Aktuálně: 2 205 inzerátů287 555 diskuzních příspěvků20 544 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 11:56:10 xxx.xxx.198.226

Vy se ale ke koni nedostanete denně, že? Protože moje řešení by bylo, koně nakrmit něčím, aby nemusel být životně závislý na té kratičké přemrzlé trávě. Postavit ho na hodinu k volnému senu nebo kýbli senných granulí… Nebo pokud je to ustajovatel schopen zajistit, tak ráno a večer. Ať se napucne a pak může zobat kratinu většinu doby jen na chuť. Skoro to na mě dělá dojem, že oni to nederou až k hlíně tak úplně kvůli hladu, ale spíš kvůli tomu, že nemají objem do žaludku/střev a nedělá jim to dobře…?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.06.2026, 12:00:53 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 11:56:10

Mám trošku toto podezření.  Že jim prostě chybí v některých dnech objem. Ale už jsem to tu řešila minule, hubení nejsou, sbírat mají co vždycky. Ustajovatel má koně dokonce své koně na trávě, která vypadá jak golfové hřiště  a koěn jsou pořád tlustí, mají vidle sena denně a přes zimu dostávali každý tak 10 kg sena denně.

Pokud se ale z tohoto důvodu bude přichvacovat, budu asi muset velmi zvážit změnu ustájení. Mně náhubek fakt dává smysl jen na pastviny, kde je ta tráva vzrostlejší.
A ta nepohoda se nejvíc projeví, když na koně sednu samozřejmě. Jsem schopná se tam dostat denně, ale už je to dost náročné, jezdím daleko do práce a někdy musím fakt hodně plánovat.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:15:33 xxx.xxx.198.226

Taky mám naše poníky na golfovém hřišti a dostávají ani ne záchovu denně. Ale dostávají to dvakrát denně do sítí, aby si s tím trochu pohráli, většinu dne tedy mají v trávicím systému nějaký objem, a polovina jejich KD je ještě špatně stravitelná sláma, která se v TT zdrží snad teda o něco déle. Se chlácholím. 🙂

Náhubek bych k sítím fakt nedávala, s těmi náhubky a sítěmi, co mají naši, by neměli nejmenší šanci… Náhubky dávám na práci, abychom neměli po půlhodinové procházce vytrhané ruce z ramenních kloubů nebo na lonži abych neměla po dvou kolečkách poňa svázaného do kozelce, protože jede celou dobu hubou po zemi…

Před ježděním bych v takové chvíli koňovi nacpala teřich objemem. Klidně nějakou vojtěškou, pokud s ní nemá problémy. Aby se vypufroval žaludek… Krmím takhle plnokrevníka. Sice dostane nějaké to kilo ovsa, ale má to právě smíchané s vojtěškou. A ten je na adlibitním seně celoročně, samozřejmě teď se k tomu i pase.

bassrock
bassrock 11.06.2026, 12:20:18 xxx.xxx.251.130

Tak já mám jiné oko a mě se na fotce kůň nejeví jako tlustý. 

Tlustá je Madam, pač teď nic moc neděláme a ona není líná se nažrat. Předloni, když měla Piraňa po operaci a Madam nataženou šlachu, tak jsem jí dala košík. Prvních 14 dní fakt zhubla, pak se váha zastavila a zase se vrátila. Když jsem jí jeden den sledovala, tak jsem objevila, jak si milostivá nahrne seno do košíku a pak žere přímo z košíku, takové Take away 😀 Seno mají pod sítí s oky cca 3 cm, trávu ve výběhu minimální. Takže jsem košík zase sundala. Za mě se neosvědčil, tedy než se ho potvora naučila využívat jako piknikový koš, tak to bylo dobré, no.

