To vysvětlete těm, kteří z něj toho plyšáka chtějí mít, ne mně…..
….čili 95ti % zájemců, možná víc 🙂
To vysvětlete těm, kteří z něj toho plyšáka chtějí mít, ne mně…..
….čili 95ti % zájemců, možná víc 🙂
No dobře, já myslím tu povahu, pro kterou yorka dnes všichni chtějí - miloučký hodný stvoření. Co znám yorky bez PP (což jsou skoro všichni), tak jsou to malí zkažení sr**i 😀
Yorkšír je už několik velmi v oblibě, a proto bývá velmi častou obětí množíren. Což s sebou nese rizika, jaká, to jistě víte sama.
Pak jsou "chovatelé", kteří mají fenku a prostě vyrábí štěňata bez PP - jelikož soused má také yorka, tak přece pohoda, pustíme je k sobě, vždyť o co jde? Bez ohledu na povahové rysy, zdraví a případnou příbuzenskou plemenitbu.
No a pak jsou prověřené chovky, které si řeknou víc za štěně, ale vše bývá, jak má, vč. socializace, zdravotních vyšetření, prověření rodičů a následného supportu nového majitele v případě potřeby.
Tak je na Vás, kterou cestou půjdete, ale pokud půjdete cestou "bez PP", vždy chtějte vidět minimálně alespoň matku. A počítejte s tím, že Vám nemusí vyrůst pes jako z encyklopedie, plus klidně s atypickou povahou.
Je to přísně chráněný živočich, tohle nikdo nepovolí, i odchyt musíte mít velmi dobře odůvodněný a je kolem toho strašný byro, než se to povolí.
Jasně, díky za opravu, samozřejmě jsem myslela osly….díky za upřesnění 🙂
Ještě jsem kdesi kdysi četla, že koně jsou daleko náchylnější k laminitis než běžný kůň….dokáže mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit? K tomu by se pak vázal i trochu jiný management než má běžný kůň.
Řeší se to tu dokola, pořád.
Stádové zvíře není vhodné chovat v jednom ks, ovce a koza je znouzectnost a často to není dostačující. To už byste, milá Venďo, mohla vědět od koní, když s nimi máte ty zkušenosti. Zvíře není hračka pro děti.
Osel unese vzhledem ke svojí váze hodně, je to neskutečný dříč, měl by však nosit ideálně max . 20 % své váhy. Takže 60 kg by bylo ideálně pro jedince většího vzrůstu a těch u nás moc není.
to mi připomíná…."ten váš chlaďas, on je takovej obratnej, když po něm chci, aby se ustoupil, tak ustoupí, na nohy nešlape, do lidí nevráží, do kýble s ežrádlem mi nerve hlavu…"
Proč asi. Jakákoli fyzická nepozornost vůči mně byla trestaná. Vůdčí kobyle se vyhne a mně jako nevidí? Tak to teda ne.
Stačilo pár korekcí se začátku stylem "oko za oko" a kůň kolos je na ošetřování a manipulaci pro ustajovatele jeden z nejpohodlnějších.
Někdy se nedivím, že ustajovatelé s některými koňmi zacházejí hruběji, když si je majitel není schopný vychovat.
Koně jsou geniální do té doby, dokud nezapomenou, kde byla díra, ze který zdrhli z výběhu….nebo kde je vchod do další části pastviny, kde jsou ostatní 😀
To fakt nechápu, jak může tolik inteligentní zvíře během chvíle totálně zbezmozkovatět 😀
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/171959550/na-prodej-klisnicka-po-noowanda-semilly.php
Na zrzavý nejsem (nikdy jsem nechtěla zrzavou kobylu, ale nakonec jí mám 😀), ale tohle hříbě je top!
Nojo. Nejhorší jsou vztahovačný kobyly, jsou to především ty vysoko v krvi.
😀 tak tohle mně teda pobavilo.
Okamurovo působení v politice a jeho strana je především dobře promyšlený podnikatelský záměr.
Okamuru nikdo nevyšachovává, Okamura se chce záměrně držet v opozici, mlátit pantem a hlavně nemít za nic zodpovědnost 😀
A to nevycházím z těch zjednodušených větiček, že jsou to populisti. Stačí mi ho sledovat, co říká a jak se v průběhu let chová..
Řada stáji chovající konkrétní plemeno velmi často nabízí i vyjíždky, včetně těch celodennich.
Pokud Vám záleží na plemeni , nehledejte po internetu , ale především jeďte , ty koně si pod sedlem vyzkoušejte a zeptejte se chchovate na specifika chovu.
Každému totiž sedne něco úplně jiného a pokud to má být rodinný kůň, tj. kůň pro víc lidí , ta zkušenost je nepřenosná.
