https://www.equiservis.cz/mattes-pece-o-produkty-80978cz1109/
https://www.equiservis.cz/mattes-pece-o-produkty-80978cz1109/
Já objednala se sundavacím beránkem, takže údržba by měla být ok. Škoda, že je ten váš skokový…
Jinak mě dohnal, zřejmě, tzv. post-stresový kolaps. Ufff, nemám sílu naprosto na nic a předpoklad je, že po x letech stresu a vyčerpání to bude asi trvat dlouho… Těšila jsem se, jak si budu užívat tuny volnýho času, ale zatím jen bojuju s vlastním tělem.
Juj, ten je super, jen trochu dlouhý, kdyby byl o 10 cm kratší, jdu do něj, škoda přeškoda 😢
Klid, klid nechte to vyhnít. Nic jinýho moc nejde. a radujte se z toho, že jste utekla.
Já mám beránek nasouvací na podbřišník, takový ten fusáček, mám dva, pač když jeden vyperu, strašně dlouho schne. Sušičku nemaje.
Peru v mýdle z Equiservisu, nevím jestli je to přímo Mattes, prodali mi to tam před lety s berany a jak se toho dává trochu, vydrží to leta.
Po ježdění beran vyčešu a nechám vyschnout, měním dle potřeby, v létě poměrně často, třeba po dvou vyjížďkách. Teď jsem pořídila beránek na nátylník, přes léto jak je celá taková přiteklá a citlivější, tak se tak někdy odře od uzdečky. Tak se mi beránková výbava rozrůstá 🙂
Efe, to naprosto chápu, já tohle taky měla, chce to jen čas. Ono to pak odezní najednou, u mě to bylo během jednoho dne po cca měsíci totální krize a neschopnosti čehokoliv.
Přeji rychlý návrat do radostných chvil!
A perete to ručně nebo v pračce? A jakým bazmekem po ježdění vyčesáváte? Bude to první beran v mé koňovýbavě, tak budu ráda za tipy.
Díky za zkušenost, je to fakt hrozně omezující, nikdy bych tomu nevěřila. Včera jsem přišla z práce (už) ve čtyři hodiny, chlap že jedeme koupit lavice k ohni (k penzionu). Tak jsme jeli, jen půlhodina autem, tam nákup, pak jsme si dali jídlo, půlhodina domů. Přijeli jsme domů, já totální kolaps z vyčerpání, třesavka, zimnice, hrozný. Šla jsem spát, ráno se probudila po 9 hodinách spánku, ale že bych se cítila odpočatá, to ani náhodou…
Nakoupila jsem si nějaké doplňky ve vstřebatelné formě, upravím jídelníček a prostě budu poslouchat svoje tělo, ono si ten odpočinek fakt zaslouží. Nejhorší je, že se doporučujou klidné procházky, bez větší námahy, ale já se nedokážu donutit ani jít s tou smečkou do lesa….
Asi to chce se pořádně vyspat, třeba 20 hodin a víc v kuse. Jestli můžete.
Tak nechoďte, teď momentálně prostě nechoďte, hnijte a pak pomalu čerpejte. A spětě, jak říká Sarah
A perete to ručně nebo v pračce?
Já teda měla jenom beránka na sedlo. Prala jsem ručně ve vlažné vodě - jako vlnu. Rozčesávání si už nepamatuji, asi jsem to moc neřešila.
