Aktuálně: 2 472 inzerátů • 292 753 diskuzních příspěvků • 21 463 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 13.03.2026, 10:22:07 xxx.xxx.198.226

Klíčenka po celý rok je jedině ku prospěchu. Sousedi budou čučákovat, co bude vajec. Klíčím hodně na podzim a v zimě, když teda nemrzne… Letos po vánocích jsem to vzdala. A teď už je to jedno, teď se napasou 🙂

Nevím, proč by měly mít maso jednou týdně, kdybych měla zdroj, nekrmím psí granule, ale místo nich maso. Když se živí někde po venku, sežerou těch žížal na kila.

⋮
Buggyra
Buggyra 13.03.2026, 08:26:06 xxx.xxx.198.226

Mě moje svita přítelkyň doprovází vždy od vchodu do výběhu (kam se přiřítí s křidélky pozvednutými, když přijíždí auto) až ke kurníku, a první, co musím, dát jim něco. Stačí hodit granule, ale prostě NĚCO být musí. Jinak na mě hledí vyčítavě těma raptoříma očkama.

⋮
Buggyra
Buggyra 13.03.2026, 08:23:33 xxx.xxx.198.226

Políčko si musím zrotovat sama 🙂 Taky bych se do toho mohla obout tento víkend, to je fakt. Uvidím, jak budu mít čas, vypadá to, že v sobotu bude jízdárenský trénink a v neděli už je domluvený skokový, to taky musím někdy navozit na plac překážky, takže…

Na zeleninu si pořiď lesnížínko automatickou závlahu a bude. Nebudeš se muset vláčet s hadicí ani konví, vlastně ta závlaha ani nemusí být automatická, prostě rozmístit během sázení plodin tu kapkovou závlahovou hadici na půdu, připojit na čerpadlo z jezera nebo ze sudu (ostatně dá se přehodit) a pak jen zapínat čerpadlo v doby, kdy bys zalévala. A nechat to tam kapat třeba půl hodiny… Já už taky pořídila hadici a letos na nějaké velké konvení kašlu z výšky. Bude mi to pěkně honit čerpadlo. Tak.

⋮
Buggyra
Buggyra 13.03.2026, 08:10:20 xxx.xxx.198.226

Veselá historka s šicím strojem, můžete přeskočit:

Já jsem dnes ve čtyři ráno (sousedi mě milovali) zvítězila duchem nad hmotou! Asi před měsícem se mi nějak rozbil (ehm, jsem nějak blbě něco udělala) šicí stroj. Pořád trhal horní nit, cuchal, zamotával, až se zlomila jehla. Poslední. Teda nebyla poslední, ale ty další, co mi byly prodány se strojem, jsou moc krátké, nedosáhnou dost nízko, aby se zachytila nit spodním unašečem a vytvořil steh…

Tak jsem se asi před 14 dny vypravila do galanterky koupit jehly. Chytrá horákyňa jsem si s sebou vzala tu poslední ulomenou, kvůli velikosti. Až v galanterce jsem zjistila (mi bylo zjeveno), že na jehle je vyražená (zřejmě) velikost 😀 No nic. Takže jsem koupila nějaké dva typy na radu prodavače a hrdě jsem to donesla domů. V nasazování jehly a navlékání nitě jsem už profík (lámu jehly jak Eliška Přemyslovna meče - sama jsem překvapená, jakáže souvislost historická mi vytanula na mysl - nebude to se mnou s tím dějepisem tak zlé!). 

No a pokračovala jsem úspěšně v trhání horní nitě. Vzala jsem do ruky návod, vše přeštelovala, ověřila si, co který knoflík a kolečko znamená, povolila jsem utažení horní nitě na nulu, nic, vše marno, stejně se to šmodrchalo a trhalo. Vypadalo to, že spodní unašeč nit sice zachytí a převlékne asi do ¾ kolem spodního držáku cívky (pardon my french, budou mi rozumět asi jen šičky…), ale pak se nějak zasekne a nepřetáhne se do konce a ještě navlečená kolem toho spodního držáku se napne a přeškubne. Případně se nějak převlékne přes horní nit, ale jak zůstane ještě zachycená i dole na unašeči, tak se tam udělá šmodrch a utrhne se to hned potom… paráda. Vůbec jsem nevěděla, co s tím.

