Jo a ještě podotek: na svini se musí po svinsku. Taky bych byla. Dobře jste udělala! 🐖
Jo a ještě podotek: na svini se musí po svinsku. Taky bych byla. Dobře jste udělala! 🐖
Včera bylo fakt mimořádně hnusně. Naštěstí instrukorka zrušila trénink, tak jsem dopoledne mohla využít na pojížďky. Odvezla jsem svářečovi nepovedené prodloužení rampy k přívěsu na koně od jiného zámečníka, aby to zkrátil, odlehčil, a připravil, abychom na to mohli našroubovat překližku a nasadit to na přívěs, to už bude docela slušné zařízení potom, že se nebudu bát do toho naložit ani hříbata. Ještě by to chtělo nějaký plůtek podél rampy, aby nemohli strčit nohu z rampy dolů, je to hodně starý přívěs, má podlahu nad koly, takže rozhodně není nízkopodlažní, a pod rampou je v místě začátku podlahy nějaký ¾ metr, takže kdyby tam strčil nohu, pěkně si ji dodře. Nějako pořeším… Nechám si k tomu udělat zámek na tažné, jsme hned u hranic, tak jistota. A ještě závory přes celý přívěs opravit, protože mi je kdysi jedna kobyla rozbila a od té doby jsem se nedokopala je nechat spravit. Tak super, že je to zadané.
Pak jsme koupili nějaké ryby a ON udělal oběd, to je vám úžasné, když si jen tak hovíte (taky se můžete vymlouvat na bolavou kyčel jako já…) a ono se to samo 🙂 No běhala jsem mezitím zapínat myčku, protože zase stávkovala, vždycky zahlásí chybu a pozastaví program, pak je potřeba ji “vymáčknout” (čudlík) a ona se vypustí a ukončí program, tak zase spustit program, a tak dokola. Nakonec jsme tohle kolečko s myčkou udělaly asi pětkrát, než aspoň ohřála vodu a opláchla nádobí teplou. Ale nádobí bylo díky tomu tolikrát předmyté, že je teď jak psí gule 😂
Zopakuji z Teplákovky: Přiměla jsem se zasázet do foliovníku saláty tří druhů, nakoupili jsme na blešáku. A letos novinka, zkouším květáky 🙂 Foliovník při posledním slušném větérku neodletěl, tak už mu docela věřím 🙂 Taky jsem rozstrkala do pár trojcípých květináčů begonie, petunie a macešky, tak snad to do závodů pěkně pokvete a bude to pěkné na pohled. Ještě mi zbývají, trojcípých květináčů mám šest, takže ještě založím čtyři truhlíky s těmi zbylými květinami. A pak nějak budu muset ještě dosadit další truhlíky a kyblíky, trochu spoléhám na květinářství, že mě zase zasponzorují 🙂
Záda, kdyčle, bedra, žebra a tak vůbec jsou den ode dne lepší. V pátek jsem dokonce lehce pocvičila na józe, ale hodně jsem se krotila, žádný turecký sed a protahovačky jsem taky jen tak naznačila. Snad vše půjde k lepšímu. Rameno už vůbec necítím, jen hybnost krku k tomu rameni ještě není obnovená, tak postupně. Můžu na něm i ležet v posteli 🙂 A záda mě z postele nebolí! Jen jsou třeba po ránu trochu ztuhlá, ale nebolí! Můžu spát na obou bocích, můžu se převalit, to je bájo…
Včera bylo fakt mimořádně hnusně.
Přiměla jsem se zasázet do foliovníku saláty tří druhů, nakoupili jsme na blešáku. A letos novinka, zkouším květáky 🙂 Foliovník při posledním slušném větérku neodletěl, tak už mu docela věřím 🙂
Taky jsem rozstrkala do pár trojcípých květináčů begonie, petunie a macešky, tak snad to do závodů pěkně pokvete a bude to pěkné na pohled. Ještě mi zbývají, trojcípých květináčů mám šest, takže ještě založím čtyři truhlíky s těmi zbylými květinami. A pak nějak budu muset ještě dosadit další truhlíky a kyblíky, trochu spoléhám na květinářství, že mě zase zasponzorují 🙂
Musím ještě k salátům rozsypat modré krystalky pro slimáky, letos je nakrmím hojně, jak je to v tom foliovníku, nemusím se bát, že mi to déšť rozmočí. Foliovník stojí na hnojišti, takže ani zalévat zatím nemusím.
