Aktuálně: 2 698 inzerátů245 904 diskuzních příspěvků18 813 uživatelů

Příspěvky uživatele

lesnizinka

lesnizinka
lesnizinka 18.06.2025, 14:19:49 xxx.xxx.89.234

Dájo, vy se tam s tou Bobčou nakonec sejdete😜Já jsem pochopila, že vy jste jé doporučovala v Ráji, ale ona našla tu Hornickou a myslela, když je v Karviné, že je to ona. Možná to ovšem pletu i já😏

Sardullah, ty si tele🤭Divočina…tak to by jsi si u nás užila😜Nenech se mýlit, moje zahrada je všechno jen ne ta upravená, všechno zastřižené podle fazony, všechno na svém místě. Je to džungle jako blázen. Zrovna  včera jsem šla v jednom rohu kouknout, jestli se po dešti nederou houby a říkala jsem si, že tam jsem byla naposled před rokem🤫Do některých míst se nedostanu někdy za celý rok…a pak se divím😏

Jo, hromadu větví, hromadu dřeva, hromadu kamení…to všechno v zahradě mám vzadu, v té hospodářské části.

Včera jsem místo Toma chvíli jezdila na sekačce a každou chvíli jsem stála, protože tam přede mnou sednul čmelda, tam včelka….já ani sekat nemůžu, dělala bych to týden🐝

lesnizinka
lesnizinka 18.06.2025, 10:44:07 xxx.xxx.89.234

Onehdá jsem plela a vyplašila ,,ježíše", tak jsem se snažila nafotit tak, aby vůbec bylo poznat, co to je(jsem s focením trochu na štíru😉) A pochopitelně jak se jmenuje si nezapamatuju, to je marné😛

Obrázek
lesnizinka
lesnizinka 18.06.2025, 10:36:35 xxx.xxx.89.234

Tak Buggyro, třeba včera večer, protože večery jsou dost chladné, jsem měla tříčtvrteční tepláky a teda tričko. Tepláky hlavně proto, že lozím po těch kolenách a už mám pod kolenem mozol jak starý dlaždič👎Doštípali mi špek na zádech(v pase) a teda ruce. Onehdá jsem měla dlouhé kalhoty a triko s dlouhým a štípali přes to triko s dlouhým👎Úplně je přitahovalo😲Krávy nemáme, ale koně hned nad pozemkem(ne naše) takže ta hovada důvěrně známe, hlavně muž s kámošema nahoře na kurtu😏Dál do zahrady zatím úplně nejdou, jen ta klasická, co jsou prostě asi všude(mimo center měst) To velké bych se snad i bála praštit, sice mám zápěstí pevná(a to vy jistě taky😉) ale blééé. Jóó, taky jsem si večer ve sprše vytočila na trapézu klíště, naštěstí ještě ani moc nedrželo, nebylo tam asi moc dlouho.

Kousek louky pro Sardullah jsem nafotila, skladba kytek se od jara změnila snad už potřetí.

Obrázek
lesnizinka
lesnizinka 18.06.2025, 10:28:53 xxx.xxx.89.234

Áno Coudas, správně jsi to pochopila, Nikča ti to potuplovala, k titulu jsem myslela, že to dospěje…budeš doktorka přes krávy😜(přes prasata jsem raděj nepsala😏)

lesnizinka
lesnizinka 18.06.2025, 10:26:12 xxx.xxx.89.234

Téda Bobčo, ledy se hnuly, snad už se to rozjede až k zdárnému konci, který bude vypadat tak, že budeš běhat, sedět bez bolesti👍

lesnizinka
lesnizinka 17.06.2025, 22:54:57 xxx.xxx.89.234

Niki nevím, jakové pitomé mušky máš ty, ale vypadám stejně jak ty. Na vnitřku stehna velký štípanec, ani nevím od koho kdy, každý večer mě doštípou takové ty blbé pidimušky, které jdou vyloženě do vlasů, takže i skoro potmě už nechávám naražený klobouk, aby se nedostaly…tudíž jsem jak pako😜Zapomněla jsem na klošáky, kteří mě dožrali už někdy minulý týden, kromě velkých štípanců mám za krkem od nich uzliny zas naběhlé tak, že nemůžu pořádně otočit hlavou. A v neposlední řadě áno, komáři každý večer, píchají mrchy i přes oblečení👎

