Studená stavba a dno s česnem má jako na obrázku 12,5x100 + očko 25mm na plodišti. U 8-rámečníků se to tak dělá, není to z mé hlavy. Ale o to nejde, já jsem v šoku, že se mi poprvé včely hrnou do medníku a nesou sebou bečky s medem😁 Když se to podaří i příště tak už to bude stát za pozornost. Už pár týdnů dělají misky i pár cvičných matečníků, takže mají radost🤭
Ještě mám ležan 39x30 a ten je v trávě na zemi. Tam je situace jiná. Mněl napřed pomalý rozjezd. Matka ale jede, plod na 12 rámcích, med skoro žádný a velké množství nedávno vybehlých včel. Možná se to pak obrátí a bude plný medu, párkrát mě ležan aspoň nějakou snůškou zachránil, ale také bych rád aby šli do rojovky a mohl jsem si udělat roj s matkou. Řekl jsem si, že nebudu mrzačit včelstva oddělkama a uměle je množit, místo matek líhnout nedonošence, dojit neoplodněné bejky a podobné věci, které zákonitě musí zničit vitalitu včelstva. Myslím si že se dnes tyhle zákroky dělají běžně necitlivě a včelaři “léčí” co sami způsobili. To bylo spolu s těžkou sezónou moje velké provinění v minulém roce. Nechám to na včelách a když to nepůjde a zase přijde katastrofa bez mého přičinění, tak sem nepatří a nebudu je tady chovat.
Abych také přispěl tak mám velmi příjemný úkaz v úlu na 8 rámcích B 42x27,5
Nejsem si jistý zda je to způsobem jak včelstvo vedu nebo umístěním úlu či kvalitou matky, možná kombinací všech vlivů. Moje motivace byla to, že prostě se zádama klasický úl B12 provozovat nemůžu.
Úl je umístěn na balkoně domu s jihovýchodní orientací, je tam závětří pod přesahem střechy, s východem na něj hned ráno svítí slunce a v poledne ho zastíní borovice a následně po zvytek dne je stín od přesahu střechy. Výška balkonu je cca 4m.
Úl je čtvercový korpus na 12 rámků míry B. Včelstvo šlo do zimy s jedním nízkým medníkem zásob na hlavě. Po zimě jsem vložil z každé strany 5cm cihlu XPS jak do plodiště 42x27,5 tak i menší cihly do medníku 42x14 a dále pokračuji na 8 rámcích.
Medníky pokládám pouze nahoru, tak jak to dělají lidé co si uvědomují že záda jsou jen jedny. A teď proč to píšu. Přišlo další ochlazení a tak jsem si myslel, že nemusím přidávat čtvrtý medník protože do třetího sotva začli nosit a mohly by zásoby naopak ubývat. Protože jsem zvědavej a mezi horníma loučkama mám hranolky jako strůpek tak občas kouknu co přinesly a vytáhnu jeden rámek a zbytek úlu je jako by o mě nevěděl. Je tu hnusné počasí a tenhle rok pokaždý když něco rozkvete, teď 12°C, ale když v poledne zasvítí sluníčko tak vezmou útokem asi řepku. Medník byl skoro plný, musel jsem přidat čtvrtý. Moc těch včelstev nemám, momentálně 2, ale tohle mě opravdu baví.
A teď čím to je? Izolací, umístěním, zúžením jen na 8 rámků, matkou? Nebo že se v nich kromě šetrné kontroly rojové nálady nepřehrabuju? Metodu teď nemám, jen na ně koukám a čekám co bude. Ale okoukal jsem to v Rusku, takže to nezkoušejte 🤣
Plod dole je na 8 rámcích 42x27,5 je tam trochu pylu, ale med žádný jen 100% plodu ve všech fázích. Plodiště přesahuje jako kopule do prvního medníku 42x14 a v různé míře je na 5 rámcích a zbytek je už med.
Tož jen tak pro zajímavost, závěry si z toho udělám až na závěr 🙂 Třeba jsem Toma 50 trochu rozptýlil a vyprdne se na anonymní prudiče a psát samozřejmě může jen když bude chtít.
