Oprava. Zbytečný hnus.
Příspěvky uživatele
Ladd
Přečtěte si příspěvěk od Dublinbarzoj.
Léčit to jde. Detekovat to jde z mléka ještě před projevením příznaků. Při detekci Ihned omezím příjem vody, tím snížím dojivost a zamezím vzniku mastitid. Takže po vyléčení se jede dál. Než se krávy znovu rozdojí, reziduí antibiotik by se mohly zbavit.
Nemotejte mastitidu =krev a hnis v mĺéce a viry ( na které člověk není vnímavý) zničené přeškvařením. Ale i kdyby se mělo mléko do po nějaký čas vylévat, je pro mne, dokud neuvidím porovnání nákladů, správná cesta.
Srovnáni s kuřaty, které mají 100% úmrtnost je čistá demagogie.
Dokud nebudou jasně vyčísleny náklady, nikdo mi nevymluví, že vybíjení je hnus.
Jaký pokrytectví! Dokud nebudou jasně vyčísleny náklady na léčení + s tím spojené další náklady a proti tomu náklady na kompletní likvidaci, následnou obnovu celého stáda + další náklady, tak u mne převládá jasná etika nad nevyčíslenou ekonomikou.
Antibiotika a ochranné lhůty. Než se krávy dají do kupy a začnou znovu dojit, tak předpokládám, že už po ochranné lhůtě bude. (I kdyby se měly živit a mléko zatím likvidovat, tak je to kratší doba než odchovat jalovici až k produkci.)
Z mléka se vyrábělo máslo, to se následně přepouštělo a pak už se konzumovat mohlo, takže argument na prd.
Tomu o těch psech a krmení hmyzem (potrava budoucnosti, prý) už vůbec nerozumím. Spíš by mě zajímalo, jak by koňáci psali, kdyby jim přišli hlavanehlava vymlátit stáj.
Buggyra:Ha, včera jsem do živochytky chytla první myš! Už je zrecyklovaná! 🙂
Taky chytám do živochytky. Nastěhují se k nam do chlév vždy na zimu, když tam mám krmení pro ptáčky. Je jich tam vždycky jen pár (občas i myšice). Už 14 dní nic.
Máme podpůrnou zeď na zahradě podsypanou starými půlcihlovkami. Nosím je tam a nechávám tomu volný průběh, ať si je něco odloví, když vylezou.Musí aby se nažraly.
Každý den, při odpoledním krmení ji sundejte z hnízda, aťˇ se každý den nažere a protáhne, ať se za těch 5 týdnů co nejméně vyčerpá.
Jak dlouho kvokala, než jste ji nasadil?
Dublinbarzoj:https://www.agropress.cz/jak-jde-zdolat-slak-bez-likvidace-chovu-africke-zkusenosti/
Zase jiný pohled, zajímavé
Takže v okamžiku objevu nákazy v mléce přestat krmit a napájet, tím předejdu mastitidám. Pak očkovat a léčit. Ano náklady..
A nebo masakrovat zvířata a mít náklady s obnovou stáda. Holt vyspělá Evropa.
Prý u koček - někde jsem četl- ( ostatní zvířata netuším) brání vstřebávání vitaminu B. Ve žloutku je ho zase hodně, tak se to vykrátí. Já ji ho ale nedávám. Vajíčko dávám také jen jednou týdně, tak by se samozřejmě nic nestalo. Je ale dobré vědět.
Krmíme přibližně tak jako kometa. Jen nám nejí játra a maso jen syrové(dříve ho jedla; dříve také jedla tvaroh, ten přestala). Vajíčko jen syrové a jen žloutek (bílek by kočky neměly) + jogurt, sem tam líznout kapku smetany, když se z ní vaří + porce jakéhokoliv masa, z kterého se zrovna vaří. + jeden typ granulí N&D bezobilné.
Když něco nechce jíst, zkuste mu to prstem vmáznout do koutku tlamičky, mohlo by se tak na to chytnout.
To je na pob..tí.
No jasně, že patří. Jak ale chcete reagovat na příspěvek, který by zvířata eliminoval, aby tam děti mohly..
Mimochodem můj kluk je v kroužku Lesních strážců.
Tak Praha východ konečně vrabci, viděl jsem dva, dostatečně jsem ale nezaostřil, abych veděl jací. Moc tu ale nebývám, tak z tohoto krmítka jen sporadické postřehy.
