Aktuálně: 2 645 inzerátů263 614 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 11:00:45 xxx.xxx.198.226

Ve všední den jsme v práci a ve škole, v lese se vyskytujeme odpoledne, navečer nebo o víkendu 😀 Dítě nikde. Ještě tak takoví ti výrostci 13-15, ale nikolivěk v lese, ale někde na kraji města v nějakém roští, tam hulí a šoupou po telefonech, už dávno tomu, kdy se chodili “mečovat” na kraj lesa. Ani kondomy jsme na stráni letos (ani loni, předloni…) nenašli žádné. Vlastně díky tomu, že děcka nechodí do lesa, nebo vůbec dál od vesnice do přírody, jsem značně pozměnila trasy svých úklidových výprav 😄 V lese tady potkávám staré babky na houbách. Zajímavé, že starou babku na houbách jsem ve statistikách obětí nezahlídla. Všimli jste si, že u těch útoků nebo setkání bývají samí statní junáci?

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 10:29:40 xxx.xxx.198.226

Jen teda trpíme podezřením, že zrzavé hříbě má znovu všenky, tak mi dneska vet krom napíchání bonharenu přiveze ještě ten spot-on. Naštěstí hříbě na něj nemělo žádnou postřehnutelnou reakci a stojí pár korun.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 10:27:20 xxx.xxx.198.226

Přesně. Navíc studii určitě nedělali vědci zabývající se psy, ale nějací sociologové nebo kdo, psi tady jako objekt byli spíš nevýznamní, takže se předpokládám jejich definici nevěnovala taková pozornost.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 10:14:51 xxx.xxx.198.226

Mimochodem, jak děti naučit vážit si přírody, teď jsem holčičky od koní vytáhla na jarní sběr odpadků, to koukaly, když najednou na ně začaly vyskakovat všechny ty vlhčené ubrousky ze křoví. Člověk toho hodně nevidí, když se jen tak pohybuje přírodou, ale když se na to zaměří, najednou na něj vyskočí věcí. I taková blbost je celkem poučná.

Já jako dítě nikdy nechápala mamku s babičkou, které neustále áchaly nad západy slunce a panoramaty hor a potůčky a zelenající se jarní přírodou… To chápu až v pokročilém věku. A to jsem chodila do “skauta” a později jezdila na akce s ČSOP. Nevzala jsem to za vlastní, jen papouškovala, co mi říkali. Až později jsem sama pochopila. Ale samozřejmě, měla jsem vzory, které mi ukazovaly směr. Hádám dětičky dnes nebudou jiné. Chce to pořádný vzor, a ten se nezařídí, když budou děti lítat samy po lese, lámat větve, přitloukat klacky do živých stromů a chytat čolky do sklenic. To buď to dítě musím šoupnout někomu, kdo mi ten vzor udělá (nějaký ten oddíl, kroužek…) a nebo se sebrat a vyrazit s dítětem sama a přemýšlet, co dítěti předávám.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 09:29:26 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 03.04.2025, 09:28:21

No já si myslím. Díky za potvrzení.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 09:28:56 xxx.xxx.198.226

Ještě že jsem si nestihla pořídit ty Dextery, tyjo… No a teď když jsou další koně, tak už ani neplánuji.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 09:28:13 xxx.xxx.198.226

Tak v domácích chovech se to porazí hádám v režimu domácí porážky. Tam nebudou tahat celé zařízení, ale vyvedou tu jednu kravku z pěti na dvůr, tam ji odporazí, pak přivedou další… Nebo jak myslíte, že to probíhá?

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 09:23:30 xxx.xxx.198.226

Ono je možné, že se v mléce dají testovat jen nějaké markery, které mohou ukazovat třeba i jen na zánět apod. Zajímalo by mě, jak se testuje mléko až v mlékárně, když svozové auto čerpá mléko po trase z několika farem. Třeba berou vzorky už při přečerpávání u farmy…

