Jano, to je přesně ono. Dneska je v módě nadávat na neziskovky, ale aby si lidi uvědomili, že kdyby stát vyslyšel, tak by si terénní ošetřovatelskou službu mohli dělat lidi sami, to ne, to je pak velký překvapení, kdo všechno je neziskovka. Taky by mohli sami chodit sekat místní fotbalové hřiště, případně jít sem tam omítnout nějakou tu zídku u místního kostela nebo hrádku či napatlat pár turistických značek.
ó já bych hlavu zaměstnat uměla, ale nebudu mít na psa čas, chci ho hlavně na ňuňání, ne na to, abych se s ním věnovala nějakým cíleným psím aktivitám. Chci ho vychovat, naučit základní poslušnost, a pak aby fungoval samospádem. Bude prostě žít s námi, bude se provozně povelovat, ale čuchací koberečky a hlídání misek s ním prostě dělat nebudu, na procházce mu taky nebudu házet aporty, cílem procházky bude procházka (vyjížďka) a ne vyventilování psa.
Proto taky uvažuju o těch seniorech. Ti už telecí skopičiny by mohli mít za sebou a mohli by to být méně pohybliví rozumní psi, co třeba, byť i lovečáci, už nebudou mít potřebu rajtovat po polích za zajícema.
Však oni nám v supermarketu (v útulku) už poradí, co pro nás bude vhodné.
A když řeknou, že nic, budu mít na ňuňání kočky 😜 Ale to oni neřeknou, oni budou chtít něco udat.
Ještě mě napadá, ten ovčák by mohl shánět dobytek (kachny, morčata, králíky, slepice, ….) navečer do ubikací. Pokud na to bude mít talent. To by bylo tak jediné, co bych pro něj měla.
Pastevec mě taky napadl, bude na to i plocha, a vlci jsou taky k dispozici. Jenže já chci pastevce do domácnosti a všichni říkáte, že pastevec doma je chudák, takže to jsem vynechala.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.03.2026, 08:22:53
Bych se policie rovnou zeptala, kolik mám těm podvodníkům dát, aby se začali zajímat.
Zaskočí mě vždycky, že tohodle aktivního probíhajícího podvodu nevyužijí a nepoprosí oběť, aby se podílela na nějakém pátrání. Proč neprověří ty účty, na které má jít platba, proč nezatknou toho člověka, co přebírá peníze, a teď budu asi směšná, ale proč nestopují ty hovory. Ten člověk na druhém konci drátu mluví nějak česky, dost možná sedí v CZ, o diblíka míň, to není asi zajímavé pro naše OČTŘ.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 24.03.2026, 09:20:59
Povelovat mi nevadí, pokud bude ten pes vnímat. Chrt, který uvidí jet kolo, mě vnímat nebude, i kdyby byl napovelovaný do nebe. I když co bylo napsáno o barzojích se mi celkem líbí. Barzoje ovšem v útulku nemají 😀
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 24.03.2026, 08:58:56
Tak to je snad každému jasné.
Prostě nechci psa, který bude mozkem ve stopě nebo na obzoru, chci psa, který bude mozkem spíš jako se mnou 🙂 O to jde. Jestli ho budu muset odvolávat od vyletivšího bažanta, tak budiž, ale nebudu řešit, že mi po zahradě honí králíky nebo že mi v prvním metru za brankou foukne někam po srnčích bobcích.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.03.2026, 08:08:01
No dyk o tom tam píšu Ostatně teriér je taky lovecký pes ***
Vystavovací lovci by asi taky šli, to je fakt, ale zase to jsou plemena, u kterých mám pocit, že je musíte zaměstnat víc, než labradora. Labradora nebo kraťandu zaměstnáváte v mládí během výchovy a výcviku, ale pak už máte hotového psa, co se přizpůsobí vašemu běhu života a nemusíte kolem toho skákat a dávat jim hlídat misky s piškotama a tak. Vystavovací psi pracují taky hodně samostatně, tak asi potřebují víc podnětů.
Nemaťte tazatele: šneci produkují oplozená vajíčka, tedy šnek je standardně vždy nositelem 2n genetické informace (po splynutí dvou buněk). K samooplození dochází zpravidla nouzově ve chvíli, kdy není dostupný druhý jedinec.
Trubci jsou produkt nepohlavního rozmnožování a nositelé genetické informace pouze z jedné pohlavní buňky.
(Přírodní záměr u sociálního hmyzu bude nejspíš ten, že proč by se investovalo do výroby potenciálně chybových a různorodých jedinců, když je použitelnost výrobku jedna sezona (nebo jedna kolonie), a hlavně za předpokladu, že u “pomocného personálu” nepotřebujeme další rozmnožování. Pohlavní rozmnožování se potom vyplatí až u jedinců, kteří zakládají novou kolonii, kde rozmanitost může postrčit vývoj a zařídit lepší adaptabilitu na měnící se podmínky.)
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.03.2026, 22:03:42
Lovečákem myslím toho, co aktivně jede po stopě nebo aktivně loví. Přinašeč je lovecký pes, ale není to něco, co uvidí vyskočit zajíčka, a už psa neuvidíte. Teda samozřejmě i tací se najdou, ale to pak už je povaha jedince, nemají to staletími zažrané v genech. Ostatně teriér je taky lovecký pes a uměla bych si představit nějakou směsku s tím (záleží jakým, záleží čeho směska…).
Já vím, že jsem to “lovečák” měla líp specifikovat. Že tím nemyslím salám a nemyslím tím lovecké plemeno. Ale lovícího psa.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 23.03.2026, 22:38:08
Můžu 🙂 My na něj nalézáme ze schůdků metr vysokých, takže tohle celkem by měl dávat, přehazujeme mu otěž přes hlavu, pleskáme bočnicemi sedla, a tak… Ale možná by neškodilo ho trochu postrašit i jinde 😄
(odborníkovo oko odpustí ten nákřižní řemen, je to postroj z poníka, zatím s ním trénujeme, až bude oř zatahán, bude se pořizovat něco na něj, zatím by to byla nejistá investice, ještě toho můžu hodně podělat)
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 23.03.2026, 12:44:38
Já jsem pochopila, že o politice se mohu s rodiči a známými a kýmkoli bavit jen o tom, v čem se shodnem. Tak si společně zanadáváme a všichni jsou spoko. Mě štve něco na každém, takže já si téma najdu 😀 A když se ostatní baví o něčem, v čem se neshodneme, tak mlčím, ale to je každému naštěstí jedno.
Lidem fakt šibe. Jako když mi vlastní matka byla schopná říct “když budeš volit ***, to radši k volbám nechoď”, tak to jsem na ni zůstala s hubou dokořán. Ta, která mě vláčela k volbám od 15, že jí je jedno, co tam hodím, jestli prázdný papír, ale že tam jdu a vyřízeno hotovo, no, lidi se mění…