Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 27.06.2026, 10:42:50
Sáře diagnostikovali osteosarkom… na rentgen jí uspávali a lituju toho, že jsem z toho byla tak paf, že jsem jí nechala probudit.
Jo děkuju za každý další den, hodinu, minutu, kterou jsme ještě spolu mohly strávit, ale ta hrozba zlomeniny, co nad námi visela, ten strach, jestli opravdu poznám, že léky na bolest už nefungují… to je hrozný.
Mým rozhodnutím jsme získaly společné 2,5 měsíce a myslím, že to dopadlo dobře… při prvním náznaku, že bolest je i přes prášek jsem jí nechala uspat….
Upřímně, už bych to nikdy neudělala…uspávala bych hned, neriskovala bych dojde ke zlomenině.
Včera proběhlo fyzioterapeutické vyšetření a ošetření morgáněte. Postupně jsem vypozorovala nepohodlí pouze pod jezdcem a to bez ohledu na to, zda se sedlem nebo bez. Dále horší ohýbání doprava, vypadávání po levé pleci plus to ohánění po pravém boku a to zejména po naklusání. Takto jsem informovala fyzio, která provedla celkové vyšetření s tímto nálezem:
- bolestivé prsní svaly vpravo
- omezená lateroflexe doprava (hrudní a bederní páteř)
- omezené podkračování na kruhu vpravo a neochota k ohnutí
- SI kloub vpravo
- omezená pohyblivost pravé lopatky
Dále proběhla kontrola sedla, která prokázala mírný tlak na pravou lopatku, což mohlo být prapůvodní příčinou nynějších komplexních problémů - sedlo omezuje pohyb lopatky - kobyla začne šetřit pravou přední část těla - přestane se ohýbat atd. Každopádně není pravděpodobné, že sedlo je jedinou příčinou.
Morgáně bylo ošetřeno masážní pistolkou, myofasciálním nožem, byly uvolněny triggery a proběhla také manuální masáž zad, prsních svalů atd, dále proběhla mobilizace kloubů a strečink hrudních končetin - ten máme i za domácí úkol. Samozřejmě musím nechat upravit sedlo - do té doby budu zatím jezdit na padíku. Do víkendu má kobyla volno a pak na ní zkusím sednout a uvidíme, jak to bude vypadat.
Celkově jsem byla s fyzio moc spokojená a hlavně!! Moje hysterický morgáně bylo naprosto vzorný pacient, až jsem čuměla!
(a dnes jedu pro změnu na fyzio se psem - kdy budu mít fyzio já se neptejte…)
Joj, jsem rada, že Horsana žije, též jsem jí onehdy věnovala vzpomínku - po rozhovoru s naší vet, mj. na téma neplacení účtů od klientů. Což nechápu, jako chápu že člověk může být v určité životní situaci a nemít najednou na ošetření třeba náhlé koliky, ale nechápu naprostou nekomunikaci ze strany dlužníka, nebrání telefonů a blokaci na FB apod.
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 09.07.2026, 13:41:31
ale nechápu naprostou nekomunikaci ze strany dlužníka, nebrání telefonů a blokaci na FB apod.
Ble.
Nám se tuhle stalo na vet, že na kartě nebylo převedeno dostatečný množství peněz, protože se nepočítalo s ničím jiným, než s cenou za očkování a Propalin, jenže došlo na ATB a tak tam už v daný moment nebylo celých pět litrů. A bylo mi to trapný, že budu platit až z domova. Vet neřešil, protože se známe už, myslím, hodně dlouho, ale já řešila, opravdu mi to bylo hodně nepříjemný. Nu , každý to má jinak. Ostatně dáma, která se nedávno řešila u nás a byly jí koně odebrány, též neměla na to, aby ke svému koni , umírajícímu, zavolala veta. Koni umírajícímu na dehydrataci, podvýživu a podchlazení😠
Já totiž nikdy vlastně nevím, co od ní čekat. Je to uzlík nervů, kterému občas přepne na letecký mód. Každej čeká co zase provede. A přitom pak zase předvede, jak jde do čehokoliv.
Vzala sem jí na houpačku, že aspoň zkusím co na to řekne… a ta? Se na tom zhoupla a šla v klidu dál. A pak ještě jednou. Houpačka se přehoupla, její výraz mluvil jasně něco o totální kravině, ani sebou netrhla a prostě z ní slezla dolů. 😅
Jo tyhle okamžiky, kdy kůň s kopytem v nozdře zvládne něco, o čem člověk předpokládá, že bude problém, ty jsou fajn. Já osobně si pak příjdu jako panikařící blbka 🤪
A pak vyjde z lesa chlap, co nese (!) kolo, pro mě OK a kobyla Pomoooc, žere koně!! 😄