Dnes jsem se vzbudila ve čtyři kupodivu po slušné noci, kdy jsem se pouze jednou kolem jedné vzbudila kvůli změně polohy, ale k mému překvapení mě ještě nebolela záda (to teď denně, k ránu už prostě neusnu…), tak jsem se převalila a vzbudila až v ty čtyři. Došla jsem k názoru, že když chci vstávat před pátou, nemá smysl dál zkoušet spát, navíc mě ta záda už opravdu bolela a stejně bych nezabrala. A napadlo mě, že si pustím na Youtube nějaké chytré lidi, co mi poví rady k řešení mého šicího problému. Blíží se totiž víkend, a já potřebuji mít spravené reflexní kamaše na koně, ať jsou k užití. Tak jsem shlédla několik videí, a nakonec mi z toho vyplynulo, že mám starou zteřelou nit, a proto se trhá. Sice jsem s ní před tím “rozbitím” šila, ale asi jsem se dostala na nějaké slabší místo a prostě to přestalo držet… Bylo mi to divné s tím vyzkoušeným nulovým napětím horní nitě, ale čert vem, tak že dám jinou. Začala jsem zkoušet nitě v zásobě, různé barvy a tak, všechny se trhaly úplně stejně jako tahle! No to snad ne, takhle to teda tento týden asi nesešiju… Nakonec mě napadlo podívat se do zásobníčku cíveček v šuplíčku stroje, a od prodejce tam ještě byla namotaná jedna cívka s takovou krásnou pevnou lesklou nití… Tu jsem teda rukou nepřetrhla. Tak jsem se trochu zaradovala (ono jí na té cívečce moc nebylo…) a dala jsem si ji pro pohotovostní použití na stroj a úplně úplně naposledy (protože i ty nové nitě jsem přetrhla v ruce stejně jako tu prastarou) jsem navlékla tu starou horním vedením úplně znovu a spodní nit jsem též navlékla nově, nově nasadila špulku do držáku a držák do stroje… No a co myslíte… šilo to jak nový…

No zjevně to byla jiná “chybka”, než zteřelá nit, zjevně jsem prostě špatně založila nějakou nit (nebo klidně i celý držák spodní nitě), což samozřejmě v těch videonávodech také zmiňovali, ale protože jsem i na to myslela, a nitě jsem obě znovu navlékala i předtím, nenapadlo mě to zkusit znovu s klidnou hlavou…

Takže mám starou zteřelou nití našité nové reflexní pruhy na kamaších pro koně (ještě jednou, v půl páté ráno to sousedi jistě ocenili) a jsem spokojena, další dvě kamaše zase došiju někdy příště 🙂

Nové kamaše stojí k pětistovce, stroj stál šest stovek, začíná se fakt vyplácet!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 13.03.2026, 07:44:27 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 12.03.2026, 20:30:17

Ehm, jako bychom my koňařky a kočkařky beztak neměly chlupy všude… Je teda pravda, že Kocoura do pokoje nepouštím hlavně kvůli chlupům, ale ono to pomáhá tak způlky. Při mém uklízecím výkonu to je s těmi pouštními chuchvalci úplně stejné, jen já si za to můžu svojí naprostou ignorací nepořádku.

Vtipné je, že ON sice občas cosi o vrstvě na podlaze podotkne, ale než by vzal vysavač do ruky, to mi radši upeče z kynutýho těsta 😂 Jsme na tom dost podobně… tak tu máme jak v chlívku.

Je to hrozný, ale teď co se o víkendech zabývám JÍM, tak nestíhám vůbec nic, uklízení je na poslední příčce, navíc díky tomu, že jsme dva, je dvojnásobek bordelu…  Měla bych se pochlapit a trochu tu špínu po bytě pohonit a pošmudlat… jsem ráda, že nastrkám nádobí do myčky z myčky a udržuji si nějakou zásobu vypraného oblečení. Vytírání mi stačí jednou za tři týdny na službě na chodbě. Škoda, že tu není Fikovnice, bychom si notovaly, měla bych s kým si na to postesknout jak jsem lenorus lenorum (ona je nemocná, já jen líná, pro pořádek). V téhle sestavě mám smůlu, to jsem za bordeláře sama 😀

A jo, ON taky zrecykloval loňský česnek a loňskou cibuli, které vyrazily s jarem ze země, a má na to založený svůj jeden záhon, kde si to nastrkal 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 13.03.2026, 07:36:48 xxx.xxx.198.226

Jestli zvládnete vychytat díry, je to jednodušší, než se starat o ohradník, ten musíte udržovat a podsekávat… Já nakoupila králičí pletivo, střihla ho napůl (abych neplýtvala) a veškerý plot jsem podložila tím půlmetrem králičího pletiva. A kde jsem podložila, tam slepice ani srnky nechodí. Tráva to pěkně prorostla a teď to nevytrhám ani kdybych chtěla 😀 Musím nakoupit další role a dozabezpečit zbytek (sto metrů mám zabezpečeno tak přibližně, ta větší část ještě zbývá 😀)

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 15:14:03 xxx.xxx.198.226

A nebylo by lepší spíš než na GMO koukat na ty konzervanty? Teda co si pamatuju, co k tomu komentovala Megí… Mně je to jedno, já sežeru konzervanty i GMO a ani se neuzardím, taktéž moje zvěř.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 14:11:16 xxx.xxx.198.226

A i mně se třeba granule od Sehnoutka nebo od Energysu z city vyplatí, pořád mám vejce za dvě koruny v nákladech. Pořád ten desetikilový pytel kompletky je pod dvě stovky, to je paráda.

