Aktuálně: 2 747 inzerátů261 844 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 30.05.2025, 12:34:24 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 30.05.2025, 12:00:42

Narušení jedinci jsou všude, nejen v Africe…

Tenurri
Tenurri 29.05.2025, 11:53:50 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.05.2025, 11:29:30

Teď moc nechápu jestli se ptáte na původní granule nebo ty dietní. 
Aktuálně veterinární dieta: RC + konzervy minimálně měsíc prý.

Předtím měl od 3 měsíců Marp Red Mix a někdy kolem toho března letos jsem mu měnila granule za bohemia wild buffalo, jelikož ty marpy už nechtěl. Nové první týden vyluxoval, ale pak už nebyly nové a zase problém s nežravostí. Podle mě už mu nebylo dobře s tím prvním problémem, proto moc nechtěl jíst. Jelikož se pak už netvářil ani na to vařené kuřecí.

Edit: ty bohemia v sobě hrách nemají vůbec:
Dehydrované buvolí maso (25 %), dehydrované hovězí maso (6 %), sladké brambory, sušené brambory, hovězí tuk (14 %), čerstvá jehněčí játra (5 %), sušená dýně (2 %), sušená jehněčí játra (2 %), sušená mrkev (1,2 %), lněné semínko, extrakt z čekanky, juka, beta-glukany, glukosamin, chondroitin sulfát, vitamín-minerální směs.

Marp jo, ale na těch byl celou dobu v pohodě:
Čerstvě připravené hovězí 30 % (včetně 21 % hovězího, 9 % hovězího plemene Aberdeen Angus), sladké brambory 20 %, sušená krůta 16 %, brambory, hrášková bílkovina, krůtí tuk 4 %, čerstvě připravená zvěřina 4 %, lososový olej 2 %, lososový vývar, sušená vejce, lněné semínko, hrách, vitamíny a minerály, mix bylinek (tymián, majoránka, oregáno, petržel, šalvěj), fructooligosacharidy (192 mg/kg), glukosamin (170 mg/kg), methylsulfonylmethan (180 mg/kg), chondroitin (120 mg/kg), mannanoligosacharidy (48 mg/kg), sušená jablka, sušená mrkev, sušená mořská řasa, sušené brusinky, sušený špenát.

Samozřejmě pomalý přesun na jiné granule se nekonal, protože vyjedl vždycky jen ty nové a pak nechtěl zase nic. Nejspíš jsem mu tou změnou v tom období nepomohla. Ale prvotní myšlenka byla: puberťák, vymýšlí a už ho omrzely + nežravost kvůli háravkám.

Do toho předtím dostával občas syrové drůbeží (vepřové “nezvládal”) vše v lidské kvalitě. Nebo vařené + různé sušené mlsky pro psy, zeleninu, sem tam ovoce, jogurty, bohemia a luie konzervy. No a pamlsky na tréninky. Od sušených srdíček a plic až po woof, carnilove, cosma, atd masíčka a ňamky + vařené kuře na kostičky, nebo psí salám na kostičky.

Tenurri
Tenurri 29.05.2025, 08:37:04 xxx.xxx.239.143

Včera volala veterinářka výsledky z vyšetření trusu, jak paraziti, tak trávící enzymy a bůhví co vlastně všechno dalšího (dělal se kompletní rozbor) je v pohodě a nic se tam nenašlo.

Po antibiotikách mi přijde takový unavenější, uvidíme.

Na veterinární granule se moc netváří, ale s tou konzervou prý dobrý. Překvapilo mě teda jak jsou ultra lehké 😀. Odměřovala jsem mu porci a měla jsem pocit, že tam sypu křupky a i když jí 4x denně, tak na porci dostane plnou misku.

Tenurri
Tenurri 28.05.2025, 11:00:45 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.05.2025, 10:53:53

Já o sekání luk nerozhoduji, já jen profituji z aktuálního stavu. Kdyby nebyly posekané, chodíme jinam i z důvodu častého výskytu divočáků v okolí.