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 09:17:37 xxx.xxx.198.226

Tak jsem včera hříbata povozila po výběhu v hengru a byli moc stateční. Už dva týdny dostávají v hengru večeři, umějí krásně spořádaně vystupovat, nechali se úplně v klidu zavřít. Černej bude těžkej profík, jak jsem zastavila po projížďce, hned pokračoval v konzumaci večeře, zrzek je ještě malý truhlík, tak ten se klepal, ale žádná hrozná panika, jen prostě nervíčky. Musím s nimi jet opatrně, to ze mě zase budou mít ostatní účastníci provozu radost… Zrovna známá, co má také mladého koně, povídala, jak jí špatně vystupuje z hengru, že se bojí šlápnout tou zadní nohou na tu rampu, jak je to pod úrovní podlahy, a že je to docela problém, tak toho jsem se u našich taky bála, ale frajeři, mají odcouváno po jízdárně do kopce i z kopce kilometry, tak jen zrzek váhal, ale napotřetí už couval z rampy jako profík. Tak snad soustředění proběhne dobře, doteď jsem se bála cesty a na/vykládání, teď mám zase větší strach z toho, že černej je veselý mladý hřebec a víc ve vzduchu než na zemi a soustředění bude plné dětí s poníkama… aspoň je černej hodnej. To zrzek je malý gauner, zkouší, co si může dovolit, ale v cizím prostředí mám tucha bude mít oči navrch hlavy a bude hodný (na procházkách je…). No, pořadatelé o nás vědí, snad to bude v pohodě 😀

B se dal dokupy po ošetření zubů. Tento týden jsme načali takový ošklivý balík sena, co nikomu nechutná, hodně jsem toho vyhodila, a včera jsem přebírala vojtěšku (klacky pro hříbě, odrol pro B) a B čumákoval okolo a ouška dopředu a vlídný výraz a doslova říkal “dej mi, mám na to chuť”. Tak v předtuše jeho chybného úsudku jsem mu dala pár klacků (s tím, že je dojedí ostatní koně, až B zjistí, co to je, a že tohle teda jíst nebude…) a on se na to hladově vrhnul :-O Tak jsem mu tam hodila asi půl balíku vojtěšky a on se do toho pustil na plnou hubu, to jsem tuhle zimu ještě neviděla.. A ostatní že teda by si taky dali, když je to tak dobré, no to jste měli vidět jak lítala kopyta na všechny strany! B se rozkročil a pravil “moje, sušte huby!” a tlusťoši (černej a stařík) zůstali smutně stát opodál a závistivě zízali 🙂 Takového zájmu o vojtěšku jsem dloouho neviděla 🙂 Mám radost!

Druhou radost mám, že hojně zapršelo, takže máme nadbytek vody, a mohla jsem začít máčet seno určené do hladomorny 😀 Taková jsem zlá! Máti plna strachu, jestli to budou jíst, a já “když nebudou, tím líp”! Než jsem večer odcházela, zela jedna síť prázdnotou. (malou síť z hengru ještě vkládáme do větší krmné sítě, ať to nemají tak jednoduché. Ale chtělo by to trojitou síť o velikosti ok asi tak perlinky, aby to nevysáli skrz 😂). A včera oba černí poníci v nestřeženou chvíli rozebrali pootevřenou branku a vyběhli do výběhu k ostatním, přičemž ten nemocný nechodící KLUSAL a při přechodu na tvrdou dlažbu vůbec nezaváhal a šmrdolil i po dlaždicích jako by se nechumelilo! To jsem čuměla. Ještě minulý týden když se volalo k večeři, tak stál u kraje dlažby na hlíně a nechtěl na tu dlažbu ani vkročit… To jsou věci. Tak snad už to bude jen lepší a lepší.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 07:57:09 xxx.xxx.198.226

A já včera potkala paní, která venčila ptáčka. Amazonek se ten druh papouška jmenuje (ne amazoňan 🙂). A ptáček jak viděl, že jsem se dala s paní do řeči, tak začal vykřikovat a povídat (teda ne slova, ale po ptákovsku) a čepýřit se, no byl prostě boží. A mrkal očkama a celý se nakrůcal, že je rád, že tam někdo další je a že se vedou o něm řeči. A paní že jí doma nechce papouch okusovat větvičky a brousit si zobáček, tak ho nosí ven, kde teda apetit vzrůstá a papouchovi se zjevně líbí. Já paní viděla s ptáčkem už dvakrát, ale poprvé jsem myslela, že si ho nese jen od někoho domů (měla ho pod bundou, asi foukalo) a podruhé jsem si nebyla jistá, že jsem viděla správně (to víte, pět dioptrií a brýle nenosím…). A fakt paní chodí na procházky s papouškem! Má na něm postroj a šňůru jako jištění, ale říkala, že zatím nelítá, protože nemá v pořádku peří, ale že až přepeří, že doufá, že se i venku proletí 🙂 To bylo úžasné.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 07:28:10 xxx.xxx.198.226

Je to tak, děcka se válí doma přilepená na telefon, hřiště tady mezi domy ožilo, jak se přistěhovali Ukrajinci. Do té doby posledních deset let pusto prázdno, to jsem si užívala, že pod oknem nikdo nevřískal, a fakt to nebylo tím, že by byly děti nasáčkované v lese.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 06:53:48 xxx.xxx.198.226

jak se krájí “na ovečky”? Neznám 🙂 Měly být "čtverečky"?

