Aktuálně: 2 741 inzerátů262 109 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 18.02.2025, 14:52:35 xxx.xxx.22.64

Já tedy neměla štěně z útulku a asi si to nedokážu ani představit v plné palbě u staršího psa…a taky mám prvního psa…ale taky měl ze začátku problém být v ohrádce “sám” pár vteřin kdy na mě viděl (a i tak chytnul hysterák) a zároveň musel mít ohraničený prostor pro bezpečí všech zůčastněných, protože máme dvě dospělé domácí kočky (a jedna z nich je konfliktní ředitelka zeměkoule). Každopádně jsem to viděla hned jako katastrofu, že pes bude mít separačku a že si nebudu schopná dojít ani na nákup.

Já si myslím, že u takového pejska, pokud je vidět, že má problém, nejde jen tak ho zavřít do jiné místnosti a odejít si dělat svoje věci a jeho tam nechat vyvádět. Je potřeba to učit pomalu a s citem, postupovat po malých krůčcích s přizpůsobit tempo psovi. Rady “nech to tam vyřvat” nebo “houkni na něj” by u nás třeba vůbec nefungovaly. Psa mám cíťu, já jsem taky cíťa a všichni bychom se cítili dost naprd a točili se v kruhu a nejspíš by to celou situaci jen zhoršilo.

Já si brala nějaké tři týdny dovolenou. Pes byl pod dozorem hodně času po bytě volně, ale zároveň si zvykal i na ohrádku (tam měl pelíšek a v noci tam spinkal), kde jsem první dny byla s ním, jen jsem udělala krok z ohrádky ven a zase hned dovnitř, takhle furt dokola, kdy si pes zvykal, že je to normální, postupně jsem se vzdalovala, za dva dny už bylo úplně v pohodě, že jsem byla v místnosti, ale ne v ohrádce, za další den jsem mohla odcházet do obýváku/kuchyně a vařit, když byl štěník v ohrádce v jiné místnosti a já se mu nemohla věnovat. Na rady ostatních tady jsem se zavírala do koupelny, na chodbě, chodila jsem tam a zpátky, až to psa přestalo bavit mě pořád sledovat. On byl dost rozdíl, když pes chytl úplně záchvat, jen když jsem odešla z ohrádky a za těch pár dnů, kdy si 3x trochu fňuknul, že jsem v jiné místnosti a nakonec si šel cupovat hračku.
Ale každej pes je prostě jinej.

Úplně nejlepší je mít ohrádku tam, kde trávíte nejvíc času. Aby na vás viděl, když se mu nemůžete věnovat a zvládl si něco kousat a mít “vlastní zábavu” i bez vaší pozornosti. Je důležité mu poskytnout hodně času i mimo ohrádku. Já osobně bych s takovým pejskem postupovala jako s malým štěňátkem, krůček po krůčku. Potom postupně chodit po bytě za bariéry (dveře, ohrádka), odcházet na chodbu, ven, do obchodu - prodlužovat dobu. 
Edit: u nás byla ze začátku docela chyba, že jsem psa do ohrádka zavírala VÍC NEŽ BYLO NUTNÉ, na “sílu” aby si přece zvykl, protože to tak psali na internetech. Byli jsme z toho nakonec frustrovaní všichni a bylo lepší ho tam dávat ze začátku spíš na chvilky a postupně prodlužovat i to.

Taky bych vždycky před dobou, kdy bude muset vydržet sám pejska unavila - procházka, trénink, hra, aby byl “vylítaný” a chtělo se mu spíš odpočívat (haha, puberťák a odpočívat) a dala mu třeba něco na kousání, nebo kartonovou krabici na trhání s nějakýma ňaminama, poschovávala tam granule a tak.

Tohle se asi nedá ošidit a je opravdu si to potřeba odmakat, pokud máte psa, který s tím má problém.
Nedokážu si představit nemít kameru…i když jsem v jiné místnosti, tak se můžu podívat přes aplikaci jestli je štěník v klidu (a taky jsem pak v klidu já, že třeba nežere výplň pelechu a neudusí se). A dá se na něj přes kameru i mluvit. Když jsme byli pryč déle a pejskovi to už přišlo dlouhé a fňukal u dveří, stačilo ho poslat přes kameru na místo a hned se uklidnil a šel si lehnout. Což taky na každého psa může působit jinak.