Niki na avokádu myslíš tu hnědou až na pecce? Ne, tu sundavat nijak nemusíš, jen ji nedávej do vody, ale normálně ji zasaď do zeminy tak, že kulatým dole, špičkou nahoru a kousíček špičky, vyloženě tak půl cm jí nech trčet ze země ven. Sadím tak avokáda pořád. Většina mi po pár letech stejně chcípne. Pravidelně  po tom, co ho zastříhnu, aby se rozvětvilo👎To zase nevím já, co s tím🤔

lesnizinka
lesnizinka 17.06.2025, 17:41:31 xxx.xxx.89.234

No vidíš, máš to za sebou, si borkaaa👍Gratulace💐A malý dotázek, nezabij mě😉když jsi to zmákla, jdeš dál?😎

lesnizinka
lesnizinka 17.06.2025, 11:14:01 xxx.xxx.89.5

No jo holky, zahrada…byla by hezká, kdyby ji udržovalo 5 lidí(dobře, alespoň 3😏) a byla by stále tip top. K tomu se momentálně ani nepřibližuje. Jak jsem psala, bolí mě už třetím rokem bedra, nemůžu se předklánět, někdy hlř, někdy líp, ale už permanentně, takže mi trvá všechno hrůza dlouho👎jak se různě snažím to vyplet, lozím po kolenách, v dřepu…

Nemáte co závidět, opravdu ne. 

Sardullah, tu louku mám také(několik) jen se nějak nefotí, není to tak fotogenické, prostě vysoká kvetoucí tráva😉Tom ji teď pro tchány odmítnul posekat(oba🙄šechno usušit, pohrabat, poodvážet a to ručně) takže o ovečkách už jsem pomalu začala uvažovat. Asi ale až tcháni zruší ty králíky😉

Zapomněla jsem koment k bezu, jsem schopná zakecat i sama sebe😜V zahradě mi vyrostly tři bezy, Tom jako vždy: no a co, nech je tam, stejně tam nic moc nerostlo(prakticky pod vrbama) takže teď jsou tam bezy jako kráva velké, ale neva, jsou hezké. Mám velkou komuli, tu převislou, ne tak známou varietu(teda jsou tři u sebe) takže to dělá obrovský, momentálně kvetoucí ,,strom"Koukáme před pár dny na to a…zprostřed trčí kvetoucí větve bezu😲Mě klepne👎Prostě jsem si nevšimla, že mezi těma komulema roste už zřejmě nějaký ten rok další bez, nebylo to v tom větvoví moc vidět, i teď jsem to u země blbě identifikovala, koho je čí větěv🙄Až odkvete a snad to nezapomenu🙄ho musím taky vyřezat, tento prostě musím. U přední zdi doma jsem měla tři červenolisté - vyhynuly  všechny tři, něco je podežíralo, možná drvodělky. Stejně blbě jsou na tom žlutolisté na protější straně, dva doma, dva venku v předzahrádce. Každému se mi daří na jaře zachránit max dvě větve, jeden už zahynul úplně. A ty venku…vybral si je srnec, jednu haluz z těch dvou mi zničil(sedral) před měsícem, myslela jsem, že už si najde jinou oběť ale né, před týdnem zničil zase jednu ze dvou větví na tom druhém😕A já ještě skučela, že ho není, že ho asi taky někdo zprovodil ze světa. No…vděku se člověk nedočká😏Takže Jani, pošlu ti na bez srnce😜

lesnizinka
lesnizinka 17.06.2025, 10:50:43 xxx.xxx.89.5

No vidíš Bobi, snad se to hnulo k lepšímu, jsem teda strašně zvědavá, jak to dopadne. Ale zase…nejásejme moc předem, ať nezůstaneš zklamaná😎

lesnizinka
lesnizinka 17.06.2025, 07:35:22 xxx.xxx.89.5

Sarah to, že obejít víc pojišťoven jsem chtěla napsat, ale pak jsem si řekla, že to je snad samozřejmé, že vy víte. Takže jo🙂Jsem si vzpomněla, že brácha má nějakou velkou pojistku, jen netuším, jestli ji musí mít v rámci profese, nebo kvůli té hypotéce. Musela bych se zeptat, má ji už hodně let, ale nikdy jsme to nějak neřešili. No…a před dvěma lety mu zjistili cukrovku. Není tlustý, možná má navíc jen nějaké kilo, sportuje hodně. Je po taťkovi, takový svalnatý. Bohužel po taťkovi má i tu cukrovku😕Tedy zátěž. Jo zapomněla jsem, letos má padesát, mám dojem, že pojišťoval se někdy kolem 40. 