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 06:51:48 xxx.xxx.198.226

No dyk to píšu. Nemůže se jim povést to vystřílet ani se jim nemůže povést je cíleně rozmnožit, to je prostě příroda. Vlka reguluje úplně něco jiného než člověk. No a jak vidíme, medvěda na SK dost možná taky… Počkám si na výsledky jejich “masivního odstřelu”.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 06:48:55 xxx.xxx.198.226

Moc vám to přeji, Canko, cestujte i za mě! Já tomu moc nedám, mě to moc nebaví, vytáhnout zadnici za hranice, moře jsem už viděla… stačilo. Ale chlap chytil slinu a teď by rajzoval a samozřejmě mě všude tahal s sebou, naštěstí na to nemá prachy 😂 Aspoň že kdyby už to cestování hrozilo, tak máme podobné preference, oba nesnášíme lidi, takže ideálně někam za přírodními krásami.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 06:37:39 xxx.xxx.198.226

Děti se musejí chovat tak, jak jim řeknou rodiče. Jsou místa, kde děti prostě samy do lesa nebo na planiny nechodí, a když jo, počítá se se ztrátami. Nevidím důvod, proč by si děti nemohly užít přírody v městských parcích, na venkovních hřištích, na venkově na zahradách. Tady matky pouštějí děti do deseti let na hřiště mezi dva paneláky, od deseti do dvanácti nesmějí děti přes hlavní silnici, a pak už jsou dost velké a poučené, jak se mají chovat (jako že třeba když potkají chcíplé prase, tak se v něm nemají rýpat, nenechat k němu chodit psy..).

Marně dumám, jak se ekologistům povedlo dostat k nám smečky vlků a dovolit jim rozmnožit se do několika stovek. A druhak marně dumám, jak by se někomu povedlo tomu zabránit. Já bych ty vlky střílela, fakt, nemám s tím problém. Jak se někde nějaký ukáže, zastřelit. Schválně, jestli se populace zmenší. Střelci na prasata tady mají hromady krmení na dohled od baráků a potáhnou se někde do hor střílet vlky, to určitě. Takže kolik jich zastřelí za rok? Deset? Do toho.

Buggyra
Buggyra 02.04.2025, 15:38:33 xxx.xxx.198.226

Asi to tak bude, jen mě to zajímalo, jestli opravdu odchovávají. No býčky zřejmě většinou prodávají, ne? Jako zástav, na maso. Asi je nevykrmují a neporážejí sami… Nic o tom nevím. No a tak holt se chovy obnoví stejně jako v tom roce 2001, to byla dokonce mám pocit nějaká hovězomasná krize, zřejmě se také začalo vozit více z Jižní Ameriky. Mléko také můžeme dovézt, tak čas na obnovu asi bude.

Buggyra
Buggyra 02.04.2025, 15:33:17 xxx.xxx.198.226

Z tech brezovych kulu vystavene to bude hezci, nez z prken…si myslim

To nebude vystavené 😀 Jen ohraničené. Březové kmínky (tenké, do 10 cm v průměru u země…) budou položené jen na zemi nebo na obrácených kyblíkách, jako ohraničení jízdárny. Nebude to trvalá jízdárna, jen vytyčená plocha na louce, takže tyhle tyče položené po obvodu. Bílá prkna jsou klasika, kdybych je ještě podepřela (resp. přidělala na ně pantíky  s nožkami), tak to vypadá jako na obr., a to už je klasické ohraničení jízdárny i na pořádných závodech 🙂

Obrázek
Buggyra
Buggyra 02.04.2025, 15:27:40 xxx.xxx.198.226

Tak omyl, vlhčený ubrousek první kousek včera přímo uprostřed cesty, kterou jsme sbírali.

Resp. už den poté jsem sebrala na ulici plechovku…

Je to marný, je to marný….já si vždycky říkám, kdyby tak těm lidem s tím odpadkem prstíček upadl! A kdyby ten odpadek zvedli, zase by jim prstíček vrátili. To by najednou každý dvakrát obrátil plechovku v ruce, než by ji hodil někam, kam nepatří. Uf.