Tak já jsem zastáncem krmení BARFem…resp. odpůrcem granulí.
Určitě bych jukla na odkazy, které výše dával Lupus.
Nicméně, jak psala výše Balu…někdy člověk míní a pes do toho následně hodí vidle, protože odmítá jíst to, co jsme s nejlepším vědomím a svědomím sestavili jako “ideální” jídelníček.
Pro štěně pyrenejky jsem měla opravdu poctivě sestavený pestrý jídelníček…a ona hezky papkala a pak v osmi měsících jí přišlo, že už vyrostla dost a že už tudíž jíst nemusí a nastal boj, protože štěně velikého plemene ve vývoji a s vidinou zodpovědnosti, aby dobře narostlo, bez jídla prostě nenechám.
I já jsem měla psa, co syrový maso prostě do huby nevzal a musela jsem podávat vařené.
Kavkazanda a berňák mi zase jasně řekli, že nějaký přílohy a zeleninu si můžu strčit za klobouk a jestli budu mít takový debilní nápady dohánět to nějakými doplňky stravy zamíchané do masa, tak to teda radši nebudou jíst vůbec.
Samozřejmě všechno je individuální, takže ve stravě je nutné zohlednit případné alergie popř. citlivé zažívání, ale to nemá smysl řešit dopředu.
PS. hluboce se v duchu omlouvám , všem svým psům, kdy “mladý a blbý a obluzený" reklamou, jsem je zač. 90tých let cca 3 roky krmil těmi jen "zaručeněnejlepšímisuprčupr" granclemi světoznámých značek, fakt mi to mrzí, čemu jsem je “vystavil”.
No a tady bych taky souhlasila s Lupusem…taky jsem kdysi podlehla a dodnes mě to mrzí. Na granule jsem si vybudovala antipatii, když si představím výrobu, tak se mi dělá blivno.
Nicméně, i když jsem ve svém vědomí a svědomí zásadně proti granulím, tak je máme taky, ne teda jako běžnou krmnou dávku, ale někde se i dneska stane, že některý ze psů večeři v podobě masa moc nedá, protože zrovna dneska to, co servíruju, jíst nebude a nebude a nebude a tak nasypu grancle, aby chudinka do druhýho dne neumřel hlady…ale úplně to neřeším, protože při váhové kategorii mých psů 50+ a spotřebě 1 kg granclí týdně (někdy je to nula), se z toho úplně nezhroutím.
@BaLu: Ano, správně, psovi se u nás peče maso - většinou kuře.
Tak to peču Gině někdy taky…myslím, že kdyby bylo na ní, tak by nejraději jedla jenom pečený kuře a svíčkovou se šesti😂
Závěrem bych řekla, že na barfu mi vyrostli 3 psy medvědoidního typu (pyrenejka, berňák, kavkazanda) a všichni na pohodindu, bez růstových problémů a to přesto, že dle mého ten jídelníček není úplně vyvážený dle mých představ…resp. moje představy se smrskly na to, abych měla tak nějak dobře poměr vápníku a fosforu.
Za mých mladých let, v době předgranulové, kdy se ještě nekrmilo BARFem, ale normálně masem 😎, tak tam se to moc neřešilo, resp. krmilo se tím, co člověk sehnal, mnozí z nás si určo pamatují, jak chodili s kýblem na jatka a brali, co bylo plus se k tomu přisypal Roboran a bylo vymalováno.