Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.05.2025, 07:57:16
Ty děti se naučí mechanicky
Přesně! A tím nemyslím jenom češtinu.
Učím mj. anatomii a snažím se vysvětlovat souvislosti - můj oblíbený pohlavní cyklus u samic. Dramaticky líčím, jak postupně roste folikul, jak nastává ovulace a jak vzniká žluté tělísko. A pak se stejně při zkoušení dozvím, že žluté tělísko praskne a produkuje estrogeny.
Jenže vy jste ještě (předpokládám) ta generace, která četla a kterou ve škole “drtili”. Já to mám v té hlavě taky pořád (až teda na větné rozbory). I 40 let po maturitě.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 06.05.2025, 23:05:04
Nemohli by se tedy učit chápat text?
Oni se to učí. Jenže dnešní digitální a zkratkovitá a youtube doba… Děti nedokážou udržet pozornost a přemýšlet. Za 30 let ve školství vidím změny. Bohužel k horšímu.
Já přišla na neurologii v pátek - tahala jsem nohu za sebou, vymizelý patelární reflex. Ještě večer na MR (ač se na to čeká měsíce) a v sobotu dopo operace vyhřezlé ploténky.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 06.05.2025, 21:53:18
Měla jsem na mysli spíš ohlasy dětí na něj.
Ty se ke mně nedostanou. Neučím češtinu a nemám čtvrťáky.
Ale kolegyně češtinářka kontrolovala test jednoho mládence - šikovný, rozumí zvířatům, nebojí se práce - ale nejspíš neudělal. O čem to vypovídá? Pro život.
Kompletní výsledky budeme znát, až zveřejní CERMAT.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 06.05.2025, 17:59:24
Nebo třeba Kometa podá zprávu?
Nepodá, neb jsem zadávala angličtinu. A ani tak by se mi materiály nedostaly do rukou, protože děti si je nechávají.
Ale co si pamatuji z předchozích let, kdy mi třeba pracovní sešit zbyl, protože dítko nebylo připuštěno k maturitě - za mě je to pro dnešní generaci těžké. Je tam spousta textu, který musí pochopit a pak s ním nějak pracovat. A to bohužel často neumí.
Odpověď na příspěvek uživatele Ajka z 05.05.2025, 11:13:30
Že pak možná vylezou? Otázka, jestli to přežijou.
Jako děti jsem tak chytaly žížaly. Byly jsme malé a hloupé a ekologicky nepolíbené. Dneska už mi to nepřijde jako dobrý nápad. I když jsou dnešní saponáty možná šetrnější k životnímu prostředí, stejně se mi to nelíbí.