Já se přidávám do klubu “bez náhubku”. Podle režimu, který má Janin ustajovatel nastavený, mi to přijde už přes čáru. Vzhledem k tomu, že většina z vás ví, co jsem tu loni řešila a už od té doby uteklo 13 měsíců, tak mám celkem porovnání v čase. Dříve, myšleno cca od roku 2007, jsem měla stejný ustajovací systém jako Janin ustajovatel. Seno jsem krmila od října/listopadu do cca dubna, dle počasí. Zbytek roku pastva na holožíru + jsme kosou obsékali meze kolem výběhu (taková ta tráva po kolena, co roste všade po škarpách, abyste měli představu, jen to nebylo kolem silnice, ale kolem výběhu). Výsledkem byli celoročně obézní koně, ať se s nima (ne)dělalo cokoliv. Pravda, vždy jsem tu měla pony, chlaďase a jejich různé kombinace, prostě lehce záživná plemena. Nikdy jsem tu neměla A1/1, ČT apod. ani jejich kombinace. Někteří se schvátili hned, někteří později, beganka nikdy (potvrzeno RTG). Když se to stalo loni, tak mi (PaneBože po tolika letech)došlo, že tímhle systémem už dál jít prostě nemůžu, že roky a roky opakuju stejnou chybu. A to není v pořádku. Vyslechla jsem rady mých kovářů, mých vetek a v neposlední řadě i tady vaše rady. A ze všeho jsem si něco vzala. Výběh jsme asi po milionté předělali, chlap mě u toho reálně málem přizabil, řek, že tohle už je naposledy, jinak jdou ty dvě už prostě do buřtů🙄…A přešla jsem na celoroční krmení senem a prakticky nulovou pastvu. S vet jsme spočítaly záchovku, která reálně nepracujícím koním stačí (bereme to tak, že procházky a krokovky nejsou práce). Koně jsou celoročně na holožíru + seno na kila, nic se jim neseče, nijak se jim nepřilepšuje, zybtek výběhu usušíme na seno a jestli je na tohle posečené místo vůbec pustíme, tak tak nejdřív červenci a možná v sprnu, jinak maj smolíka a budou tam max hoďku denně. Ještě mám před výběhem takový asi stometrový plácek, kam je občas pustím tak na dvacet minut (když je hezké počasí a chce se mi, nebo mám v plánu flekyhorse někam vzít ven). Výsledek je ten, že až do konce května malá moc hezky zhubla, jak bylo sucho a tráva nerostla, tak její kondice byla super. Velká hubla pomaleji, ale hubla. Teď u nás už prakticky obden prší, takže holožír se zazelenal🙄. Výsledek je ten, že malé během 14ti dnů!!! narost pupek, což mě dost se*e, ale zatím jen pupek, jinak nic, velká mi pořád hubne, protože na ní je tohle prostě pořád málo. Mini je venku v poho, tže vidím, že nažraná je. Fleky je venku absolutně nesnesitelná, chňape úplně po všem, co je k jídlu, je na ní vidět, že má hlad, tže když vím, že s ní někam půjdu a nebude mít udidla (s těmi to nedělá, neumí se s nima nažrat) musím jí nechat aspoň 20 mintu na tom plácku před výběhem nechat nežrat, nebo sežere ona mě.
Tže jsem po dvaceti letech chovu koní ve vlastní malé stáji došla k závěru, že seno je alfa a omega všeho (to by jeden nečekal, že jo🙄) a pastva přesně na tom typu trávy, jako jsem tu měla já, a má i Janin ustajovatel, je pro tlustokoule s minimem pohybu nebo jen rekreačním zatížením, naprosto nevhodná…Letos zatím bez jakéhokoliv náznaku schvácení nebo koliky. Obě mi lítaj po šutrech, až mi to bere dech. Mini je v poho, velká je v těžké žrací nepoho, ale holt není každý den posvícení. Stojí mě to víc peněz na senu, ale co už, v mých podmínkách, kdy nedám ani 10tis. za seno ročně, se to vsákne.
A ještě jak jsem tu onehdá psala, že jsem jim odstranila tu krmnou bednu, tak ještě že jsem to udělala! Zvykly si na to za tři dny a teď jsou max. spoko! Hážu jim to seno volně na gumy, ony si ho rozprasí podle sebe, jedna druhou konečně přestala vyhánět, protže je nelimituje žádná bedna, tak mají místa dost. Já to večer smetu koštětem a mám uklizeno! tže žádný krmelec, sítě nebo kýho výra už mi nesmí do baráku!