Já tam od začátku do konce čtu jen zaklinaní kleštíkem. Někdo trpí varroafobií nebo dokonce varroademencí a lakuje tím veřejnost. I když bude většina opakovat lež, stále to bude jen opakovaná lež ať se mezi sebou schodnou jak chtějí. Já měl loni v úmyslu preléčit až varidolem pro jistotu abych zjistil co spadne. Protože jsem měl strach tak jsem namátkou odvíčkovával trubčinu pokaždé když jsem jí měl v ruce a u 21 včelstev nebo kolik jsem jich vlastně měl koncem léta jsem ani jednou nenašel ani jednoho brouka. Do fumigace mi ale zbyla sotva polovina včelstev. Spady na ní nebyly nějak významné i když mi bylo záhadou kde se vůbec vzali, když jsem je celý rok nepotkal. Do dalšího roku přežily 4 včelstva, mněl byla čistá, tedy 0. Jedno slabé vykradly, druhé slabé jsem radši spojil a tak mám teď jen 2, ale ty jsou v super kondici, tak na nich můžu aspoň stavět. To je úhyn 90% a myslím si, že za to může nepřispusobení vcelařových metod potřebám včelstva, nerespektování náročných klimatických změn a biologických hodin našich malých ŽIVÝCH dělnic. To má chovatel znát a umět. A všem kterým to padlo, ať si sáhnou predevším na své svědomí a nehažou celou zodpovědnost na nějaké blechy.
V roce 1901 měl mít dozorce včelnice, který chytal roje něco na stříkání vody, zrcadlo kterým na roj odrážel záblesky slunce a kosu nebo plechové hrnce na které mlátil, prý vše pomáhá na rychlejší sednutí roje 😁
Mohl to být jen můj dočasný problém. Ale dobře jste popsal k jakým jevům na rámcích dojde pokud prostor nad sebou přijmou. U mě to bylo dost jiné a to tak že se chovali k medníku jako by tam nebyl, doslova jako oddělen nějakou fólií, vůbec žádné včely se tam nešli podívat, procházet. Postupně pak došlo k zanešení celého plodiště zásobami, że to vypadalo jako když se krmí na zimu, první nízké rámky se zavíčkovaným medem se mi poté objevili v tlumiči. Třeba jim tehdy nevoněly mezistěny, nebo byly slabší a tak jim stačil prostor plodiště kterého se věrně držely, nejspiš kombinace více vlivů a mého amatérství.
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 25.04.2025, 15:56:37
Promiň asi jsem to jen úplně nepochopil, nechci plašit nebo zasahovat do metodiky, jsem myšlenkama ještě zaseklý u problému, který jsem předchozí 2 roky měl s obsazováním medníků a tak kdyby byla krize nejvyšší tak nabízím její ověřené řešení. Samozřejmě normálně by měl stačit medník jen nasadit bez těch mých berliček. Teda oproti tvému lokálu jsou všude jinde snůškové poměry velmi dobré. Letos mám objednané poprvé v životě 2 oddělky, jiné včely než moje oříšky, tak uvidím jesi ten problém mají jen moje včely nebo jejich včelař 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 23.04.2025, 20:15:07
Jesi je máš stále problém dostat do medníku tak jim tam dej nahoru ty trubčáky s medem někam ke středu kde je nejvíc plodu. Matka když má možnost tak stejně klade jen na vysokých rámcích plodiště, nahoru jen upustí páru když se to dolů nevejde a když ti zaklade 1 nebo 2 nízké rámky v medníku tak čemu to vadí? Naopak se ti budou hodit až budeš příště opět lákat včely do medníku. Další možnost je povytáhnout plodový rámek o polovinu nahoru do medníku. Člověk musí tipovat a rozchovávat včelstva co rády obsazují medníky, podobně jako je moderní šlechtit impotenci z matek co se nerojí 🤣 Já jim nechal plodiště jen na 8 rámcích 42x27,5, v medníku mám zakladené kolečko jen na 1 plástu zbytek úplně plný nezavíčkovaného medu z vrb a na tom už začínají plnit druhý medník, sice ještě bzučí vrby, ale už začíná žloutnout řepka a někde jsem na ní hned viděl i včely.
Já jsem v té době měl 100x větší problémy než rozčilování s Tom50 a vím jak se na fórech chová a je to známá osobnost spoustu let a pěkně divočil na všech fórech, tak už by lidi mohli spolknout jaký je. A jaký teda je? Vy mu dáváte nálepku “zlý pes”, ale on jen štěká a nekouše. Aspoň se nepřevařuje, na rozdíl od jiných není tak strašný jak vypadá. Ještě jsem ho neviděl někoho odpálkovat i když si neodpustí některé rejpance. Jeho metody se vždy schodují s tím co se lze dočíst ve starých knihách nebo lze vidět u ohleduplnějších vcelařů a když jsem byl ke včelám opatrnější a vycházel z jeho rad tak mi přezimovaly všechna včelstva. V jeho metodě není nic co by mohlo včelstvu ublížit, je hodně opatrná a úplně v protikladu k některým kaskadérským kouskům.