Mně zase AI na otázku “bolest po práci s buxusem” napsala, že to spíš bude od námahy, šlachy, karpály… u těch jsou taky neuro projevy jako brnění, karpály jsou podle kolegyně vlastně spíš neuro onemocnění. Na šťávu z buxusu prý může být alergická reakce, ale to by bylo spíš štípání, svědění, otok. Každopádně nějaké anti-mazání nebude od věci, a já bych teda osobně byla i pro konzultaci s lékařem…
Ony ty rukavice nejsou jen na ochranu kůže, ale zvyšují i průměr uchopených předmětů, zlepšují úchop, zvyšují tření (předměty nekloužou, není potřeba takovová síla na práci), takže s rukavicemi se vše na ruce méně namáhá.
Canko, blahopřeji k změně životosprávy, věřím, že je to jen takové období
(a taky mě hned napadlo, jestli to nezměřila sestra špatně, resp. jestli nebyly nějak ovlivněné výsledky - zajděte si na testy ještě jinam, cholesterol měří často i zadarmo v rámci různých dní zdraví, neměli jste i v práci něco takového? A naměřili zvýšený? Tohle se neděje ze dne na den… Teď jsem koukala, že nabízejí měření cholesterolu za pár drobných v lékárnách Benu, teda jen v některých, tak i tam se dá)
jinak ale zobání ovoce a zeleniny mě osobně baví, jen je to prostě drahé ☹️ Ale pro mě je drahý i fastfood 😄
Co se týče Božky, zkuste napsat tady do kozího oddílu, Ančovička, Roklanka a další mohou poradit. Zkuste se podívat, jestli kozy mají nějaký problém s mrkví, fenyklem, kmínem, to jsou také dietetické záležitosti…
Jinak mě napadlo dát uhlík/jíl a kvasnice prostě do žrádla kobylám. Pokud koza má chuť ujídat, tak buď by ji to od ujídání odradilo (jedna výhra) nebo by ujídala pěkně i s těmi dobrými věcmi (taky výhra) 🙂
Ten druhý!!! 🤣
To je právě motivace, abyste si pro štěně zašla do útulku 🙂
Teď jsem nad tou zimou tak přemýšlela, jak si tu chladnu v kanclu (topení před víkendem vypnuli už v poledne), a asi jo, asi jak jsem měla Hb 146 g/l (zobala jsem před darováním), tak jsem hopsala po výběhu v mikině, po odběrech zase čepice a bunda…
U vás, Zrzavci, v zabezpečené voliéře a při přístupném krmení a vodě i v kurníku je asi celkem jedno, kdy se dvířka budou otvírat a zavírat. Takže můžete mít i jen stmívací senzor. Jen zvažte, zda není u kurníku moc tma, protože v zimě při zatažené obloze se mi dvířka opravdu otvírají třeba v půl deváté ráno (se zavíráním takový problém není, to bývají holky doma dávno před zavíračkou), a to už si slepice v kurníku skáčou po hlavách, a to mám dvířka otočená na jih. Pokud vy budete mít kurník někde v zástinu a ne zrovna vchodem na východ, může se vám v zimě otvírat kdovíkdy. Což můžete vyřešit tím, že slépky otevřete manuálně dříve, ale…
Nojo, kdyby to bylo “koupit hned a letět hned”, tak jo, jenže já mám pocit, že efe má dovču za nějakou dobu (za měsíce třeba) a pak koupit teď letenku můžou být vyhozené peníze, jestli pak třeba budou lety všechny v té oblasti zrušené.
no, aby vám to pak bez náhrady nezrušili, protože válečný stav je ve výlukách ze všeho….