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 22:02:42 xxx.xxx.86.71

Fatio děkuju. Ne, nádrž zakopanou nemáme, protože tehdy, když jsme začali stavět(2002) se o ničem podobném nemluvilo, nedělalo se. Barák ano, je velký a bohužel obkroužený dlažbama, kanalizací, plynem, tepleným čerpadlem(vrty)…takže není kam už zabudovat nádrž. A svodů je tam také hodně, prostě je to teď už moc složité😟A ne, že bych o tom neuvažovala, nehledala řešení. Už mi to kdosi před těma pár lety, kdy potok vyschnul podruhé psal. Bohužel, když vám půl roku takřka nekapne, jsou vám nádrže k ničemu. Mám tu tisícovku a menší u zahradního domku a několik lét po sobě, jsem je plnila z potoka (dokud tekla voda a mohla se brát) protože se prostě deštěm nenaplnily. Jak se říká: kde nic není, ani smrt nebere. 

Čekala jsem, jak to dopadne, abych mohla napsat: omlouvám se meteorologům, nakonec z původních 14mm, změněných na 2mm, napršelo 15mm👍Zalité, sice jen krátkodobé řešení, ale zalité máme👍Snad i brambory, to zjistím až zítra strčím prstíček😏

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 21:46:02 xxx.xxx.86.71
Skeeve:

Vzduchování - když nemáte možnost zvětšit výrazně objem vody, se stoupající teplotou klesá objem kyslíku rozpuštěného ve vodě, nucený oběh, jakékoliv vhodné čerpadlo, situaci zlepší, spotřeba proudu nebývá vysoká 

Děkuju, tento týden jsem to probírala se závlahářem, co tu byl na servis právě. Bohužel, on je plný až do podzimu, spíš mi zásahy neslíbil. Snad to všichni přežijem. 

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 19:08:34 xxx.xxx.86.71

Sarah, kdysi tu byla plánovaná přehrada. To se nějak ukončilo s prvníma povodněma na Moravě, investovaly se peníze tam, u nás nikdo nijak vodu nezadržuje, všechna meliorovanýma splavala odhučí do Moravy. V roce 50, bylo narovnání toku protipovodňové opatření. Byly tu všude meandry a tůně, nenechali tu nic. Různě po republice napravují…a to tam prší. Tady nekapne, ale neřeší se😢Jako ano, lidi nemají už skoro ani zahrady, natož aby něco pěstovali, i tady na vesnici. Takže áno, jsem sebestředná, vlastně to asi zajímá jen mě😕

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 18:57:27 xxx.xxx.86.71

Ještě Fatio k té vaší kritice dodám. My ty ryby nežerem, dokonce jsem tu ještě donedávna neměla ani žádné okrasné ryby, ale jen ty, co jsem před lety zachránila, posbírala umírající z potoka, který tehdy vyschnul poprvé. To byl rok 2012. Poprvé za můj život, mojí mamky i mojí tehdy 90leté babči. Blbé jelce, ale nemohla jsem to vidět(i tak jich tam tisíce umřely😢) Před dvěma lety jsem si koupila šest červených karásků a namnožili se mi okounci, které jsem zachránila taky ještě jako miniaturní potěr, nebylo poznat, co to je(vůbec jsem nevěděla, že to v potoce máme, ani jsem ty ryby neznala) Moje ryby, jsou taky moji mazlíci, mluvím s nima stejně jako s kočkama, není jich tam moc. Takže když mi vloni začaly lapat po vzduchu v přehřáté vodě bez přítoku, šílela jsem, dopouštěla vodu ze studny jen, abych je zachránila. Pak myslím naštěstí přišla za dva dny bouřka. Nechci tohle zažívat rok co rok, ale nevím, co se tím dá dělat, prostě nic. Jak říká můj muž, netrap se tím, co nemůžeš ovlivnit. Jenže ryby a ten zbytek osazenstva jsou živí tvorové, zahrada je živý organismus…nejde mi to se tím netrápit, mám je na starosti😟

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 18:24:08 xxx.xxx.86.71
Orionka:

Pro L.ž. : Možná by stálo za to dojít si po prázdném přítoku potoka proti proudu(který není) a zjistit, kdo si vodu stáhl do zahrady, do bazénu, do nádrže……jestli na tom potoce je osídlení. 

