21.06.2026, 19:54:14 xxx.xxx.147.163
Možná jely stejným autobusem.
Možná jely stejným autobusem.
Mohu se optat koňáků, co je pravdy na tomhle? Na netu jsem nic takového nenašla.
“prý se takhle utrácí koně v Americe…že se nechají vykrvácet do břicha a usnou…”
Kopíruju z psího tématu, kde veterinář tohle řekl majitelce fenky s nádorem na játrech. Nějak tomu nerozumím, jak se to u koní dělá.
Kdysi jsem něco takového četla, že se přes rektum přetne nějaká hlavní žíla a kůň bezbolestně vykrvácí. Zda se to tak skutečně praktikuje, to netuším.
Bezbolestně? Opravdu? Já co jsem si tak zjišťovala, tak bez bolesti to není.
Jen namátkou teď v rychlosti:
Obecně příznaky vnitřního krvácení zahrnují závratě, bolest, dušnost, rychlou srdeční frekvenci a další. Tyto příznaky se mohou projevit bez ohledu na to, kde ke krvácení dojde
Jen píšu jak jsem nakoupila…
Jo jasný, mně to přijde podivný, že to má být bezbolestné. Je pravda, Emerika je jiný svět. Nicméně na první dobrou mi to dneska našlo tohle, co jsem psala výše. Přiznám se, že pro mě tahle představa není úplně optimální, abych taktně řekla.
Standardně určitě ne, to je zase jen internetový blábol….jako nouze v situaci, kdy je třeba zvíře utratit okamžitě, a nemáte vůbec nic po ruce, tak ano.
Na ifauně k tomu byla kdysi diskuze - fatální úraz koně v horském terénu bez možnosti odborné pomoci.
V praxi nevím, no - zda by to zvládl poučený laik? Nemyslím si….
Tyjo teď jste mě navedla na myšlenku - nepsala to náhodou někde Horsana?
Ten zásah v horském terénu bez možnosti přístupu pomoci by smysl dával. Tam je prostě bolest a je nutné to akutně vyřešit, ale jako běžné utrácení mi to přijde - nevím divné, protože to bez bolestné teda není, ale to trápení zvířete to vyřeší rychle a ukončí to jeho trápení.
tak bez bolesti to není.
V podstatě ano. Ano - mdloby, závrať, bezvědomí…, ale bolest ne. Píšu jako dárce krve, který měl jednou po odběru krve.
No jo, ale to je jiné, tam šla krev ven a nedráždila tkáně - prý velmi. Koukám na první pomoc:
Bolest je běžným příznakem vnitřního krvácení, protože krev velmi dráždí tkáně. Příznaky, jako je silná bolest břicha nebo silná bolest hlavy, by měl vždy vyhodnotit lékař. V některých oblastech těla může být bolest lokalizována do oblasti krvácení. U oblastí, jako je břicho, však umístění bolesti nemusí nutně odrážet oblast krvácení.
kometa:tak bez bolesti to není.
V podstatě ano. Ano - mdloby, závrať, bezvědomí…, ale bolest ne. Píšu jako dárce krve, který měl jednou po odběru krve.
Safra - přišly děti na zkoušení a vypadlo mi slovo problém (po odběru krve).
jako je silná bolest břicha nebo silná bolest hlavy,
Tak to jo. Já vlastně brala jenom vnější krvácení. To do hlavy nebo břicha bolí.
Ano to bolí . Takže podle mě to není klidná a tichá smrt. Je v případě nouze- viz ty koně, kde jiné řešení není, rychlá, ale to je nouze. Ovšem počítat s tím, že takhle mi zvíře odejde hezky v klidu, to není úplně dobře. Znám člověka, kterému takhle pes odešel a sám říká, že to člověk nechce. Já se tomu vyhnula na poslední chvíli a jsem za to zatraceně vděčná. Smutné je, že zvířata do poslední chvíle klamou tělem, do poslední chvíle.
V Americe - v Severní i Latinské - je co se týče koní dle mého názoru možné naprosto všechno. Bohužel na mně na sockách nevyžádaně vyskakují americká “tréninková” videa a je to strašný a pochvalných komentářů to má tolik, až je to k pláči.
No bať. Však píšu, že Emerika je jiná země. Evidentně neomezených možností, co se zvířat týče ☹️ V Latinské škoda mluvit a Severní, tam je zvíře prostě spotřební zboží.
Tak ono i v řadě států Evropy.
Třeba psi a kočky. Stačí zajet na Balkán. To i v té Indii jsem viděla ve městech méně zubožených zvířat než na východě Evropy. Dokonce se tam na místní poměry překvapivě funguje kastrační program, evidentně lepší, než ten východoevropský.
Jinak teď měl u nás přednášku ten kluk co šel pěsky se dvěma koňma a třema psema do Španělska. Ten tvrdil, že každý vozka by měl mít ve voze sekeru, víte na co.
Strašná představa, ale chápu.
Pro mě bylo hrozný i to, jak tu psala Horsana o tom koni v tom “záchvatu”, jak tam bylo i podezření na vzteklinu, že musela tu hlavu oddělit. Já vím, že veterinář na to kouká asi jinak, ale pro mě je to - smekám, musí to být prostě nápor. A ešče v tom skafandru nebo v čem .
edit - přednáška musela být zajímavá.
Tak nás dopravce poučovali, že minimálně dvoukilové kladivo. Bylo nás tam 90 % ženských. Menší ráží koně neomráčíte, povídali. Zezačátku jsem to kladivo i vozila… teď mám v autě jen tu sekeru. Jestli se něco stane, snad bude po ruce veterinář. Pokud ne, neumím si to přestavit řešit sama ani s tím kladivem.