Nebezpečný je pouze javor klen (příp. nepůvodní javor jasanolistý). Javory mléč a babyka jsou nejedovaté. Obsah látky, která za jedovatost může, je zvýšená v semenech a semenáčcích, protože je tam koncentrovanější. V ostatních částech stromu se zvyšuje v případě dlouhého sucha, možná i v jiných stresujících podmínkách (existuje teorie, že se zvyšuje po napadení určitou houbou/plísní).
Proč to nepostihuje koně v přírodě: no my nevíme, jestli nepostihuje. Javor klen se podle webu vyskytuje pouze v Evropě a JZ Asii, tedy běžně přírodní koňovití se s ním zřejmě moc nepotkají. A i kdyby, je otázka, zda by někdo zkoumal nějaký ten úhyn u divokých zvířat. Naopak u koní domestikovaných a pasených bývá zvýšené riziko na jaře díky tomu, že javorové semenáčky klíčí velmi zdatně, a často jsou to první, co trčí pořádně z půdy, než se probere ostatní jedlá flóra. Semena na podzim zase mohou být příjemným zpestřením na vyhlodaných pastvinách po sezoně.
Látka obsažená v pletivech javoru samotná jedovatá není, takže ani chuťově nebude nějak výrazná. Jedovaté jsou až její metabolity v těle. “Studie prokázaly, že atypická myopatie je způsobena požitím hypoglycinu A. Ten není sám o sobě toxický, ale v těle koně se mění na kyselinu metylencyklopropyloctovou (MCPA), která postihne metabolismus tuků ve svalových buňkách, což má za následek rozpad svalových vláken.” https://www.eqsmagazin.cz/atypicka-myopatie-u-koni/
Já bych to nazvala “překvapení”, protože jak jste o tom mluvily, tak jsem si s překvapením uvědomila 😇 A taky možná paradox, protože zatímco ostatní sušej huby, já se hojím 😄 No a trochu asi taky poťouchlosti… 🙃
To by se mi líbilo, v Nepálu moc jedovatých hadů nebude (je to vysoko), jen teda ON se nechal slyšet, že už nikdy na žádnou dovolenou jet nechce 🤣 Natož letadlem, no do toho bych ho vůbec nedostala. Tak já můžu prstem po mapě 🙂
No a teď mi došlo, že se mi konečně zahojil rozpraskaný koutek, který mám už …. no asi od ledna! Tak já mám takovou radost! Zrovna když vy mažete huby 😂
hehe, máme navakcinováno 14 dní nazpět, teď přišly výsledky z labu na AIE… Mno, příště bude tenhle cirkus před Vánocemi, jsme se dohodli. Ne, že bychom mysleli, že tohle je blbé období, ale potřebujeme sjednotit s novými koňmi…
Asi by někdo exekuci toho soudního rozhodnutí musel iniciovat. A umím si představit, že obci se do toho nechce.
No podle mého není jak popotahovat. Ani za neočkování dětí na povinné věci se nepopotahuje. Prostě když onemocní, tak je přijmou, co už mají dělat.
A ještě bych vesele nakontaktovala pojišťovnu s tou babou a ať si to vyřídí oni mezi sebou. Baba bude muset obesílat čtyři pojišťovny a tak ji to otráví, že si příště na nějaký kapající kohoutek ani nevzpomene. Dáma pochopitelně k vyplacení škody musí doložit nějaký podklad, tj. důkazy, rozpočet, zda jsou to reálné zaplacené nebo odhadní ceny. Co nebude doloženo, neplatím, a co bude doloženo, to si ještě rozmyslím.
Já jsem vytopeným sousedům pode mnou dala číslo pojistky a ať se snaží. Pojišťovna si to s nimi vyřídila, ani nepípli.
Ono to očkování v nemocnici určitě taky nebude povinné, stejně jako není žádná léčba. Každou léčbu i každý léčivý přípravek můžete odmítnout, podepsat revers a jít 🙂 Jak je to s tím tetanem, to si nejsem jistá, VZP ho fakt vypisuje jako jediné povinné očkování pro dospělé. Asi bude každému jedno, zda se na to člověk přeočkuje, právě proto, že to není přenosné.