Tenurri
Tenurri 28.05.2025, 10:46:53 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.05.2025, 10:43:10

fuj… 😀
jsem ráda, že nám tady v okolí teď všude posekali louky a že pes v lese většinou chodí jen po vyšlapaných cestičkách. I tak z něj občas nějaké to klíště lezoucí sundám, ale taková apokalypsa u nás, jak tu čtu, není…
většinou je sundávám ještě venku, doma prohlížím, ale málokdy nějaké najdu. Na Jackovi jsou naštěstí dobře vidět.

Tenurri
Tenurri 28.05.2025, 07:40:27 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 28.05.2025, 00:57:21

Z ruky ho nekrmíme, nedostává teď vůbec “pamlsky”, ani netrénujeme, jen si hrajeme venku, u toho dám pár povelů (spíš triků, co ho baví) a odměňuju hračkou.

Co se týká vaření, to riskovat raději vůbec teď nebudu. On konzervy jí. Tak při nejhorším nedostane “holé” granule, ale dostane je s toppingem veterinární konzervy. Má jíst 4x denně, když to půjde, ať má menší porce. 

Jak jsem psala už ve vlákně venčení, všechny tréninky jsme zrušili, na agility kurz se našel náhradník, tak nám ho přesunula na září. Ona i ta psychická pohoda je dost důležitá při rekonvalescenci.

Včera jsme na louce potkali už naštěstí nehárající kámošku, tak si spolu chvilku hráli a jakoby mu nic nebylo. Ani domů se mu nechtělo. Jinak by měl fungovat normálně, na dietě mu je dobře, je aktivní. Naopak jak mu je dobře a jak konečně normálně jí, tak má energie na rozdávání. Někdy za 14 dnů máme naplánovaný výlet lesem a na hrad s příbuznými, tak to by zvládnout měl.

Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 21:07:31 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 27.05.2025, 20:56:43

Právěže neměl vůbec nic neobvyklého. Jen ten první průjem bůhví z čeho, myslím že tam toho bylo víc - pil z louže, byl v řece, v té době začal olizovat trávu, tehdy snad dostal i to vepřové…

Je MDR1 -/+ to na veterině vědí.

V minulém vlákně psala Zrzavcová, že její pes měl ty samé příznaky taky z olizování moči. Je možné že měl prostě jen smůlu, slíznul nějakej sajrajt a to mu rozjelo problém? Možná z toho mohl mít nějakou infekci, která se pořádně nevyléčila a z toho mohl chytit i tu slinivku? 

Co jsem všude četla příznaky akutního zánětu slinivky, tak byly mnohem horší, než co měl Jack.

Vařit mu dietu teď nechci. Naposledy mu bez famosanu taky moc nesedla (i když za to možná může i dýně) a nechám to teď striktně na veterinární dietě. Snad ty RC granule bude jíst.

Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 18:53:24 xxx.xxx.110.133

Zdravím všechny,

jak jsem probírala v tématu venčení, Jack měl nějakou dobu problémy s nechutenstvím, občasný průjem (a celkově matlavé výkaly), občasnou nevolnost a bolest oblasti břicha (pozice úklony, sedání a lehání si venku), a občas zvracel žlutou tekutinu (žaludeční šťávy). Přidala se k tomu i plynatost (nutno říct, že všechny tyhle symptomy neměl naráz, spíš se to střídalo a nechutenství to celé provázelo).

“Problém” byl, že si každý myslel (včetně veterináře), že tyto problémy jsou spojené s tím, že se venku snaží olizovat moč po fenách, případně pil z louže nebo vodního toku a nechutenství bylo spojené s pubertou a háráním fen v okolí, kterých je ve městě dost.

Jack má 14 měsíců. První problémy se objevily koncem března - to se přeléčilo dietou a probiotickou pastou, dostal injekci proti bolesti a na zažívání, bylo nám řečeno, že to je v tomto období časté a když se něco vyskytne, máme nasadit nejdřív hladovku, potom dietu a když to do 2-3 dnů zmizí, nemusíme chodit.