Pšenku kupuji vždy někde ze dvora, ale posledně jsem lačně koupila 50 kilo a krmím to už druhým rokem, takže… Ale u mě jsou základ ty psí granule, ty vyjdou sice taky na dvě stovky za deset kilo (ty dražší), ale tím, že jsou fakt lehoučké, je jich tam hodně moc (to zaleju vodou a je toho hrnec plný, slepice s tím do večera mají co dělat). Mám pytel na měsíc minimálně. V létě samozřejmě krmím ještě míň. 

Té směsi pro nosnice holky sežerou víc, to jsou menší pytle, granulky hutnější, ale ono to taky bude tak kolem toho měsíce na pytel 🙂 To mluvím o deseti slepicích tak nějak průměrně za ten rok doteď.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 14:04:47 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 12.03.2026, 13:10:48

Jenže Zrzavci to chce na mazlíky a ne na produkci 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 12:17:29 xxx.xxx.198.226

Já sestavování žrádla nerozumím, ani jsem to nerozklikávala. Pokud tam praví, že je to kompletní směs pro nosnice, tak to bude gůt.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 12:07:23 xxx.xxx.198.226

assil, já uvažuji o pořízení druhého nášlapáku, kdybyste uvažovala o likvidaci toho krmítka, tak já se hlásím na reuse 🙂

Jinak já taky recykl, plastová podmiska od květináče a smaltový hrnec, dřív ho měl pes na žrádlo, ty to jistí. Ještě mám nějakou takovou bílou plastovou misku na vodu nebo na co by bylo potřeba, kdyby bylo potřeba 🙂 V zimě měly holky malou misku na vodu, dávalo se málo vody, aby zbytečně nezamrzal velký objem, když se to co půl dne vysypávalo… ale asi jim tam zase postavím pětilitrový kyblík. To jim vydrží na pár dní než se to musí vyměnit.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 12:05:34 xxx.xxx.198.226

Ha, dokopali jste mě objednat sadbový česnek a divoká rajčata. Na rajčata jsem extra zvědavá, loni mě od toho uživatelé odradili, ale já si říkám, hodím to na hnůj a děj se vůle páně - že jsou rajčátka malá mě odradilo loni, letos neodradí, však borůvky taky sbírám a stojí mi to za to 😀 Zase pětistovka v haj…i zeleným.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 10:00:36 xxx.xxx.198.226

No suché (pšenici s granulemi, nemíchám) sypu do nášlapného, každý druh na jednu stranu. Vlhké granule mají v jedné misce a grit mají v druhé misce. Někdo dělá kompletní směs i s gritem (dokonce jsem takovou koupila s kuřicemi, měli výhodně kuřicové krmení, tak to byla směs šrotů s gritem…), někdo to má zvlášť. Asi ta směs s gritem musí být namletá tak, aby grit nepropadal na dno a slepice si ho mohly nazobat s tím ostatním, mně by mezi těmi celými zrny pšenice a granulkami pro nosnice zůstal na dně.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 09:11:18 xxx.xxx.198.226

Tak napršel milimetr a už je zase sucho. To je tak pro zasmátí a ne na napití pro koně 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 08:56:10 xxx.xxx.198.226

Nabídněte je po sousedech “na výpas” 🙂 Nebo naopak nabídněte sousedům, ať kačenkám přilepší vlastními slimáky z vlastní zahrádky 😀

Jinak zahradu obehnat el. ohradníkem na drůbež, to je nejjistější, na běhací kačky to bude fungovat…

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 07:14:48 xxx.xxx.198.226

Jak píšete, s kolika psy kdo pokračuje, tzn. že všichni začínají závod se shodným počtem psů? Tj. pokud jeden jede se 13 a druhý už jen s 9, to znamená, že 4 psy musel odpřáhnout z důvodu zdravotního nebo vyčerpání?

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 07:06:37 xxx.xxx.198.226

No jo, kde je lesnížínka, ostuda, jaktože nenapíše? (hehe, to mi něco připomíná) 😀 Asi je zase v Maďarech v lázních nebo objíždí s mužem pracovně či sportovně po republice nebo je zamotaná v rákosinách jejich zahradního jezera 😀

Já bych o víkendu ráda postavila foliovník a hnedle bych do něj nasadila různé tykvovité rostliny, pokud je bude mít zahradník na prodej. Je nějak teplo, už by to šlo. Musím buď koupit nebo posehnat kari sítě, na ně pak natáhnu igelit a bude.

Nikoušek je ňuňavý, hned bych si ho vzala místo polštáře. Musí mu být v létě teplo…

U nás konečně poprchává. Tak se smyje ten prach, no a našemu nejstaršímu poníkovi taky různě tečou oči, má to od toho prachu, holt už je starý a projevuje se to různě. Stejně jsem včera musela jet pro vodu, na déšť jsem ani nevzdychla, ale ono to nevypadá, že by napršela byť popelnice vody a bude to plné prachu ze střech, bude to tak na zalévání. No, na zalévání taky voda dobrá. Žádný zle.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.03.2026, 06:45:47 xxx.xxx.198.226

Mně to včera při zjišťování nejvýhodnější ceny na kočičí krmení napsal několikrát. Asi mají strach, že se těmi granulemi zalknu.