To mi nedovolí bolest zad. Navíc mám pocit, že čím víc spím, tím víc jsem unavená. Ale ono to fakt chce prostě asi jen čas…
"vydrž, Prťka, vydrž"
To je jen přechodné a bude hej 🙂 Tělu dopřejte, potřebuje si dáchnout, já jsem teď celý víkend (kromě krátké návštěvy na parkuru) proležela a prospala a dobře to bylo! Volný čas věnujte leháru, nadopujte se nějakými vitaminy (sakra, musím si loupnout tohotýdenní dávku Déčka… nezapomenout!), ON říkal, že koupil jakousi směsku enzymů na styl Wobenzymu (neměli, dlouhodobý výpadek), a že ho to nakoplo neskutečně. Až jsem taky zauvažovala… 🙂
efe:To mi nedovolí bolest zad. Navíc mám pocit, že čím víc spím, tím víc jsem unavená. Ale ono to fakt chce prostě asi jen čas…
A na tu bolest nic nepomůže? Možná byste to měla řešit komplexně všechno, abyste nakonec neskončila v nemocnici. Nechci strašit, ale znáte to, tak dlouho se chodí se džbánem…..Držím palce, zdraví máme jen jedno a v tomhle musíme být sobci. 🍀
Je možné, že máte tyhle citlivostní problémy hlavně s kobylama…? Já si nepamatuju, že by kdy jaký valach měl jaký problém… možná zezačátku plnokrevník, když jsem mu dala takové ty aeroprenové kamaše, co mají zevnitř polstr ve tvaru varhánků, tak to se zapařil celkem nepěkně, ale nějaká indulona to pořešila… Teď už mám lepší kamaše a když náhodou musím dát ty varhánkové, dám je jen na závod a hned pak sundám a od té doby v klidu… Letos se mi i povedlo, že se neodřel na té své žraločí ploutvi od deky zimní… dokonce i ty bílé chlupy mu odrostly (dokonce i ty z loňského podzimu pod sedlem, to jsem měla dost strach, ale asi měl sedlář pravdu, že to byla jen nějaká zapařenina či čo).
Teď jsem si otlačila poníka pod madlama (už jsem poučena a dávám dvě tlusté dečky místo jedné), tak taky tiše doufám, že s dalším línáním to sleze… Potřebujeme poníka pro děti do výstav, tak je blbý vystavovat odřeného koně…
Jenže to jsou všechno moje chyby, nikoli citlivost koní… Nebo třeba podlomy jsem u valachů nezažila. Kdysi u kobyly ČMB… tenkrát jsme si s tím pěkně užili…
Těžko říct, druhá kobyla neříkala nikdy nic. Naopak morgáně od první chvíle, kdy se začla postrojovat, tak velmi výrazně. Např. na, pro ní, nevyhovující podsedlovou deku reagovala tak, že jsem místo lonžování pouštěla draka - všechny 4 ve vzduchu a snaha se toho okamžitě zbavit. Výměna za jinou vyrobila naprosto spokojené a ochotně spolupracující zvíře….
Beránky rozčesávám tím magickým kartáčem - na koně mi to moc nefinguje, ale berana to rozčeše pěkně a netrhá chlup. Ty návleky jsou takový “krátkosrstý” a hodně hustý, ne s dlouhým chlupem. Jde mi hlavně o to, aby zpocené části neseschly v tvrdé kousky.
A peru jak kdy, v ruce je to samozřejmě jemnější ale je to v*ser to ždímat a žmoulat, ono to nasaje hodně vody. V pračce to peru na jemný program, ale zase mám pocit, že jak se z toho vlasu uvolňují koní chlupy a bordýlek, tak to nedělá dobře pračce. No tak to střídám.
Myš má citlivou pleť - je to muchařka a každé kousnutí nateče, každou ranku musím stříknout stříbřenkou, aby se k ní nedostaly mouchy a nerozjela se infekce. Díky propracovanému systému vypadá dobře, žádná vydrbaná hříva ani ocas, jen je taková lehce přiteklá. No ale prostě tu kůži má citlivou, tak to řeším těmi beránky a bavlněnými dečkami pod sedlo - pač ty technologické potsající vymoženosti jako třeba Manmat jí způsobily parádní zapařeniny na zádech.
Ale toto platí jen v létě. Přes zimu mám huňatou střapatou kouli, které je jedno, jestli má beránek na podbřišníku, pač už tam má berana z vlastních zásob a pač nelítají mouchy je to přešťastné zvíře 🙂
efe, to ma mrzi.
Ja som uplne v hajzli, k unave sa pridruzili divne stavy, ktore zrejme suvisia s menopauzou, 19. mam doktorku, vydyndam z nej hormony keby co bolo, lebo kvalita zivota je o hovne.