A ono se to po dietě vždycky uklidnilo, ale třeba na týden, potom se zase objevilo něco, buď zvracení, nebo bolest břicha, nadměrné žraní trávy, nebo jen působil, že mu není úplně dobře…tak zase dieta a zase to bylo chvíli ok. Člověk si to vždycky odůvodnil, že včera pil z řeky, tak mu není dobře, žral trávu a nechce jíst, proto zvrací…ale po tom, co se to takto vracelo skoro dva měsíce jsem si vyžádala vyšetření na veterině s tím, že jsem si sepsala od prvního problému všechny příznaky které v průběhu měl a že to asi není normální.

No není. Minulý týden byl na sonu, tam se ukázala zvětšená slinivka, kterou veterinářka už předpokládala ze všech těch vyjmenovaných příznaků.

Dnes nám přišly výsledky z krve. 

Ve zprávě máme napsáno: pankreatitis, chronické CT…nasazení medikace (Enroxil, famosan, fortiflora a low fat gastro dieta). Výsledky vkládám jako fotku. Já z toho moudrá zase moc nejsem, ale vím, že sem chodí i veterináři. Upřímně nevím, co znamená chronické CT…veterinářka mi volala dopoledne do práce, mluvila o tom, že se prokázala ta slinivka a o zánětu, a že si mám přijít pro antibiotika. Odpoledne tam už byla jiná veterinářka. Za 14 dnů jdeme na kontrolu.

Objednala jsem RC Gastrointestinal Low fat granule + konzervy.

Tady to asi každý ví, ale jen připomínám, že když se vám nebude něco zdát, je lepší jít pro jistotu k veterináři. Je mi líto, že Jack tenhle stav musel snášet skoro dva měsíce :/…

Od minulého týdne je na dietě a famosanu a je mu o dost lépe celkově, má chuť k jídlu i energii na rozdávání.

Z čeho to vlastně má nevíme. Doufám, že se to přeléčí a bude zase v pohodě i bez striktní diety.

Obrázek Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 12:56:29 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 27.05.2025, 12:27:51

To by mě taky zajímalo. Nemyslím si, že něco sežral. Venku nic nežere, doma taky ne. Nevezme si ani kočičí granule, když je kocour rozsype.

To, že psi pijí z řek, louží, olizují počůranou trávu a tak je přece vesměs normální…navíc to není, že by se v tom denně rochnil, ale občas se mu to povede…nebrala jsem si na tréninky ani párky, jak nám říkala trenérka. Spíš sušené plíce, srdíčka a tak…

Zato znám (i v rodině) psy, co jí buchty, obědvají s páníčkem, dostávají vylízat hrnce po vaření a bůhví co a není jim vůbec nic, maximálně mají jednorázový průjem…

Opravdu jedinou trochu tučnější věc, co dostal, bylo vepřové syrové maso (po tom byl okamžitě průjem a už jsme to znovu nezkoušeli) a takové ty sušené hovězí uši pro psy příležitostně na okus…

Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 11:46:53 xxx.xxx.239.143

My vozíme Jacka na zadních sedačkách připnutého na psím autopásu a postroji. My tedy ani jinou možnost nemáme, kufr není úplně dog friendly 😀…

Nemáme úplně praktické rodinné auto…ale máme jeden z nejpraktičtějších kabrioletů 😀…

Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 11:11:34 xxx.xxx.239.143

Před chvílí mi volala veterinářka a podle výsledků má Jack zánět na slinivce, dnes si tam jdeme pro atb a další famosan, dietu jsem objednala od RC low fat (granule + konzervy).

Konkrétní výsledky ještě nemám, ty snad budou ve zprávě. Zatím nám říkala že máme počítat tak ten měsíc striktně na dietě, za 14 dnů máme kontrolu. 

Jen mi pořád nejdou do hlavy ty mírné příznaky…co jsem četla, tak u zánětu slinivky to je většinou takové ošklivé tóčo…možná jsme ty horší příznaky oddalovali dietama, když mu nebývalo dobře.

