Dobrý den, dá se nějak stanovit termín porodu klisny když netušíme termín oplodnění? Soused si koupil klisnu, má ji doma dva měsíce a začíná se jí nalévat vemínko, jak dopředu se nalévá? Ani minulí majitelé nejsou schopní říct termín.😠
Nedá. Jakž takž se dá odhadnout podle kapek mleziva na strucích, tzv. jantárky. Minulí majitelé netušili, že jim kobyla zabřezla? Hříbě lásky?
Navíc hříbě narozené ke konci léta nebo začátkem podzimu není značka ideál. Ale s tím už nic nenaděláte.
Nechlubila bych se veřejně je to bráno jako nebezpečný odpad , rádi se toho zbaví, aby to nemuseli bezpečně za prachy likvidovat. dobře se s tím kšeftuje, lidi to i koupí.
No, hodně lidí to veřejně má - ohrady pro koně, jízdárny, viděla jsem i kolem krav…
Dobrý den, než začnu chodit na jízdárnu, chtěla bych znát pobídky aspoň teoreticky. Můžete mi prosím někdo srozumitelně popsat jak se kůň uvede do kroku, klusu, cvalu. Jak se otočí, couvá a zastaví? Přečetla jsem několik knih, ale popisijí to všude jinak. Dík.
Viz Buggyra.
Knihy jsou určitě fajn, ale základem je dobrý trenér a dobrý kůň, na kterém se tohle všechno naučíte.
Zdravím, potřebovala bych poradit. Jedna moje kočička žije společně s pejskem u rodičů a je zvyklá na levné krmivo z obchodů - whiskas, felix apod. Chtěla bych to změnit, ale je šíleně rozmazlená a mlsná. Nakoupila jsem granule N&D Ocean, těch se dotkla tak jednou a od té doby nic. Ani svoje vlastní granulky žrát nechce. To samé s kapsičkama, vždy k tomu přijde, lehce si zobne a jde pryč. Jedinou skoro celou kapsičku, kterou jsem do ní dostala místo Felixe byl Gourment Gold Savoury Cake kuře a i to je složením nic moc. Jediné po čem se může utlouct jsou různé polštářky a pamlsky, ale když ji to nasypu mezi granulky s vidinou toho, že by si mohla dát i ty, vyžere jen polštářky. Nemáte prosím nějaké rady, jak ji naučit jíst něco jiného a víc kvalitně? Nevím jestli by u ní pomohlo ji nechat a aby si vzala až bude mít hlad, přijde mi že je v tomhle hrozně tvrdlohlavá 😀 Děkuji
Jo, kočky jsou velmi umíněné. Možná vaše snaha přijde vniveč.
Dobrý den, jsem teď dost nesvá, kozy máme přes léto na pastvině ve výběhu a teď jsem si všimla, že mají popraskany vemínka. Kuže na vemenu je hodně suchá a pro kozu asi i bolestivá. Existuje na to nějaký krém na potření? Setkal jste se s tím někdo? ☹️
Foto? Pár kozích vemen jsem už viděla, ale tohle si neumím představit. Asi i bolestivá - jsou to dojné kozy?
Vodič je myšleno asi ten co koně vede ze země.pruvodce na koni .co vede ekipu ke taky něco jiného…
.
Aha. Jasně, zmatení pojmů. Pro mě je vodič obojí - může vést koně ze země, ale i jako jezdec na koni (vede vyjížďku, čili taky vodič). Nějak jsem nepředpokládala, že si někdo vyjížďku, kór hromadnou, představuje s člověkem na zemi.
Ještě je vlastně varianta vodiče, který sedí na koni a na vodítku má koně druhého.
nejradeji bych si poridila psa,ale z casovych duvodu to neni mozne. Proto uvazuji o tom poridit si kocku, ktera by byla hodne spolecenska a socialne zalozena. I kdyz je mi jasne, ze kocka je neco uplne jineho nez pes,presto hledam plemeno, ktere bude tak nejak nejvic "psi".Je pravda,ze to jsou siamske/orientalni kocky? Doporucili byste mi nejake konkretni plemeno? dik
Ohledně plemen, co jsem tak postřehla - britka, mainka, ragdoll, sfynx… Ale pokud nemáte čas, byly by lepší kočky dvě. Jinak můžete mít doma neurotického jedince a budete se trápit oba dva.
Psy miluji a historii taky, ale nevím, proč bych měla psa tahat na prohlídku zámku, hradu… proč bych cíleně jela na výlet se psem s tím, že obrazíme nějakou takovou památku… Pro psa to přínos nemá a pro mě by taky nemělo, chci si prohlídku užít bez rušivých vlivů, aniž bych musela hlídat psa… A přijde mi to i takové neohleduplné vůči ostatním návštěvníkům…
Upřímně, mně by na prohlídce (a nejen tam, třeba ve vlaku) vadil méně vychovaný pes než nevychované nebo jenom plačící malé dítě. Ale to už je na zvážení majitele či rodiče.
