Vy se ale ke koni nedostanete denně, že? Protože moje řešení by bylo, koně nakrmit něčím, aby nemusel být životně závislý na té kratičké přemrzlé trávě. Postavit ho na hodinu k volnému senu nebo kýbli senných granulí… Nebo pokud je to ustajovatel schopen zajistit, tak ráno a večer. Ať se napucne a pak může zobat kratinu většinu doby jen na chuť. Skoro to na mě dělá dojem, že oni to nederou až k hlíně tak úplně kvůli hladu, ale spíš kvůli tomu, že nemají objem do žaludku/střev a nedělá jim to dobře…?
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.06.2026, 11:56:10
Mám trošku toto podezření. Že jim prostě chybí v některých dnech objem. Ale už jsem to tu řešila minule, hubení nejsou, sbírat mají co vždycky. Ustajovatel má koně dokonce své koně na trávě, která vypadá jak golfové hřiště a koěn jsou pořád tlustí, mají vidle sena denně a přes zimu dostávali každý tak 10 kg sena denně.
Pokud se ale z tohoto důvodu bude přichvacovat, budu asi muset velmi zvážit změnu ustájení. Mně náhubek fakt dává smysl jen na pastviny, kde je ta tráva vzrostlejší. A ta nepohoda se nejvíc projeví, když na koně sednu samozřejmě. Jsem schopná se tam dostat denně, ale už je to dost náročné, jezdím daleko do práce a někdy musím fakt hodně plánovat.
Taky mám naše poníky na golfovém hřišti a dostávají ani ne záchovu denně. Ale dostávají to dvakrát denně do sítí, aby si s tím trochu pohráli, většinu dne tedy mají v trávicím systému nějaký objem, a polovina jejich KD je ještě špatně stravitelná sláma, která se v TT zdrží snad teda o něco déle. Se chlácholím. 🙂
Náhubek bych k sítím fakt nedávala, s těmi náhubky a sítěmi, co mají naši, by neměli nejmenší šanci… Náhubky dávám na práci, abychom neměli po půlhodinové procházce vytrhané ruce z ramenních kloubů nebo na lonži abych neměla po dvou kolečkách poňa svázaného do kozelce, protože jede celou dobu hubou po zemi…
Před ježděním bych v takové chvíli koňovi nacpala teřich objemem. Klidně nějakou vojtěškou, pokud s ní nemá problémy. Aby se vypufroval žaludek… Krmím takhle plnokrevníka. Sice dostane nějaké to kilo ovsa, ale má to právě smíchané s vojtěškou. A ten je na adlibitním seně celoročně, samozřejmě teď se k tomu i pase.
Tak já mám jiné oko a mě se na fotce kůň nejeví jako tlustý.
Tlustá je Madam, pač teď nic moc neděláme a ona není líná se nažrat. Předloni, když měla Piraňa po operaci a Madam nataženou šlachu, tak jsem jí dala košík. Prvních 14 dní fakt zhubla, pak se váha zastavila a zase se vrátila. Když jsem jí jeden den sledovala, tak jsem objevila, jak si milostivá nahrne seno do košíku a pak žere přímo z košíku, takové Take away 😀 Seno mají pod sítí s oky cca 3 cm, trávu ve výběhu minimální. Takže jsem košík zase sundala. Za mě se neosvědčil, tedy než se ho potvora naučila využívat jako piknikový koš, tak to bylo dobré, no.
Situace u 4xJany mi taky evokuje, že kůň nemá objem a pokud projevuje nepohodu pod sedlem a venku žere co může … no já vím, že to není jednoduchý a všude je něco, ale asi bych přemýšlela nad změnou ustájení.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.06.2026, 13:04:15
Nemají v sezoně, to se jenom pasou, mají jednotlivé čtverce, kde bývá trávy dost, ale někdy se čeká, dokud to úplně nevypasou, než se přeženou dál a v tu chvíli začnou být schánčliví. Seno mají cca od listopadu do dubna, pak vůbec. Prostě koně netrpí a jsou blahobytní, ale ten náhubek už mi přijde moc utažený kohout. Jen nevím, jak naložit s tím přichvácením, tohle všechno mám právě od kováře, i ten nález, i tu radu.