Situace u 4xJany mi taky evokuje, že kůň nemá objem a pokud projevuje nepohodu pod sedlem a venku žere co může … no já vím, že to není jednoduchý a všude je něco, ale asi bych přemýšlela nad změnou ustájení.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:41:41 xxx.xxx.198.226

Jsem se chtěla pochlubit - zapršelo, tak jsem nafotila schlíplé hubeňoury 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 11.06.2026, 12:56:58 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 12:41:41

😀 Já jsem k té poslední fotce chtěla napsat bublinu, ale  to nemožu, bylo by to neslušný. Ale von tak vopravdu kouká takhle, že to hned naběhlo. 😀

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:59:30 xxx.xxx.198.226

Takže to je nenápadná výzva k tomu, abych zvědavostí pukla a tu bublinu vás nechala sem přidat? Jako jestli jo, tak stačí málo, a nechám! 😀

kometa
kometa správce
11.06.2026, 13:04:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.06.2026, 11:07:44

síť mají s velmi malými oky

To by mělo stačit i na “bez náhubek”. Pochopila jsem správně, že koně nemají seno celoročně?

Zrzavci
Zrzavci 11.06.2026, 13:06:27 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 12:59:30

Jenže…. dyž já se bojim! 😀

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.06.2026, 13:07:34 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.06.2026, 13:04:15

Nemají v sezoně, to se jenom pasou, mají jednotlivé čtverce, kde bývá trávy dost, ale někdy se čeká, dokud to úplně nevypasou, než se přeženou dál a v tu chvíli začnou být schánčliví. Seno mají cca od listopadu do dubna, pak vůbec.
Prostě koně netrpí a jsou blahobytní, ale ten náhubek už mi přijde moc utažený kohout. Jen nevím, jak naložit s tím přichvácením, tohle všechno mám právě od kováře, i ten nález, i tu radu.

kometa
kometa správce
11.06.2026, 13:14:14 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.06.2026, 13:07:34

dokud to úplně nevypasou, než se přeženou dál 

Tady bych se bála koliky.

Za mě by měli mít seno celoročně. Pak by se tolik nevrhali na tu přemrzlou trávu a třeba by se neschvacovali.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 14:12:15 xxx.xxx.198.226

Teď teda abych nebyla úplně za tyrana, ale takové ty změny na kopytech, že se občas rozšíří bílá čára, to bych asi úplně neřešila, pokud se kůň neprojevoval nějak bolestivě… někteří koně reagují metabolicky tak, někteří jinak, některým stačí méně a “přichvátí” se snadno, pokud to ale zůstane ve fázi “byl nějaký zánět v kopytě a kůň chodí rovně a kopyto je funkční”, tak si nejsem jistá, že bych to nějak zásadně řešila. Možná bych jen pokrčila rameny a řekla “aha”… zvlášť jestli to bylo poprvé. 

To, že je kůň protivný při sedlání nebo pod sedlem, že je divý hlady, to bych asi řešila víc než že má někde rozšířenou bílou čáru.

Verun
Verun 11.06.2026, 22:35:18 xxx.xxx.220.9

seno celoročně, váže v těle vodu 

krátká tráva je jako by olizovali cukřenku, proto jsou blahobytní a přichvácení (fruktany) 

taky mám kobylu “tlustší” , ale náhubek bych taky JÁ  na kobyle těžko snášela( sundavá si masku, ohlávku s třásněma a náhubek by asi taky šel), seno taky dávám  do boxu do sítě celoročně, ale max 5x5 oka (jinak už je to podle mě “týrání” 😂) a trochu volného vedle…

Verun
Verun 11.06.2026, 22:38:21 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Teď teda abych nebyla úplně za tyrana, ale takové ty změny na kopytech, že se občas rozšíří bílá čára, to bych asi úplně neřešila, pokud se kůň neprojevoval nějak bolestivě… někteří koně reagují metabolicky tak, někteří jinak, některým stačí méně a “přichvátí” se snadno, pokud to ale zůstane ve fázi “byl nějaký zánět v kopytě a kůň chodí rovně a kopyto je funkční”, tak si nejsem jistá, že bych to nějak zásadně řešila. Možná bych jen pokrčila rameny a řekla “aha”… zvlášť jestli to bylo poprvé. 

To, že je kůň protivný při sedlání nebo pod sedlem, že je divý hlady, to bych asi řešila víc než že má někde rozšířenou bílou čáru.

ona to není jen rozšířená bílá čára, ale bývá to regulerní prokrvácení z poškozeného lamelárního spojení a to už je na zvednutý ukazovák.

