»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tenurri z 16.06.2025, 15:08:08
Hele teď vůbec nebudu vytahovat “veselé” pubertální období mojí pyrenejky…ale vytáhnu mojí zkušenost s normálním psem…německou ovčandou.
Ovčandu jsem si sice cvičila sama, ale pracovala jsem s ní opravdu od štěněte…no a zkraje to vypadalo, jak jsme šikovný a jak nám to jde a pak přišla puberta, čuba začala omega kravit, dělala, že v životě neslyšela žádnej povel, navíc s jejím smyslem pro humor si ze mě dělala často dobrej den… ještě když jí byl rok a půl, tak jsem si říkala “bože, ta v životě poslouchat nebude”, to jsme nezvládla …no a pak slečně padly dva roky a měla poslušnost na stopro v každý situaci bych jí upovelovala na volno…z toho třeštidla a pubescentního játra vyrostla vyrovnaná psí dáma.
Nechci tady vůbec říkat, že máte rezignovat na nějakou ovladatelnost, že nemáte být důsledná a nemáte vyžadovat slušné chování….upřímně, ono možná vám přijde, že po Jackovi nic moc nechcete…a možná nechcete, ale přijde mi, že toho chcete hodně po sobě…a možná se pletu, ale i to může vytvářet na pesana tlak…nebudeme si lhát do kapsy, jsme mezi svými …nejste taky frustrovaná z toho, jak se Jack chová? Nejste frustrovaná z toho, že to v určité situaci nezvládnete, že pes táhne, přetáčí se, protože juchuchůůůů…támhle je pejseééék? Upřímně…to, že by někdo vedle házel svému psu do vody hračku a podobně a mýho pubescenta by to nechalo v klidu…tak to by mi bylo divný…
Psala jsem, že bych netlačila tolik na pilu a jela to víc na pohodindu…a teď si myslím, že hlavně z vaší strany…pes má být radost a ne stres …což je tedy občas s pubescentem neslučitelné…
Nejste tady žádným nováčkem…určitě jste hodněkrát četla nějaké “veselé historky z natáčení" ze života psích pubescentů a ve své podstatě nám ze všech vyrostli slušně vychovaní pejsové….tak to tak berte…jednou bude Jack ten pan pes, pan dokonalý…a z vašich současných peripetií budou ty “veselé historky”….a budete zase vy uklidňovat někoho jinýho, že Jack by taky hroznej a podívejte se na něj dneska…
Nebudu se tady tajit tím, že nejsem žádný pozitivkář…možná je to dané tím, že jsem měla i psy, kde jsem nepřišla na to, co by pro něj byla odměna, nic běžného venku nebral….já jdu teda na psy po dobrém, ale na druhou stranu nemám problém na psa houknout nebo ho fyzicky zkorigovat…jako fakt nebudu čekat, až pyrenejská madam popřemejšlí o tom, jestli moje SEDNI je v tu chvíli smysluplné…no tak jí teda po povelu zatlačím na záď…
Nevím, jestli tímto nemám zkreslenej pohled, ale jestli někdy není lepší si prostě dupnout a říct “Tak Alíku, když se neumíš chovat slušně, tak jdeme pryč a fertig”…určitě to jde i bez odměn ve formě pamlsků…