Aktuálně: 1 895 inzerátů281 944 diskuzních příspěvků20 126 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 11:56:10 xxx.xxx.198.226

Vy se ale ke koni nedostanete denně, že? Protože moje řešení by bylo, koně nakrmit něčím, aby nemusel být životně závislý na té kratičké přemrzlé trávě. Postavit ho na hodinu k volnému senu nebo kýbli senných granulí… Nebo pokud je to ustajovatel schopen zajistit, tak ráno a večer. Ať se napucne a pak může zobat kratinu většinu doby jen na chuť. Skoro to na mě dělá dojem, že oni to nederou až k hlíně tak úplně kvůli hladu, ale spíš kvůli tomu, že nemají objem do žaludku/střev a nedělá jim to dobře…?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.06.2026, 12:00:53 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 11:56:10

Mám trošku toto podezření.  Že jim prostě chybí v některých dnech objem. Ale už jsem to tu řešila minule, hubení nejsou, sbírat mají co vždycky. Ustajovatel má koně dokonce své koně na trávě, která vypadá jak golfové hřiště  a koěn jsou pořád tlustí, mají vidle sena denně a přes zimu dostávali každý tak 10 kg sena denně.

Pokud se ale z tohoto důvodu bude přichvacovat, budu asi muset velmi zvážit změnu ustájení. Mně náhubek fakt dává smysl jen na pastviny, kde je ta tráva vzrostlejší.
A ta nepohoda se nejvíc projeví, když na koně sednu samozřejmě. Jsem schopná se tam dostat denně, ale už je to dost náročné, jezdím daleko do práce a někdy musím fakt hodně plánovat.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:15:33 xxx.xxx.198.226

Taky mám naše poníky na golfovém hřišti a dostávají ani ne záchovu denně. Ale dostávají to dvakrát denně do sítí, aby si s tím trochu pohráli, většinu dne tedy mají v trávicím systému nějaký objem, a polovina jejich KD je ještě špatně stravitelná sláma, která se v TT zdrží snad teda o něco déle. Se chlácholím. 🙂

Náhubek bych k sítím fakt nedávala, s těmi náhubky a sítěmi, co mají naši, by neměli nejmenší šanci… Náhubky dávám na práci, abychom neměli po půlhodinové procházce vytrhané ruce z ramenních kloubů nebo na lonži abych neměla po dvou kolečkách poňa svázaného do kozelce, protože jede celou dobu hubou po zemi…

Před ježděním bych v takové chvíli koňovi nacpala teřich objemem. Klidně nějakou vojtěškou, pokud s ní nemá problémy. Aby se vypufroval žaludek… Krmím takhle plnokrevníka. Sice dostane nějaké to kilo ovsa, ale má to právě smíchané s vojtěškou. A ten je na adlibitním seně celoročně, samozřejmě teď se k tomu i pase.

bassrock
bassrock 11.06.2026, 12:20:18 xxx.xxx.251.130

Tak já mám jiné oko a mě se na fotce kůň nejeví jako tlustý. 

Tlustá je Madam, pač teď nic moc neděláme a ona není líná se nažrat. Předloni, když měla Piraňa po operaci a Madam nataženou šlachu, tak jsem jí dala košík. Prvních 14 dní fakt zhubla, pak se váha zastavila a zase se vrátila. Když jsem jí jeden den sledovala, tak jsem objevila, jak si milostivá nahrne seno do košíku a pak žere přímo z košíku, takové Take away 😀 Seno mají pod sítí s oky cca 3 cm, trávu ve výběhu minimální. Takže jsem košík zase sundala. Za mě se neosvědčil, tedy než se ho potvora naučila využívat jako piknikový koš, tak to bylo dobré, no.

Situace u 4xJany mi taky evokuje, že kůň nemá objem a pokud projevuje nepohodu pod sedlem a venku žere co může … no já vím, že to není jednoduchý a všude je něco, ale asi bych přemýšlela nad změnou ustájení.

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:41:41 xxx.xxx.198.226

Jsem se chtěla pochlubit - zapršelo, tak jsem nafotila schlíplé hubeňoury 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 11.06.2026, 12:56:58 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 12:41:41

😀 Já jsem k té poslední fotce chtěla napsat bublinu, ale  to nemožu, bylo by to neslušný. Ale von tak vopravdu kouká takhle, že to hned naběhlo. 😀

Buggyra
Buggyra 11.06.2026, 12:59:30 xxx.xxx.198.226

Takže to je nenápadná výzva k tomu, abych zvědavostí pukla a tu bublinu vás nechala sem přidat? Jako jestli jo, tak stačí málo, a nechám! 😀

kometa
kometa správce
11.06.2026, 13:04:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.06.2026, 11:07:44

síť mají s velmi malými oky

To by mělo stačit i na “bez náhubek”. Pochopila jsem správně, že koně nemají seno celoročně?

Zrzavci
Zrzavci 11.06.2026, 13:06:27 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 12:59:30

Jenže…. dyž já se bojim! 😀

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.06.2026, 13:07:34 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.06.2026, 13:04:15

Nemají v sezoně, to se jenom pasou, mají jednotlivé čtverce, kde bývá trávy dost, ale někdy se čeká, dokud to úplně nevypasou, než se přeženou dál a v tu chvíli začnou být schánčliví. Seno mají cca od listopadu do dubna, pak vůbec.
Prostě koně netrpí a jsou blahobytní, ale ten náhubek už mi přijde moc utažený kohout. Jen nevím, jak naložit s tím přichvácením, tohle všechno mám právě od kováře, i ten nález, i tu radu.

kometa
kometa správce
11.06.2026, 13:14:14 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.06.2026, 13:07:34

dokud to úplně nevypasou, než se přeženou dál 

Tady bych se bála koliky.

Za mě by měli mít seno celoročně. Pak by se tolik nevrhali na tu přemrzlou trávu a třeba by se neschvacovali.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.