlala dál fungovat ve strachu, co na nás soused práskne nebo s čím zase přijde. Nemáme tam u koní všechno upe tip ťop, mohl by nám pěkně udělat nepříjemno. Máti kolem něj chodila po špičkách, a jak nafouknul hubu, hned couvala a omlouvala se a přestala dělat, co dělala… třeba jsme vyřezávali stromy nad cestou, které se v zimě prohýbaly pod sněhem, a kdyby na někoho něco spadlo, je to na nás… a on že mu bude foukat na barák, že ty stromy jsou větrolam - a o dva roky jsem se ho už přátelsky ptala, že ty stromy jsou fakt už na hraně, že tamten trhá už kořeny z půdy, a že bych nerada, aby to zrovna jemu spadlo na auto, jak bychom to tak vymysleli, abychom to mohli pořezat, a on že teda když mu to nakrájíme, aby si to mohl odnosit na zátop, tak ať řežem 🙂
Fyzioterapeutka prohlásila, že naši poníci by mohli už zase zhubnout 😀 To je jen tím teplem, v sítích jsme jim ubrali a trávu vidí jen na pohlednici, takže prostě a jednoduše jenom to, že nemusejí “topit” a kila jedou nahoru… achjo.
Normálně se na otevřené rány v muším období dává sterilní krytí a nebo nějaké patlámo (tekutý obvaz…), které mouchy do rány nepustí.
Skvělé, skvělé, zase mám lepší den! Děkuji 🙂
Sousedské vztahy jsou někdy komplikované. Já jsem jako malá lezla k sousedům na třešně. Paní možná dlí mentálně v době, kdy neoplocená zahrada byla “všech” a vyrýpnutí plevele nikomu nevadilo… Bíglovi bych pořídila dvojitý plot, jako pořizujeme každoročně podél ohrady koním, aby k nim lidi nelezli, protože krmit cizí zvířata, to je ta správná zábava. Vám pevné nervy.
Druhá věc, měli jsme fakt nepříjemného souseda, dědka bývalého policajta, ten byl ve střehu na cokoli, co se dělo z naší strany, hned si stěžoval. Tak mě to jednou nakrklo, že jsem vzala vajíčka a jak otevřel dveře s hubou nafučenou, že mi zase něco vyčiní, tak jsem mu je vrazila do ruky a pěkně se usmála a popřála mu krásný den. Takhle třikrát. Pak přišel, jestli bychom mu nedali náruč sena pro psa do boudy na zimu. A najednou z nás byli kamarádi, a lepší monitorovací systém ke koním jsem si věru pořídit nemohla! Pán teď umřel a já budu muset investovat do těch kamer….
(četla jsem jen první dva řádky…) Jak správně vyzní z mého “nejspíš”, nevycházím z žádných dostupných výzkumů, pouze ze svých dojmů. Vy můžete mít dojmy nebo i ověřené informace jiné. Nechť vám je to ku potěše 🙂
Jj, to je Hnědka Norrisová, momentálně vyhlížíme jejího jmenovce, kdy mu “bude zase líp" 😁