Můžete se spojit s nějakým trenérem, který s vámi bude pracovat, dělají se i online konzultace, nebo k vám je trenér schopný přijet i domů.
Já jsem se upřímně první dny až hroutila z toho (brečela jsem v koupelně, že jsem neschopná a co budu jako dělat 😀 - asi tomu nepomohl fakt, že se člověk první dny moc nevyspal), jak to nezvládáme, přitom za ty tři týdny už zvládnul být doma úplně sám kolem 3 hodin.

Náš pes si třeba umí otevřít dveře, takže musíme zamykat (byt jsme zamykali vždycky když jsme byli doma kvůli kočkám) a zamykáme i ložnici, když tam má být sám.

Jo a ze začátku, když to nebylo ještě úplně 100% a potřebovali jsme odejít, pustili jsme v obýváku televizi (asi bude fungovat i rádio), ať tam něco slyší - to nám pomohlo hodně, teď už to dlouho není potřeba. Nutno tedy říct, že jsme ho zavírali sem tam odpočívat samotného do ložnice, když jsme si třeba pustili film/seriál v obýváku, jako takovou přípravu že “hele, teď tady budeš dvě hoďky sám spát a my budeme vedle”. 

Možná dostanu “vynadáno” že jsme to dělali blbě, ale nám to takto vyhovovalo a byly vidět výsledky - ze začátku malinké, ale bylo to každý den lepší. Tak spíš jen taková naše zkušenost se závisláčkem.

Tenurri
Tenurri 17.02.2025, 19:36:35 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 17.02.2025, 19:01:56

Ty jo, to by mě asi nenapadlo, díky moc!

Tenurri
Tenurri 17.02.2025, 18:46:48 xxx.xxx.110.133

Hezký večer, 

nemáte tu někdo tip na teplé zimní rukavice, se kterými se dá normálně manipulovat?

S venčením to snad souvisí. Dnes mi málem umrzly prsty a nebyla jsem schopna si chvíli ani odemknout. Moje rukavice z dekáče vůbec nehřejí. Občas si půjčím od přítele obyčejné lehké zimní z bandi, ale ty jsou mi velké. Potřebuji abych s tím zvládla i vzít pamlsek a odměnit psa a nerozházet to všude 😅. Díky 🙏.

Tenurri
Tenurri 17.02.2025, 07:53:07 xxx.xxx.22.64

Tak já bez reakce. V pátek mě večer malinko pobolívala ruka v místě vpichu, ale oproti jiným očkováním to bylo nic a druhý den to bylo v pohodě.

Tenurri
Tenurri 17.02.2025, 07:39:43 xxx.xxx.22.64

My musíme sem tam taky procházet přes chodníky, které se solí, ale je pravda, že to zatím nijak extra neřeším. Když vycházíme z domu, tak to pak vyběhá na louce, nebo v lese ve sněhu (u nás ale zase moc sníh nebývá, takže se tak často nesolí) a po procházce, když vidím, že je posoleno, tak mu packy osprchuju, ale ničím jsem to nemazala. Navíc i kolem chodníků jsou travnaté plochy a Jack většinou chodí tam a čuchá si.

Asi bych to řešila víc, kdyby tu byl sníh častěji, než pár dnů v roce.

Tenurri
Tenurri 12.02.2025, 12:02:38 xxx.xxx.22.64

No ono granule s nižším obsahem tuku…asi proč ne. My teda nekupujem přímo light, ale pro kastráty, které nemají 20 + % tuku, ale třeba jen 14-15%. 
Což stále ale neznamená, že mají krmení úplně neomezeně. Pokud máte Light granule, ale nacpe se jich víc než normálních, tak to asi nic moc nebude. 

Taky záleží, co to je za granule (složení). Pokud tam je nízký obsah tuku, ale zároveň kukuřice a obiloviny, tak moc hubnout taky nebude, spíš naopak.
Já tedy krmím i mokré krmení (konzervy, kapsičky). Maso ne, protože naše kočky maso nechtějí a raději by umřeli hlady, ale kdybych tu možnost měla, určitě bych syrové maso do stravy přidávala. Tam je to fajn, protože si můžete sestavit dávku i z dietnějšího masa. 