Tenurri
Tenurri 26.05.2025, 13:54:01 xxx.xxx.239.143

Já si vybírala psa docela dlouho. Ve hře bylo několik plemen a můžu říct, že když člověk nemá žádnou známost od daného plemene, tak je to i přes pátrání a detektivní práci dost složité…co teprve člověk jako já, který si pořizuje úplně prvního psa v životě.

Ono kolikrát i ne ty moc dobré chovky mají zvládnutou PR tak dokonale, že se člověk koukne na jejich stránky, videa, ohlasy a všude je vychvalují do nebes. Pak se přidá do skupiny plemene na fb a tam zjistí, po tom co si přečte historii příspěvků 2 roky zpět, že to není tak růžové jak to pozlátko na první pohled vypadá a že je dost lidí, kteří se psy z té a tamté chovky mají nějaký problém…

Hodně lidí dělá co? Řekne si, že chce psa, že asi toto plemeno, najde si nějakou chovku na netu, protože PP a tak…maximálně zadá do vyhledávače název chovky a nemusí najít vůbec nic špatného…takové info je většinou ukryté bůhví kde v diskuzích, komentářích…a nemusí to být ve výsledku ani pravda. Rozhodně nečeká rok, dva, nehledá si veškeré info, nejezdí po klubovkách, atd 😀…

Když jsem tehdy přemýšlela o akitě, nebo shibě, spálila bych se hned a to jsem opravdu koukala po odchovech s PP…

Tenurri
Tenurri 26.05.2025, 12:10:16 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 26.05.2025, 11:35:35

to nevím, my dostali jen platíčko v pytlíčku kde bylo napsáno 1-0-1 a na to, jestli to dávat s jídlem, nebo kdy jsem se doptávala já 😀

Moja také - konec famosanu = návrat zuřivého žraní trávy+zvracení kyselin+"ksichty" na jídlo
No…ale pes nemůže brát famosan věčně, nebo? Jak to tedy máte teď?

Dnes pojedu koupit na veterinu další i/d konzervy ať to máme alespoň na 3 dny…do té doby už snad budu vědět, co ho trápí a co má teda jíst a budeme moct objednat z netu. (Zrovna tyhle konzervy jsou skoro stejně drahé všude, tak je to jedno 😀).

Tenurri
Tenurri 26.05.2025, 11:18:53 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 26.05.2025, 10:45:41

Chuďátko, taky držím palce. To jsou patálie…oproti tomuto jsou Jackovo zažívací potíže nic :/.

Tenurri
Tenurri 26.05.2025, 09:52:55 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 26.05.2025, 09:40:08

nám řekl vet ráno a večer dávat a prý je jedno jestli před, po, s…dávala jsem mu ho celou dobu s krmením, prostě jsem hodila prášek do misky k jídlu a fungovalo to, dokud jsem ho do té misky nezapomněla dát. Edit: Hlavně já ho teď stejně krmím 4x denně, to by ani nemohl dostávat před každým jídlem.

Blbé je, že teď nevím jestli to byl famosan, nebo dýně…ale trochu mě děsí, že při vynechání jednoho famosanu je zase hned problém i při té dietě 😟

Tenurri
Tenurri 26.05.2025, 09:27:33 xxx.xxx.239.143

Tak u nás zase trochu na kolotoči. Celý víkend byl Jack dobrej, jen v neděli večer jsem mu zapomněla (nevím proč ☹️, dostává ho 2x denně, myslela jsem že jsem mu ho do večeře dávala, ale počet v balení říkal něco jiného) dát famosan a ve 3:00 dneska zvracel a škrundalo mu v bříšku (jen trošičku, ale stejně…vykazoval zase známky bolení bříška). Dostal famosan potom v 7 ráno, když jsme vstávali, tak snad to bude dobrý. Nechtěla jsem mu ho dávat hned, kdyby ještě zvracel.

Ještě mě napadlo…oni včera v krámu neměli mrkev, tak jsem vzala dýni, jelikož jsem se dočetla že to taky zklidňuje žaludek, je to plné vitamínů a psi to při dietě můžou, tak že by mu nesedla ta dýně…udělala jsem mu zase kaši vařené brambory + kuřecí prso + kousek tý hokkaido dýně.