To jsem si právě naivně myslela, teda doufala jsem, že tam někdo něco buduje(lesáci) a vrátí se pak voda zpátky. Proti proudu bydlí sestřenka a vyvedla mě z omylu včera - voda prostě už neteče. Jsou na začátku hor, u nich ještě trochu, ve vesnici nad náma konec😢

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 18:16:32 xxx.xxx.86.71

Fatio, proč oduzujete někoho, na základě jen vašich doměnek? Všichni tu povolení na čerpání musíme mít. Navíc, my by jsme i měli vyjímku, nám teče samospádem. Zahradu jsem budovala před 23lety, to tu pršelo úplně normálně, nikdo tento stav nečekal. Rododendrony mají 20let a je jich asi 20ks(nemám to spočítané) jako…že bych je vyrubala? Ano, kdybych to věděla, sadím olivovníky a opuncie. Bohužel krom letního sucha, tu i sviňsky mrzne, takže nemám už cca 6 let žádné ovoce. Ani s tím bych nepochodila.  Prostě se tu počasí úplně zbláznilo proč, můžem jen domýšlet, od Prahy daleko, nikoho tady ten náš kout nezajímá…

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 17:47:30 xxx.xxx.86.71
eva:

Jako myslíte, že si člověk ty deprese vymýšlí? To jste jak pětileté dítě…🤔

S dovolením na to mám svůj názor. Stačí?

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 17:46:39 xxx.xxx.86.71

Jani, začnu od konce. však jsem tam na konci Bobče psala ve smyslu, že když je někdo nemocný, je pro něj všechno ostatní kolem naprosto malicherné, to je mi jasné.

Ronďáky🙂no jo, ale to je u vás na severu😉to se tady s tou naší saharou nedá srovnat, tu je prostě sucho, suchý vzduch, vyprahlo. Neprší 14dní? Jani tu v létě neprší minimálně měsíc a vloni teploty dva měsíce 30+, to si prostě nepředstavíš ani v nejhorším snu, jak všechno vyschne, uschne. O nějaké trávníky se ani nepokoušíme, to už je směs kde čeho, jen tráva v tom není😉i když tomu ,,trávník" říkáme😀Vodovod tu nemáme, teprve se začal budovat, tu není zdroj vody, tahá se voda pro naši a obce z okolí ze 30km vzdáleného zdroje. Takže máme studnu, z té bych brala vodu jen v nouzi nejvyšší, abych zachránila ryby v jezeře. A zalila ta rajčata a papriky. Jinak máme jako většina tady lidí na závlahu vodu z potoka, která plní jezero a v něm je čerpadlo na závlahu. Pokud přestane přítok, nemůžu rybám vyzalévat vodu, no😟Navíc to už je vedro a dusí se i tak😢 To jen tak na vysvětlenou. 

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 15:26:26 xxx.xxx.86.71
Anonymní:

Bože, do čeho jsi dal duši?  Já,já, já, jenom já.

Až se laskavě přihlásíte, ať vím, s kým mám tu čest, můžete napsat, co vlastně po mě chcete abych?  Nemocnice a doktory neovládám, vyhýbám se jim, jak čert kříži, takže tam nic neporadím, stejně tak nemám zušenosti s pečovákama, my jsme se o příbuzné starali sami. Co mě napadlo, jsem Bobče poradila a ona o mě nějak nestojí, takže ano, dovolila jsem si sem napsat i něco z mého pohledu. To jen tak na okraj. Jinak prosím, můžete si sem psát co chcete.

lesnizinka
lesnizinka 16.06.2025, 15:19:33 xxx.xxx.86.71

Jani, ale k automatickému zavlažování (které samozřejmě máme) potřebuješ vodu! Ono to není o tom: kdyby mi jen povadla zahrada. Některé věci, jako třeba ronďáky bez vody zahynou úplně, nemůže jim vyschnout plytký kořenový systém. Ano zahrada je o mě, nemám psy, už mi zbyla jen ta zahrada, trávím v ní veškerý čas, vlastně jsem se tam už skoro udřela, takže když mi usychá, je to pro mě bolestné stejně, jako mi odcházel Woruška. Ano, každý má smysl života v něčem, někdo v dětech, někdo ve zvířatech, někdo třeba v letadýlkách, já mám hlavně tu zahradu. No a taky nás živí, mám v ní veškerou zeleninu, co nehodlám kupovat. A co se týče té vody: o život jde, v tom potoce umřelo všechno živé, za chvíli dojde i na náš hlavní tok. A jediný, kdo tam ty ryby chodí zachraňovat je kdo asi? Ne, rybáři to nejsou, těm dodají nové ryby👎