Taky si myslím, že za tuhle diskuzi která se nehodí na velikonoce dostaneme od Pánbíčka minimálně na holou a to že někdo dnes nemá ani svědomí nebudu už rozebírat.
Přijde mi to napadeni přehnané, pokud si dobře pamatuji tak zatímco jsme na jaře opatrně včelstvům blinovkami rozšiřovali plodiště tak Smidla na rozvíjející včelstvo hodil rovnou 17cm medník bez jakýkoli fólie, buchty, uteplivky, čehokoli. Úplný opak toho co nám v té době Tom ochotně a jako za ručičku vysvětloval. Po takovým zákroku by měl hledat chybu především u sebe.
Já si ani nejsem jistý kde byla letos hlavní příčina mých úhynů, ale kdybych náhodou měl včelstva od Toma(žádná od něj nemám) tak bych ho z toho měl takto veřejně obvinit? A není tam někde ještě i ruská stopa?
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.04.2025, 20:41:27
Vím že v tom máte jasno, ale abych vás trošku podpořil tak v knize Bartnictwo z roku 1901 je jako první vada úspěšného zimování chybění vody, potom nedostatek vzduchu a pak se také řeší nadbytek vody kvůli plísni. Lze si představit i extrémně škodlivý případ a to je uteplený úl s “otevřeným” stropem, jak začnou včely v podobném úlu topit při plodování tak je z úlu doslova sušička.
Díky Bohu jsem dostal novou příležitost. Něco přežilo, už to klade a zbylo jim i velké množství medových zásob, tedy mohu teď být já a hlavně včelstva v klidu. Jedno hezké je v starém utepleném palubkovém ležanu 39x30, další 2 pěkná jsou v dadantech 42x27,5 a ještě tu byli 2 úplní chcipáčci, hrstka včel s matkou, ty jsem spojil a je z toho pořád 1 úplnej chcípáček. Mám teď tedy 3 včelstva a případně 1 rezervní matku kdyby se někde vyskytla například trubcokladná matka. Už třetí den nosí pyl a dnes začli prášit lísky i u mě na zahradě a pár včel jsem na nich také viděl.
Seznam je obyčejný bulvár kde může psát každý autor co má díru do zadku o věcech kterým nerozumí. Jsou tam vyteoretizované nesmysly z vědy, techniky a politiky. Bohužel je nejnavštěvovanějším portálem v ČR a tak dochází i k ovlivňování veřejného mínění pokud někdo potřebuje. Zakázal jsem si tam chodit a mám svatý klid, stačí to obejít na email.cz nebo pocasi.cz je li třeba a minimalizuje se tím poškození mozku.
A už ty lísky práší? Když do nich sáhneš tak se z nich bude sypat pyl. Já měl minulý rok včely na lískách už v půlce února, když se udělalo hezky tak byly plné včel. Teď očekávám to samé každým dnem.
Už mám nový elektrický, ale neměl jsem zatím moc příležitost ho pořádně využít. Starý na kliku byl dost líný a když byl med hustý tak se v něm občas i brodily Béčkové rámiky😁
Hlavně jsem chtěl nerez, ten starý medomet vždycky napřed vyplivl takový kovový hegeš.
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 20.02.2025, 09:06:08
Děkuji, ulehčil jsi mi život, já se s tím vždycky sral a děsil se skladování upatlaných rámků, budu od teď čuně s upatlanýma rámkama a budu moc rád, že upatlané jsou😄
Četl jsem a znělo to docela přesvědčivě, použití výkluzů po posledním medobraní, že když se na výkluz položí zpět odvíčkováné nebo vytočené rámky tak tam včely umí najít cestu aby si to vylízaly a prenosily dolů. Pak se to dá vysušené a bez včel sebrat. Pro včely je to o šok míň a když už tam ten výkluz ležel.Co myslíte, máte zkušenost?
Podobný efekt se dá docílit i oddělením medníku posunutou strůpkovou fólií.
Myslím že Goro ví o co jde, akorát nechce nafukovat něco co se nakonec ukáže jako zcestný závěr, ale opatrnější vědí že o kouření se taky dlouho tvrdilo, že zdraví neškodí protože to byl dobrý byznys. Třeba jsme vedle, ale komu lze věřit? Martin má v plánu dělat uteplené úly ovčí vlnou? Takový úl by šel opatřit stínící látkou, byla by pod vnějším palubkovým opláštěním podobně jako se dává paropropustná fólie. Já se k takovému pokusu připojím na přez rok v rámci pokusu s utepleným úlem, mám teď napečeno a spoustu jiné práce.