Buggyra
Buggyra 12.06.2026, 07:11:29 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 11.06.2026, 22:38:21

Tak, nevím, co tam ten kovář té Janě našel, že. Pokud “prokrvácení” je bílá čára zabarvená, tak to jsem neměla ani u toho schváceného poníka, který mi měsíc nechodil. A to jsem zdvihla všechny prsty a i zadnici ze židle.

Horsana
Horsana 12.06.2026, 08:22:47 xxx.xxx.16.130

JanaJana- ona to nie je idealna fotka, no ja vidim tak BCS 5.

Nie je tucna, podla mna dost zhodila, ale fotky klamu obcas, ak nie su vzdy rovnake na porovnanie a v akom takom zootechnickom postoji.

Po Slnovrate sa kone zacinaju pripravovat na zimu uz. 

V dubnu vy mate travu? Lebo u nas bol toho roku prd makovy.

Buggyra
Buggyra 12.06.2026, 08:37:59 xxx.xxx.198.226

Já netrpělivě čekám, až poníci konečně shodí zimní srst (ještě jim to bude trvat, zase se ochladilo…), abych zjistila, jestli jsou jim vidět žebra… No tlustšímu určitě ne… a hubenějšího pouštíme občas na dožírku k velkým koním, aby se pospravil.

Plnokrevník trochu přibral, jsou puštění na nové pastvině, tráva po karpy, tak mu to svědčí. Pastvina je v pěkném prďáku, tak snad i lehce podporuje nasvalování 🙂 Ale prší, je zima, až jsem zapřemýšlela, zda nedat na noc deku… chjo. Ale tu musím zazáplatovat a opatřit novým nátěrem proti promokání… A ještě asi tak deset dalších musím spravit. Kdy to budu dělat, nevím.

Jinak trávu máme, my pastviny rotujeme. Tuhle zavolala známá, že soused od ní nasušil seno a nikdo to seno nechce, že koňáci všichni v první řadě zjišťují, jestli je v balíkách, a jak slyší, že si to musí pohrabat, tak všichni od toho ruce pryč. Tož jsem nahodila hrábě vidle a jela si to naložit, ještě že mi pomohl muž od známé, protože bych tam byla do tmy, sena plný přívěs na koně (takový dobrý kulatý balík by toho byl), takže pětistovka v kapse, tak se mi to líbí. Budeme mít 14 dní co do krmelce 🙂 Na pastvě jsou koně jen přes den, na noc se nechávají v základním výběhu, nevím proč, asi aby tu pastvu moc nezdecimovali…?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.06.2026, 08:41:41 xxx.xxx.147.150
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.06.2026, 08:22:47

Ano, vím, že to není ideální fotka.
V dubnu tráva….no něco bylo, jak to popisuji. Sbírat bylo co. 10 cm to nemělo, nebo místy max.  Od cca půlky dubna šli od sena, jelikož ustajovatel nechtěl dávat víc jak jeden balík, aby byli motivovaní se chodit pást (1 balík na osm koní). Fungovalo to ale tak, že se mezi sebou jen řezali. Takže se jim to sebralo úplně.
Moc díky všem za názory, šlo mi teda o využití toho náhubku a jaké s tím máte zkušenosti

Zrzavci
Zrzavci 12.06.2026, 08:45:02 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.06.2026, 08:37:59

Proč jen nejste u nás Buggyro, měla bysta ode mne taky seno zdarma. Snažila jsem se to tehdy udat po všech čertech. A to v době, kdy díky suchu bylo sena málo, drahé a ještě se kradlo. A ano, přesně, jak to nebylo v balících, neměl nikdo zájem. Zkusila jsem i útulek. a to bych bývala klidně u toho nakládání asistovala. Tak jsem to vzdala a sekám to prostě traktůrkem.

