»
Odpověď na příspěvek uživatele
lesnizinka z 10.01.2026, 11:00:32
Hele nevím, možná i ta doba, v které té děti žijou, je zátěžovka na dětskou psychiku…těžko to posoudím já, která už jsem teď dospělá…všechno je stres a přetěžování…známky ve škole, domácí úkoly…
No dle mého i ve výchově jsou “nové trendy”…jakože dítě si přijde samo na to, co dělá blbě a když ho budu omezovat nějakými pravidly a nařízeními, tak z něj nevyroste osobnost. Vidíme to pořád…alespoň teda já žijící ve městě…ne velkém, ale městě…stačí, že třeba v práci slušně požádám rodiče, aby si děti hlídali, aby nám v botách neskákaly po kobercích, aby nelezly mezi pojízdné stojany, že hrozí úraz…rodič místo toho, aby se omluvil a děcko nějak umravnil, tak nafoukne hubu a řekne “ale on má boty čisté” a já je znovu požádám, aby to řešili, že to je vystavené zboží a ne dětský koutek, tak potom naštvaně, neřku-li arogantně, řeknou svému potomkovi “prosim tě slez, paní prodavačce to vadí”
To, co se děje třeba v kavárnách a restauracích…tak o tom ani nemluvím…to, že děcka lítaj po restauraci, kde kolikrát vrazí i do číšníka, který nese třeba horký nápoj…ale asi běda, kdyby to neustál a dítě bylo opařeno…to že sedím, povídám s kamarádkou a cizí dítě mi prolejzá pod stolem…
Potom se nedivme, že už některé podniky zakazují vstup dětem…to potom…tedy hlavně matky argumentují tím, že ony mají přeci taky právo si zajít do kavárny a že by je společnost nejraději zavřela doma a nebo posadila pouze na dětské hřiště…ale to, že já snad mám taky právo si v klidu vypít kafe bez toho, abych měla za zády řev, neustále okolo mne někdo pobíhal, občas do mě i strčil…ony si prostě sednou, děcka vypustěj a hotovson.
Ono to není o tom, že by ty děcka potřebovaly nařezat na zadel…oni by to spíš potřebovali jejich rodiče…jenže dnes je kult dítěte a když se náhodou někdo ozve, tak je hned nepřítel rodičů a jejich dětí.
Teda na druhou stranu musím říct, že takoví rozhodně nejsou všichni, jsou i normálně vychované děti, které pozdraví, nedělají brajgl, drží se pokynů rodičů…
Otázkou potom je, jak je to, až ty děti s tou moderní výchovou dospějí, třeba to je nakonec správná cesta, třeba pak mají lepší předpoklady pro život, než ty “vychované” a naopak ty “vychované” děti budou mít díky tomu takový nějaký handicap. Třeba opravdu stačí zatnout zuby a ty “moderně” vychovávané děti přežít a nakonec z nich budou třeba slušní dospělí s dobrým základem pro život….to opravdu nejsem schopná posoudit.
Upřímně…nikoho dospělého, který by prošel jako dítě tou …říkejme tomu “moderní výchovou” osobně neznám.