Jinak velký člověk může na těchto plamenech jezdit, pokud nemá 120 kg a koni se neplácá v sedle a tudíž nezpusobuje nárazy do páteře. Horší už to pak může být ale u vysokého člověka s rovnováhu kvuli výšce těžiště -a to nemusí být pohodlné ani koni.
Já k tomuhle ještě dodám jedno podstatné doplnění:
Velmi častým argumentem je, že v minulosti koně také byli sami, že dost často lidé měli jen na jednoho koně, který jim sloužil jako pomocník na políčku a jako dopravní prostředek. Má to ale dvě velká ALE:
1) dosti často se jednalo o kobyly, které mývaly hříbata, i když šlo pak o dům dál, tak …prostě aspoň něco, ale byla to prostě znouzectnost.
2) takový kůň žil na nějakém hospodářství, kde bylo více zvířat a hlavně se svým člověkem trávil podstatnou část dne - čili opět, ideální to nebylo, ale to zvíře mělo aspoň nějakou společnost a náplň dne.
Dnešní dvorečkový chov a jednom koni z naprosté většiny vypadá tak, že kůň někde stojí sám a čumí. Jelikož majitel buď spí nebo je přes den v práci/škole a na koně má čas kdyby 3 hodiny denně, I to je pro psychickou pohodu koně málo. A pak trpí i když odejde aspoň ten majitel.
Dodám zkušenost - když jsem kupovala koně: navštívila jsem jednu stáj, kde kůň měl udělanou z kusu zahrady hezký padock. Byl tam sám. Vypadal fyzicky krásně, byl klidný. Majitelka mně ujišťovala, že není úplně asociál, že někdy chodí s jinými koňmi do ohrady, že koně potkává. OK. Nasedlala jsem koně a vyrazila na procházku krátce po velmi blízkém okolí. I když kůň byl velmi ztuhlý z toho, jak s ním nikdo nejezdil a už byl dobu xy v malé ohrádce, choval se velmi vzorně…dokud jsem nevědomky přijela k ohradě, kde byli tři koně. V tu chvíli se to zvíře změnilo v těžko ovladatelné a nepřemýšlející stvoření a táhl mě za ostatními……radši jsem slezla a vrátila se na ruce do stáje.
Takže asi takhle s koněm, o kterém mi majitel tvrdil, jak je se samotou úplně v pohodě….pak jsme potkala řadu koní, kterým ze samoty hrabalo totálně.
Kde jsou ty doby, kdy člověk přišel k vrhu a vybral si pro něj to nejsympatičtější štěně z těch, co tam zrovna byla.
V blízké budoucnosti se chystám ke koupi psa s PP, ale tyhle praktiky mě totálně odrazují.
jbb:Začátečníci si opravdu nemají kupovat koně. Leda dřevěného, houpacího.
Pokud je vaše kamarádka i váš otec skutečně rozumný koňák, tak už vám sami výše uvedené řekli. Pokud vám toto neřekli, bohužel se nejedná o rozumné koňáky.
Popravdě řečeno vůbec té motivaci honem honem vlastní kůň nerozumím. Když budete začínat s vodním lyžováním, taky si jako první koupíte tažný člun?
A na Vaši otázku… Na základ bezpecneho ježdění možná stačí 100 hodin, ale na vlastnictví koně je i 1000 málo. Prvního koně jsme koupili po šesti letech ježdění a bylo to dost náročné pro nás i pro něj.
Popravdě řečeno vůbec té motivaci honem honem vlastní kůň nerozumím. Když budete začínat s vodním lyžováním, taky si jako první koupíte tažný člun?
Tesat do kamene 😀 Já si pořídila koně po 20ti letech u koní a x typů koní pod zadkem a stejně mně nakonec ze začátku ten vlastní dával zabrat nejvíc, až jsem i občas přemítala, jestli to nebyla chyba 😀
Tak tohle mi nedá….to jezdíte karosou ne? 😀
No a? I kdyby, tady se za trestné činy už teď soudí jenom někdo 😀
Tak buďte prosím tak hodná a nesobecky si svůj záměr rozmyslete. Potěšíte sebe, psychicky pravděpodobně roztříštíte koně. Samotu zvládá v pohodě tak možná procento koní.
Stádo nebo alespoň druhý kůň patří k zajištění základního welfare koní….pokud na to nemáte finance, koně nepořizujte anebo ho dejte do ustájení a domů si ho vezměte, až budete mít na koně druhého.
Jinak je to obyčejná sobecká bezohlednost vůči živému tvorovi, který nemá na výběr.
Fakt doufám, že se jednou držení koně v samotě bude pokutovat (ano, jsem trochu radikál, ale asi není jiné cesty, když osvěta nefunguje).
Buggyra:Ani jsem nenaznačila! 😀
Ale bylo to těžký, co? 😀