Saga
Saga 12.06.2026, 08:47:44 xxx.xxx.167.183

Já se přidávám do klubu “bez náhubku”. Podle režimu, který má Janin ustajovatel nastavený, mi to přijde už přes čáru. Vzhledem k tomu, že většina z vás ví, co jsem tu loni řešila a už od té doby uteklo 13 měsíců, tak mám celkem porovnání v čase. Dříve, myšleno cca od roku 2007, jsem měla stejný ustajovací systém jako Janin ustajovatel. Seno jsem krmila od října/listopadu do cca dubna, dle počasí. Zbytek roku pastva na holožíru + jsme kosou obsékali meze kolem výběhu (taková ta tráva po kolena, co roste všade po škarpách, abyste měli představu, jen to nebylo kolem silnice, ale kolem výběhu). Výsledkem byli celoročně obézní koně, ať se s nima (ne)dělalo cokoliv. Pravda, vždy jsem tu měla pony, chlaďase a jejich různé kombinace, prostě lehce záživná plemena. Nikdy jsem tu neměla A1/1, ČT apod. ani jejich kombinace. Někteří se schvátili hned, někteří později, beganka nikdy (potvrzeno RTG). Když se to stalo loni, tak mi (PaneBože po tolika letech)došlo, že tímhle systémem už dál jít prostě nemůžu, že roky a roky opakuju stejnou chybu. A to není v pořádku. Vyslechla jsem rady mých kovářů, mých vetek a v neposlední řadě i tady vaše rady. A ze všeho jsem si něco vzala. Výběh jsme asi po milionté předělali, chlap mě u toho reálně málem přizabil, řek, že tohle už je naposledy, jinak jdou ty dvě už prostě do buřtů🙄…A přešla jsem na celoroční krmení senem a prakticky nulovou pastvu. S vet jsme spočítaly záchovku, která reálně nepracujícím koním stačí (bereme to tak, že procházky a krokovky nejsou práce). Koně jsou celoročně na holožíru + seno na kila, nic se jim neseče, nijak se jim nepřilepšuje, zybtek výběhu usušíme na seno a jestli je na tohle posečené místo vůbec pustíme, tak tak nejdřív červenci a možná v sprnu, jinak maj smolíka a budou tam max hoďku denně. Ještě mám před výběhem takový asi stometrový plácek, kam je občas pustím tak na dvacet minut (když je hezké počasí a chce se mi, nebo mám v plánu flekyhorse někam vzít ven). Výsledek je ten, že až do konce května malá moc hezky zhubla, jak bylo sucho a tráva nerostla, tak její kondice byla super. Velká hubla pomaleji, ale hubla. Teď u nás už prakticky obden prší, takže holožír se zazelenal🙄. Výsledek je ten, že malé během 14ti dnů!!! narost pupek, což mě dost se*e, ale zatím jen pupek, jinak nic, velká mi pořád hubne, protože na ní je tohle prostě pořád málo. Mini je venku v poho, tže vidím, že nažraná je. Fleky je venku absolutně nesnesitelná, chňape úplně po všem, co je k jídlu, je na ní vidět, že má hlad, tže když vím, že s ní někam půjdu a nebude mít udidla (s těmi to nedělá, neumí se s nima nažrat) musím jí nechat aspoň 20 mintu na tom plácku před výběhem nechat nežrat, nebo sežere ona mě. 

Tže jsem po dvaceti letech chovu koní ve vlastní malé stáji došla k závěru, že seno je alfa a omega všeho (to by jeden nečekal, že jo🙄) a pastva přesně na tom typu trávy, jako jsem tu měla já, a má i Janin ustajovatel, je pro tlustokoule s minimem pohybu nebo jen rekreačním zatížením, naprosto nevhodná…Letos zatím bez jakéhokoliv náznaku schvácení nebo koliky. Obě mi lítaj po šutrech, až mi to bere dech. Mini je v poho, velká je v těžké žrací nepoho, ale holt není každý den posvícení. Stojí mě to víc peněz na senu, ale co už, v mých podmínkách, kdy nedám ani 10tis. za seno ročně, se to vsákne.

A ještě jak jsem tu onehdá psala, že jsem jim odstranila tu krmnou bednu, tak ještě že jsem to udělala! Zvykly si na to za tři dny a teď jsou max. spoko! Hážu jim to seno volně na gumy, ony si ho rozprasí podle sebe, jedna druhou konečně přestala vyhánět, protže je nelimituje žádná bedna, tak mají místa dost. Já to večer smetu koštětem a mám uklizeno! tže žádný krmelec, sítě nebo kýho výra už mi nesmí do baráku!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.