U kocoura, který chodí ven bych asi váhu přes zimu nějak extra neřešila, pokud by nebyl vyloženě tlustý.
Pokud si váš kocour rád hraje, můžete každý den zařadit trošku pohybu a hry, například s mávátky, nebo mu cvrnkat balonky, záleží, co má rád.

Tenurri
Tenurri 12.02.2025, 08:03:12 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 12.02.2025, 06:26:26

já se jdu očkovat v pátek, tak dám vědět 🙂. Z klíšťat mám až fóbii a co mám psa, tak se hodně pohybuju v přírodě. Teda…nevadí mi je odstraňovat z ostatních, ale jak vidím lézt klíště po sobě, vyskočila bych z kůže 😄.

Tenurri
Tenurri 10.02.2025, 10:24:47 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.02.2025, 10:09:32

Jasné, ono to bude všechno dost individuální. Našeho kocoura velmi uráží i krájení cibule v kuchyni…to se zaksichtí a pakuje se do jiné místnosti 😀…

Kamarádky kocour zase má rád vodu. Jednou ho zkusila “za trest” postříkat rozprašovačem a kocour vypadal, že chce ještě. Teď se musí zavírat v koupelně, když se sprchuje, protože jí leze pod sprchu 🙂…vlastně jí leze i do akvárka, do dřezu, rozťapává všude vodu z fontánky a tak.

Tenurri
Tenurri 10.02.2025, 09:54:43 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 10.02.2025, 09:48:59

No…jen aby vlastní kocour nebyl lákadlo pro ty ostatní…kamarádka si tehdy k baráku donesla kotě. Do té doby s cizíma kočkama neměli problém. Jak trochu povyrostl, chodili ho mlátit k nim na zahradu kocouři z okolí a značkovali kde co…moc mlátič to nebyl. Nakonec se z něj stal kocour domácí, jelikož byl neustále dobitý.

Leda chodit po útulcích a hledat nějakýho kocouřího trhače 😀…

Tenurri
Tenurri 10.02.2025, 09:50:41 xxx.xxx.22.64

Mně nejvíc pomohlo to odebírat nádobkou. S papírovýma utěrkama jsem byla úplně marná a bylo všude mokro 😀…skimmer by asi taky pomohl, ale to se mi na 37l akva nechtělo řešit.
Do měsíce od založení to bylo pryč. Mám zásobní substrát pro rostliny, listy některých kytek měnily formu na podvodní a chvíli trvalo, než se to celé zaběhlo. 

Nevím, jestli to byla jen náhoda, ale zmizelo to pár dnů po přidání plovouček (limnobium, pistie) a růžkatce.

Tenurri
Tenurri 10.02.2025, 09:14:53 xxx.xxx.22.64

dle videí na internetu se kočky bojí okurek…zkusila bych nastražit okolo skalky salátové okurky 😀…

a teď vážně. Nemyslím si, že by ty odpuzovače pomáhaly…to už bych spíš zkusila okolí postříkat šťávou z citronů nebo něčím podobným…naše kočky to úplně nesnáší. Jestli to pomůže, to netuším. Taky jim vadí alobal a oboustranná lepicí páska. Já mám ale kočky jen doma, jak to dát kolem skalky taky nevím.

Ale v rodině jim přestala cizí kočka na zahradu chodit, co pořídili takový ten rozprašovač vody na trávník.

Viděla jsem kdysi na internetu i nějaké rozprašovače proti kočkám na pohybové čidlo, ale jestli se to dá koupit u nás a jak dobře funguje taky netuším. Někdo to ukazoval na videu, že kočka pak nechodila na kuchyňskou linku, jelikož to vždy zasyčelo a stříklo vodu.

No a nebo to leda zasypat kamínky, nebo něčím odekorovat, aby v tom kočka nemohla hrabat.

Jako možnost bych viděla i to, dát někde nádobu do kouta zahrady s kočičím stelivem…možná vám kočky budou chodit tam a skalku nechají napokoji. Jestli ty kočky patří sousedům, měli by vám na to přispět oni 🙂…jestli nepatří nikomu a jsou to toulavky, možná bych zvolila i nahlášení a odvoz do útulku. Jen nevím jestli v okolí něco takového máte, kde vezmou toulavou kočku. Obce se většinou tváří, že to není jejich starost.