Představovala jsem si že pojedeme na vyjížďku s doprovodem z té stáje, ne sami. S tím testem na jízdárně nevim, záleží jaké mají naroky…
Ty stáje neznám. Reagovala jsem obecně. Pustit cizí lidi bez vodiče ven, byť po vyzkoušení na jízdárně, mi nepřijde jako dobrý nápad. Já bych to takhle nechtěla. Protože minimálně neznám okolí.
Svého času jsem absolvovala týdenní pobyty v několika turistických jízdárnách, v Česku, na Moravě i v Polsku. Bez průvodce to nebylo nikde.
Hárání je problém a ještě k tomu se fena doporučuje kastrovat ve věku tří a více let. Psa lze kastrovat, ale je pak riziko, jak ho ta fena v dospělosti bude brát. Plus jaký bude kastrovaný pes k feně.
Celkově bych se být vámi zamyslela nad pořízením bulíka. Samce bych k druhému samci nebrala. Tam je fakt riziko šarvátek a je vyšší riziko, že byste musel celoživotně oddělovat.
Zajeďte si prvně na výstavu a seznamte se. To plemeno má hodně specifickou povahu, která nesedí každému. Jako štěně až do osmi měsíců je to malá piraně, horší jak labradoří štěňátko a to o celkem dost. Povahově jsou oproti labradorům hooodně jiní. Výchova a výcvik je hodně náročná oproti jiným plemenům.
Bulíci se hodně často vrací chovatelům, takže to hodně dobře promyslete a jeďte se seznámit s plemenem na výstavu, ať taky nemusíte případně štěně vracet, nebo hledat nový domov ročnímu zvířeti. Hledat nový domov dospělému bulíkovi s povahovými problémy je oříšek.
Já teda nevím, ale proč automaticky kastrovat? Fenu či psa?
Ano, vím, kontroverzní téma. Které v podstatě nemá ideální řešení.
Kolegyně veterinářka svého bulíka vykastrovala, protože ho nezvládala. Nelíbilo se mi to. Ale neušla jsem 100 mil v jejich botách.
Možná je to předsudek ale mám v sobě zakódováno že směs je špatně, vybavují se mi hormony ve výkrmu brojlerů. Prostě když se řekne domácí vejce vybaví se mi statkové krmivo. Jinak si můžu koupit vejce v supermarketu.
Hormony ve výkrmu?? Urban legend. a) je to zakázané, b) bylo by to drahé. Extrémního růstu se dosáhlo cíleným šlechtěním. Stejně jako třeba u prasat. Ale takoví jedinci holt potřebují pořádně nakrmit.
Už jsem jednou psala - když si koupíte ferrari, tak do něj nemůžete nalít nekvalitní benzín. Nebo teda můžete, ale moc vám to nepojede.
chci si pořídit koně, nevím pro jaké se rozhodnout pohlaví. Radši bych kobylku ale všechny koňařky mi radí že jsou dost náladovy hlavně když říjí, za každým koněm dolízají.
U valachů mám zase obavu, že může být špatně vykastrovaný a zůstanou v něm pudy hřebce a před klisnou ho nezvládnu. Kde je teda pravda u obou pohlaví?
Viz Buggyra. Za svůj život jsem odjezdila desítky koní všech tří pohlaví. A nejdůležitější je výchova.
Obecně je pro začátečníka asi jednodušší valach. Ale viz vedlejší vlákno - bez aspoň občasné korekce někoho zkušenějšího je to ve finále jedno. Protože špatný jezdec “rozbije” i toho nejhodnějšího koně.
Podle vašeho dotazu soudím, že moc vlastních zkušeností nemáte.
Ahoj, chci se optat. Budeme pořizovat k domu na zahradu zhruba 7 slepic. Poradíte mi jaké slepice nebo vejce s bílou skořápkou? Mohou být i zdrobnělé, děkuji, Pajoš.
Kolega chovař mi poradil, že se mám dívat na barvu ušnic. Pokud je bílá, pak jsou bílá i vejce.
No, to byla první diagnoza, co jsem dostala, někdy v 16letech. Ale nebude to asi. Teď si nemůžu vzpomenout, proč jsem ho vyloučila….Aha tak už jsem si to našla: střídání zácpy a průjmu. Nikdy v životě jsem neměla zácpu. Ani by to nešlo, protože jdu na velkou minimálně 2x denně. Jíst hodně ovoce a zeleniny, vlákniny. Tak to mi vyloženě vadí, to už jsem vysledovala.
Viz hmn. Málokdo má všechny kompletní příznaky. Já bych dráždivý tračník nevylučovala.