Ariska: No tak samozřejmě ty úplatky…. To je problém. Ale kdyby byla povinnost navštěvovat cvičak nejméně půl roku, tak by alespoň lidi vytvořili vztah se psem. Cvičák by nemusel mít náročné cviky , prostě základy.Kolik majitelů venčí psa kolem baráku 5-10min. nebo ho nechají na zahradě. Já v lese nepotkávám moc psů, vlastně čím dál od sídliště, tím míň psů, není divu, ze pak jsou nevychovaní až agresivní.
Povinnost navštěvovat cvičák? …no tak to bych teda já, která si o sobě myslím, že jsem zodpovědný pejskař a psy mám kontinuálně už 35 let, tak si myslím, že alespoň nějaké základní znalosti mám, bych v tom případě nemohla mít psa vůbec.
Protože pracovně mi to vychází tak, že bych dorazila třeba jen 1x týdně…navíc jsem zvyklá si dělat po svém, dle svých zkušeností. Nechci cvičit na pamlsky a na klikr…resp. chci si sama rozhodnout o tom, jestli budu psa odměňovat a nebo jen chválit, jestli budu klikat a nebo jen použiju pomocné slovíčko…nechci nutit psa, aby si dřepnul nebo lehnul do mokra…
To samé, když vidím důchodkyně se svými pejsky…už vidím, jak se babky seberou a autobusem (protože ne každá má auto), dojedou s Pinďou na cvičák. Navíc cvičák fakt není všude a pokud by měl na cvičák chodit se psem každý, tak pochybuju, že by cvičáky kapacitně stačily….
Vztah se netvoří na cvičáku…vztah tvořím tím, že s pejskem jsem, že spolu bydlíme, komunikujeme, prostě že spolu žijeme…..já bych ještě za naší domácnost dodala, že spolu jíme, spíme, čučíme na telku, uklízíme, pracujeme na zahradě, mazlíme, povídáme, drbeme, jsme na sebe načuření (já s pyrenejkou) atd atd…
To, že někdo potřebuje pomoci s výchovou psa je očividné…ale proč by tohle měli absolvovat i lidi, kteří to nepotřebují…nehledě na to, že cvičák není zadarmo…