Tenurri
Tenurri 09.02.2025, 09:55:36 xxx.xxx.110.133

Pan beťáček. Na trzích měli hodně hezké betty, ale já si nakonec vzala toho nejmenšího a neklidnějšího. Ostatní většinou vypadali, že chtějí všechny pozabíjet, tenhle byl aktivní, ale tvářil se, že tam vůbec není 😅. Je plašší, rád se schovává buď mezi plovoučkama nebo si oblíbil jeskyňku se šiškama. 
Dospělých krevet se spíš bojí, krevety jeho vůbec. Mladé se snažil jíst, ale ty jsou rychlé a on je s těma ploutvičkama nestíhá. Na šneky chvíli zaujatě koukal a pak zase plaval pryč. Jinak si všechno prohlíží a prozkoumává.
Když na něj moc dlouho koukáme, tak se pakuje někam schovat.😁

Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 05.02.2025, 14:04:08 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 05.02.2025, 13:10:00

jo, chápu…ono je to takový relaxační 🙂
Mě teda baví to akvárko i zakládat…pak koukám, že někdo v nějaké akva skupině nabízí prostřihy krásných kytek a říkám si, že už stačilo, že to fakt už nemám kam do toho akva nacpat. A pak nenápadně pokukuju po větších 😀.

Jediné štěstí je, že se nám do bytu žádné další ani větší nevejde.

Jinak se ta džungle krásně rozrůstá. Limnobium se na hladině zbláznilo a růžkatec taky musím redukovat co týden…ale krevetky to milují, hlavně ty malinkaté.

Jak jsou o něco větší, tak se z těch mimin vyrojila docela polévka…žluté, červené, oranžové různých sytostí, něco hnědého a zahlédla jsem tam i dvě do modra. 😀

Koule zatím nic moc. Krom růžkatce je vše furt stejné, co dva - tři dny měním půlku vody kvůli japonskému substrátu a už jsem tam přesunula i pár šnečků. Strašně blbě se tomu čistí skla (prach z toho substrátu se tam usazuje a mě se to nelíbííí) a člověk musí mít přesnost na milimetry aby do něčeho nedrbnul, což se dělá blbě, jelikož vyboulený sklo dost zkresluje a většinou pinzetou chmátnu jinam než chci 😀. Trohu si nadávám že je tam takový tlustý kořen, protože manipulace je kolem toho peklo.

Tenurri
Tenurri 04.02.2025, 09:37:06 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 04.02.2025, 09:29:50

To je dost kontraproduktivní! Kdo bude nosit muži-pánu domácnosti vychlazený pívo k tomu fotbálku? 😀 Snad si pro to nebude chodit sám

Tenurri
Tenurri 04.02.2025, 09:21:22 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 04.02.2025, 09:03:52

Jen to ne! Hezky do kuchyně s něma! a taky na řetěz 😀…

Tenurri
Tenurri 04.02.2025, 08:52:04 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.02.2025, 07:40:57

Taky se dřív upalovaly čarodějnice a provozovalo otroctví…

ono to, že to zvíře si zvykne a snese ledacos neznamená, že se k nim máme chovat hrubě, zanedbávat jejich potřeby a ignorovat jejich emoce. 

Říká vám něco pojem naučená bezmocnost?

Tenurri
Tenurri 30.01.2025, 14:54:02 xxx.xxx.22.64

Já si teda myslím, že pes vyje, protože projevuje nějakou emoci…nácvikem samoty tu emoci dokážete změnit.

Nevím jak chcete psa odnaučit projevovat emoci…to je jako byste se snažili dítě odnaučit brečet…to prostě nejde, dokud ta emoce ze situace bude takto silná, že má pes potřebu ji projevovat hlasitě.

Jako příklas uvedu sebe 😀 
Jsem dospělý člověk ale stejně některé situace jsou pro mě tak silné, že je nezvládám a rozbrečím se, i když logicky vím, že je to k ničemu…co teprv potom takový pes.

Tenurri
Tenurri 29.01.2025, 14:04:50 xxx.xxx.22.64

“Jediným řešením je v zákoně stanovit výškové a váhové limity s ohledem, že tak konkrétně velký pes může přemoct malé dítě”

no…malé dítě dokáže přemoct i naštvaná kočka 🙂…doteď pamatuju babiččinu našvanou peršanku, co bratránkovi skočila do obličeje.