Přesně tak. Děti dnes nežijí tak, jak jsme žili my, kdy jsme se sebrali, vzali si jídlo a šli na celý den na “čundr”.
Když zvíře vyloženě začne obtěžovat a zabije, je jasné že se musí zlikvidovat, takovýmto případům bychom ale měli předcházet a ne vše vybít, jen proto, aby někteří jedinci se nebáli jít do přírody.
V USA a Kanadě to délají tak, že obtěžující jedince odvezou daleko od lidských sídel. To na Slovensku asi dost dobře nejde. Stačilo by třeba začít tím, že je záměrně nebudu k lidským sídlům lákat (návnady, popelnice). Ostatní se uvidí, vše se dá řešit, od toho někteří z nás mají mozky v hlavě. Např v Africe, aby rolníkům sloni neničili úrodu, tak pěstuji v kolem svých polí v nárazníkové zóně papriku, ta jim smrdí a dál nejdou. Nebo mají kolem polí natažený drát a na něm pověšené včelí úly. Při dotyku se úly rozhoupou, včely začnou bzučet a sloni utečou, včel se bojí. Jak jednoduché. Ovšem Drvodělka by slony vystřílela. Teď jsem viděl dokument, kdy pastevci malují na zádě skotu oči, útoky lvů na dobytek to výrazně omezilo. Černý pastevec s holí v ruce tam říkal, že dobytek je jeho živobytí, ale lvy že miluje. V Indii zemědělci berou lvy jako ochránce polí před býložravci. A když se pohybují v místech, kde jsou tygři, řeší to maskami nasazenými vzadu na hlavě (oči i vzadu). Na tichomořských ostrovech domorodci vědí, že na třetině pobřeží mohou lovit, třetina je pro turisty (finančni příjem). A na třetinu se nesmí, pouze vědci, zde se ryby nerušeně množí a doplňují ztráty lovem. Myslím, že zde v Evropě ( hlavně tady - z hlediska myšlení mnoha lidí záměrně píši východní), máme ještě mnoho věcí se učit.
Ne mohl za zo ten, kdo tam dal ty návnady.
No vidíte a já zas bych řekl, ať v lese nejsou děti ale zvířata. Nemusíme být rozlezlí všude. A nebo přijmout riziko. Tahle planeta není jenom naše.
Protože už motýli létají, zkontroloval jsem ty své “uskladněné”. Z 5 přežil jeden.
Dnes ve chlévě první vlaštovka.
Doron:Babička ( a už o ní opravdu prozatím mluvím naposledy🤣 ) říkala, že to tvalo tři týdny, jako moje plané neštovice🙂.
Možná když je dobytek v dobré kondici tak to snáší lépe ? Oni je taky nějak “léčili”, něco jim dávali do toho teplého pití, ale už jsem zapomněla co to bylo, jestli nějaké byliny…
A nemůže se ten virus nějak měnit?
Vždycky jsem považovala třeba psincový kašel za takovou srandičku a letos měli mladí psi opravdu těžký průběh, Doron skoro umřel..Nejstarší, který už měl jednou lehounký průběh to vůbec nedostal.
Asi blbost, co ?
Nebyl jsem si jistej, ale ve škole jsme se tuším taky učili 3 týdny.
První fotka je zadní strana kukaní z chodbičky, tam jsou skleněné šoupačky ke kontrole.
Druhá fotka jsou otevřená dvířka ze vnitř kukaně. Na nich je ten mechanismus, který uvolnil západku. Budu muset vykoumat, jak to fungovalo, za mě už se to nepoužívalo.
Až to zprovozním, tak to sem dám.
No a já zase vím, že mléko se zpracovávalo. Babička ztloukala z celého nádoje (od 15 krav) máslo a pak ho jednou za 3 dny vozila do mlékárny. Tam jej tepelně zpracovali a pak se ke konzumaci prodávalo.
Sníženou produkci dobrý hospodář musel ustát. Tenkrát sedláci nebyli zaměření na jeden produkt. Že by se nemoc točila ve chlévě stále dokola delší čas se mi nezdá. Zrovna tak léčba v měsících. To už by bylo na uváženou udělat razantní krok.
Na půdě mám v zavařovačce 4 babočky. Našel jsem je na podzim v prknech, když jsem tam uklízel. Dnes jsem ji položil na bok, aby se jim lépe vylézalo. Ještě tam je ale celkem chladno, mám je u severní strany.