Průjem teda pořád nemá, jen mu nebylo v noci dobře od žaludku.

famosan máme jen do zítra večer, tak jsem zvědavá, jestli to bylo opravdu tím. Zítra snad už konečně budou výsledky. Dnes v to moc nedoufám.

Dnes ho raději nechám jen na i/d konzervách.

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 14:43:49 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.05.2025, 14:41:03

nene, banány nepůjdou. Ten jsem mu rozmatlávala několikrát do podložky a pokaždé z něj měl průjem. Ten mu vadil odmalinka.

On by teď jedl asi všechno 😀…jak s jídlem nikdy nežebrá, tak včera pořád chodil kolem kuchyňské linky a intenzivně čichal a otáčel se na nás, jestli mu nedáme. Na sporáku byl buřtguláš. Dokonce i intenzivně zíral a čekal, jestli třeba přítel nepovolí a nedá mu solené buráky. Nikdy předtím o ně ani nezavadil pohledem a včera se mohl zbláznit…

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 14:35:38 xxx.xxx.239.143

Tak Jack byl při odběru krve na veterině docela spolupracující. Čekala jsem, že to možná bude problém, ale stál, koukal, co mu to chudákovi děláme a nijak nevyváděl. Příjemné mu to teda nebylo, ale bála jsem se , že bude protestovat.

A taky jsem dnes velmi ocenila pojištění. Nejdříve mi zapomněli tu pojistnou událost založit, tak mi na recepci nahlásila paní cenu něco přes 6000 kč. Tak jsem se opatrně zeptala, jestli to tedy petexpert neproplácí. Do dvou minutek to schválili, já zaplatila jen gastro konzervy a šli jsme zase do práce, kde dostal konečně dnes najíst 🙂.

Výsledky budou příští týden…ale řekla bych, že po famosanu a prášcích na bolest je o dost lepší, má tak nějak víc radost ze života a konečně opravdovou chuť k jídlu. Dnes ráno jsem oslavovala i konečně opravdu pevný bobek (takže asi brambory pomohly?). 

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 12:17:27 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 23.05.2025, 10:52:41

Jeee, to jste moc hodná 🙂. Bohužel z Prahy nejsem, ale z Plzně. To leda že bychom si udělali někdy výlet kolem 🙂.  Každopádně děkuji za nabídku.

Co s týče pokojovek, nejsem vybíravá 😀. Z práce jsem si namnožila právě ty pothosy. Fikus jsem tak 3-4(?) roky zpět dostala a to mám radost, že docela prospívá, na to jaký to jsou citlivky. 

Monsteru bych chtěla zkusit, ale za 1) jsou fakt drahé a za 2) je velká pravděpodobnost, že to nepřežije 😀…navíc jsem hezkou monsteru v marketu ani dlouho neviděla. Buď tam mají echt šlechtěné za 500-800 kč, nebo takové divné “papírové” s dírkama, co spíš leží….teď jsem koukala že to je prý liánovitá monstera, tak to jsem vůbec netušila, že existuje.

Moc kytek vyfocených nemám, tak tady přidávám ty z akvárka 😁. Kupovala jsem je jako pidi výpěstky za pár korun + pothos z práce.

Obrázek
Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 10:02:40 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.05.2025, 09:53:32

Měla jsem na střední kamarádku, která, když si sedla k počítači, tak většinou přestal fungovat, nebo fungoval divně…odpálila na škole asi 4 počítače.

Možná mám stejnou speciální schopnost s rostlinama 🤔.

Naopak moje babička, na co sáhne, to vyroste, prospívá, plodí…mohla by zasadit ulomenej klacek a vyrostlo by to ve strom 😀.

Předminulý rok mi dávala svoje krásné rostliny okurek na balkon…no, tak do měsíce to zlikvidovaly svilušky. Jeden den nic, druhý den pavučiny všude. Fuj. Úplně se toho štítím.