Aktuálně: 1 904 inzerátů282 191 diskuzních příspěvků20 134 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 12.06.2026, 09:06:06 xxx.xxx.198.226

Horsano, objevil se tu případ, že zřejmě má kobyla v močovém měchýři kámen (močové kameny), nevím, zda to zjistili sonem nebo RTG nebo jak, zjišťovalo se po krvi v moči. Pokud by šlo o močové kameny, umíte kdyžtak u vás odoperovat? Nějak méně invazivně by se dalo (endoskopicky)? Děkuji

kometa
kometa správce
12.06.2026, 09:21:28 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 12.06.2026, 08:47:44

Podle režimu, který má Janin ustajovatel nastavený, mi to přijde už přes čáru. 

Mně právě taky. Když už je kůň na hladomorně, má mít aspoň přístup k senu.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.06.2026, 10:40:39 xxx.xxx.147.150

Ahoj, moc všem děkuji za názor, Sago, to je poučné!
přístup k senu pořád….asi ano…ono je to v etapách, my taky rotujeme pastviny, ale někdy jsou na tom vypaseném déle, pak se přeženou a jede se nanovo. Já si na to pořád neumím udělat názor, koně opravdu vypadají blahobytně a nekolikují a vyloženě schvácený nebyl nikdo. Jen mě překvapila ta rada na náhubek a to přichvácení.  Jenže já k nízkému porostu a síti s malými oky přece nemůžu dát koni náhubek, to samé na podzim ☹️obzvlášť když na něm jezdím. To léto bez sena zvládají dle mýho poměrně dobře. Ale donedávna tady padaly teploty přes noc pod nulu velmi standartně, ta tráva prostě přemrzala a mám pocit, že tohle bez sena úplně ideál není…
Já vím, že se dá i jen pást až dlouho do zimy, když je kvalitní stařina, čili lehlá stará tráva alespoň po kolena délky. Ale to u nás fakt není.

Promyslím to. Určitě je řešení koně nafutrovat před ježděním, ale tohle si myslím, že přerůstá problém s ježděním, přijde mi to trochu jako časovaná bomba. I když opakuji, koně jsem akorát až tlustí a téměř nikdo nemá žádné zdravotní obtíže. To se pak těžko argumentuje ustajovateli. Ostatní péíče je tam jinak fajn, řeším jen ten režim a jeho vhodnost pro mýho koně a případně použití náhubku.

Horsana
Horsana 12.06.2026, 13:04:45 xxx.xxx.49.13

No, ja tiez krmim len seno, to, co “napasu”, to je nic.

Vysledok- schvatena Neha ( tu tazko vylucit nakosenu travu a lucernu, no bola v kvete, casovo to nesedi) a kone ako bomby.

Ked su tak, ze seno doplnim neskor, ked len zdibu, viditelne splasnu. Liska ked nema seno ad libitum, vyzera ako skaderuka-skadenoha, nepaci sa mi to.

Teraz su na trave, ale mala plocha, dnes uz nesiem seno, ak bude v sluzbe klud. Trava je riedka, nie je kulturna, uz budu hladni, tutu nunu. Len biela pizda je asi stastna.

Zrzavci
Zrzavci 12.06.2026, 13:24:22 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.06.2026, 13:04:45

. Len biela pizda je asi stastna.

😂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.06.2026, 13:26:04 xxx.xxx.147.150

Tak teď horsano moc nevím, co se Vám víc u Vašich koní osvětčilo - seno 24/7, nebo alespoň denně vs. ždíbání? Já slovensky rozumím,a le tohle jsem nedala 😀 

Horsana
Horsana 12.06.2026, 13:47:48 xxx.xxx.234.93
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 12.06.2026, 13:26:04

Lebo pisem ako Tatar 😂

Osvedcilo sa mi seno, nieco zdibat  je ok, hlavne ak vyzeru to seno a ja sa tam dovalim v noci. Ale to nie su kulturne travy, to je skor ako pocit, ze nieco zeru a zabavia sa.

Seno davkujem, nesetrim, no ked pridem neskor, tak to zeru, ako po nas potopa. Maju proste hlad.

Slamu ignoruju a seno, zmiesane so slamou nechapu. Proste toto mi nepreslo…

Ak je seno, tak je spokojnost. 

Liska ma 3 roky, nevyzera inak, nez trojrocky na Sihle, bude to valec, ked bude starsia. Ta by potrebovala hektare pastvy, ktore nemam, alebo viac sena, lenze s viac sena vyzera Neha ako na foto…

Teraz sa pasu, ale to dva dni max a bude to spasene, mala plocha, to aby bola vsade elektrina.

Z druhej plochy musim odstranit kopy hovan, velmi sa tesim…po dazdoch to obrastie, zas bude co zdibat, no zas bude treba to seno, bez toho proste stradaju.

Nahubok u vasej kobyly je nezmysel, to by sla myslim s vahou dolu sialene.

Obrázek
4Jana (neregistrovaný) 12.06.2026, 23:24:07 xxx:xxx.1216:2ad2

Díky všem, ty rady a názory jsou cenný!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.